Cikkajánló 2017. október 26.

A Munkástanácsok a kormány stratégiai partnere lesz. Sztrájkveszély a Metro-nál. A magyar nyugdíjvagyon a legkisebb. Intelligencia minisztérium.

A Munkástanácsok a kormány stratégiai partnere lesz

https://szakszervezetek.hu/hirek/12143-a-munkastanacsok-a-kormany-strategiai-partnere-lesz

A Munkástanácsok Országos Szövetsége a kormány stratégiai partnere lesz várhatóan az év végén, vagy a jövő év elején – jelentette be Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott szerdán Budapesten, egy szakmai konzultációt követő sajtótájékoztatón.


Sztrájkveszély a Metro áruházláncnál

http://nepszava.hu/cikk/1144001-sztrajkveszely-a-metro-aruhazlancnal

Új elnököt választottak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) kétnapos kongresszusán Kassai Zoltán személyében, aki eddig titkárként képviselte az érdekvédelmi szervezetet a Tescónál.


Bérpolitika

http://nepszava.hu/cikk/1143994-berpolitika

(Hargitai Miklós) Amikor valamit nem tudsz, tájékozódj tiszta forrásból. Én is így tettem, mivel szerettem volna megismerni, milyen álláspontot képviselt (és mi alapján döntött) a magyar kormány az uniós kiküldetési irányelv keddi szavazásán. Dióhéjban a háttér: az irányelv elvben a határon átnyúló szolgáltatásnyújtásról, a gyakorlatban inkább a külföldre történő munkaerő-kölcsönzésről….


Kevés pénzért sokat dolgozik a magyar

http://magyarnarancs.hu/gazdasag/keves-penzert-sokat-dolgozik-a-magyar-107253

A régióban is le vagyunk maradva, már Bulgáriában is lehet jobban élni. Az átlag magyar heti 34 órát dolgozik, ennél többet csak tőlünk keletebbre dolgoznak az emberek, derül ki az OECD adataiból. A szám azért van 40 alatt, mert figyelembe veszi azokat is, akik részmunkaidőben dolgoznak. Nagy-Britanniában 32 óra, Németországban pedig 26 óra az átlag. Mindezt látványos térképen ábrázolta Jakub Marian.


Kétszámjegyű béremelést szeretne a BKV két legnagyobb szakszervezeti szövetsége

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/12140-ketszamjegyu-beremelest-szeretne-a-bkv-ket-legnagyobb-szakszervezeti-szovetsege

Kétszámjegyű, a 2017-es 15 százalékhoz hasonló mértékű béremelést szeretne a BKV két legnagyobb érdekképviselete, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ).


Veszélyessé válhat, ha még kevesebb lesz a tűzoltó

https://mno.hu/gazdasag/veszelyesse-valhat-ha-meg-kevesebb-lesz-a-tuzolto-2423391

Több sebből is vérzik a tűzoltóság: jelentős létszámgonddal küzdenek, az állomány hangulata rossz, a szakemberek túlterheltek, alulfizetettek és motiválatlanok – nyilatkozta lapunknak a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Salamon Lajos elmondta: a jelenlegi gondok egyik legfőbb forrása az, hogy a szervezet 2012-es „államosítása” során a kormányzat, vagyis a belügyi tárca, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) „maga alá gyűrte” a tűzoltóságot, figyelmen kívül hagyta a szakmai javaslatokat és észrevételeket. Így az elmúlt évek során a korábban vonzó és megbecsült tűzoltószakma leértékelődött.


