Cikkajánló 2018. július 05.

 Tartalom:„A szakszervezet nem ellenség”, Belerokkannak, míg elérik a nyugdíjt, Vesztesek – Mendrey László cikke, Paprikás zsírban sült kenyér jut vacsorára, A könyvtár lehetőséget ad a közösségformálásra, közösségépítésre, Milliókért veszik a megyei lapok dicsérő cikkeit az önkormányzatok, Jövőre már 360 milliárd forintot tesznek ki a családi adókedvezmények, Épülhetnek a budapesti toronyházak, Lázár már nem áll az útjukba, El kell törölni egy nyugdíjkedvezményt? Szörnyű helyzetben az ellátórendszer, Folytatódik a pénzkivonás a magyar oktatásból, Óriási fordulat a német migránspolitikában, Kurz: Határellenőrzésre van szükség Szlovénia és Ausztria között, Egy pillanat alatt átment a román parlamenten a korrupció könnyítése, Meghalt Aczél Endre, Sűrűbben járnak szombattól a balatoni hajók, Hatástalanították az Erzsébet hídi bombát

„A szakszervezet nem ellenség”

Iskolába küldené a politikusokat a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szombaton megválasztott új elnöke. Szabó Zsuzsa szeretné, ha a kormány belátná: szakszervezetek nélkül nincs hatékony szakpolitika.
http://nepszava.hu/3000331_a-szakszervezet-nem-ellenseg

Belerokkannak, míg elérik a nyugdíjt

Néhány óra alatt elfáradnak, mindenféle egészségügyi bajjal szenvednek, közel vannak a 60-hoz vagy már el is múltak, de még mindig fizikai munkát végeznek. Ők az a korosztály, akik most tapasztalják meg, hogy mit is jelent a nyugdíjkorhatár kitolása. A munkájukból nincs menekvés, sőt a korhatár elérése sem hozza el a kánaánt, mert még a nyugdíj mellett is dolgozniuk kell majd, ha meg akarnak élni. Az Abcúg cikke, Fődi Kitti írása.

https://24.hu/belfold/2018/07/05/belerokkannak-mig-elerik-a-nyugdijt/

Vesztesek – Mendrey László cikke

A választások utáni politikai élet ugyanolyan maradt, mint volt. A legfontosabb döntések maximális „háttérzaj” mellett, mindig a legnagyobb csendben születtek/születnek. Nem történt ez másként 2018 tavaszán sem. A csúcsra járatott „migráncsveszély” és a hajléktalanság kriminalizálásának mérhetetlenül etikátlan  jogszabályi kezelése elfedte a mindennapjainkat meghatározó költségvetés tervezet elfogadásából adódó súlyos következmények felismerésének lehetőségét.

http://nepszava.hu/3000556_vesztesek

Paprikás zsírban sült kenyér jut vacsorára

Az idősek 70 százaléka kevesebbet kap a 128 ezer forintos átlagnyugdíjnál. Gyerekeik előtt is szégyellik a nyomorukat.

http://nepszava.hu/3000481_paprikas-zsirban-sult-kenyer-jut-vacsorara

A könyvtár lehetőséget ad a közösségformálásra, közösségépítésre

A könyvtár a kölcsönzői szolgáltatások mellett olyan térré válhat, amely lehetőséget ad a közösségformálásra, közösségépítésre, a kicsiktől kezdve a nyugdíjasokig minden korosztálynak tud programot biztosítani – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 50., jubileumi vándorgyűlésén.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-konyvtar-lehetoseget-ad-a-kozossegformalasra-kozossegepitesre

Milliókért veszik a megyei lapok dicsérő cikkeit az önkormányzatok

Van, ahol Orbánt éltető cikkért fizettek Mészáros lapjának, máshol szerződésbe foglalták, hogy nem írnak semmi rosszat a helyi vezetésről.

http://nepszava.hu/3000584_milliokert-veszik-a-megyei-lapok-dicsero-cikkeit-az-onkormanyzatok

Jövőre már 360 milliárd forintot tesznek ki a családi adókedvezmények

A jövő évi költségvetés és az adótörvények tervezete szerint 2019-ben majdnem 360 milliárd forintot tesznek majd ki a családoknak járó adó- és járulékkedvezmények – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Időknek.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180705-jovore-360-milliard-forintot-tesznek-majd-ki-a-csaladi-adokedvezmenyek-pm-allamtitkar-szerint.html

