Cikkajánló 2018. január 30.

Lázár: Közmunka mellett nincs kedvük lopni az embereknek, Inkább több bért fizet, de nem Magyarországon fejleszt az autóipari multi, Őket nem látjuk többé a parlamentben: fél tucat ismertebb politikus vonul vissza, Nem enged a BKV, Strasbourg előtt a civil-törvény, Idén kisebb béremelésben bízhatunk, Bombát dobtak a gazdák közé Orbánék, Újra napirenden a taxis áremelés, Bod Péter Ákos és Mellár Tamás: A szegények szegények maradtak, Két hétig tiltakoztak a fegyőrök Franciaországban, Bizalmat szavazott a román parlament Viorica Dancila kormányának, Egész napos sztrájkot szervez a legnagyobb német szakszervezet, Január 31-ig érvényesek az éves autópálya-matricák, Felkerült a térképre a tibetieknek épített magyar iskola, Ritka jelenség: 35 éve nem volt ilyen..

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Lázár: Közmunka mellett nincs kedvük lopni az embereknek

A miniszter Hódmezővásárhelyen kampányolt, ahol azt mondta, az országban javul a közbiztonság, mert többen ülnek börtönben, és mert a közmunka mellett nincs idejük lopni az embereknek.

http://hvg.hu/itthon/20180130_Lazar_Kozmunka_mellett_nincs_kedvuk_lopni_az_embereknek

Inkább több bért fizet, de nem Magyarországon fejleszt az autóipari multi

A Napi.hu értesülése szerint a Continental egy több száz munkahelyet teremtő autótechnikai gyártósor felépítését helyezte kilátásba veszprémi üzemében, ám végül mégis leállította a projekt tervezését és úgy döntött, inkább belgiumi egységéhez viszi a beruházást. Az ok: a társaság biztonságosabbnak látja a termelést Nyugat-Európában, mint Magyarországon.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/inkabb_tobb_bert_fizet_de_nem_magyarorszagon_fejleszt_az_autoipari_multi.655654.html

Itt a fordulat – újra mernek a magyarok táppénzre menni

  • 2013 után drasztikusan megváltozott a táppénz igénybevétele, újra többet megyünk betegszabadságra.
  • 10-ből kilencszer az anya marad otthonon a gyerekkel, ezzel a táppénzes esetek 60 százaléka nőkhöz köthető.
  • Leggyakrabban a 30-34 éves korosztály megy betegszabadságra.

A ezredfordulót követően 2003-ig emelkedett a táppénzen lévő magyar munkavállalók száma, a táppénzes napok száma, illetve az esetek gyakorisága, ám 2003-tól a számok gyorsan elkezdtek javulni. Ekkor szigorított ugyanis a Gyurcsány-kormány a táppénz igénybevételének szabályain, hogy így csökkentsék a csalásokat, és nem utolsó sorban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) költségvetési hiányát – olvasható a KSH Táppénz, 2014-2016 című elemzésében.

https://zoom.hu/hir/2018/01/30/itt-a-fordulat-ujra-mernek-a-magyarok-tappenzre-menni/

KÖZÉLET

Őket nem látjuk többé a parlamentben: fél tucat ismertebb politikus vonul vissza

Budapest — Legalább fél tucat ismertebb politikus vonul vissza a közélettől és nem vállal szerepet az új ciklusban. Legutóbb Bárándy Gergely MSZP-s képviselő jelentette be, hogy nem indul az áprilisi választáson.

http://www.blikk.hu/aktualis/politika/oket-nem-latjuk-tobbe-a-parlamentben/gb5zsvz?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

Nem enged a BKV

A közlekedési vállalatnak kétségei vannak, de a nemzetgazdasági tárca arra utasította a cég vezetését, hogy vegye át a jegybankelnök unokatestvére cégében készülő buszokat.

http://nepszava.hu/cikk/1151479-nem-enged-a-bkv

Strasbourg előtt a civil-törvény

Közösen kérte tizennégy civil szervezet a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságát (EJEB), hogy állapítsa meg: a szerintük civilellenes „külföldi támogatásokról” szóló törvény sérti a civil szervezetek alapvető jogait. Ezek a szervezetek korábban együtt nyújtottak be panaszt az Alkotmánybírósághoz (AB) is, amely januárig, öt hónapon át nem tűzte napirendjére a törvényt. Mivel az Ab-t semmilyen határidő nem köti, de az érintett civileket a törvény továbbra is sújtja, más hazai jogorvoslati lehetőség híján, tizennégyen az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak decemberben.

