2. ETUI Ifjúsági képzési hét

 

Az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) Oktatási osztályának és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Ifjúsági Bizottságának együttműködésében 2018. január 30. – február 2. között immár második alkalommal került megrendezésre az Ifjúsági képzési hét.

A főleg stratégiaalkotó és csapatépítő célú rendezvénynek ezúttal a portugál Sesimbra városka adott otthont. A rendezvényre elsősorban az ETUC Ifjúsági Bizottságának tagjai, illetve a velük szoros együttműködésben dolgozó fiatal szakszervezeti tisztségviselők kaptak meghívást.

A mintegy 25 résztvevő különböző interaktív feladatokon és csoportmunkákon keresztül nem csak egymást, hanem a szakszervezeti mozgalom aktuális helyzetét, s legfontosabb kérdéseit is megismerhették, fejleszthették együttműködési készségüket és több témakörben is tapasztalatot cserélhettek más országok résztvevőivel.

Kiemelt téma és cél volt ezen belül az ETUC Ifjúsági Bizottság 2017 decemberében megválasztott új vezetősége jelenlegi és jövőbeli munkásságának és az ehhez kapcsolódó események, akciók bemutatása, valamint az elkövetkező két év prioritásainak, akciótervének kidolgozása.

A képzési hét vendége volt Thiébaut Weber az ETUC konföderációs titkára, akivel a fiatalok helyzetéről Európában és a szakszervezeteken belül, kiemelten pedig az Európai Jogok Szociális Pilléréről beszélgethettek a résztvevők, illetve minden előadáshoz egy-egy interaktív feladat is kapcsolódott, amely a témakörök jobb megértését és feldolgozását szolgálta.

Az ETUC Ifjúsági Bizottsága vezetőségének tagjai három a korábbi bizottsági üléseken meghatározott témakörben tartottak előadásokat: Graham Sansone alelnök a társadalmi egyenlőtlenségekről beszélt, Hugo Bahut vezetőségi tag a migrációról és a populizmusról tartott előadást, míg Olivia Freiesleben Frier alelnök a nemek közötti esélyegyenlőség legfontosabb problémáit emelte ki.

Végül a résztvevők kis csoportokban stratégia javaslatokat dolgoztak ki az ETUC Ifjúsági Bizottságának vezetősége részére a kiemelt három témakörben. 2-2 csoport dolgozott fel egy témakört azzal a különbséggel, hogy az egyik kalkulálhatott külső források bevonásával, míg a másik nem.

Felmerült többek között egy menekülttáborban történő látogatás ötlete, a fizetés nélküli gyakorlati helyek megszüntetése, a Szociális Jogok Európai Pillére tagállami bevezetésének elősegítése és monitorozása, bértranszparencia bevezetése, női vezetői csereprogram bevezetése.

Az ETUC Ifjúsági Bizottság vezetősége a fenti javaslatokat figyelembe véve fogja kialakítani következő kétéves munkatervét.

A rendezvényen a SZEFIT képviseletében részt vett és a beszámolót készítette:

Nagy Viktória ETUC Ifjúsági Bizottság elnök, SZEFIT elnök

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk