Cikkajánló 2017. november 16.

Irány a szociális Európa ! Dec. 24. munkaszüneti nap? A közrossz országa lettünk. Tanóráról hívták ki, hogy felmondjanak neki.

Irány a szociális Európa

http://nepszava.hu/cikk/1145675-irany-a-szocialis-europa

(Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Stefan Löfven, Svédország miniszterelnöke) Holnap, pénteken, 2017. november 17-én a tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről szóló szociális csúcstalálkozóra kerül sor a svédországi Göteborgban. A találkozó házigazdáiként mindketten régóta kiállunk amellett, hogy az Európai Unió fektessen nagyobb hangsúlyt polgárai élet- és munkakörülményeinek javítására. Ez lesz az utóbbi 20 év első szociális csúcstalálkozója, amely a maga nemében egyedülálló esemény, mivel találkozási lehetőséget biztosít az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői, az uniós intézmények vezetői, valamint a társadalmi partnerek és a civil társadalom képviselői számára.


Hajszálon múlhat, hogy szavazunk-e az újabb munkaszüneti napról

https://mno.hu/belfold/hajszalon-mulhat-hogy-szavazunk-e-az-ujabb-munkaszuneti-naprol-2427516

Pontos számok még nincsenek, de 100-200 ezer közötti aláírás jöhet össze a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazási kezdeményezésben – tudta meg a Magyar Nemzet a kezdeményezés ötletgazdájától, Bíró Zoltántól.


A közrossz országa lettünk

http://nepszava.hu/cikk/1144818-a-kozrossz-orszaga-lettunk

(11.06.) Magyarországon a törzsi tudat rokoni kapcsolatokra épülő értékrendje virágzik, a polgári normáktól egyre távolodunk – rajzoltak sötét képet társadalomkutatók. Új megközelítésben írták le a magyarországi korrupció természetrajzát a közszféra és a diplomások szakszervezeteinek együttműködésében tizedik alkalommal megszervezett SZEF-ÉSZT Akadémia előadói.


Tanóráról hívták ki, hogy felmondjanak neki

http://nepszava.hu/cikk/1145702-tanorarol-hivtak-ki-hogy-felmondjanak-neki

Trenddé vált az öregségi korhatárt elérő tanárok közalkalmazotti jogviszonyának azonnali megszüntetése. – Akár közös megegyezéssel, akár lemondással szűnik meg nyugdíjazás előtt a jogviszony, az egyedül csak a munkáltatónak jó – erről már Galló Istvánné beszélt lapunknak. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint az idős tanároknak arra is joguk van, hogy továbbfoglalkoztatásukat kérvényezzék, ám ehhez az intézményvezető támogatására és az oktatási kormányzat jóváhagyására van szükség. Sokszor csak külsős óraadóként, heti tíz órában alkalmazzák tovább a nyugdíjas pedagógusokat. Mindezt úgy, hogy egyre súlyosabb a tanárhiány és a pedagógusközösség is elöregedőben van. A PSZ adatai szerint csak a tavalyi tanévben mintegy ötezer tanárnak szűnt meg a jogviszonya, közülük legalább 1400-an vonultak nyugdíjba. A java még hátravan: a PDSZ becslései szerint a következő nyolc évben mintegy 40 ezer tanár éri el az öregségi korhatárt, ami jóval meghaladja a várható pályakezdők számát.


“Komoly dolgozói szegénységgel” küzdenek a kezdő pedagógusok?

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/14/pedagogus_dolgozoi_szegenyseg_AS8FMQ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_14

Az életpálya bevezetése után is komoly dolgozói szegénység sújtja a kezdő pedagógusokat – mondta napirend előtt az Országgyűlésben Ikotity István LMP-s képviselő.


Kunhalmi: Pénz, pénz és pénz kell az oktatáshoz

http://www.atv.hu/belfold/20171116-kunhalmi-penz-penz-es-penz-kell-az-oktatashoz

A jelenlegi rendszer a pedagógusok politikai hűségére kíváncsi – mondta Kunhalmi Ágnes az Egyenes Beszédben. Az MSZP budapesti elnöke a Civil Közoktatási Platform tízpárti oktatási fórumán elhangzottakról beszélt a műsorban.


Diákokra zuhant egy ablak egy csepeli gimnáziumban

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211988

Csepelen, a Jedlik Ányos Gimnáziumban az egyik ablak tokkal együtt rázuhant két diákra, mindenestül beborítva őket üvegszilánkkal – erről felháborodott szülők hívták fel a Momentum elnökségi tagjának a figyelmét. Az egyik diáknak agyrázkódása lett, a másik diák pedig a kézfején sérült meg. Mentő vitte őket kórházba, ahonnan csütörtökön már haza mehetnek.


Eltűnt a gyerekek pénze, mégsem nyomoznak tovább

http://www.atv.hu/belfold/20171115-eltunt-a-gyerekek-penze-megsem-nyomoznak-tovabb

Bűncselekmény hiánya miatt, nem nyomoz tovább a rendőrség az ellen a budapesti tanár ellen, aki a gyanú szerint elsikkasztotta egy belvárosi iskola alapítványi pénzét. A férfi az eljárás során azzal védekezett, hogy soha sem használta sajátjaként az alapítvány számlájáról felvett összegeket. Állítása szerint a pénzt otthon egy dobozban tárolta. A férfi az ötödik kerületi önkormányzat egyik bizottságának Fideszes tagja volt.


Az egészségügyért felelős államtitkárnak semmi ereje nincsen, olyan mintha nem is lenne – Kunetz Zsombor

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211975#c

Egy olyan országban, ahol 330 milliárd tao-támogatást folyt be a sportba, lenne pénz megemelni az egészségügyben dolgozók bérét – mondta Kunetz Zsombor a Reggeli gyorsban. Az egészségügyi szakértő szerint túl erős az orvosbárók és a politika lobbiereje.


Indul a sebészeti gyorsszolgálat

http://nepszava.hu/cikk/1145705-indul-a-sebeszeti-gyorsszolgalat

Az egynapos sebészeti szolgáltatások műtőüzemeinek kialakítására költ nyolcmilliárdot néhány nagyvárosban a kormányzat. A cél, hogy olyan gyógyító helyeket hozzanak a létre, amelyek szervezetileg külön egységként működnek az adott kórházban. A budapesti Szent Rókus Kórházban tartott tegnapi sajtótájékoztatón Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke hangsúlyozta, hogy ezt az ellátási formát mindenképpen külön kell kezelni a „kórházi nagyüzemtől”.


Múzeummal és felügyeleti joggal gyarapszik az MMA

http://nepszava.hu/cikk/1145317-muzeummal-es-felugyeleti-joggal-gyarapszik-az-mma

(11.11.) Saját akadémiájának „ajándékozta” a kormány az Építészeti Múzeumot és az örökségvédelmi gyűjtemények kezelésének feladatát, utóbbihoz pénzt és ingatlant is ad. De ez nem lehet dolga egy független köztestületnek.


Mit és miért mozogjon, ki egész nap ül vagy áll, zajban dolgozik?

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkasvedelem/12381-mit-es-miert-mozogjon-ki-egesz-nap-ul-vagy-all-zajban-dolgozik

Nem mindegy, hogy a fizikai munkát végzőt akarjuk rábeszélni, hogy munka után fusson, vagy egy óvónőt rávenni arra, hogy zajos edzőteremben pörögje ki magából a fáradtságot.


Kirekesztettség vár azokra, akik a munkát választják iskola helyett

http://24.hu/kozelet/2017/11/14/kirekesztettseg-var-azokra-akik-a-munkat-valasztjak-iskola-helyett/

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az idei Oktatási és Képzési Figyelőt, a magyar oktatásról készült jelentésből pedig a többi között kiderült, hogy amíg az uniós átlag tavaly 10,7 százalék volt, 2013 és 2016 között Magyarországon tovább nőtt a korai iskolaelhagyók száma: 11,9-ről 12,4 százalékra.


Új NAV-feketelista a bejelentést elmulasztókról

http://adozona.hu/adozas_rendje/Uj_NAVfeketelista_a_bejelentest_elmulasztok_G478VY?s=hl

Közzétette az adóhatóság honlapján a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók, valamint a saját bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó személyek legújabb feketelistáit.


Jó hírt jelentettek be a családosoknak

http://www.atv.hu/belfold/20171116-jo-hirt-jelentettek-be-a-csaladosoknak

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető kedvezményes, tízmillió forintos hitelből is elengednek jövő évtől egy-egy millió forintot a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.


Változnak a nyugdíjas visszafogla­lkoz­ta­tás szabályai

https://www.vg.hu/gazdasag/valtoznak-nyugdijas-visszafogla%C2%ADlkoz%C2%ADta%C2%ADtas-szabalyai-679645/

Jövő év január 2-tól azok is dolgozhatnak nyugdíjas-szövetkezetnél, akik átmeneti bányászjáradékot kapnak. Eddig ugyanis csak az öregségi nyugdíjas ellátásban részesülők dolgozhattak így, valamint azok a nők, akik negyven év munkaviszony után mentek nyugdíjba – mondta a Világgazdaságnak Kiss Gábor, a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnökségi tagja.


70 éves korunkig dolgozhatunk

https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/johet-az-uj-nyugdijkorhatar-70-eves-korunkig-dolgozhatunk.1061099.html

Azt, hogy valaki mikor vonul vissza és megy nyugdíjba, nem csak az életkora határozza meg. Számít a személyes döntés, a nyugdíjkorhatár és az anyagi helyzet is. A szakértőknek azonban nincs jó hírük a fiatalabb generációk számára. Ugyanis egyesek szerint hamarosan meg kell barátkozni a 70 éves nyugdíjkorhatárral.


“Dől a pénz” a nyugdíjasokhoz

http://nepszava.hu/cikk/1145659-dol-a-penz-a-nyugdijasokhoz

A kormány az elmúlt évhez hasonlóan az idén is minden nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő polgárnak biztosít 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.


Nem értek egyet azzal, hogy nekünk már nem lesz nyugdíjunk

https://www.penzugyiszemle.hu/interju/nem-ertek-egyet-azzal-hogy-nekunk-mar-nem-lesz-nyugdijunk

Milyen jövő vár a leendő magyar nyugdíjasokra? Nyugdíjkorhatár-emelés, időskori szegénység, vagy anyagi biztonság? Mennyi lesz a nettó bérekhez viszonyítva az állami nyugdíj 20 vagy 30 év múlva? A jelenlegi kifizetés fele, vagy harmada? Bízzuk sorsunkat az államra vagy vegyük komolyan az öngondoskodást és tegyünk félre időskorra? Tényleg elég lenne havi 20 ezer forintot megtakarítani egy megnyugtató nyugdíj-kiegészítéshez? Sok más érdekesség mellett ezekre az igencsak égető kérdésekre is választ kapunk a Pandurics Anettel, a Pénzügyi Szemle 2017/2. számában publikált “A második és harmadik nyugdíjpillér szerepe a magyar nyugdíjrendszerben” című tanulmány társszerzőjével készült interjúból.


Elítélünk, mentegetünk

http://nepszava.hu/cikk/1145724-elitelunk-mentegetunk

A zaklatási botrány fontos kérdése: mit kezdjünk a bukott művészek életművével? Élvezhető-e egy dal, film vagy színmű, ha az alkotó bűnös?


Felmérés a zaklatásokról

http://www.atv.hu/videok/video-20171115-felmeres-a-zaklatasokrol

Az ATV Start vendége Závecz Tibor alapító, Závecz Research Kft.


Nem kell félteni a kohéziós pénzeket az uniós ellenőrök érkezése miatt – Csepreghy Nándor

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211995

Tagadja a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, hogy a hamarosan Budapestre érkező uniós ellenőrök felfüggesztenék a kohéziós forrásokat. Csepreghy Nándor a Megbeszéljük című műsorunkban reagált a 24.hu cikkére, amely szerint azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben.


Volt MVM-vezér: Paks 2 helyett a meglévőt kellene fejleszteni

http://www.atv.hu/belfold/20171116-volt-mvm-vezer-paks-2-helyett-e-meglevot-kellene-fejleszteni

Paks 2 megépítése helyett érdemes lenne megfontolni az egyes blokk élettartamának meghosszabbításának lehetőségét – ezt Mártha Imre, az MVM korábbi vezetője mondta.


