A részvényes kapzsisága minden munkavállalónak 1764 eurójába kerül… mindez csak 2017-ben!

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) kiszámította, hogyha a bérek által képviselt GDP aránya ugyanakkora lenne, mint az 1990-es évek elején volt, akkor az EU munkavállalói csak 2017-ben további 1764 eurót keresetek volna!

A bérek által képviselt GDP aránya az 1970-es évek közepe óta folyamatosan csökken. Míg 1975-ben a bérek az EU GDP-jének 72% -át tették ki, addig ez az arány 2017-ben kevesebb, mint 63% volt.

A 90-es évek elején a munkából származó jövedelmek aránya az EU tagországaiban a GDP 66%-a volt, ebből kiszámolva 2017-re vonatkoztatva a mostani arányokhoz képest az EU-ban minden munkavállalónak csak 2017-ben 1764 euróval lenne több a bére.

Az egyes tagországokra kiszámított adatok: Csehország 4107 euró, Lengyelország 2777 euró, Németország 2169 euró, Spanyolország 2806 euró, Olaszország 3354 euró, Magyarország 2122 euró és Portugália 1890 euró.

Az ETUC nem számolta ki az 1990-es évek eleje óta elveszett bérek teljes összegéről, de ez a szám nagyon jelentős lenne.

„Ez a bérek ellopása” – mondja Esther Lynch, az ETUC konföderációs titkára. “A gazdagok egyre gazdagabbak lesznek azoknak az embereknek a rovására, akiknek a megélhetése munkabérektől függ. A vállalatok a nyereség nagyobb részét profitként, a bérek rovására visszatartják. Ez nem lenne annyira káros, ha a nyereséget újra az üzletbe, a munkaerő képzésébe fektetnék be, de a beruházások aránya a GDP a munkából származó jövedelmek arányával együtt csökken.”

„A szakszervezeteknek jogukban áll, hogy rendkívüli béremelést követeljenek a munkavállalók által létrehozott javak igazságtalan elosztásának kompenzálására, hogy ellensúlyozzák a megtermelt javak egy részének elvesztését. A különféle ágazatokban és a vállaltoknál is feltehetően fel fog merülni a bérek arányának kérdése.” 

 “Európának szüksége van a fizetésemelésre az egyenlőtlenségek csökkentése és a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében. Míg a gazdagok a bankba teszik a pénzüket, a munkavállalók a bérüket olyan árukra és szolgáltatásokra költik, amelyek kedvezőek a vállalkozások számára és munkahelyeket teremtenek.”

“A politikusok és a közgazdászok gyakran aggódnak a bérköltségek miatt – de az elmúlt 25 évben a valódi probléma a tőkebefektetés és a részvényeseknek kifizetett összegek voltak. A kollektív tárgyalások megújítása lehetne a válasz, hogy a bérek tisztességesek legyenek.”

A bérek arányai:

A bérek által képviselt GDP aránya néhány tagországban:

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és