CEP projekt: A fiatal munkavállalók közszférában való részvételének motivációja

2018.február 05- 08. között a Kerék Eszter, a SZEFIT alelnökeként, Horváth Krisztina és Turák Edit pedig a BRDSZ képviseletében, a fenti projekt keretein belül egy spanyol tanulmányúton vettek részt. Az alábbiakban Horváth Krisztina beszámolója olvasható.

„A látogatás során bemutatták számukra a spanyol rendőrséget, továbbá kerekasztal megbeszéléseken vettünk részt. A malagai főkapitányságon láthattunk kutyás és bevetési bemutatót, betekintést nyerhettünk a bűnügyi osztály és a ballisztikai osztály működésébe.

Érdekes volt számomra a pénzkereső kutyák jelentősége, amelyeknek a szervezett bűnözés, az emberrablásokkal összefüggésbe hozható nagy mennyiségű készpénz felderítésében van kiemelkedő jelentősége.

A rendőri vezetés tájékoztatása alapján Malaga lakossága mintegy négyszeresére növekszik a nyári időszakban. A rendőrség legnagyobb kihívásai közé tartozik a szervezett bűnözés (ember-, fegyver-, drogkereskedelem), a terrorizmus, és a vagyon elleni bűncselekmények.

Számukra egy jól informált és jól megfizetett rendőrség jelenti a garanciát. Ezt alapelvként vallják.

A rendőrség állományában a nemek megoszlása: 76% férfi és 24% nő. 1981-től lehetséges a nőknek hivatásos pályára lépni. Előmeneteli rendszerük szerint, a Rendőrakadémiát elvégezve a szolgálati évek után és pályázati lehetőségekkel lehet előrejutni.

A rendőrség munkáját nehezítette az utóbbi időszakban, a turizmus fejlődése, az új munkarend bevezetése (szinte nem volt pihenőnap), az állomány csökkenő létszáma. Azonban a nehézségeket túlórával kompenzálták, ha pedig anyagi nehézségek adódtak, másképp kárpótolták az állományt (nyaralás, utalvány, stb.)   Az állomány pótlására 3300 munkahelyet hirdettek pályázati rendszerben. Egy kezdő rendőr fizetése 1800 Euro. A fizetéseket nagyban befolyásolja a szolgálati hely. Az önkormányzatok nagyban hozzájárulnak a helyben szolgálatot teljesítő rendőrök fizetéséhez. (Lokal Policia) Ezt azért is tartják fontosnak, mert az 1000 főre jutó bűncselekményszám 70%-ról 40%-ra csökkent ezen intézkedések és illetményrendszer bevezetésének köszönhetően.

A rendőrség a lakosság részéről nagy megbecsülésnek örvend. Tisztelik és segítik a rendőrség munkáját az állampolgárok.

A rendőri vezetők elmondása alapján nagyon nehéz a rendőrakadémiára való felvételi rendszer és a tananyag is, államvizsgát szükséges tenni a tanulmányok végén, azonban ha az sikerül, megélhetési garanciát, biztos egzisztenciát biztosít a rendőrség a hivatásos állományú tag és családja részére.”

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?