„Rónai Egon is lehet buszsofőr, biztos szeretettel várják”

http://www.atv.hu/belfold/20171115-ronai-egon-is-lehet-buszsofor-biztos-szeretettel-varjak

Akkora a sofőrhiány a BKV-nál, hogy a cég szerelőket, mérnököket, irodai dolgozókat is bevet, hogy elég járművezető legyen szolgálatban. A BKV szerint a besegítő sofőrök minden olyan képességgel rendelkeznek, amellyel a főállásúak. „Akár Rónai Egon is lehet buszsofőr, biztos szeretettel várják” – ezt Nemes Gábor mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A szakszervezeti vezető szerint veszélyes és kockázatos, ha a mérnököket, irodai dolgozókat a főállású munkájuk után beültetik még buszt vezetni. Hozzátette: egyre több munkavállaló jelzi azt is, hogy hiába fizetik ki, nem vállalnak túlmunkát, mert inkább a családjukkal vannak, hisz egyébként is jócskán lecsökkent a pihenőidejük. Elmondta azt is, hogy szerelői szinten is munkaerőhiány van, ha ugyanezeket az embereket még sofőrnek is be akarják ültetni, akkor ők is el fognak menni a cégtől. Pláne úgy, hogy Bécsben nettó 1700 eurót keresnek a sofőrök.


Széthulló sínek, hiányzó felújítás: egy villamosvonal kiesése próbára tenné a rendszert

http://www.atv.hu/belfold/20171115-szethullo-sinek-hianyzo-felujitas-egy-villamosvonal-kiesese-probara-tenne-a-rendszert

Órákon át buszok pótolták a villamosokat ma a Nagykörúton, mert kitört egy darab a sínből. A Közlekedő Tömeg Egyesület és a fővárosi szocialisták szerint is teljesen fel kellene újítani a pályát, erre azonban jelenleg nincs pénz. A szakszervezet szerint, ha egyszerre több helyen kellene buszos pótlás a városban, akkor azt már nem bírná el a rendszer.


Új trolik és villamosok érkezhetnek Budapestre

http://www.atv.hu/belfold/20171116-uj-trolik-es-villamosok-erkezhetnek-budapestre

Hatvan Solaris-Skoda típusú lengyel és cseh közös gyártmányú trolibusz és 26 spanyol CAF villamos érkezhet akár már jövőre Budapestre – írta a Magyar Nemzet csütörtökön a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján.


A taxisok 10 százalékos tarifaemelést várnak

http://nepszava.hu/cikk/1145623-a-taxisok-10-szazalekos-tarifaemelest-varnak

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a taxis szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel, vállalkozásokkal egyeztetve 2018 január elsejétől 10 százalékos tarifaemelést kezdeményez a fővárosi önkormányzatnál – jelentette be Dudás Zoltán, a kamara közlekedési osztályának elnöke kedden a Taxi Expo rendezvényen tartott sajtótájékoztatón.


Három szocialista is megszavazta, hogy Czeglédy bűnös

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211963

(11.14.) Félrenyomtak az összegző módosítóról szóló szavazáson, közleményben magyarázkodtak utána. A Czeglédy-ügy károsultjainak kártalanításáról nyújtott be határozati javaslatot a Fidesz, amelyet ma szavazott meg az Országgyűlés. Két szavazás is volt, az egyik a bizottsági összegző módosításé, illetve a határozat végszavazása. A bizottsági összegző módosítást – melyben a lényegi változás, hogy a károsult fiatal munkavállalók mellé a károsult nyugdíjasokat is bevették – megszavazta három MSZP-s képviselő: Kiss László, Molnár Zsolt és Tukacs István. A szocialisták döntő többsége a szavazásnál jelen volt, de nem nyomott gombot.
A Parlament most lényegében bíróság előtt elítélte Czeglédy Csabát.


A választás tétje a szabad önkormányzatiság megőrzése – Együtt-Párbeszéd

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211990

A jövő évi parlamenti választás egyik tétjének az önkormányzatiság megőrzését nevezték az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért vezetői sajtótájékoztatójukon.


