Keresés
Close this search box.

A részvényes kapzsisága minden munkavállalónak 1764 eurójába kerül… mindez csak 2017-ben!

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) kiszámította, hogyha a bérek által képviselt GDP aránya ugyanakkora lenne, mint az 1990-es évek elején volt, akkor az EU munkavállalói csak 2017-ben további 1764 eurót keresetek volna!

A bérek által képviselt GDP aránya az 1970-es évek közepe óta folyamatosan csökken. Míg 1975-ben a bérek az EU GDP-jének 72% -át tették ki, addig ez az arány 2017-ben kevesebb, mint 63% volt.

A 90-es évek elején a munkából származó jövedelmek aránya az EU tagországaiban a GDP 66%-a volt, ebből kiszámolva 2017-re vonatkoztatva a mostani arányokhoz képest az EU-ban minden munkavállalónak csak 2017-ben 1764 euróval lenne több a bére.

Az egyes tagországokra kiszámított adatok: Csehország 4107 euró, Lengyelország 2777 euró, Németország 2169 euró, Spanyolország 2806 euró, Olaszország 3354 euró, Magyarország 2122 euró és Portugália 1890 euró.

Az ETUC nem számolta ki az 1990-es évek eleje óta elveszett bérek teljes összegéről, de ez a szám nagyon jelentős lenne.

„Ez a bérek ellopása” – mondja Esther Lynch, az ETUC konföderációs titkára. “A gazdagok egyre gazdagabbak lesznek azoknak az embereknek a rovására, akiknek a megélhetése munkabérektől függ. A vállalatok a nyereség nagyobb részét profitként, a bérek rovására visszatartják. Ez nem lenne annyira káros, ha a nyereséget újra az üzletbe, a munkaerő képzésébe fektetnék be, de a beruházások aránya a GDP a munkából származó jövedelmek arányával együtt csökken.”

„A szakszervezeteknek jogukban áll, hogy rendkívüli béremelést követeljenek a munkavállalók által létrehozott javak igazságtalan elosztásának kompenzálására, hogy ellensúlyozzák a megtermelt javak egy részének elvesztését. A különféle ágazatokban és a vállaltoknál is feltehetően fel fog merülni a bérek arányának kérdése.” 

 “Európának szüksége van a fizetésemelésre az egyenlőtlenségek csökkentése és a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében. Míg a gazdagok a bankba teszik a pénzüket, a munkavállalók a bérüket olyan árukra és szolgáltatásokra költik, amelyek kedvezőek a vállalkozások számára és munkahelyeket teremtenek.”

“A politikusok és a közgazdászok gyakran aggódnak a bérköltségek miatt – de az elmúlt 25 évben a valódi probléma a tőkebefektetés és a részvényeseknek kifizetett összegek voltak. A kollektív tárgyalások megújítása lehetne a válasz, hogy a bérek tisztességesek legyenek.”

A bérek arányai:

A bérek által képviselt GDP aránya néhány tagországban:

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik