Cikkajánló 2017. október 31.

Három lépcsős bértarifát a közszolgálatban! SZEF-ÉSZT Akadémia: Korrupció. Szokásos (szakszervezeti) ügymenet? Gaskó nem térhet vissza…

A közszolgálat számára a minimális bértarifa három lépcsős legyen

http://szef.hu/hirek/20171030-3

Nyilatkozat a közszolgálati bérelemekről!!!A SZEF Ügyvivő Testülete tiltakozik a versenyszféra érdekegyeztető fórumának, a VKF-nek azon döntése ellen, mely szerint a munkaerőpiaci helyzet jelentős változásai ellenére sem kezdik meg a tavaly kötött bérmegállapodás újratárgyalását, sőt rögzítették: maradjanak érvényben az akkor elfogadott összegek. A SZEF, mint a közszolgálati érdekképviselet konföderációja, felemeli szavát az ellen, hogy a VKF testületében nincs megfelelő képviselete a közszférának és az nem is veszi figyelembe a köz ügyeiért dolgozó 690 ezer munkavállaló érdekeit. Ennek ellenére mégis (ő volna) jogosult a sorsukról dönteni? 2018. január 1-től Magyarországon a közszolgálat számára a minimális bértarifa három lépcsős legyen az alábbiak szerint: 1.) MINIMÁBLÉR (alapvető funkciója az, hogy a minimális életfeltételekhez szükséges jövedelmet biztosítsa. 2018. január 1-től:145.000 Ft legyen (A jelenleg hatályos megállapodás ezt az összeget 138.000,-Ft állapítja meg. Az általunk javasolt összeg a 2017. évi minimálbérhez képest 13,7 % magasabb.) 2.) SZAKMUNKÁS bérminimum: (alapvető funkciója a legalább középfokú végzettséget, szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozók legkisebb munkabérének garantálása 2018. január 1-től:188.500 Ft legyen. (A jelenleg hatályos megállapodás ezt az összeget 180.500,- Ft állapítja meg. Az általunk javasolt összeg 30%-kal magasabb, mint a korábban javasolt minimálbér) 3.) DIPLOMÁS BÉRMINIMUM: (jelenleg nincs szabályozva2018. január 1-től: 245.000 Ft legyen. Alapvető funkciója a felsőfokú végzettséghez kötött munkakörökben végzett munkáért járó legkisebb munkabér garantálása. Összege 30 %-kal magasabb, mint az általunk javasolt szakmunkás bérminimum.


SZEF-ÉSZT Akadémia: Korrupció

http://szef.hu/hirek/20171031-1

A korrupció ókortól napjainkig, megítélése, megoszlása, eszközök ellene…Rendszerszintű? Időpont: 2017. november 4. (szombat) Helyszín: OKISZ Irodaház Budapest, XIV. kerület, Thököly 58. (Megközelíthető az 5, 7, 110, 112 számú buszokkal – leszállás a Cházár András utcai megállónál.)


A szokásos ügymenet

http://nepszava.hu/cikk/1144357-a-szokasos-ugymenet

(Gulyás Erika) Döbbent csend volt a válasz, amikor a múlt héten azt mertem mondani szakszervezeti vezetőknek, hogy az Orbán-kormány tesztelte őket, és a vizsgán mindannyian megbuktak. Vagy én vártam túl sokat tőlük, vagy a múltjukat cipelve tényleg lehetetlen megérteni, miért kellett volna elutasítaniuk a kabinet stratégiai partnerségre hívó üzeneteit…. Történelmi lehetőség előtt állna az érdekvédelem, mégis elég volt egy halvány ígéret, hogy mindenkinek jut egy ilyen stratégiai valami, s máris lecsillapodott a harci kedv.


Így hozták össze a kéményseprők az ellenzéki pártokat

http://www.atv.hu/belfold/20171030-igy-hoztak-ossze-a-kemenyseprok-az-ellenzeki-partokat

Kéményseprők, szakmai szervezetek és ellenzéki politikusok közösen tiltakoztak hétfőn reggel a Parlament előtt azért, mert szerintük a kötelező kéményseprés eltörlése emberek százezreit sodorja életveszélybe, és ellehetetleníti a kéményseprő szakmát. Az elmúlt fűtési szezonban 28 ember halt meg szén-monoxid mérgezésben.


