Cikkajánló 2018. január 22.

Petíció, Aláírták a 2018-as bérmegállapodást a MÁV-nál, Szakszervezetek a közszférában, Lázár: Nevelő célja van a béremelés hiányának,Önnél többet keresnek a lengyelek?, Kis Miklós – Sztrájkok: a tanult tehetetlenség vége?, Idén jelentősen előrehalad az iskolák digitális fejlesztése, A munkavállalók szívesen választanák a cafeteriában az egészségbiztosítást, Magyarország példás módon helytállt a szakmák világversenyén, Németország – itt a várva várt döntés, A magyar kormánynak is üzent Schulz, Heroikus küzdelemben kapott ki Fucsovics Márton Roger Federertől, Magyar Kultúra Napja – Szoborbűvölet helyett élményt!

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Petíció

A bértárgyalások megindítását követeli a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a kultúráért felelős államtitkártól. Az erről szóló petíciót a magyar kultúra napján adják át Hoppál Péternek. Kapcsoltuk Csóti Csabát, a KKDSZ elnökét.

https://hirtv.hu/newsroom/peticio-2441451

Aláírták a 2018-as bérmegállapodást a MÁV-nál

Aláírta a MÁV-csoport a szakszervezetekkel a megállapodást a 2017-ben kötött, 3 évre szóló bérmegállapodás 2018. évi, átlagosan 12 százalékos bérfejlesztés végrehajtásának részleteiről – írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/alairtak-a-2018-as-bermegallapodast-a-mav-nal-20180121.html

Szakszervezetek a közszférában

Három vezetővel, Nagy Viktóriával, Szűcs Viktóriával és Galló Istvánnéval beszélgettünk a szakszervezetek helyzetéről és lehetőségeiről a közszférában. Milyen lehetőség van az érdekképviseletre ott, ahol a kormány a munkáltató?

http://ujegyenloseg.hu/szakszervezetek-a-kozszferaban/

 

Lázár: Nevelő célja van a béremelés hiányának

Ösztönözni kell a közmunkásokat, hogy a versenyszférában keressenek maguknak munkát, ezért nem emelik a bérüket – mondta Lázár János kancelláriaminiszter. A közmunkás-szakszervezetek szerint a kormány ellehetetleníti a dolgozókat.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/lazar-nevelo-celja-van-a-beremeles-hianyanak-2441512?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Önnél többet keresnek a lengyelek?

Lengyelországban a vállalati szektorban decemberben mintegy 5000 zloty (375 ezer forint) volt az átlagkereset, amelyből 3532 ezer nettó (265 ezer forint) maradt az emberek zsebében – adta közre a gazeta.pl a varsói statisztikai hivatal (GUS) adatait. A bruttó összeg 7,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/onnel_tobbet_keresnek_a_lengyelek.655171.html

 

 

Kis Miklós – Sztrájkok: a tanult tehetetlenség vége?

Nem lehet azt mondani, hogy Magyarország a sztrájkok országa, ahogy azt sem, hogy a méltányos bérezés vagy a munkavállalói jogok érvényesülésének birodalma. Valamiféle pozitív változás az utóbbi időben mégiscsak elindult. Remélhetőleg valódi fordulat előtt állunk.

http://nepszava.hu/cikk/1150581-kis-miklos—sztrajkok-a-tanult-tehetetlenseg-vege

 

KÖZÉLET

Idén jelentősen előrehalad az iskolák digitális fejlesztése

Egy 35 milliárd forintos uniós projektnek köszönhetően idén jelentősen előrehalad az iskolák sávszélesség-bővítése és wifi-lefedettsége – erről beszélt Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

http://www.origo.hu/itthon/20180122-jelentosen-elorehalad-az-iskolak-digitalis-fejlesztese.html

 

GAZDASÁG

A munkavállalók szívesen választanák a cafeteriában az egészségbiztosítást

A következő napokban kell dönteniük a munkavállalóknak a munkáltatójuk által ajánlott idei cafeteria-csomagjukról, az Union Biztosító 1300 fős, reprezentatív felmérése szerint a 25-55 év közötti korosztályból jelenleg a lakosság mindössze 12 százaléka kap a cafeteriában egészségbiztosítást, noha 46 százalékuk élne ezzel a lehetőséggel.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180122-a-munkavallalok-szivesen-valasztanak-a-cafeteriaban-az-egeszsegbiztositast-is.html

Magyarország példás módon helytállt a szakmák világversenyén

Magyarország jó hagyomány szerint példás módon helytállt a szakmák tavalyi világversenyén – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken, Budapesten, a WorldSkills 2017 verseny magyar résztvevőinek tiszteletére rendezett ebéden.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180119-a-szakmak-vilagversenyen-magyarorszag-peldas-modon-helytallt.html

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Németország – itt a várva várt döntés

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével folytatandó hivatalos koalíciós tárgyalás elkezdése mellett döntött vasárnap Bonnban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) rendkívüli kongresszusa – írja az MTI.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nemetorszag_itt_a_varva_vart_dontes.655265.html

A magyar kormánynak is üzent Schulz

Véget kell vetni a megszorításokon alapuló politikának Európában, és ezt elérheti a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), ha ismét kormányra lép a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével – jelentette ki Martin Schulz, az SPD elnöke vasárnap Bonnban a párt rendkívüli kongresszusán, amelyen eldöntik, hogy elkezdjék-e a hivatalos koalíciós tárgyalást a CDU/CSU-val. A politikus üzent a jobboldali kormányoknak is.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_magyar_kormanynak_is_uzent_schulz.655260.html

EGYÉB

Heroikus küzdelemben kapott ki Fucsovics Márton Roger Federertől

Fucsovics Márton elképesztő tenisszel az első két játszmában abszolút méltó partnere volt a világ egyik legjobb játékosának, Roger Federernek. A magyar a második szettben kiharcolta a tie-breaket, de amúgy is büszke lehetett a produkciójára. A 15 ezres közönség többször felállva ünnepelte a magyart, a végén pedig Federert is, mert a második helyen kiemelt svájci 6-4, 7-6, 6-2-re nyert és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. Ám Fucsovics Márton is minden elismerést megérdemel, hiszen tényleg remekül játszott.

http://www.origo.hu/sport/egyeni/20180122-roger-federer-fucsovics-marton-australian-open-nyolcaddonto-osszefoglalo.html

Magyar Kultúra Napja – Szoborbűvölet helyett élményt!

180 éve hunyt el Kölcsey Ferenc, 195 esztendeje írta meg a Hymnust. De vajon tudunk-e manapság kapcsolódni hozzá, az életművéhez?

„Vannak kultikus személyiségek, akikhez szoborbűvölethez szokott szemlélettel szokás közelíteni, és a tankönyvírók sem tudták magukat függetleníteni ettől – mondja Dr. Hamar Péter tanár, filmesztéta, a Kölcsey Társaság korábbi titkára. – Ez nem jól van így, de tény, hogy így van.”

http://nepszava.hu/cikk/1150829-magyar-kultura-napja—szoborbuvolet-helyett-elmenyt

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és