Cikkajánló 2018. július 04.

Tartalom: Lógjak vagy éhezzek? – Földiák András SZEF elnök cikke, Kormányzati ciklusokon átívelő oktatáspolitikát szeretne a PSZ új vezetése, Brexit – Új választásokra mozgósít a legnagyobb brit szakszervezet, Rétvári Bence a statisztikákat ünnepli, miközben Magyarországon nőtt a leginkább a dolgozói szegénység, Lemondott Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Magyar születésű írónő kapja a legnevesebb német irodalmi díjat, Létszámstop van, csak hivatalos nyoma nincs, Harmadával többet költünk munkanélküli segélyre jövőre – semmi jóra ne számítsunk, Ideges a brit üzleti szektor a Brexit miatt, Betelt a pohár a svédeknél: politikai földrengés jöhet, Illegális migráció: kemény lépésre készülnek az olaszok, A tengerek rettegett úrnői: 5 hírhedt női kalóz a történelemből, Jön az újabb drágulás, a benzin átlagára is átlépi a 400 forintot

Lógjak vagy éhezzek? – Földiák András SZEF elnök cikke

A cafetéria tervezett módosítása heves vitát váltott ki, még Orbán Viktor is kénytelen volt megszólalni az ügyben. A kérdés ilyen fontossá válását elsősorban a nyomor okozza: ha a fizetésekből elfogadható módon meg lehetne élni, akkor nem válna ennyire központi problémává, hogy havi tízezer forint körüli értékben milyen béren kívüli juttatást adható.
http://nepszava.hu/3000403_logjak-vagy-ehezzek

Kormányzati ciklusokon átívelő oktatáspolitikát szeretne a PSZ új vezetése

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) új vezetése elkötelezett egy kormányokon átívelő oktatáspolitika megvalósításában – hangzott el az érdekképviselet keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
http://magyarhirlap.hu/cikk/122380/Kormanyzati_ciklusokon_ativelo_oktataspolitikat_szeretne_a_PSZ_uj_vezetese

Brexit – Új választásokra mozgósít a legnagyobb brit szakszervezet

Előrehozott választások kikényszerítésére mozgósítja tagságát a legnagyobb brit szakszervezeti szövetség, a Unite, abban a reményben, hogy az ellenzéki Munkáspárt kormányra kerülhet, és a jelenlegi konzervatív párti kormánynál jobb megállapodást tud elérni az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről.
http://gazdasagportal.hu/index.php/brexit-uj-valasztasokra-mozgosit-a-legnagyobb-brit-szakszervezet/

Rétvári Bence a statisztikákat ünnepli, miközben Magyarországon nőtt a leginkább a dolgozói szegénység

Magyarországon az EU-átlag alá csökkent a mélyszegénységben élők aránya – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán. Rétvári Bence közölte, 2012-höz képest 2017-ben 375 ezer emberrel kevesebben küzdöttek napi anyagi gondokkal.
http://168ora.hu/itthon/retvari-bence-a-statisztikakat-unnepli-mikozben-magyarorszagon-nott-a-leginkabb-a-dolgozoi-szegenyseg-152446

Lemondott Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora

Az egyetem közleménye szerint Patyi András a fenntartói testület múlt pénteki ülésén adta be lemondását, és kérte a testületet, hogy kezdeményezze Áder János köztársasági elnöknél a rektori megbízatás alóli felmentését.
http://hvg.hu/itthon/20180704_lemondott_patyi_andras_a_nemzeti_kozszolgalati_egyetem

Magyar születésű írónő kapja a legnevesebb német irodalmi díjat

Terézia Mora Sopronban született, 1990 óta Berlinben él, és már számos német irodalmi díjat kapott, most a Georg Büchner-díjat is neki ítélték.
http://hvg.hu/kultura/20180703_Magyar_szuletesu_irono_kapja_a_legnevesebb_nemet_irodalmi_dijat

