Cikkajánló 2018. január 26.

Szabadság munkavégzés nélkül, Palkovics: paradigmaváltás kell az oktatásban, Figyelmeztette Magyarországot a gyilkos légszennyezettség miatt az EU, Juhász Péter: Molnár Gyula pacekba elmondta, hogy nem tudnak megállapodni, mert buknák a pénzt, Radikálisan csökkenhet a gyógyászati segédeszközök áfája, Erősek maradnak a német gazdasági kapcsolatok, Rekordforgalmat produkált tavaly a Hunguest Hotels szállodalánc, Zárva marad a Coop boltok egy része hétfőként, Az amerikai szakszervezetek hadat üzentek a drónoknak, a robotoknak és az önvezető autóknak, Tovább dúl a belharc a lengyeleknél, Csehország választ: egymásnak esett a két államfőjelölt, Babos Tímea Grand Slam-győztes lett Melbourne-ben, Farkas ólálkodik a Börzsönyben

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Szabadság munkavégzés nélkül

Ha a munkáltató mentesíti a közalkalmazottat a felmentési idő teljes tartamára a munkavégzési kötelezettség alól, a közalkalmazott mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. Ebből pedig az következik, hogy a szabadságra való jogosultság szempontjából a munkavégzéssel nem töltött teljes felmentési idő munkában töltött időnek minősül – a Kúria eseti döntése.

http://jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/szabadsag-munkavegzes-nelkul

Palkovics: paradigmaváltás kell az oktatásban

Fel kell ismerni, hogy a tanulás jó dolog – erről beszélt Zalaegerszegen Palkovics László oktatási államtitkár, aki szerint paradigmaváltás kell az óvoda, általános iskola és középiskola közti átmenetekben is.

http://propeller.hu/itthon/3330122-palkovics-paradigmavaltas-kell-oktatasban?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

KÖZÉLET

Figyelmeztette Magyarországot a gyilkos légszennyezettség miatt az EU

Beidézték Brüsszelbe az EU legrosszabb légszennyezettségi adatait produkáló tagországok – köztük Magyarország – környezetvédelmi minisztereit, ahol a tárcavezetőknek várhatóan néhány kemény kérdésre is választ kell adniuk. Amennyiben nem következnek megfelelő válaszlépések, a kilenc tagállamnak a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszával, az Európai Unió Bíróságán történő keresetindítással kell szembenézniük a megállapított légszennyezettségi határértékek túllépése miatt – figyelmeztetett az Európai Bizottság.

https://www.portfolio.hu/vallalatok/figyelmeztette-magyarorszagot-a-gyilkos-legszennyezettseg-miatt-az-eu.274601.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Juhász Péter: Molnár Gyula pacekba elmondta, hogy nem tudnak megállapodni, mert buknák a pénzt

Az Együtt elnöke nem akar kormányzati szerepet, de azt mondja, ha képviselői igazolványt kapna, le tudná szedni Orbánt is. Megegyezés egyelőre nincs, pedig szerinte az Együtt politikusai is kellenének az ellenzéki győzelemhez. Interjú Juhász Péterrel.

https://24.hu/belfold/2018/01/26/juhasz-peter-molnar-gyula-pacekba-elmondta-hogy-nem-tudnak-megallapodni-mert-buknak-a-penzt/

 

GAZDASÁG

Radikálisan csökkenhet a gyógyászati segédeszközök áfája

Már látszik az esély arra, hogy a gyógyászati segédeszközök áfája is 5 százalékra csökkenjen, miután több kormányzati szereplő is részt vett azon a tegnapi egyeztetésen, amelyet a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége és partnerszervezetei kezdeményeztek.

http://magyaridok.hu/belfold/gyogyaszati-segedeszkozok-kisebb-afa-johet-2726401/

 

