Cikkajánló 2018. július 02..

Cikkek Megválasztották a Pedagógusok Szakszervezetének új elnökét, Munkástanácsok: a cafeteria-átalakítás ne járjon nettó csökkenéssel!, Az érdekszövetségek közös álláspontot képviselnek a cafeteriával kapcsolatban, LMP: méltatlan a közigazgatásban dolgozók helyzete, Ez a betegnek is fog fájni, Üres fércmű vagy a sajtószabadság halála a kormány magánélettörvénye?,  330 forint felett járt az euró hétfőn, Lassult a növekedés júniusban, Bod Péter Ákos: a centralizáció visszaüt,Százezren tüntettek Bécsben a 12 órás munkanap bevezetése ellen, Macron visszahívta az Orbánt védő budapesti nagykövetet, A Zöldek menthetik meg Merkel kormányát, Seehofer: Nem elégségesek a brüsszeli eredmények a németországi menekültügyi vita lezárásához, AB: a cikk címét szigorúbban kell megítélni, Nagyot drágult a fővárosi taxizás….

Megválasztották a Pedagógusok Szakszervezetének új elnökét

A PSZ Kongresszusa elnökké választotta Szabó Zsuzsát, alelnökké Gosztonyi Gábort és Totyik Tamást. A megválasztott tisztségviselők elkötelezettek a köznevelés jövője érdekében hosszú távú oktatáspolitikai koncepció megvalósításában, valamint az ágazatban dolgozó munkavállalók hatékony érdekvédelmében és érdekképviseletében – írják sajtóközleményükben

https://www.hrportal.hu/c/megvalasztottak-a-pedagogusok-szakszervezetenek-uj-elnoket-20180702.html

Munkástanácsok: a cafeteria-átalakítás ne járjon nettó csökkenéssel!

A szakszervezeti szövetségek egyetértenek azzal, hogy észszerűsíteni kell a cafeteria-elemeket, a munkáért bér járjon, de a racionalizálás során a nettó tartalmak ne csökkenjenek – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke szombaton az M1 aktuális csatornán.

https://autopro.hu/szolgaltatok/Munkastanacsok-a-cafeteria-atalakitas-ne-jarjon-netto-csokkenessel/26273/

 

Az érdekszövetségek közös álláspontot képviselnek a cafeteriával kapcsolatban

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács  munkavállalói oldalát alkotó szakszervezeti konföderációk – az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Hetedik Szövetség, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvénytervezettel kapcsoltban pénteken levelet intéztek a pénzügyminiszterhez.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/14694-az-erdekszovetsegek-kozos-allaspontot-kepviselnek-a-cafeteriaval-kapcsolatban

 

A tűzoltók szakszervezete azt mondja, inkább ne a 112-t hívják

Pénteken írtuk meg, hogy az MTI arról számolt be első körben, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz az október 22-én, Szolnokon, a Liget úton történt halálos lakástűz ügyében. Sajtóinformációk szerint a katasztrófavédelem szerette volna eltitkolni az ügyet, mert a füstszivárgásról szóló bejelentés alapján nem tartotta szükségesnek az azonnali intézkedést. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az esettel kapcsolatban azonnal vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárását követően a megyei katasztrófavédelmi igazgató megtette a szükséges feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen

https://szakszervezetek.hu/hirek/14709-tuzolto-szakszervezet-ne-112

 

 

LMP: méltatlan a közigazgatásban dolgozók helyzete

Bár a közigazgatásban dolgozók hivatásukat tisztességesen, magas színvonalon, szakszerűen végzik, helyzetük méltatlan – jelentette ki a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezető-helyettese Budapesten vasárnap, a köztisztviselők és kormánytisztviselők napján.

http://propeller.hu/itthon/3361774-lmp-meltatlan-kozigazgatasban-dolgozok-helyzete

 

Ez a betegnek is fog fájni

Létszámstopot vezettek be az EMMI háttérintézményeinél, köztük az Országos Mentőszolgálatnál is. A mentőknél most sincs elég orvos, ápoló, gépkocsivezető.

http://nepszava.hu/3000145_ez-a-betegnek-is-fog-fajni

 

Tízből hat szék üres a szakközépiskolákban: egyre kevesebb diák választja az újraszabott szakképzést

Soha nem volt még olyan kevés 9. évfolyamos diák a szakközépiskolákban – vagyis a volt szakiskolákban -, mint ahányan idén ősszel kezdik meg tanulmányaikat a hároméves szakmai képzéseken – derül ki az Oktatási Hivatal adataiból. Tíz szakközépiskolai férőhelyből hat üresen marad szeptembertől.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/29/kozepiskolai_felveteli_eredmenyek_szakkozep_KLSZCG

 

Üres fércmű vagy a sajtószabadság halála a kormány magánélettörvénye?