414 párt indulhat a 2018-as országgyűlési választásokon

http://www.atv.hu/belfold/20171116-414-part-indulhat-a-2018-as-orszaggyulesi-valasztasokon

A Munkáspárt és az Értünk Értetek formáció is meghirdette választási programját. Velük együtt több mint 400 párt indulhat a jövő évi választásokon. Ez az Országos Bírósági Hivatal által az ATV Híradójának megküldött válaszból derül ki. Ha egy párt minden körzetben tud egyéni jelöltet állítani, közel 600 millió forint állami támogatásra jogosult.


Orbán Viktor Soros Györgyre akar csapást mérni a 2018-as választásokon – Nemzetközi lapszemle

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211976#c

A pozsonyi Pravda a Fidesz hétvégi tisztújító kongresszusáról szóló beszámolójában azt emeli ki, hogy Orbán Viktor a Nyugatra és Soros Györgyre kíván csapást mérni a jövő tavaszi választásokon. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.


Médiabirodalmat épít a Fidesz?

http://www.atv.hu/videok/video-20171115-mediabirodalmat-epit-a-fidesz

Az ATV Start vendége Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő, Együtt.


Újabb rádiója lett Mészárosnak

http://nepszava.hu/cikk/1145691-ujabb-radioja-lett-meszarosnak

A felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc tulajdonába került Kecskemét térségének leghallgatottabb rádiója a Gong – írta a 24.hu. Orbán Viktor, miniszterelnök barátja a herceghalmi bejegyzésű, Talentis Group nevű cégén keresztül intézte a vételt még október 24-én.


A “népfelségről” értekezik a CÖF

http://nepszava.hu/cikk/1145737-a-nepfelsegrol-ertekezik-a-cof

Kétnapos nemzetközi szimpóziumot tart a Civil Összefogás Fórum (CÖF)-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a civilitikáról, “a népfelség tudományáról” Budapesten. Ifj. Lomnici Zoltán CÖF-szóvivő, a CÖKA közjogi kabinetjének vezetője azt mondta, remélik, a konferencia megteremti az alapját annak, hogy jövő tavasszal létrehozhassák az Európai Civil Együttműködési Tanácsot, amely meggyőződésük szerint az Európai Unió javát szolgálja majd. A cél a nemzetállamban gondolkodó civilek összefogása, a közös akaratok koordinálása.
Pawel Piekarczyk, a Gazeta Polska lengyel lap szerkesztője kijelentette, hogy egész Európa szuverén nemzetekből, elsősorban nemzetállamokból áll.


Bevetik az “uniós atombombát” Lengyelország ellen

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211989

Az Európai Parlament úgy döntött, hogy elindítja az uniós szerződés 7-es cikkelyében rögzített eljárást Lengyelország ellen – mégpedig a jogállamiság alapvető normáinak rendszerszerű megsértése miatt. Nemes Gábor brüsszeli tudósítása.


Kónya Péter népszavazást kezdeményez az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211968#c

Kónya Péter független országgyűlési képviselő közleményt adott ki, melyben közölte: szerdán délelőtt tíz órakor népszavazást kezdeményez az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról a Nemzeti Választási Bizottságnál.


Az újabb rajtaütésektől volt hangos a török főváros

http://www.atv.hu/kulfold/20171116-az-ujabb-rajtautesektol-volt-hangos-a-torok-fovaros

Újabb 108 korábbi rendőr ellen adtak ki elfogatóparancsot csütörtökön Törökországban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban áll a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett hálózattal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.


Moszkva elfogadta a törvénymódosítást, ezért figyelmeztette az amerikaiakat

http://www.atv.hu/kulfold/20171115-moszkva-elfogadta-a-torvenymodositast-ezert-figyelmeztette-az-amerikaiakat

Egyhangúlag elfogadta az orosz Állami Duma (a parlament alsóháza) szerdán azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a külföldi vagy a határon túlról finanszírozott sajtóorgánumok külföldi ügynökként történő bejegyzését.


Nyomoznak a Beregszászon letépett magyar zászló ügyében –

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211985

Buszokkal szállították Beregszászra azon ukrán nacionalista fiatalok többségét, akik azután önkényesen levették a magyar nemzeti lobogót a városháza épületéről – erről beszélt a Klubrádióban a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztője.