Tüntettek a kéményseprők

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211682

A parlament előtt demonstráltak ma a kéményseprők, szerintük drasztikusan növelheti a szén-monoxid mérgezések és a lakástüzek számát, ha megszűnik a kötelező kéményellenőrzés – erről a Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke beszélt a Klubrádiónak. Hozzátette, a szakma mellett az ellenzéki képviselők is felszólaltak a tüntetésen. Holnap dönt az Országgyűlés a családi házak kötelező kéményellenőrzését megszüntető törvényről, amit korábban Áder János köztársasági elnök visszaküldött a parlamentnek, de ha újra elfogadják, az államfőnek alá kell írnia. Vámos Csaba szerint egyetlen szakmai érv sem szól a törvényjavaslat elfogadása mellett, a kormány pedig nem képes vállalni, hogy a korábban átalakított rendszert nem sikerült biztonságosabbá tenni.


„Unokáink jövője a tét” – A kötelező kéményseprés eltörlése ellen tüntettek

http://nepszava.hu/cikk/1144339-unokaink-jovoje-a-tet—a-kotelezo-kemenysepres-eltorlese-ellen-tuntettek

A családi házak számára kötelező kéményseprés megszüntetéséről szóló törvényjavaslat visszavonását követelték a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) szervezésében hétfőn Budapesten, a Kossuth Lajos téren rendezett demonstráció résztvevői.


Gaskó nem térhet vissza

http://magyarhirlap.hu/cikk/101874/Gasko_nem_terhet_vissza

A volt Liga-elnököt csak a pár száz fős szervezete választotta újra, a VDSZSZ Szolidaritás a meggyanúsításában bízik A tagdíjakból fizetett luxushotel, extra méretű franciaágy, parfümvásárlás és sok egyéb után a vasutas-szakszervezet felháborítónak tartaná, ha volt elnökük, Gaskó István gyanúsítás nélkül megúszná a két éve tartó nyomozást.


Káosz: rendőröket használ futárnak a kormány

https://mno.hu/belfold/kaosz-rendoroket-hasznal-futarnak-a-kormany-2424641

Hiába volt több hónapnyi idő a felkészülésre, mindössze két nappal az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) indulása előtt a Készenléti Rendőrségnek kell a rendelőkbe szállítani a szükséges eszközöket – tudta meg a Magyar Nemzet. Az eeszt lényege, hogy a háziorvosi és szakrendelőket, a kórházakat és a gyógyszertárakat egy informatikai hálózatba kapcsolja.


Merre nyúlnak a tudásfa ágai?

http://nepszava.hu/cikk/1143890-merre-nyulnak-a-tudasfa-agai

Szükség lesz-e a jövőben egyetemekre? Félnünk kell-e más kultúráktól? Érdemes-e életünket feltenni egyetlen életcélra? Ilyen kérdéseket boncolgattak a Belvárosi Színház pódiumán A tudás almája című TEDx-konferencia előadói.


Bajban a gyógypedagógia (is)

http://nepszava.hu/cikk/1144394-bajban-a-gyogypedagogia-is

Egyre nagyobb gondot okoz, hogy gyorsabban nő a sajátos nevelési igényű gyermekek száma, mint az őket ellátó szakembereké.


Elismerte a KLIK: van tanárhiány

http://www.atv.hu/videok/video-20171030-elismerte-a-klik-van-tanarhiany

Az ATV Start vendége Dúró Dóra az Oktatási bizottság elnöke, Jobbik.


Az orvosok újra kérdeznek, de sokaknak nem tetszik a változás

http://www.atv.hu/belfold/20171031-az-orvosok-ujra-kerdeznek-de-sokaknak-nem-tetszik-a-valtozas

“Az új jogszabály úgy szörnyű, ahogy van.” Ezt nyilatkozta a Népszavának egy adatvédelmi szakértő az új egészségügyi kartonról. Egy, a napokban megjelent rendelkezés szerint ugyanis júniustól jóval részletesebb adatokat kell majd nyújtaniuk a háziorvosoknak a betegekről. Az adatvédelmi biztos szerint a jogszabály rendben van. Az viszont mindenképp kérdés a háziorvosok szerint, hogy ki végzi majd el a plusz adminisztrációs feladatot. További részletek a videóban.