Szűkebbre vonja-e a sajtó- és szólásszabadságot, vagy csak az őt is megillető védelmet adja meg a politikusnak, ha tabu lesz a magánélete? De hol a magánélet határa a közszereplők, és hol a közhatalommal nem bíró, de közhatalom közelében (és közpénzből) ügyködők esetében? Ezek a legnagyobb dilemmái a kedden benyújtott új, magánéleti törvénynek, amely a válaszokat azonban nem adja meg ezekre.

http://hvg.hu/itthon/20180629_maganelet_vedelme_torveny

 

330 forint felett járt az euró hétfőn

Hétfőn reggel megint nagyot gyengült a forint az euróval szemben, 9 óra körül 330,5-re mérték. Később rendre 329 és 330 forint között ingázott az árfolyam.

Az elmúlt napokban ez már nem az első eset, pénteken ugyancsak átlépte a 330-as határt.

https://24.hu/belfold/2018/07/02/arfolyam-forint-euro/

Lassult a növekedés júniusban

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke 53,0 pont volt, alacsonyabb a májusi 55,4 pontnál, az ütem továbbra is a gazdaság bővülését jelzi, de az előző havinál enyhébb ütemben – közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

https://piacesprofit.hu/gazdasag/lassult-a-novekedes-juniusban/

Bod Péter Ákos: a centralizáció visszaüt

A kormányzat belépett egy központosítási spirálba, ami hosszabb távon fenntarthatatlan – mondta a Népszavának Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora.

http://nepszava.hu/1163431_bod-peter-akos-a-centralizacio-visszaut

 

Százezren tüntettek Bécsben a 12 órás munkanap bevezetése ellen

Bécsben több tízezer ember vonult utcára szombaton, hogy egy olyan törvényjavaslat ellen tiltakozzon, amely bevezetné a 12 órás munkanapot és 60 órás hetet. A bécsi rendőrség szerint a tüntetésen 80 ezren vettek részt, az azt megszervező Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) szerint 100 ezren.

https://merce.hu/2018/07/02/szazezren-tuntettek-becsben-a-12-oras-munkanap-bevezetese-ellen/

Macron visszahívta az Orbánt védő budapesti nagykövetet

Éric Fournier követendő példának nevezte a magyar kormány menekültpolitikáját. Mivel levele kiszivárgott, kellemetlen helyzetbe hozta a köztársasági elnököt is.

http://nepszava.hu/3000115_menesztette-budapesti-nagykovetet-macron

A Zöldek menthetik meg Merkel kormányát

Ha nem egyezik meg a kormánykoalíció két pártja, a kancellárnak bizalmi szavazást kellene rendeznie, és kár előrehozott választásra is sor kerülhet. Közben egyre több szó esik arról: a zöldpárt lehet a kereszténydemokraták következő koalíciós partnere.

http://nepszava.hu/3000155_a-zoldek-menthetik-meg-merkel-kormanyat

Seehofer: Nem elégségesek a brüsszeli eredmények a németországi menekültügyi vita lezárásához

Pártja, a CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Horst Seehofer német belügyminiszter szerint nem elégségesek az Angela Merkel kancellár által az Európai Unió (EU) brüsszeli csúcstalálkozóján elért eredmények kettejük és az általuk vezetett pártok menekültügyi vitájának lezárásához – jelentették vasárnap német hírportálok.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122218/Seehofer_Nem_elegsegesek_a_brusszeli_eredmenyek_a_nemetorszagi_menekultugyi_vita_lezarasahoz

AB: a cikk címét szigorúbban kell megítélni

A sajtócikk címe szigorúbb személyiségvédelmi megítélés alá esik a cikk többi részéhez képest – állapította meg az Alkotmánybíróság.

http://jogaszvilag.hu/rovatok/napi/ab-a-cikk-cimet-szigorubban-kell-megitelni

Nagyot drágult a fővárosi taxizás

A 450 forintos alapdíj például 700 forintra nőtt. Elindult az online számlázás. Több jogszabályváltozás lép életbe mától: drágul a fővárosi taxizás, hatályba lép az új büntetőeljárási törvény és mostantól ingyen tehetik le a KRESZ-vizsgát a 20 éven aluliak.

http://nepszava.hu/3000034_nagyot-dragult-a-fovarosi-taxizas

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a