Épülhetnek a budapesti toronyházak, Lázár már nem áll az útjukba

A Fidesz-KDNP – Lázár János korábbi elképzelései ellenében – teljesen szabad utat enged a Mol ég felé törő székházterveinek – az ellenzék korrupciót gyanít. Több magas épületet is terveznek, amelyektől alaposan átalakulhat a város látképe.

http://nepszava.hu/3000538_epulhetnek-a-budapesti-toronyhazak-lazar-mar-nem-all-az-utjukba

El kell törölni egy nyugdíjkedvezményt? Szörnyű helyzetben az ellátórendszer

Még 20 évig egyensúlyban lehet a nyugdíjkassza, de a 40 év alatti korosztály már kevesebb pénzre számíthat nyugdíjas éveiben. Több kutatóműhely felszámolná az igazságtalanságokat, együttesen azt állítják, el kell törölni a Nők 40 korai nyugdíjba vonulási lehetőségét. Rengeteg a probléma a nyugdíjaknál.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/el_kell_torolni_egy_nyugdijkedvezmenyt_szornyu_helyzetben_az_ellatorendszer.665580.html

Folytatódik a pénzkivonás a magyar oktatásból

Jövőre tovább folytatódik a források kivonása az oktatásból, reálértéken ugyanis csökkennek a ráfordítások 2018-hoz képest – hívja fel a figyelmet a 2019-es költségvetés tervezetére hivatkozva a Zoom.hu. Az egyházi és nemzetiségi iskolák viszont 2019-ben is jól járnak.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/folytatodik_a_penzkivonas_a_magyar_oktatasbol.665639.html

Óriási fordulat a német migránspolitikában

Menekültpolitikai fordulat kezdődik Németországban – mondta Horst Seehofer a német parlamentben. A belügyminiszter szerint a tranzitközpontok a bírálatokkal ellentétben nem zártak, “mert a menedékkérők Németországba ugyan nem utazhatnak be, de bármikor visszautazhatnak bármelyik országba, amelybe csak szeretnének”.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180705-seehofer-migracios-fordulat.html

Kurz: Határellenőrzésre van szükség Szlovénia és Ausztria között

A külső határok védelmének jelenlegi megoldatlan helyzetére való tekintettel szükséges a Szlovénia és Ausztria közötti határellenőrzés bevezetése – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön.

https://24.hu/kulfold/2018/07/05/sebastian-kurz-szlovenia-ausztria-hatarellenorzes/

 

Egy pillanat alatt átment a román parlamenten a korrupció könnyítése

Megússza a börtönt a kormánypárt elnöke: egy nappal a szenátusi szavazás után a román parlament képviselőházában is megszavazta a kormánytöbbség a büntetőtörvénykönyv (Btk.) módosításáról szóló tervezetet. Az ellenzék alkotmányossági kifogást emel.

http://nepszava.hu/3000452_egy-pillanat-alatt-atment-a-roman-parlamenten-a-korrupcio-konnyitese

Meghalt Aczél Endre

Életének 74. évében elhunyt Aczél Endre Rózsa Ferenc-díjas, Szabad Sajtó-díjas Joseph Pulitzer-emlékdíjas, Déri János-díjas újságíró.

http://nepszava.hu/3000482_meghalt-aczel-endre

Sűrűbben járnak szombattól a balatoni hajók

Szombattól sűrűbben járnak a balatoni hajók, július 7-én kezdődik ugyanis hajózási főszezon, amely az idén egy héttel tovább tart. A főszezonban a menetrend szerinti járatok mellett séta- és programhajó kínálattal is várja az utasokat a BAHART (Balatoni Hajózási Zrt.) – áll a hajózási társaság közleményében.

http://www.origo.hu/itthon/20180705-szombattol-surubben-jarnak-a-balatoni-hajok.html

Hatástalanították az Erzsébet hídi bombát

Feloldották a Dunában talált bomba miatt csütörtök délelőtt elrendelt korlátozásokat a fővárosban; a bombát a Dunán szállítják el – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

https://24.hu/belfold/2018/07/05/hatastalanitottak-az-erzsebet-hidi-bombat/

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.