Cikkajánló 2018.január.19.

Levélben kérik Orbánt a bérek rendezésére, Lázár szót sem ejtett a sztrájktárgyalókról, Rossz hír a közmunkásoknak, évekre beragadhat a bérük, 16 év alatt 2 ezerrel nőtt az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom, Gyarmathy Éva: Ha valamire biztosan felkészít a magyar oktatás, az a sumákolás, Már 294 ezer forint a havi átlagkereset, A magyarok többsége ellenzi Paks II.-t, Olyan szépen alakul a régió gazdasága, hogy az már aggasztó,  Hirtelen újabb nagy áfacsökkentés jöhet, Javaslatot tett az egységes áfaövezet létrehozására az Európai Bizottság, Bekeményít a kormány: itt a Stop Soros-csomag, Mélyponton a német szociáldemokraták támogatottsága, Ezekkel az üzemanyagárakkal számolhat februárban, Szürreális videók jöttek a Nyugat-Európára lecsapó viharról, Saját minisztert kaptak a magányos brit emberek, Budapestre érkezik a világhírű Body kiállítás

 

Levélben kérik Orbánt a bérek rendezésére

Közös levelet küldött a miniszterelnöknek a Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. A dokumentumban arra kérik Orbán Viktort, hogy haladéktalanul rendezze az ágazatbeli béreket úgy, hogy az arányba kerüljön a vállalt felelősséggel. Javaslatokat is megfogalmaznak az egészségügy tarthatatlan helyzetének javítása érdekében, így többek között azt kérik, hogy a munkaruha tisztításáról a munkáltató gondoskodjon. Azt írják, amennyiben a miniszterelnök nem válaszol a levélre, a kérésük sztrájkköveteléssé lép elő.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/levelben-kerik-orbant-a-berek-rendezesere-2441054?utm_source=feed

 

Lázár szót sem ejtett a sztrájktárgyalókról

Bár a január 17-i kormányülés előtt soron kívüli tárgyalást kezdeményeztek az egészségügyi érdekvédők, úgy tűnik, a sztrájktárgyalásokon részt vevő MSZ EDDSZ és a Mentődolgozók Szakszervezete, valamint stratégiai partnereik (ágazati kamarák) kérését a kormány nem vette komolyan. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis a mai, 107. Kormányinfón csak annyit mondott, hogy a kormány felhatalmazását bírja továbbra is az emberi erőforrás miniszter arra, hogy a szakdolgozók ez évi novemberi (bruttó 8 százalékos) béremelését előre hozzák. (Csak emlékeztetőül: tavaly novembertől bruttó 12 százalék, jövőre novembertől 8 százalék bérfejlesztést kapnak a megállapodás szerint a szakdolgozók.

http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/lazar_szot_sem_ejtett_a/243691/

 

Rossz hír a közmunkásoknak, évekre beragadhat a bérük

Idén biztos nem változik a közfoglalkoztatottak bére, és igen nagy esély van rá, hogy a következő években sem emelkedik érdemben a fizetésük. Vagy egyáltalán nem lesz emelés. Ez Lázár János szavaiból derült ki a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az mfor munkatársának kérdésére kijelentette, hogy a közfoglalkoztatottak tavalyi bérét nem emeli 2018-ban a kormány. Ezzel megerősítette értesülésünket.

http://mfor.hu/cikkek/138357.html

 

16 év alatt 2 ezerrel nőtt az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom

Több mint kétezerrel nőtt az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom az elmúlt 16 évben, miközben az alapellátó orvosok száma folyamatosan csökken – írta a Magyar Nemzet pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

http://mfor.hu/cikkek/138362.html

 

Gyarmathy Éva: Ha valamire biztosan felkészít a magyar oktatás, az a sumákolás

Ha megtanulhatatlan a tananyag, akkor mégis, hogy a csudában tud érettségit tenni a diákok egy egész jelentős része? Mindenki tudja: a kiskapuk miatt. Vélemény.

http://hvg.hu/elet/20180119_Gyarmathy_Eva_Nem_titok

 

Már 294 ezer forint a havi átlagkereset

Tovább nőttek a fizetések, a havi bruttó átlagkereset közelíti a 300 ezer forintot, a nettó átlag pedig meghaladja a 200 ezret. avaly novemberben 323 000 forint volt a bruttó átlagkereset, 13 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. Az év első tizenegy hónapját összesítve a bruttó átlagkereset 294 200 forint volt.

http://hvg.hu/gazdasag/20180119_Mar_294_ezer_forint_a_havi_atlagkereset

 