Létszámstop van, csak hivatalos nyoma nincs

A Népszava írt először arról, hogy azonnali létszámstopot rendelt el a kormány a közigazgatásban. Ez azt jelenti, hogy június 20-a után senkit sem lehet felvenni egyetlen kormányhivatali jogállású szervhez és központi hivatalhoz sem. A Népszava azt is tudni vélte, hogy a minisztereknek listát kell készíteniük a hozzájuk tartozó szervek dolgozói létszámáról, és az üres álláshelyekről is, az adatokat a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkárának, Bíró Marcellnek kell küldeniük. A létszámstopot határozatlan időre hirdették meg.
http://hvg.hu/gazdasag/20180704_Letszamstop_van_csak_hivatalos_nyoma_nincs?s=hk

Harmadával többet költünk munkanélküli segélyre jövőre – semmi jóra ne számítsunk

75 milliárd forint jutna jövőre az álláskeresési járadékra az idei 55 milliárd helyett. A több mint egyharmados növekedésre a legvalószínűbb magyarázat a közszférában történő jövő évi leépítések.

Több mint 36 százalékos növekedést irányoz elő a kormány költségvetési javaslata az álláskeresési ellátásokra. Néhány százalékos növekedést indokolna a tény, hogy a minimálbér növekedésével minden évben nő az álláskeresési járadék maximális összege is.
http://hvg.hu/gazdasag/20180703_Harmadaval_tobbet_koltunk_munkanelkuli_segelyre_jovore__semmi_jora_ne_szamitsunk?s=hk

Ideges a brit üzleti szektor a Brexit miatt

A brit üzleti szektor most már türelme végére jutott, mivel a brit EU-tagság megszűnési folyamatának eddigi két évében sem születtek válaszok olyan alapvető kérdésekre, amelyek a vállalati versenyképességet és milliók puszta megélhetését érintik – áll a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) kedden ismertetett állásfoglalásában.
http://www.mmonline.hu/cikk/ideges-a-brit-uzleti-szektor-a-brexit-miatt/

Betelt a pohár a svédeknél: politikai földrengés jöhet

Óriási áttörést érhet el a szeptemberi svédországi parlamenti választáson a Svéd Demokraták nevezetű bevándorlásellenes párt. A legfrissebb felmérés szerint a svédek mintegy harmada a Jimmie Akesson vezette alakulatra szavazna. A svédeknek egyre inkább elege van a korlátlan bevándorlásból és a hatalmasra nőtt bűnözésből, miközben a hagyományos pártok nem adnak választ az egyre nagyobb kihívásokra.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20180626-svedorszag-migracio-elegedetlenseg.html

Illegális migráció: kemény lépésre készülnek az olaszok

Ha Ausztria lezárná határait, “az számunkra jó üzlet lenne. Hiszen sokkal többen térnek vissza Olaszországba, mint ahányan Ausztriába lépnek át (Olaszországból)” – mondta Matteo Salvini. Az olasz belügyminiszter szerint Róma készen áll szintén ellenőrzés alá helyezni az Ausztriával közös Brenner-hágó átkelőjét, mivel “ez Olaszországnak csak előnyére lenne”.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20180703-olaszorszag-hatarellenorzes-migracio.html

A tengerek rettegett úrnői: 5 hírhedt női kalóz a történelemből

A régi kalózbabona szerint asszonyszemély a fedélzeten balszerencsét hoz, mégis voltak olyan nők a történelemben, akik nem csupán együtt hajózhattak a félelmetes tengeri rablókkal, de igazi legendává is tudtak válni közöttük. Íme, a leghíresebbek!
http://www.life.hu/kult/20180703-noi-kaloztortenetek.html

Jön az újabb drágulás, a benzin átlagára is átlépi a 400 forintot

A Mol bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken – értesült az MTI piaci forrásokból szerdán.

A pénteki emeléssel a benzin literenkénti átlagára 402 forintra, a gázolajé pedig 410 forintra nő.
http://hvg.hu/gazdasag/20180704_jon_az_ujabb_dragulas_a_benzin_atlagara_is_atlepi_a_400_forintot

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a