Erősek maradnak a német gazdasági kapcsolatok

A kormány célja tovább fejleszteni az ipart, együttműködve a befektetőkkel. Az elmúlt 25 évben nem volt olyan jó állapotban a gazdaság, mint most – mondta csütörtökön Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara évnyitó rendezvényén kiemelte: vannak még tartalékok a hazai munkaerőpiacon, amelyeket a gazdasági kormányzat kiemelt célként az ipar fej¬lesztése, ezen keresztül a növekedés fenntartása érdekében igyekszik hasznosítani.

http://magyaridok.hu/gazdasag/erosek-maradnak-nemet-gazdasagi-kapcsolatok-2727574/

 

Rekordforgalmat produkált tavaly a Hunguest Hotels szállodalánc

A belföldi vendégjárás növekedése az idén is folytatódik, fejlődő pályán a szálláspiac. Fejlődő pályára állt a Hunguest Hotels szállodalánc az előző évben, ahol a 2016-os tulajdonosváltás után a szálláskínálat átalakulásával és a magyarországi turizmus bővülésével párhuzamosan a vendégek száma és a szálláshelyek árbevétele is jelentősen emelkedett.

http://magyaridok.hu/gazdasag/rekordforgalmat-produkalt-tavaly-hunguest-hotels-szallodalanc-2726149/

 

Zárva marad a Coop boltok egy része hétfőként

A munkaerőhiány komoly gondokat okoz a Coop-nak, amit úgy próbálnak orvosolni, hogy egyes üzleteiket hétfőként nem nyitják ki.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180125-zarva-marad-coop-bolt-hetfo.html

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Az amerikai szakszervezetek hadat üzentek a drónoknak, a robotoknak és az önvezető autóknak

Ahogy az várható volt, az emberi munkát kiváltó automatikus megoldások terjedése félelmet keltett azokban az iparágakban, ahol emiatt tömeges elbocsátásoktól lehet tartani. Ennek a félelemnek az egyik leglátványosabb megjelenését produkálta most a Teamsters nevű amerikai szakszervezet, amely megtiltaná a tagjait foglalkoztató UPS-nek, hogy a jövőben drónokat, önvezető autókat vagy hasonló technológiákat alkalmazzon.

https://g7.24.hu/piac/20180125/az-amerikai-szakszervezetek-hadat-uzentek-a-dronoknak-a-robotoknak-es-az-onvezeto-autoknak/

Tovább dúl a belharc a lengyeleknél

A lengyel Szolidaritás szakszervezet a vasárnapi boltzár fokozatos bevezetésével egyidejűleg tovább harcol azért, hogy minél kevesebb cégnél kötelezhessék munkára az embereket vasárnap.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/tovabb_dul_a_belharc_a_lengyeleknel.655394.html

Csehország választ: egymásnak esett a két államfőjelölt

Éles, több esetben személyeskedő szóváltások jellemezték a két cseh államfőjelölt utolsó nyilvános vitáját, amelyet csütörtök este közvetített a cseh közszolgálati televízió – írja MTI.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/csehorszag_valaszt_egymasnak_esett_a_ket_allamfojelolt.655594.html

 

EGYÉB

Babos Tímea Grand Slam-győztes lett Melbourne-ben

Babos Tímea élete első Grand Slam-tornáját nyerte. A magyar, francia páros a második helyen kiemelt orosz Vesznyina, Makarova kettőst verte viszonylag simán egy kétszettes mérkőzésen 6:4, 6:3-ra. A cseh Andrea Hlavackovával WTA-világbajnok

http://www.origo.hu/sport/egyeni/20180126-babos-timea-mladenovic-makarova-vesznyina-noi-paros-donto-australian-open-2018.html

Farkas ólálkodik a Börzsönyben

A nyomok és az állat viselkedése alapján nagy valószínűséggel farkas nyomát találták meg a Börzsönyben, az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezhetett.

http://www.origo.hu/tudomany/20180125-valoszinuleg-farkas-nyomat-talaltak-meg-a-borzsonyben.html

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a