Komoly fennakadásokat okozhat a törzskarton bevezetése

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/komoly-fennakadasokat-okozhat-a-torzskarton-bevezetese-2424673

Az eddiginél jóval részletesebb egészségügyi adatgyűjtésre kötelezi a háziorvosokat egy friss jogszabály. Jövő júliustól nemcsak a páciensek és a rokonaik kórtörténetét kell majd kikérdezniük az orvosoknak, hanem a betegek munkahelyi körülményeiről is érdeklődniük kell. A kormányzati álláspont szerint a részletes kikérdezés azért fontos, hogy pontos képet lehessen alkotni a lakosság egészségügyi állapotáról. Az orvosok viszont attól félnek, hogy a faggatózás miatt csorbulhat a pácienssel kialakított bizalmi viszony. A szokásos kérdéseken túl a háziorvosnak egyebekről is ki kell faggatnia a beteget. Például arról, hogy a rokonságban mikor és milyen krónikus betegségek voltak. Ezek az adatok az úgynevezett törzskartonhoz kellenek, amelynek kitöltése több mint 20 percig tart.


Újabb betegek szólalnak meg: átlagosan 8-10 órát várnak a kórházban

http://www.atv.hu/belfold/20171031-ujabb-betegek-szolalnak-meg-teljesen-normalis-a-tobb-oras-varakozas

Átlagosan 8-10 órát várnak a betegek a Jahn Ferenc Kórház Sürgősségi Osztályán, de volt olyan páciens is, aki 18 órát töltött a váróteremben – erről számoltak be a betegek az ATV Híradónak. A kórház orvoshiányra vonatkozó kérdéseinkre nem válaszolt. A fenntartó azt írta: naponta 90-100 beteget látnak el magas szakmai színvonalon.


Szél: ha zsíros kenyeret esznek, akkor is lesz pénz az egészségügyre

http://www.atv.hu/belfold/20171031-szel-ha-zsiros-kenyeret-esznek-akkor-is-lesz-penz-az-egeszsegugyre

Összeomlott a magyar egészségügy, kétszer kell fizetni, egyrészt társadalombiztosítás formájában, másodszor meg a magán egészségügyi ellátásban. Ellátást ugyanis csak az kap, aki gyógyulni akar – erről Szél Bernadett beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.


Hiába a pótlék, nőni fog a bérfeszültség a védőnőknél – Csordás Ágnes

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211684

Örül a bérpótléknak, de növekvő bérfeszültségre számít a védőnők körében a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Csordás Ágens szerint a november 1-jétől folyósítandó havi bruttó 33 ezer forintos bérpótléknak csak nagyjából a felét kapják majd meg a dolgozók, jövőre pedig tovább fokozódhat a már most is jellemző bérfeszültség. Az érdek-képviseleti vezető hozzátette, hatalmas a szakadék a nagyvárosokban és a kisebb településeken dolgozó védőnők között, és a bérkifizetésnél nem veszik figyelembe a munkaviszonyban eltöltött éveket sem.


Védőnők örökös hátrányban

http://hvg.hu/gazdasag/20171030_Vedonok_orokos_hatranyban

Novembertől ugyan emelik a fizetésüket, de még így is annyit keres egy nyugdíjba vonuló védőnő, mint egy kezdő egészségügyi szakdolgozó. Szeptembertől ráadásul kétszer annyi a védőnők feladata, mint korábban.


Létszámhiányra és túlterheltségre panaszkodnak a tűzoltók

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/letszamhianyra-es-tulterheltsegre-panaszkodnak-a-tuzoltok-2424282

Létszámhiányra és túlterheltségre panaszkodnak a tűzoltók. Az érdekképviselet szerint az átlagéletkor folyamatosan nő és nincs utánpótlás. Az országos katasztrófavédelem szóvivője álltja: az ország tűzvédelme biztosított.