Azért ez durva: ennyit kaszál egy magyar autószerelő Németországban

https://www.penzcentrum.hu/karrier/azert-ez-durva-ennyit-kaszal-egy-magyar-autoszerelo-nemetorszagban.1060533.html

Egyre égetőbb probléma Magyarországon, hogy nincs elég autószerelő. Jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, képzett szakembereket nehezen találnak a szervizek. Aki teheti, az ugyanis külföldre megy. Németországban nem álom a bruttó 2000 eurós fizetés sem, sőt, találtunk olyan álláshirdetést, ahol ennyit nettóban is kifizetnek. Dániában nettó 650 ezer forintnak megfelelő bért is lehet keresni. Miközben itthon sok helyen csak bruttó 220-270 ezres fizetéssel csábítják a munkaerőt.


Titkolják a multik, hogy kevesebbet ér nekik a kelet-európaiak munkája

http://24.hu/fn/penzugy/2017/10/22/titkoljak-a-multik-hogy-kevesebbet-er-nekik-a-kelet-europaiak-munkaja/

Nem igaz, amit a Ryanair állít, azaz hogy azért törölt járatokat, mert dolgozói kivették az elmaradt szabadságokat. Az okozza ugyanis a problémát, hogy pilóták és légiutaskísérők tömegesen távoztak a cégtől a munkakörülmények miatt – legalábbis ezt mondta a 24.hu-nak egy Ryanairtől nemrég kilépő steward.


A magyar nyugdíjvagyon a legkisebb

http://nepszava.hu/cikk/1144006-a-magyar-nyugdijvagyon-a-legkisebb

Az OECD legfrissebb tanulmánya szerint semmivé foszlott az államosított nyugdíjvagyon Magyarországon, a GDP-hez viszonyítva a mi 4,3 százalékos arányunknál csak Luxemburg és Görögország értéke rosszabb, de a 73 vizsgált ország átlaga 50 százalék körül van. A portfolio.hu összefoglalója emlékeztet arra is, hogy közben a magyar önkéntes és magánnyugdíjpénztárak teljesítménye kiemelkedő, az 5 év alatt elért átlagos nettó reálhozam alapján a világon legjobban teljesítő három ország között vannak.


Járna a kedvezmény, mégsem kérik

http://nepszava.hu/cikk/1143972-jarna-a-kedvezmeny-megsem-kerik

hirdetés

Mintegy 60 ezer kisgyermekes munkavállaló után nem érvényesítik a vállalkozások azt az adókedvezményt, amellyel évi 282 ezer forint közterhet takaríthatnának meg. A kormányzati szándék szerint a kedvezmény arra ösztönözné a munkaadókat, hogy több kisgyermekes nőt foglalkoztassanak, tízből hét kisgyermekes anyát ugyanis nem vesz vissza munkáltatója a gyermekszülés után


A bürokrácia nem csökkent, csak a tanárok száma

http://www.atv.hu/belfold/20171025-a-burokracia-nem-csokkent-csak-a-tanarok-szama

A kormány korábban az állami alkalmazottak számának csökkentését tűzte ki célul. Azt gondolták, hogy a köztisztviselőként, közalkalmazottként dolgozó felesleges létszám átirányítható a versenyszférába és ezzel kezelni lehet az egyre növekvő munkaerőhiányt. A Policy Agenda a tavalyi költségvetés zárszámadása alapján azt látja, hogy a bürokrácia csökkenése leginkább a pedagógusok esetében érezhető.


Diszkrimináció az iskolában: politikai véleménye miatt nem alkalmazták a tanárt

http://www.atv.hu/videok/video-20171025-diszkriminacio-az-iskolaban-politikai-velemenye-miatt-nem-alkalmaztak-a-tanart

Az ATV Start vendége Vári Anikó tanár.


Gyermekek világnapja: Mit kérdeznének a gyerekek a képviselőktől?

http://www.atv.hu/videok/video-20171024-gyermekek-vilagnapja

Az ATV Start vendége Baracsi Katalin jogász, Gyermekmentő Szolgálat.


