Cikkajánló 2018. január 29.

Miért keres többet egy aldis pénztáros, mint egy egyetemet végzett közalkalmazott?, Szakszervezetekkel egyeztetett a DK a munkavállalók érdekképviseletéről, Vámos: 20 százalékos béremelésre van szükség, Semmire nem elég a közmunkás bér, mégsem emel a kormány, A Tanítanék és az Oktatói Hálózat összehozta az oktatási minimumot – Összefoglalónk a délutáni tüntetésről (videóval, Túllépte hatáskörét a választási bizottság, Itt a nagy lehetőség Orbán Viktor előtt, Rezsi Szilárd = Fidesz – Orbán szócsöve, „a beszélő disznósajt” új mélységeket nyitott meg, Szijjártó előadta a „magyar durcit”, Nemcsak hétfőn, hanem kedden és szerdán is zárva lesznek a Coop boltok, Már a cafeteriából is törleszthető a diákhitel, Eladhatják a Telenort, Hatalmas sztrájk fenyegeti Németországot, Nagyon szoros befutó után Zeman marad a cseh elnök, Putyin fő riválisát megint bevitték és megint szabadon engedték, Trump: Nagyon sok problémám van az Európai Unióval, A juharszirupos-szalonnás fánkozó és társai, melyektől Hegel forog a sírjában, A Starbucks újításától elakadt a szavunk, Nagyon veszélyes vírustörzzsel támad az influenza…

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Miért keres többet egy aldis pénztáros, mint egy egyetemet végzett közalkalmazott?

Több mint bruttó százezer forinttal kevesebbet keres egy Aldi-pénztárosnál egy egyetemet végzett, PhD-vel rendelkező kezdő közalkalmazott.

http://hvg.hu/gazdasag/20180125_Miert_keres_tobbet_egy_aldis_penztaros_mint_egy_egyetemet_vegzett_kozalkalmazott

Szakszervezetekkel egyeztetett a DK a munkavállalók érdekképviseletéről

A Demokratikus Koalíció támogatja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Fehér könyv a dolgozókért című dokumentumának ajánlásait, és ha kormányra kerül, azok közül minél többet megpróbál megvalósítani – írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/szakszervezetekkel-egyeztetett-a-dk-a-munkavallalok-erdekkepviseleterol-20180128.html

Vámos: 20 százalékos béremelésre van szükség

Legkevesebb 20 százalékos bérfejlesztésre van szükség nemcsak a kéményseprés, de valamennyi közszolgáltatás esetében – írta közleményében a kéményseprők országos szakszervezetének elnöke.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/vamos-20-os-beremelesre-van-szukseg-2443460?utm_source=feed&utm_medium=rss

Semmire nem elég a közmunkás bér, mégsem emel a kormány

Csak a gyerekek gyógyszerét váltják ki, ruhát pedig senkinek sem vesznek – így osztható be a közmunkásbér a szakszervezet szerint. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban nemrég azt közölte: várhatóan évekig nem emelnek majd a közfoglalkoztatottak havi 54.300 forintos fizetésén, hogy minél többen visszatérjenek a munka világába.

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/semmire-nem-eleg-a-kozmunkas-ber-megsem-emel-a-kormany

A Tanítanék és az Oktatói Hálózat összehozta az oktatási minimumot – Összefoglalónk a délutáni tüntetésről (videóval)

Ígéretükhöz híven elsősorban a választópolgárokat szólította meg vasárnap délután a Kossuth térre szervezett tüntetésén a Tanítanék. Az elmúlt két évben számos protestakciót szervező mozgalom tagjai mellett színpadra álltak követeléseikkel a köz- és felsőoktatási szakszervezetek, valamint a Független Diákparlament képviselői is. Végül pedig  prezentálták a nyolc ellenzéki párt közös kompromisszumos oktatáspolitikai vállalását, az oktatási minimumot.

https://merce.hu/2018/01/28/a-tanitanek-osszehozta-az-oktatasi-minimumot/

 

KÖZÉLET

Túllépte hatáskörét a választási bizottság

Túllépte hatáskörét és jogot alkotott a Nemzeti Választási Bizottság – a szakértők egybehangzóan bírálják a jelenleg csonka, a fideszes kétharmad által 2013-ban megválasztott testület iránymutatását a pártok országos listáiról. Balázs Péter volt külügyminiszter az EBESZ megfigyelőit is meghívná az országba az áprilisi választások tisztaságának biztosítására.

