Cikkajánló 2018. február 01.

Túl sok (az el nem számolt) túlóra?, Mentők béremelése – Valóság vagy kampányfogás?, Fontos figyelmeztetés jött a nyugdíjkorhatárról, Szakszervezetek a munkahelyi zaklatás ellen, Amit a minimálbérről, garantált bérminimumról tudnia kell, Új kihívások jelentek meg a bértárgyalásokon, Szél: ahol nem lehet megélni a bérből, ott gyermekek sem születnek, Medián: nagyot esett a Fidesz népszerűsége, Matolcsyéknak nem tűnt fel: elítélt bűnöző irányít egy tőzsdei céget, Húzzák be a függönyöket az V. kerületben!, Valami nagyon nincs rendben Orbán főtanácsadójának alapítványa körül, Európa legrosszabbjai között a magyar egészségügy, Kijöttek a politikusi vagyonnyilatkozatok: ismét bőséges lett a krumplileves, Megtorpant a használt lakások drágulása, Lengyel László: aki ebben az országban meg akar élni, az nem lehet független, Elkésett a munkából, azonnal lemondott a miniszter (videó), Trump-beszéd: kéznyújtás, sok pátosszal, Ismét őrizetbe vették az Amnesty International törökországi elnökét, A brit képviselők elolvashatják a Brexit hatásait elemző tanulmányt, Új repülőjárat indul Budapestről, Valóban megölték az összes Romanovot?

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Túl sok (az el nem számolt) túlóra?

A munkaerő-hiány, vagy a nem tervezett hiányzások miatt ugyancsak megugorhat a munkavállaló teljesített munkaideje, amelyet az ellenőrzési tapasztalatok alapján a munkáltatók olykor nem, vagy csak késedelemmel fizetnek ki. Áttekintjük, miért fontos a rendkívüli munkaidő határidőben történő elszámolása, és milyen munkajogi eszközei lehetnek a túlzottan megugró túlórák elkerülésének.

https://ado.hu/rovatok/munkaugyek/tul-sok-az-el-nem-szamolt-tulora

Mentők béremelése – Valóság vagy kampányfogás?

Új járművek, fizetésemelés – a hivatalos kormányzati nyilatkozatok szerint folyamatosak a fejlesztések a mentőknél. Ezzel szemben a dolgozók egyre nehezebb munkafeltételekről és megalázó bérről beszélnek. A múlt szerdán bejelentett nyolc százalékos béremelést is felemásan, reménykedve-tamáskodva fogadták.

http://nepszava.hu/cikk/1151664-valosag-vagy-kampanyfogas-a-mentok-elorehozott-beremelese

Fontos figyelmeztetés jött a nyugdíjkorhatárról

A nyugdíjkorhatárukat idén betöltő és a nyugdíjukat igényelni kívánó személyeknek fontos tudniuk, hogy az öregségi nyugdíjra való jogosultságnak három előfeltétele van – hívja fel a figyelmet blogján Farkas András nyugdíjszakértő.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/fontos_figyelmeztetes_jott_a_nyugdijkorhatarrol.655893.html

Szakszervezetek a munkahelyi zaklatás ellen

A szakszervezet, mint munkavállalói érdekképviseleti szerv több olyan témában is hivatott, vagy hivatott lenne megszólalni, ami első hallásra talán nem illik bele a szakszervezetiség profiljába. Ilyen például a nők elleni erőszak és a #metoo kampány.

https://merce.hu/2018/01/31/szakszervezetek-a-munkahelyi-zaklatas-ellen/

Amit a minimálbérről, garantált bérminimumról tudnia kell

A munkaerőhiány alaposan megváltoztatta a munkaerő-piaci erőviszonyokat. Néhány évvel ezelőtt még álmodni sem mertek volna a munkavállalók arról, hogy a minimálbér emelésére kétszámjegyű mértékben kerül sor, a 2017., illetve 2018. években ugyanakkor ez történt. A 204. számú Magyar Közlönyben 2016. december 15. napján közzétett minimális díjazási mértékek ugyanis a szakszervezetek követeléseit is meghaladták. A minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelkedése két lépcsőben történt meg (430/2016.(XII.15.) korm.r.), ennek a 2018. évre vonatkozó rendelkezéseit a gyakorlati tudnivalókkal együtt mutatjuk be.

