Cikkajánló 2018. január 16.

Hétfőn is sztrájkoltak a közalkalmazottak, Galló Istvánné: Rendszerszerűen zsigereljük ki a gyerekeinket, Karácsony: A dolgozók fizetésén nem lehet spórolni, És akkor az Aldi, a Lidl és társaik jól belerondítottak Orbán nagy álmába, Folytatódik a bírók lázadása: Handó Tünde kritikusai is bekerültek az Országos Bírói Tanácsba, Ennyire még sosem szerettek dolgozni a magyar fiatalok, Tovább lehet faragni az adóterheken, Nem divat az élethosszig tartó tanulás, de az állam se ösztönöz rá, Budapestre jön a világ egyik legrangosabb gasztroeseménye

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Hétfőn is sztrájkoltak a közalkalmazottak

Péntek után hétfőn is csak a legsürgősebb ügyeket intézték a sztrájkoló önkormányzati dolgozók. 98 hivatal csaknem 7 ezer dolgozója függesztette fel a munkát. A szakszervezet a 10 éve nem emelkedő bérek miatt tiltakozik így. Ha a mostani kétnapos sztrájk nem vezet eredményre, februárban, majd márciusban már hosszabb munkabeszüntetéssel folytatják a nyomásgyakorlást.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/ma-is-sztrajkolnak-a-kozalkalmazottak-2440163

 

Félelemben dolgozni

Galló Istvánné: Rendszerszerűen zsigereljük ki a gyerekeinket

A pedagógustársadalom rettentő módon meg van félemlítve – ezt a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Galló Istvánné szerint az, aki rövid pórázra van fogva, nem tud demokratikus gondolkodású fiatalokat nevelni.

https://szakszervezetek.hu/hirek/13017-gallo-istvanne-rendszerszeruen-zsigereljuk-ki-a-gyerekeinket

 

Karácsony: A dolgozók fizetésén nem lehet spórolni

Támogatja a Párbeszéd a közszférában dolgozók sztrájkköveteléseit, erről Karácsony Gergely zuglói polgármester a XIV. kerületi önkormányzat előtt tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/karacsony-a-dolgozok-fizetesen-nem-lehet-sporolni-2440381?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

És akkor az Aldi, a Lidl és társaik jól belerondítottak Orbán nagy álmába

Nem jött össze a diszkontok kitiltása a világörökségi területekről. A miniszterelnök Kínától kérne pénzt, ha nem ad az EU, a nyugat-dunántúliak aggódnak, hogy az osztrák kormány rajtuk spórolna, a vállalkozók pedig kreatívan próbálják megúszni a béremelés pluszköltségeit. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

http://hvg.hu/gazdasag/20180112_Es_akkor_az_Aldi_a_Lidl_es_tarsaik_jol_beleronditottak_Orban_nagy_almaba

 

KÖZÉLET

Folytatódik a bírók lázadása: Handó Tünde kritikusai is bekerültek az Országos Bírói Tanácsba

Az Országos Bírói Tanács (OBT) nem gyakran szerepelt eddig a hírekben, és ez nem is véletlen. Bár az európai kritikák hatására a kormány végül bővítette a jogköreit, de eddig ezekkel nem igazán élt. Pedig van hatalom a kezében: egyetértési joga van például a bírói vezetők kinevezésénél és az álláspályázatoknál, és felügyeli az Országos Bírói Hivatal elnökének tevékenységét. Aki nem más, mint a fideszes Szájer József felesége, a többek által politikai befolyásolással vádolt Handó Tünde.

https://444.hu/2018/01/16/folytatodik-a-birok-lazadasa-hando-tunde-kritikusai-is-bekerultek-az-orszagos-biroi-tanacsba?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=folytatodik-a-birok-lazadasa-hando-tunde-kritikusai-is-bekerultek-az-orszagos-biroi-tanacsba

 