Az interjúk nagy része a 2018. január 27-én megtartott SZEF-ÉSZT Akadémia Választásokkal foglalkozó előadásán készültek.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/tullepte-hataskoret-a-valasztasi-bizottsag-2443227

Itt a nagy lehetőség Orbán Viktor előtt

Jövő csütörtökre ismét összehívja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/itt-a-nagy-lehetoseg-orban-viktor-elott/333689/

Rezsi Szilárd = Fidesz – Orbán szócsöve, „a beszélő disznósajt” új mélységeket nyitott meg

Rezsi Szilárd egyszerűen olyan mélységek felé viszi a magyar politikát és a teljes közéletet, hogy Péter Gábor vagy Buci Gyuri mind a 20 ujját megnyalná, ha láthatná az utolsó prolihisztor szerepléseit.

https://zsurpubi.hu/cikk/3853-rezsi-szilard–fidesz—orban-szocsove-a-beszelo-disznosajt-uj-melysegeket-nyitott-meg/

Szijjártó előadta a „magyar durcit”

A magyar kormány hivatalos „sértődésfelelőse” most éppen az ENSZ-főtitkárra akadt ki, és a Trump-modellt követve már az ország kivonulását lebegteti a világszervezet egyik tárgyalássorozatról.

http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20180128_Szijjarto_eloadta_a_magyar_durcit

 

GAZDASÁG

Nemcsak hétfőn, hanem kedden és szerdán is zárva lesznek a Coop boltok

Nem csak hétfőn, hanem kedden, szerdán is zárva tartanak egyes Coop boltok. Van, ahol csak másfél órán át tartanak nyitva.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180129-nemcsak-hetfon-hanem-kedden-es-szerdan-is-zarva-lesznek-a-coop-boltok.html?utm_source=hirkereso#

 

Már a cafeteriából is törleszthető a diákhitel

Havonta legfeljebb a minimálbér 20 százalékát, vagyis 27 600 forintot lehet törleszteni a cafetériából.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180129-caferteriaval-is-torlesztheto-a-diakhitel.html

 

Eladhatják a Telenort

A Telenor közép-kelet európai érdekeltségeinek a megvásárlása iránt érdeklődnek – jelentette be a norvég távközlési vállalat.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180126-eladhetjak-a-telenort.html

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Hatalmas sztrájk fenyegeti Németországot

Még nem ért véget az esztendő első hónapja, de Németországot máris komoly sztrájk fenyegeti. A közel 4 millió fémipari alkalmazottat tömörítő szakszervezet, az IG Metall a múlt héten nem tudott megállapodni az ipar képviselőivel a munkaidő rövidítésében valamint a bérek emelésében, ezért a hét közepére egy napos munkabeszüntetést hirdetett.

http://infostart.hu/kulfold/2018/01/29/hatalmas_sztrajk_fenyegeti_nemetorszagot/

Nagyon szoros befutó után Zeman marad a cseh elnök

Zeman többször is Putyin barátjának nevezte magát, de ez a csehek többségét nem zavarta.

http://hvg.hu/vilag/20180127_Nagyon_szoros_befuto_utan_Zeman_marad_a_cseh_elnok

 

Putyin fő riválisát megint bevitték és megint szabadon engedték

Alekszej Navalnij a hatóságok szerint engedély nélkül szervezett tüntetést, ahol a márciusi elnökválasztás bojkottjára szólították fel a résztvevőket. Az ellenzéki politikust még késő este elengedték.

http://hvg.hu/vilag/20180129_putyin_fo_rivalisat_megint_bevittek_es_megint_szabadon_engedtek

 

Trump: Nagyon sok problémám van az Európai Unióval

Az amerikai elnök úgy látja, hogy az Európai Unió nagyon igazságtalan, mert méltánytalanul jár el az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben. Az ITV-nek adott interjúban Trump arról is beszélt: nem csodálkozik a Brexiten, mert a britek nem akarják, hogy Nagy-Britanniába olyanok vándoroljanak, “akikről semmit nem tudnak”.

http://hvg.hu/vilag/20180129_trump_nagyon_sok_problemam_van_az_europai_unioval

 

EGYÉB

A juharszirupos-szalonnás fánkozó és társai, melyektől Hegel forog a sírjában

Mindenki döntse el maga, mennyire sérti a retináját a mimetikus építészet.

http://hvg.hu/gazdasag/20180129_A_juharsziruposszalonnas_fankozo_es_tarsai_melyektol_Hegel_forog_a_sirjaban

 

A Starbucks újításától elakadt a szavunk

Rózsaszín italt dobott piacra a Starbucks. A Millenial Pink Latte névre keresztelt kreáció nevével ellentétben nem tejeskávé, hanem tejhabbal felöntött gyümölcstea tejszínhabbal a tetején.

http://hvg.hu/elet/20180128_A_Starbucks_ujitasatol_elakadt_a_szavunk

 

Nagyon veszélyes vírustörzzsel támad az influenza

Az Egyesült Államokban már 37 gyerek halálát követelte. Az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint már 37 gyermek vesztette életét az idei influenzajárványban, amely 2009 óta a legsúlyosabb.

http://hvg.hu/elet/20180128_Nagyon_veszelyes_virustorzzsel_tamad_az_influenza

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a