Pénzhiány miatt maradnak a jogsértő állapotok a szociális otthonokban

https://mno.hu/belfold/penzhiany-miatt-maradnak-a-jogserto-allapotok-a-szocialis-otthonokban-2424479

A forráshiány és a szervezeti feltételek miatt nem tudják azonnal orvosolni a szociális otthonokban feltárt jogsértések 30-35 százalékát – válaszolta megkeresésünkre az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH). Az ideálistól tehát minden bizonnyal még távol áll, ugyanakkor nem elkeserítő képet mutatnak Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának vizsgálatait követő lépések a szociális ellátórendszerben. Hivatala ajánlásainak 65-70 százalékát a jogsértéseket elkövető címzettek elfogadják, és beépítik intézkedési tervükbe. Hangsúlyozták, hogy a fenntartók együttműködők akkor is, amikor a hiányzó feltételek miatt nem áll módjukban teljesíteni az ajánlásokat.


Keresettek a nyugdíjasok, de kiszolgáltatottak

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/keresettek-a-nyugdijasok-de-kiszolgaltatottak/

Az egyre nyilvánvalóbb munkaerőhiány helyzetbe hozta a nyugdíjasokat. Munkába állásuk enyhítheti a termelő- és a szolgáltató cégek akut munkaerő-problémáit, és javíthat a nyugdíjas munkavállaló anyagi helyzetén. Tudni kell azonban, hogy a nyugdíjasok munkaviszonyát sok esetben másként szabályozzák. A D.A.S. szakportál áttekintette a főbb eltéréseket.


Fideszes képviselők törtek-zúztak Vácon

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/fideszes-kepviselok-tortek-zuztak-vacon-2424057

A három feltételezett elkövetőt a Vácért Lokálpatrióta Egyesület nevezte meg. Az Átlátszó.hu úgy tudja, a kormánypárti városatyák néhány hete kukákat rugdostak, közlekedési táblákat borogattak és randalíroztak a Pest megyei város felújított parkjában. A portál információi szerint az önkormányzati képviselők az egyik éjjel-nappali bolt alkalmazottjával is kötekedtek.


CÖF-támogatás – Elő a részletekkel!

http://nepszava.hu/cikk/1144400-cof-tamogatas—elo-a-reszletekkel

A Fővárosi Törvényszék az atlatszo.hu által indított perben pénteken meghozott ítéletében kötelezte a Magyar Villamos Művek Zrt-t (MVM) arra, hogy hozzon nyilvánosságra minden olyan dokumentumot, amelyet a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak (CÖKA) megítélt támogatással kapcsolatban kezel. Az MVM eredetileg abszurd indokra hivatkozva tagadta meg az adatkérést, majd a perben is mindent megtett, hogy eltitkolhassa a félmilliárdnyi támogatás részleteit. A bíróság egyetlen indokát sem találta megalapozottnak, az ítélet azonban egyelőre nem jogerős.


Balog emlékezetkihagyása, amikor Farkast védte

http://nepszava.hu/cikk/1144405-balog-emlekezetkihagyasa-amikor-farkast-vedte

Balog Zoltán nyilván elfeledkezett arról, hogy minisztériuma súlyos szabálytalanságokat tárt fel a Farkas Flórián vezetésével létrehozott foglalkoztatási programnál. Különben nem méltatta volna „tisztakezű” politikusként a Lungo Drom fideszes elnökét a szervezet hétvégi, szolnoki kongresszusán.


A kormány a Fideszhez kötődő nagykövetek kinevezését tervezi

http://nepszava.hu/cikk/1144365-a-kormany-a-fideszhez-kotodo-nagykovetek-kinevezeset-tervezi

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy a következő választásokig függessze fel a nagyköveti kinevezéseket. Értesüléseim szerint a kormány több stratégiai helyre is új, a kormányhoz, illetve a Fideszhez kötődő nagykövet kinevezését tervezi, így akar most nagykövetet küldeni Oroszországba és más fontos nagyköveti posztra is– írja közleményében Mesterházy Attila, a Külügyi bizottság szocialista tagja.