GAZDASÁG

Ennyire még sosem szerettek dolgozni a magyar fiatalok

Rekordot értek el az aktív – azaz dolgozó – 19-29 éves fiatalok a K&H ifjúsági indexe szerint: soha ennyien nem voltak még elégedettek a munkahelyükkel. 2017 harmadik negyedévében 44 százalékuk érezte úgy, hogy megbecsülik a munkahelyén, ez az arány pedig a felmérés ötéves történetében rekordot jelent, ráadásul jóval meghaladja az előző negyedévben mért 36 százalékot, illetve a 2015 harmadik negyedévében született mélypontot, amikor mindössze 28 százalékos volt az arányuk.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/01/16/ennyire-meg-sosem-szerettek-dolgozni-a-magyar-fiatalok/

 

Minden céget érint: rohamtempóban kell felkészülni az új uniós előírásra

Május 25-én az összes uniós tagállamban életbe lép az egységes adatvédelmi rendelet (GDPR), megsértését súlyosan szankcionálják. A szakemberek szerint egy kkv-nek alapesetben minimum fél évre lenne szüksége az adaptáláshoz.

http://hvg.hu/kkv/20180116_Minden_ceget_erint_rohamtempoban_kell_felkeszulni_az_uj_unios_eloirasra#rss

 

Nem divat az élethosszig tartó tanulás, de az állam se ösztönöz rá

Magyarországon lassan minden hiányszakmának számít. Olyan készségek közül válogattunk, amelyeket viszonylag gyorsan el lehet sajátítani, ezáltal versenyképesebbek lehetünk a piacon, növelve bevételeinket. Óriási probléma a szakképzett munkavállalók hiánya, a szakértők és a piaci szereplők mégis úgy látják, ha a (szak)képzés állami kézben van, nem segíti az élethosszig tanulást, inkább az oktatási színvonal csökken általa.

https://mno.hu/gazdasag/nem-divat-az-elethosszig-tarto-tanulas-de-az-allam-se-osztonoz-ra-2440205

 

„Súlyos zavarok lesznek a táppénzek kifizetésénél”

Januártól kötelező a gazdálkodó szervezeteknek hivatalos ügyeik intézéséhez a cégkapu használata. És ugyanígy a hivataloknak is az új elektronikus csatornán keresztül kell(ene) kommunikálniuk. Mint írtuk, karácsony előtt a gazdálkodó szervezetek fele nem regisztrált még a cégkapura, és először december 28-án volt elérhető a rendszer, január elsejétől pedig már mindenkinek használnia kell, átmenet beiktatása nélkül….

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/01/14/sulyos-zavarok-lesznek-a-tappenzek-kifizetesenel/

 

Sosem látott nyugdíjválság jöhet, Magyarország is nagyon rossz irányba megy

…. A  jövőben elkerülhetetlenül bekövetkező nyugdíjválságot a kormányzat egyebek között a kötelező szülőtartás rendelkezéseinek szigorítása révén kívánja kezelni.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/sosem-latott-nyugdijvalsag-johet-magyarorszag-is-nagyon-rossz-iranyba-megy.1.273329.html

Tovább lehet faragni az adóterheken

A személyi jövedelemadó, a járulékok és a munkabérek után fizetendő vállalkozói közterhek további csökkentését sürgeti az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László lapunknak úgy fogalmazott: ettől a reálbérek emelkedése és a családok anyagi biztonságának növekedése remélhető. Úgy vélte, az államnak eredményességi célokat kellene megszabnia minden olyan szereplő számára, amely közpénzt költhet el, ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy egyes pártok pénzügyei átláthatatlanok.

http://magyaridok.hu/gazdasag/tovabb-lehet-faragni-az-adoterheken-2680411/

 

EGYÉB

Budapestre jön a világ egyik legrangosabb gasztroeseménye

A magyar fővárosban mutatják be március 26-án a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját.

A különleges eseményen részt vesznek Európa Michelin-csillagos séfjei is, ők köszöntik a Michelin-család új tagjait, akik azon vendéglátóegységeket képviselik, amelyek 2018-ban újonnan nyerik el a csillagot – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

http://hvg.hu/gazdasag/20180115_budapest_michelin_gala

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.