https://www.hrportal.hu/hr/amit-a-minimalberrol–garantalt-berminimumrol-tudnia-kell-20180201.html

 

Új kihívások jelentek meg a bértárgyalásokon

Több nagyvállalatnál is tartanak már a bértárgyalások, a cégek a képzett munkavállalók megtartása érdekében jelentős béremelésre készülnek. A keresetek differenciálása gyakran gondot jelent, mivel feszültségeket okoz dolgozói körökben, néha pedig a szakszervezet lép fel irreális követeléssel. A bérminimum kifizetésével kapcsolatos trükközéseket már több munkaadó hajlandó felszámolni.

http://magyaridok.hu/gazdasag/uj-kihivasok-jelentek-meg-bertargyalasokon-2743207/

 

Szél: ahol nem lehet megélni a bérből, ott gyermekek sem születnek

Megfelelő megélhetést kell biztosítani a családoknak – ezt tekinti első számú feladatának kormányra kerülése esetén az LMP, amelynek miniszterelnök-jelöltje szerint a családok kétharmada szegénységben él.

http://propeller.hu/itthon/3331272-szel-ahol-nem-lehet-megelni-berbol-ott-gyermekek

 

KÖZÉLET

Medián: nagyot esett a Fidesz népszerűsége

Január végére látványosan elmozdultak a pártpreferenciák – derül ki a Medián legfrissebb kutatásából, amelynek részletei a csütörtökön megjelenő HVG-ben olvashatók.

http://hvg.hu/itthon/20180131_Median_Elbizonytalanodott_a_tabora_kerdes_a_Fideszgyozelem_merteke

 

Matolcsyéknak nem tűnt fel: elítélt bűnöző irányít egy tőzsdei céget

Még mindig egy Kulcsár-ügyben jogerősen elítélt, a cégvezetéstől ráadásul eltiltott bűnöző irányít egy milliárdos tőzsdei céget, de ezt valamiért a felügyeletet ellátó MNB tavaly március óta nem vette észre. Azt azért elismerték, hogy hallottak már a 12 éven át nyúló ügyről.

http://hvg.hu/itthon/20180131_Matolcsyek_valamiert_nem_szurtak_ki_elitelt_bunozo_iranyit_egy_tozsdei_ceget

Húzzák be a függönyöket az V. kerületben!

Az Országgyűlés Hivatala egy légi felvételek készítésére szakosodott cégnek adott megbízást, hogy drónos vizsgálatot végezzen a környék házain – tudta meg a 24.hu.  A Fly By Sense Kft. a Kossuth tér és Bajcsy-Zsilinszky út közötti utcákban faliújságokon tudatta a lakókkal az akciót.

https://index.hu/belfold/2018/01/31/huzzak_be_a_fuggonyoket_az_v._keruletben/

 

Valami nagyon nincs rendben Orbán főtanácsadójának alapítványa körül

Orbán Viktor főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa egykori szociológus Minden gyerek lakjon jól! Alapítványának pénzügyeit nézte át a Magyar Narancs. Azért csak a pénzeknek ment utána, mert hiába próbálta a legszegényebb családokat önellátásra nevelésével próbálkozó alapítvány szakmai tevékenységét vizsgálni, ez lényegében lehetetlen.

https://index.hu/belfold/2018/02/01/valami_nagyon_nincs_rendben_hegedus_zsuzsanak_orban_fotanacsadojanak_alapitvanya_korul/

 

Európa legrosszabbjai között a magyar egészségügy

Kijött az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) 2017-es jelentése, amit a napi.hu szemlézett. Eszerint Magyarország a sereghajtók közé tartozik, a 35 ország között alig akad nálunk hátrébb sorolt egészségügyi rendszer, miközben a vizsgált szempontok alapján szlovákok, a szlovének és a csehek meglehetősen felzárkóztak. Legelöl amúgy Hollandia, Svájc és Dánia áll.