Oktatás hozott anyagból – Kivizsgálják a szék-ügyet

http://nepszava.hu/cikk/1143993-oktatas-hozott-anyagbol—kivizsgaljak-a-szek-ugyet

( ! Nyomtatottban, ma, 4.oldal: Feketéző iskolák, óvodák!!!) Függönykarnis, sámli, zongora, fénymásoló, diavetítő, szőnyeg, ruhaakasztó kampó – ezt mind szülők vitték be az iskolákba, óvodákba. A fenntartó helyett.


Tovább “hergelik” a tanárokat

http://nepszava.hu/cikk/1143984-tovabb-hergelik-a-tanarokat

Visszautasítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a kormányzat vádjait, amelyek szerint az érdekvédők Népszavában is megjelent nyilatkozatai csak “hergelik” a tanárokat. Mendrey László elnök a tanárok differenciált béremelésével kapcsolatban dokumentumokkal is alátámasztotta igazát. A pedagógus béremelés utolsó, 3,5 százalékos szakasza idén szeptemberben volt esedékes – ám a korábbi ígéretekkel ellentétben nem mindenkinek járt egyformán, az igazgatók differenciáltan oszthatták szét. Ráadásul nem határozatlan, hanem határozott időre szólt, mégpedig erre az egy tanévre.


Vezetője már van a leendő szuperkórháznak

http://nepszava.hu/cikk/1143996-vezetoje-mar-van-a-leendo-szuperkorhaznak

Nagy léptekkel halad a budapesti, zöldmezős beruházásként tervezet szuperkórház személyzeti munkája – derült ki Balog Zoltán szerdai, pozitív kormányzati hírnek szánt bejelentéséből.


Műemlék? A legfőbb gazda tévedései

http://nepszava.hu/cikk/1143965-a-legfobb-gazda-tevedesei

(Pákozdi Imre közíró) Középületek és nagy, műtárgyépítő beruházások esetén, normatív szabályozás helyett ma itthon kormányzati kézivezérlés érvényesül. Ennek érdekében szabályosan szétverték a műemlékvédelem rendszerét, úgymond megkönnyítendő a restaurálások és újjáépítések menetét…


Tangó NER-koreográfiára

http://nepszava.hu/cikk/1143826-tango-ner-koreografiara

Nemcsak a tánccal kapcsolatban állt meg az idő a Magyar Nemzeti Balettnél, hanem a nők szerepéről való gondolkodásban is.


BBC: a nők felét, a férfiak egyötödét zaklatták szexuálisan a munkahelyén

http://hvg.hu/gazdasag/20171025_BBC_a_nok_felet_a_ferfiak_egyotodet_zaklattak_szexualisan_a_munkahelyen?s=hk

A BBC felmérésében több mint kétezer brit polgárt kérdeztek meg a Radio 5 munkatársai (vagyis nem reprezentatív felmérésről van szó). Tavaly a szakszervezetek folytattak hasonló felmérést, de ebben csak nők szerepeltek. Akkor is 50% jött ki, mint az idén.


ALAKUL A MAGYAR INGATLANBUBORÉK?

http://alapblog.hu/alakul-a-magyar-ingatlanbuborek/

A jegybankárok világszerte eszközárbuborékokat gyártanak mostanában, mivel tévesen, az eszközárakat figyelmen kívül hagyva, csak a szűken vett fogyasztói inflációra koncentrálnak, és ahogy elnézem, a hazai ingatlanpiac is szépen halad ebbe az irányba. Ennek legjobb jele, amire kollégám hívta fel a figyelmem: a tíz legnagyobb hazai befektetési alap közül az első, a harmadik, az ötödik és a kilencedik helyezett is ingatlanokba fektet…


Kimondták: a közös pénzünk folyik a sportba

http://nepszava.hu/cikk/1143980-kimondtak-a-kozos-penzunk-folyik-a-sportba

A Kúria kimondta: a sportklubok közpénzként kapják a TAO-pénzeket, így megismerhető ki, kinek, mennyit ad. További pereskedéssel az is kideríthető, hogy mire költik.


