Cikkajánló 2018. január 23.

Bérharc a kultúra napján, Könyvtárosok százai követelnek béremelést, a számláikat sem tudják fizetni, Egyre menőbb “közértes” multinál dolgozni – Újabb béremelés, Nyolc éve üti a kormány a legrosszabbul keresőket, Érettségi helyett szakmunka? – Szomorú eredmények derültek ki, Itt olvashatnak be Balog Zoltánnak a diákok, Hol az örömteli tanulás? – Az iskola csak kifárasztja a gyereket, Békét és szabadságot az iskolákban!, Paksi vétó: Ausztria az Európai Bírósághoz fordul, A közalkalmazottak fizetik meg az amerikai politikai csatározások árát, Arany Bohóc-díjat nyert ifj. Richter József artistacsapata, Vége a találgatásoknak – Ekkora lassulást okoz a Microsoft szoftverfrissítése.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Bérharc a kultúra napján

A fizetések általános rendezését, vagy a kulturális bérpótlék 50 százalékos emelését követeli a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) az ágazat dolgozói nevében. Miután tavaly szeptemberben elküldött bértárgyalási kezdeményezésükre nem kaptak választ az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), tegnap látványos akciót szerveztek a tárca Szalay utcai épülete elé.

http://nepszava.hu/cikk/1150937-berharc-a-kultura-napjan

Könyvtárosok százai követelnek béremelést, a számláikat sem tudják fizetni

Háromezer könyvtáros, levéltáros, muzeológus írta alá azt a petíciót, amelyet a Magyar Kultúra Napján adtak át. A szakszervezet elnöke szerint mind ugyanazt szeretnék: változtassák meg a jelenlegi kaotikus bérrendszert.

http://hvg.hu/itthon/20180122_Konyvtarosok_szazai_kovetelnek_beremelest_a_szamlaikat_sem_tudjak_fizetni

Egyre menőbb “közértes” multinál dolgozni – Újabb béremelés

Átlagosan 20%-kal emeli bolti és raktári fizikai munkavállalói munkabérét a Lidl 2018. március 1-jével további, az üzletekben dolgozó munkavállalók átlagos bruttó havi járandósága az emelés után eléri a 365 ezer forintot – írja a cég infromációi alapján a Portfólió. 

https://nepszava.hu/cikk/1150958-egyre-menobb-kozertes-multinal-dolgozni—ujabb-beremeles

Nyolc éve üti a kormány a legrosszabbul keresőket

Bele kell nyugodnunk abba, hogy a legalacsonyabb fizetésűek között ragadunk az EU-ban? Így alakultak a bérek 2010 óta Magyarországon.

http://hvg.hu/gazdasag/20180122_berek_fizetesek_beremeles_berunio_egykulcsos_szja_kozfoglalkoztatas

Érettségi helyett szakmunka? – Szomorú eredmények derültek ki

Az érettségit nem adó szakmunkásképzésben végzettek nagyobb részét ma már segéd- vagy betanított munkásként alkalmazzák – olvasható a Munkaerőpiaci Tükör 2016 című kötetben, vagyis minél alacsonyabb képzést kap valaki, annál valószínűbb, hogy nehéz helyzetbe kerül a munkaerőpiacon, továbbá kisebb bérel is kell beérnie. Habár a magyar reformok a német “duális képzést” tekintik mintának, attól nagyon messze van a hazai oktatás.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/erettsegi-helyett-szakmunka-szomoru-eredmenyek-derultek-ki.273991.html

 

KÖZÉLET

Itt olvashatnak be Balog Zoltánnak a diákok

Egy 40 napos kampány keretein belül névtelenül lehet elmondani, mi a baj a magyar oktatással. Névtelenül.

http://hvg.hu/itthon/20180123_Itt_olvashatnak_be_Balog_Zoltannak_a_diakok

Hol az örömteli tanulás? – Az iskola csak kifárasztja a gyereket

A gyermekek túlterheltségét, az önállóságra nevelés valamint az örömteli tanulás hiányát mutatják a Szülői Hang felmérésének részeredményei, alátámasztva a múlt pénteki diáktüntetéseken elhangzottakat.

https://nepszava.hu/cikk/1150976-hol-az-oromteli-tanulas—az-iskola-csak-kifarasztja-a-gyereket

Békét és szabadságot az iskolákban!

A Tanítanék mozgalom 2018. január 28-án, jövő vasárnap délután 3-kor a Kossuth téren tüntetést szervez tiltakozásul az oktatásügyben uralkodó önkény ellen.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/13101-beket-es-szabadsagot-az-iskolakban

GAZDASÁG

Paksi vétó: Ausztria az Európai Bírósághoz fordul

Az osztrák kormány megerősítette: Ausztria az Európai Unió bíróságához fordul Paks 2 állami támogatása miatt. A négyezer milliárd forintos atomerőmű-bővítési beruházás sorsát bizonytalanná tevő jogi lépésre várhatóan szerdán kerül sor. Ausztria nem kizárólag a magyar atomprojektet nem nézi jó szemmel, korábban a szintén állami támogatással épülő brit Hinkley Point C beruházást is megtámadták az uniós bíróságnál.

http://nepszava.hu/cikk/1150871-paksi-veto-ausztria-az-europai-birosaghoz-fordul

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

A közalkalmazottak fizetik meg az amerikai politikai csatározások árát

Folytatódik a patthelyzet, amelynek nyomán „zárva tart” az amerikai szövetségi állam – így nem kapnak pénzt például a katonák. A közalkalmazottak és közhivatalok finanszírozását egy rendkívüli törvény tenné lehetővé, de a hétvégi rendkívüli szenátusi munkanapok ellenére nem sikerült egyezségre jutni.

http://infostart.hu/kulfold/2018/01/22/a_kozalkalmazottak_fizetik_meg_az_amerikai_politikai_csatarozasok_arat/

 

EGYÉB

Arany Bohóc-díjat nyert ifj. Richter József artistacsapata

Az Arany Bohóc- és a közönségdíjat is elnyerte ifj. Richter József és csapata a 42. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon – derül ki a Fővárosi Nagycirkusz közleményéből.

http://nepszava.hu/cikk/1150864-arany-bohoc-dijat-nyert-ifj-richter-jozsef-artistacsapata

 

Vége a találgatásoknak – Ekkora lassulást okoz a Microsoft szoftverfrissítése

Nincs több találgatás, a Microsoft nyilvánosságra hozta, milyen mértékű lassulást okoz a windowsos számítógépeknél az a szoftverfrissítés, amit minden PC-re kiküldenek – írja a HVG. – A legrosszabbul azok járnak, akik Windows 7-8-at használnak.

http://nepszava.hu/cikk/1150034-vege-a-talalgatasoknak—ekkora-lassulast-okoz-a-microsoft-szoftverfrissitese

 

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a