Jövőre 80 milliárdnál is többe kerül a közmédia

https://mno.hu/belfold/jovore-80-milliardnal-is-tobbe-kerul-a-kozmedia-2424645

A személyi juttatásokra az ideihez képest 4,3 százalékkal kevesebbet, „mindössze” 8,8 milliárdot fordíthatna a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövőre – derül ki a szervezet 2018-as költségvetéséről szóló törvényjavaslatból, amelynek általános vitája kedden kezdődik. A hatóságnál változatlanul 650 fős létszámmal kalkulálnak, így körülbelül 13,5 millió forint személyi költség jut egy munkavállalóra évente. Jelentős megszorításról tehát nem lehet beszélni, főleg úgy, hogy jövőre csökken a munkaadót terhelő szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke is. A legnagyobb kiadási rovatban, a dologi kiadásokban azonban nem lesz semmilyen megszorítás, sőt a 11,1 milliárd forint 5,7 százalékos plusz mozgásteret biztosít az NMHH-nak. A szervezet idén 35,3 milliárd forintból gazdálkodhat, a 2018-ra vonatkozó tervben viszont csak 34,3 milliárd forint szerepel.


Kifogyott a köztéri kukákból a főváros

https://mno.hu/belfold/kifogyott-a-kozteri-kukakbol-a-fovaros-2424399

Nem véletlenül lehet annyi sérült vagy hiányos köztéri hulladékgyűjtőt látni Budapest belvárosában: a főváros tisztaságáért felelős FKF Zrt. ugyanis egyszerűen kifogyott az 1980-as évek óta a budapesti utcaképhez tartozó zöld vagy narancssárga, fedeles kukákból – derül ki abból a válaszból, amelyet a közterület-fenntartó küldött a Városjáró blog szerzőjének

xxx.

Települések útszélen hagyva – A kisboltok is feladják?

http://nepszava.hu/cikk/1144367-telepulesek-utszelen-hagyva—a-kisboltok-is-feladjak

A posta már évtizede elköltözött a legtöbb kistelepülésről, aztán a fodrász, az iparcikk, a pék, majd a presszók és a kocsmák zártak be, manapság pedig a helyi kisboltok kerültek veszélybe.


Bérek: elhúzott mellettünk Szlovákia

https://mno.hu/gazdasag/berek-elhuzott-mellettunk-szlovakia-2424251

Több mint harmincezer forinttal lesz jövőre magasabb a minimálbér Szlovákiában, mint Magyarországon, miután a pozsonyi kabinet úgy döntött, hogy bruttó 480 euróra emeli. Ezzel a legalacsonyabb nettó bérek északi szomszédunknál 124 ezer forintra nőnek, míg hazánkban 92 ezer forint lesz a 2018-tól érvényes minimálbér. A Robert Fico vezette kormány azt követően hozta meg a rendeletet, hogy a munkavállalók és munkaadók képviseletei nem tudtak megállapodni. – Nem látok semmi okot arra, hogy a minimálbér összege 2019-ben ne léphetné át az 500 eurós határt – fogalmazott Robert Fico. A kormányfő a munkaadókat arra kérte, vizsgálják meg a munkabérek emelésének lehetőségeit, amihez szerinte teret ad a vállalatok bér- és egyéb költségei közti arány. A jövő évi minimálbér-emelés csaknem 120 ezer alkalmazottat érint majd Szlovákiában, közülük mintegy 70 ezren egyszemélyes vállalkozók, a többiek alkalmazottak.


Amerikai választás: döbbenetes adatot adott ki a Facebook

http://www.atv.hu/kulfold/20171031-amerikai-valasztas-dobbenetes-adatot-adott-ki-a-facebook

A Facebook az orosz befolyásolási szándékról hozott ki adatot.


Elhunyt Som Lajos

http://www.atv.hu/belfold/20171030-elhunyt-som-lajos

Meghalt Som Lajos, a Piramis együttes egykori vezetője. A basszusgitáros, dalszerző, aki évtizedek óta betegeskedett, 70 éves korában hétfőn hunyt el.


MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az