Megfoszthatják román kitüntetésétől: Megszólalt Kelemen Hunor

http://www.atv.hu/belfold/20171116-megfoszthatjak-roman-kituntetesetol-megszolalt-kelemen-hunor

A szólásszabadság korlátozására figyelmeztető rossz üzenetnek tartja Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, hogy egy állásfoglalása miatt meg akarják fosztani román állami kitüntetésétől. A politikus csütörtökön beszélt erről az MTI-nek, azt követően, hogy előző nap kiderült: a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága méltatlannak ítélte őt kitüntetésének viselésére és annak visszavonását kérte Klaus Iohannis államfőtől. Úgy vélekedett: a román állam nemcsak neki, hanem az egész romániai magyar társadalomnak üzeni, hogy vannak dolgok, amelyről nem beszélhetnek, mert az állam “nem viseli el”. Kelemen Hunor elmondta, hogy nem kíván jogi lépéseket tenni a becsületbíróság határozata ellen, az államfőnek kell most mérlegelnie, visszavonja-e a kitüntetését.


119 milliárdét vittek el egy Leonardo festményt

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211996

Rekordáron, 450 millió dollárért , átszámítva 119 milliárd forintos értéken kelt el egy 500 éves, Leonardo da Vincinek tulajdonított festmény egy New York-i árverésen – írta a BBC hírportálja. A kép Salvator Mundi vagyis (Világmegváltó) néven ismert. A valaha árverésen műalkotásért fizetett legmagasabb összeget adták érte. Leonardo da Vinci olasz reneszánsz művésznek kevesebb mint húsz festménye maradt fenn, ezek közül erről az egyetlenről tudható, hogy magánkézben van. A meg nem nevezett vevő telefonon vett részt a licitálásban. (MTI, BBC)


Súlyos a helyzet: feladták az utolsó kenetet Stadler Józsefnek

http://www.atv.hu/belfold/20171116-sulyos-a-helyzet-feladtak-az-utolso-kenetet-stadler-jozsefnek

Egy hete fekszik kómában a dunaújvárosi kórház intenzív osztályán Stadler József, aki a múlt héten agyvérzést kapott, miközben éppen saját könyvét dedikálta egy solti kocsmában. Pár napja papot hívtak hozzá, aki feladta neki az utolsó kenetet.


Drámai bejelentést tett Székhelyi József

http://www.atv.hu/belfold/20171116-dramai-bejelentest-tett-szekhelyi-jozsef

Orvosai közölték vele, hogy tüdőrákja van.


20 másodperccel hamarabb indult egy japán vonat, elnézést kértek

http://www.atv.hu/belfold/20171116-20-masodperccel-hamarabb-indult-egy-japan-vonat-elnezest-kertek

Az eset Tokió Akihabara nevű városrészén történt – szúrta ki a 444.hu a Rocketnews24 hírét. Menetrend szerint a Tsukubába tartó vonatnak 9:44-kor kellett volna elhagynia a vasútállomást, de hibáztak és már 9:43:40-kor – tehát húsz másodperccel korábban – kigördült onnan. A lap cikke szerint a járatot üzemeltető Tsukuba Express nevű társaság nem késlekedett és még aznap hivatalos közleményt írtak, amiben elnézést kértek, komoly kellemetlenségnek nevezve a súlyos incidenst.


Magyar kutató fedezett fel egy új békafajt

http://nepszava.hu/cikk/1143916-magyar-kutato-fedezett-fel-egy-uj-bekafajt

(10.25.) A Brazília keleti partján húzódó atlanti esőerdőből került elő egy, a tudomány számára eddig ismeretlen levelibékafaj. A most leírt faj a Phyllodytes amadoi nevet kapta. Mindössze 2 centiméter hosszúra nő, és kizárólag a broméliák levelei között összegyűlt vízben fordul elő.


Élet után kutatnak egy újonnan felfedezett, közeli bolygón

http://www.atv.hu/belfold/20171115-elet-utan-kutatnak-egy-ujonnan-felfedezett-kozeli-bolygon

Élet után kutatnak egy közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón: egy hűvös, Földhöz hasonló méretű bolygót találtak a Naprendszer viszonylagos közelségében. Az újonnan felfedezett, a Ross 128 b jelet viselő bolygó tulajdonságai alapján a kozmoszbeli élet utáni kutatás fő célpontjává vált. Ez a második legközelebbi exobolygó (Naprendszeren kívüli bolygó).


MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a