https://444.hu/2018/01/31/europa-legrosszabbjai-kozott-a-magyar-egeszsegugy

 GAZDASÁG

Kijöttek a politikusi vagyonnyilatkozatok: ismét bőséges lett a krumplileves

Magyarország vezető politikusai nem lettek szegényebbek az elmúlt évben, az egyik legfeltűnőbb kivétel talán Kövér László, az Országgyűlés elnöke lehet, akinek nem csökkent tartozása, viszont megtakarítása kisebb lett. Orbán Viktor miniszterelnök majdnem készpénzmilliomos lett.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kijottek_a_politikusi_vagyonnyilatkozatok_ismet_boseges_lett_a_krumplileves.655962.html

 

Megtorpant a használt lakások drágulása

Megtorpant a használt lakások áremelkedése tavaly év végére: a KSH legfrissebb adatai szerint ez az ingatlantípus 2017 harmadik negyedévében 8,4 százalékkal drágult az előző év azonos időszakához képest. Ehhez hasonló mértékű drágulásra a használt lakásoknál utoljára 2014 utolsó negyedévében volt példa, azóta jellemzően két számjegyű volt az áremelkedés éves mértéke. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a használt lakások piacán az áremelkedés lassulása az idén tovább folytatódhat.

http://nepszava.hu/cikk/1151668-megtorpant-a-hasznalt-lakasok-dragulasa

 

Lengyel László: aki ebben az országban meg akar élni, az nem lehet független

Az Orbán-kormány alatt a független, autonóm kutatás és szakmai munka lehetetlenné vált. Régiós leszakadásunk állandósult.

http://nepszava.hu/cikk/1151597-lengyel-laszlo-aki-ebben-a-orszagban-meg-akar-elni-az-nem-lehet-fuggetlen

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Elkésett a munkából, azonnal lemondott a miniszter (videó)

http://nepszava.hu/cikk/1151728-elkesett-a-munkabol-azonnal-lemondott-a-miniszter-video

 

Trump-beszéd: kéznyújtás, sok pátosszal

Az „egység pillanatának” a megragadására, a megosztottság leküzdésére szólította fel Amerikát Donald Trump a kongresszusban elmondott beszédében.

https://nepszava.hu/cikk/1151649-trump-beszed-keznyujtas-sok-patosszal

 

Ismét őrizetbe vették az Amnesty International törökországi elnökét

Tegnap bírósági felügyelet mellett szabadlábra helyezte egy isztambuli törvényszék az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet terrorizmussal vádolt törökországi elnökét, Taner Kilicet, akit most újból őrizetbe vettek és letartóztattak – írja az Evrensel nevű török ellenzéki napilap.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180201-amnesty-international-terrorizmus-torokok.html

 

A brit képviselők elolvashatják a Brexit hatásait elemző tanulmányt

Kiadja a brit kormány az alsóház képviselőinek és a főrendi ház tagjainak azt a bizalmasnak szánt, de kiszivárgott tanulmányt, amelynek eddig ismertté vált részletei szerint a brit gazdaság mindenképpen megszenvedi Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, bármilyen eredménnyel végződnek is az EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180131-brexit-kiszivargott-tanulmany.html

 

EGYÉB

Új repülőjárat indul Budapestről

Krakkó és Budapest között indít új járatot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a lengyel LOT légitársaság – írja az MTI.

http://nepszava.hu/cikk/1151721-uj-repulojarat-indul-budapestrol

Valóban megölték az összes Romanovot?

  1. július 17-én kora hajnalban a jekatyerinburgi Ipatyev-villában őrzött cári családot a bolsevikok váratlanul leterelték az alagsorba, majd rövid tanakodás után II. Miklós cárt és családját agyonlőtték. Az orosz történelem egyik legismertebb konteója mind a mai napig foglalkoztatja az embereket.

http://www.origo.hu/tudomany/20180131-evszazados-legenda-vegere-tett-pontot-egy-2007-ben-tett-felfedezes.html

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.