http://nepszava.hu/cikk/1151472-strasbourg-elott-a-civil-torveny

GAZDASÁG

Idén kisebb béremelésben bízhatunk

A tavalyihoz hasonló, 3,8 százalékos növekedés várható, az átlagkeresetek növekedése ugyanakkor jelentősen lassul: a 2017-es 13 százalék után idén már csak 7 százalékos átlagos emelésre számítanak – mutatott rá közleményében a GKI Gazdaságkutató Zrt.

http://nepszava.hu/cikk/1151444-iden-kisebb-beremelesben-bizhatunk

Bombát dobtak a gazdák közé Orbánék

Egymásnak estek az új földesurak és az általuk megvásárolt területeket még az árverések előtt az államtól hosszú távra kibérlő gazdák.

http://hvg.hu/gazdasag/20180130_Bombat_dobtak_a_gazdak_koze_Orbanek

Újra napirenden a taxis áremelés

Tavasztól várhatóan drágábban lehet taxival utazni Budapesten – mondta a Portfoliónak az Országos Taxis Szövetség elnöke. Hiába nőtt az autók száma, csúcsidőben nehéz fuvart kapni.

http://infostart.hu/gazdasag/2018/01/30/ujra_napirenden_a_taxis_aremeles/

Bod Péter Ákos és Mellár Tamás: A szegények szegények maradtak

Több oka is van annak, hogy a magyar háztartások fogyasztásának növekedése látványosan elmarad a régió országaitól – nyilatkozta lapunknak Bod Péter Ákos. A Corvinus-egyetem közgazdászprofesszorát arról kérdeztük, mi magyarázza, hogy míg a magyar háztartások fogyasztása 2002 és 2016 között mindössze 14 százalékkal nőtt a GKI elemzése szerint, addig ugyanez idő alatt Lengyelországban 54, Szlovákiában 42, Csehországban pedig 36 százalékkal bővült a fogyasztás.

https://mno.hu/gazdasag/bod-peter-akos-es-mellar-tamas-a-szegenyek-szegenyek-maradtak-2443739

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Két hétig tiltakoztak a fegyőrök Franciaországban

A fegyőrök két hétig tartó tiltakozása után helyreállt a rend a francia fegyházakban, miután a kormány és a szakszervezetek képviselői megállapodtak a követelések teljesítéséről. A tiltakozó fegyőrök jobb biztonsági körülményeket követeltek. A megállapodás legfőbb pontjai a fizetésemelésekre, a munkakörülmények javítására és az iszlamista radikálisok felügyeletének módosítására vonatkoznak. – írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/c/ket-hetig-tiltakoztak-a-fegyorok-franciaorszagban-20180129.html

Bizalmat szavazott a román parlament Viorica Dancila kormányának

Bukarest – Az RMDSZ támogatja az új összetételű kabinetet, mert a koalíciónak a nehéz időkben is eltökélt szándéka volt őszinte párbeszédet folytatni a magyar érdekképviselettel.

http://www.dehir.hu/vilag/bizalmat-szavazott-a-roman-parlament-viorica-dancila-kormanyanak/2018/01/30/

Egész napos sztrájkot szervez a legnagyobb német szakszervezet

Huszonnégy órás sztrájkot szervez a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall, a 250 üzemet érintő akció kedd este kezdődik és pénteken ér véget – írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/c/egesz-napos-sztrajkot-szervez-a-legnagyobb-nemet-szakszervezet-20180129.html

EGYÉB

Január 31-ig érvényesek az éves autópálya-matricák

Szerdán éjfélig érvényesek a 2017. évi éves országos és megyei autópálya-matricák. A díjak idén nem változnak, de új fizetős szakaszok kerültek a rendszerbe, mint például Győr-Moson-Sopron megyében az M85-ös Csornát elkerülő második szakasza, valamint Hajdú-Bihar megyében az M35-ös Debrecen-Berettyóújfalu szakasza.

http://nepszava.hu/cikk/1151468-januar-31-ig-ervenyesek-az-eves-autopalya-matricak

Felkerült a térképre a tibetieknek épített magyar iskola

A világ egyik vezető építészeti magazinja, az ArchDaily által kiírt versenyen egy Indiában magyarok által tervezett és épített iskolának, valamint a CEU új épületének is szurkolhatunk.

http://hvg.hu/gazdasag/20180130_Felkerult_a_terkepre_a_tibetieknek_epitett_magyar_iskola

Ritka jelenség: 35 éve nem volt ilyen

Egyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás is szerdán.

http://infostart.hu/tudomany/2018/01/29/ritka_jelenseg_35_eve_nem_volt_ilyen/

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az