Félhetnek a milliomos közszolgák

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/felhetnek_a_milliomos_kozszolgak.649832.html

A Kúria hitelesítette azt a népszavazási kérdést, amely azt célozta, hogy rendszeresen vessék össze a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatok helytállóságát a hatósági nyilvántartásokkal – derül ki a bíróság internetes oldalán közzétett végzésből. A Kúria ezzel megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi, a hitelesítést megtagadó határozatát.


Várja a melegek szavazatait a Jobbik

http://nepszava.hu/cikk/1144007-varja-a-melegek-szavazatait-a-jobbik

Ha valakinek ilyen a szexuális irányultsága, de úgy érzi, hogy a Jobbik képviseli az ő érdekeit, akkor örülnek neki, ha rájuk szavaz – mondta a melegekről Dúró Dóra, a párt parlamenti képviselője újságírói kérdésre


Összefogás helyett csak összevissza fogás

http://nepszava.hu/cikk/1143987-osszefogas-helyett-csak-osszevissza-fogas

Továbbra sem mutat érdemi együttműködési hajlandóságot a demokratikus oldal, noha kósza tárgyalásokról hallani, azt is szinte csak az egyéni koordinálás szintjén


30 ezres családi pótlék: Új számokkal rukkolt elő az ATV-ben Karácsony

http://www.atv.hu/belfold/20171026-uj-szamokkal-rukkolt-elo-az-atv-ben-karacsony-gergely

Megemelné a feltétel nélküli alapjövedelem keretében a juttatásokat a Párbeszéd – mondta az ATV Start című műsorában Karácsony Gergely.


Kamupártok – Nehezebb lesz, de nem lehetetlen

http://nepszava.hu/cikk/1143990-kamupartok—nehezebb-lesz-de-nem-lehetetlen

A pártvezetők eddig magánszemélyként nem viseltek felelősséget, még akkor sem, ha lenullázták a pártot, és nem tudták behajtani rajtuk a százmilliós közpénzeket – szögezte le lapunknak László Róbert, a Political Capital választási szakértője.


Végveszélyben a legszebb vasútvonal, a szilvásváradi

http://nepszava.hu/cikk/1144021-vegveszelyben-a-legszebb-vasutvonal-a-szilvasvaradi

– A szívemnek oly kedves Putnok–Szilvásvárad–Eger vasútvonalat több hegyomlás is elzárja, s egyre vastagabb pénzeket látok, hogy mibe kerülne a kijavítása. Helyre kellene állítani – mondta el a heol.hu-nak Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára egy múlt heti közlekedési konferencián. A szilvásváradi az ország egyik legszebb vonalvezetésű vasútja – tette hozzá az államtitkár. Szerinte a hajtány ötlete átmenetileg jó megoldás, amíg nincs rendben az egész szakasz, helyi attrakcióként meg tudják valósítani. Mint mondta, Isten malmai lassan őrölnek.


Kiderült, hova dugdossa a magyar az értékeit a betörők elől – Fura helyekre

http://nepszava.hu/cikk/1143960-kiderult-hova-dugdossa-a-magyar-az-ertekeit-a-betorok-elol—fura-helyekre

Egy kutatás szerint az autóbalesetet elszenvedőknek csupán a fele változtatott vezetési szokásain az eset után, a betörést átélt válaszadóknak viszont közel 80 százaléka tett valamit azért, hogy a jövőben elkerülje a bajt – közölte a Generali Biztosító szerdán az MTI-vel.


Mesterséges intelligencia minisztérium nyílt Dubajban

https://www.feol.hu/orszag-vilag/mesterseges-intelligencia-miniszterium-nyilt-dubajban-2124859/

Twitter-üzenetben tudatta a kormányfő. Elmondása szerint országa a legjobb akar lenni ezen a téren. Minisztériumot hoztak létre a mesterséges intelligencia számára az Egyesült Arab Emírségekben.


MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a