A magyarok többsége ellenzi Paks II.-t

Főleg a projekt veszélyessége tántorítja el őket a beruházás támogatásától.Négy évvel a Paks II. megépítéséről szóló magyar–orosz államközi szerződés aláírása után mérte fel a Greenpeace Magyarország a magyarok hozzáállását a bővítési projekthez. Az országos, reprezentatív közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a lakosság nagy többsége, 61 százaléka továbbra is ellenzi Paks II.-t elsősorban a projekt veszélyessége és az erőmű működése során keletkező radioaktív hulladékok miatt.

http://hvg.hu/gazdasag/20180119_A_magyarok_tobbsege_ellenzi_Paks_IIt

 

Olyan szépen alakul a régió gazdasága, hogy az már aggasztó

Harmadik éve hasít töretlenül a kelet-közép-európai régió. Az egyes nemzetek versenyt dicsekedhetnek a saját gazdasági csodájukkal. A vészmadarak azonban már figyelmeztetnek, a nagy boom, a mohóság és a mindent átható profitéhség idején lankadni szokott a figyelem, visszaszorul a kockázatok menedzselése.
https://index.hu/gazdasag/2018/01/18/olyan_szepen_alakul_a_regio_gazdasaga_hogy_az_van_akit_mar_aggaszt/

 

Hirtelen újabb nagy áfacsökkentés jöhet

Még ebben a parlamenti ciklusban van esély a vendéglátást terhelő áfamix egyszerűsítésére, az éttermekben elvitelre készülő ételek forgalmi adója például 22 százalékponttal csökkenhetne – írta a Világgazdaság pénteken az ágazati érdekképviseleti szövetség elnökétől kapott információk alapján.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/hirtelen_ujabb_nagy_afacsokkentes_johet.655147.html

 

Javaslatot tett az egységes áfaövezet létrehozására az Európai Bizottság

A tagállamok által 1992-ben elfogadott közös uniós áfaszabályok túlságosan korlátozóvá váltak, alig néhány ágazat és termék esetében teszik lehetővé a kedvezményes áfamérték alkalmazását.
http://www.agrotrend.hu/hireink/javaslatot-tett-az-egyseges-afaovezet-letrehozasara-az-europai-bizottsag

 

Bekeményít a kormány: itt a Stop Soros-csomag

A szerdai kormányülésen bejelentették, hogy a kormány három törvényt hoz, a hivatalos indoklás szerint a Soros-terv ellen. Civil szervezetek listázása, rájuk kivetett külön illeték, és határvédelmi intézkedésekről döntöttek – írja az Index.

https://www.napi.hu/Magyar%20Gazdas%C3%A1g/undefined.655047.html

 

Mélyponton a német szociáldemokraták támogatottsága

Történelmi mélypontra süllyedt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága, és a németek többsége nem szeretné, hogy Martin Schulz pártelnök legyen az alkancellár a következő kormányban, írja az MTI.

https://index.hu/kulfold/2018/01/18/melyponton_a_nemet_szocialdemokratak_tamogatottsaga/

 

Ezekkel az üzemanyagárakkal számolhat februárban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban februárban alkalmazható üzemanyagárakat.

http://kamaraonline.hu/cikk/ezekkel-az-uzemanyagarakkal-szamolhat-februarban

 

Szürreális videók jöttek a Nyugat-Európára lecsapó viharról

Fákat csavart ki, tetőket tépett, járműveket borított fel, sőt, embereket fújt el a Hollandiára, Belgiumra és Németországra lecsapó viharos szél.

http://hvg.hu/gazdasag/20180118_szurrealis_videok_jottek_a_nyugat_europara_lecsapo_viharrol

 

Saját minisztert kaptak a magányos brit emberek

Nagy Britanniában a becslések szerint nagyjából 9 millió magányos ember él, köztük nagyon sok idős, ezért neveztek ki most egy minisztert, Tracey Crouchot, akinek az lesz a feladata, hogy a problémát orvosolja. A 9 milliós számnál is elszomorítóbb, hogy legalább 200 ezer idős brit ember van, akik legalább egy hónapja nem beszélgettek senkivel, sem rokonokkal, sem barátokkal. A kutatás szerint a mozgássérült fiatalok 85 százaléka érzi magát magányosnak.

https://index.hu/kulfold/2018/01/18/britek_szingliugyi_minisztert_neveztek_ki/

 

Budapestre érkezik a világhírű Body kiállítás

Február 15-én érkezik meg Magyarországra a nemzetközi hírű Body kiállítás. Az emberi testet bemutató lenyűgöző tárlat mérete Európában is egyedülállónak számít: 2200 négyzetméteren több mint kétszáz eredeti preparátumot tekinthetnek meg a látogatók. A kontinensen még soha, egyetlen városba se látogatott el a tárlat olyan gazdag kiállítási anyaggal, mint amilyennel idén februárban Budapestre érkezik.

http://www.origo.hu/tudomany/20180105-egyszerre-lehet-fantasztikusan-erdekes-es-sokkolo-is-a-paratlan-tarlat.html

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a