Cikkajánló 2017. október 25.

MKKSZ: harmadik bérkategóriát! Már a kormány sem tudja, mekkora a tanárhiány!? Vagyonnyilatkozatokban szereplő adatok, mégis népszavazási kérdés.

A közszféra tovább harcol

http://nepszava.hu/cikk/1143902-a-kozszfera-tovabb-harcol

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) döntéshozó ügyvivői testülete tegnap úgy határozott, hogy szövetségi szinten támogatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) kezdeményezését a tavaly elfogadottnál magasabb minimálbérekről és a diplomások tudását elismerő harmadik bérkategória bevezetéséről. A javaslatot jegyző érdekvédelmi szervezet vezetője a Népszavának elfogadhatatlannak nevezte, hogy a versenyszféra egyeztető fórumának kizárólagos jogosítványa van a bérmegállapodás megkötésére, holott az állam alkalmazásában állók, vagyis a közszférában dolgozók bérei ma már alig érik el a piaci cégeknél foglalkoztatottak fizetésének a felét. Boros Péterné megerősítette, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT) folytatják a harcot, hogy januártól a sima minimálbért a hatályos megállapodásban rögzített 138 000 forint helyett 145 000 forintra emeljék, a szakmunkás bérminimumot 180 500 forint helyett 188 500 forintra, továbbá vezessék be a 245 000 forintos diplomás bérminimumot.


A közszolgáltatások, MKKSZ, fórum, pártok

http://nepszava.hu/cikk/1143902-a-kozszfera-tovabb-harcol

A közszolgáltatások egészéről az MKKSZ szombaton pártelnöki fórumot szervez, ahol a felkérést elfogadó 14 politikai szervezet vezetője elmondhatja, mit gondol a közszolgálati ágazatokról, az alkotmányos jogok helyzetéről, jónak tartja-e a tíz közszolgálati jogállási törvényt, a Munka Törvénykönyvét, változtatna-e a sztrájktörvényen, és hogyan alakítaná át a költségvetést, hogy a humán szolgáltatásokra több pénz jusson. A meghívást előzetesen elfogadta Juhász Péter, az Együtt, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke, Fekete-Győr András, a Momentum vezetője, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, Vona Gábor, a Jobbik és Gyurcsány Ferenc a DK vezetője, továbbá Bokros Lajos a MoMa és Gémesi György az Új Kezdet elnöke, Kabai Tibor az 50+ társelnöke, Kubatov Gábor a Fidesz alelnöke, és Fodor Gábor, Vajnai Attila, valamint Kovács Gergely, a Liberálisok, az Európai Baloldal, illetve a Kétfarkú Kutyapárt elnöke.


Megalakult a FESE, a szociális ágazat munkáltatóinak európai szövetsége

https://szakszervezetek.hu/hirek/12124-megalakult-a-fese-a-szocialis-agazat-munkaltatoinak-europai-szovetsege

Az európai ágazati szociális párbeszéd keretében fontos lépésként 2017. október 19-én megalakult a FESE, a szociális ágazatbeli munkáltatók európai szövetsége (Federation of European Social Employers). A szociális párbeszédet általában nehezíti a résztvevők hiánya, s legalábbis európai szinten ezen segít a most létrejövő munkáltatói szövetség. A FESE célja az, hogy európai szinten, az európai intézményekben a szociális munkáltatók hallatni tudják hangjukat. Munkavállalói oldalon a Magyarországon sok szakszervezet által is jól ismert EPSU (European Public Service Unions) lesz a FESE egyik fontos partnere.

Leértékelt magyar munkások

http://nepszava.hu/cikk/1143891-leertekelt-magyar-munkasok

Az Unióban kiküldetésben dolgozók bére és juttatásai sem maradhatnak el helyi kollégáikétól néhány év múlva – kivéve a fuvarozókét


Kompromisszumra jutottak az uniós szakminiszterek a kiküldetési irányelv módosításáról

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/12115-kompromisszumra-jutottak-az-unios-szakminiszterek-a-kikuldetesi-iranyelv-modositasarol

Kompromisszum született a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás módosításának fő vonalairól a foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes uniós miniszterek hétfői luxembourgi tanácskozásán. Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár szerint a magyar delegációnak sikerült megvédenie a fuvarozói szektor érdekeit. Az éjszakába nyúló tárgyalások végén a résztvevők minősített többséggel úgynevezett „általános megközelítést” fogadtak el a kiküldetési irányelvről, amelynek alapján a tagállami kormányokat tömörítő tanács megkezdheti az egyeztetést az Európai Parlamenttel. Takács közölte: a magyar kormány a visegrádi országok nevében számos „konstruktív” javaslatot tett, amelyekhez több tagország is csatlakozott, de ezeket csak részben fogadták el, így végül hat másik állammal együtt Magyarország sem szavazta meg a tanácsi döntést. Az Európai Bizottság tavaly márciusban terjesztette be módosítási javaslatát, amelynek értelmében a munkabér és a munkafeltételek terén ugyanazok a szabályok vonatkoznának a kiküldetésben lévő munkavállalókra, mint a helyiekre. A bírálók szerint ez számos újonnan csatlakozott tagországot hátrányosan érintene. A most elfogadott kompromisszum értelmében a fogadó ország munkajogi feltételeit 12 hónap után kellene alkalmazni, amit egyszer meg lehetne hosszabbítani hat hónappal. A bizottság eredeti javaslata 24 hónapról szólt, de sajtóhírek szerint Franciaország keményen lobbizott ennek csökkentéséért.


Az 55 év felettieknek üzent a kormány

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/az_55_ev_felettieknek_uzent_a_kormany.649822.html

Egyre nagyobb szükség van az 55 év feletti munkavállalókra a magyar és az európai munkaerőpiacon, ez az elmúlt években tapasztalt tendencia adta a most zárult, Egészséges munkahelyet minden életkorban című kétéves kampány létjogosultságát, amelyet az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) koordinált – mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.


Több nyugdíjas dolgozóra volna szükség

http://nepszava.hu/cikk/1143895-tobb-nyugdijas-dolgozora-volna-szukseg

Egyre nagyobb szükség van az uniós és a magyar munkaerőpiacon az idősödő munkavállalókra, ám a munkaadókban még mindig sok prekoncepció és tévhit él az 55 évnél idősebb korosztállyal kapcsolatban. Beszédes adat, hogy a munkavállalók 75 százaléka úgy érzi, életkoruk miatt diszkrimináció éri az 55 év feletti dolgozókat – összegezte a két éve indult, Egészséges munkahelyek minden életkorban elnevezésű kampány tanulságait Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.


Támogatási keretet különítettek el szexuális zaklatás elleni védelmet igénylő előadóművészeknek

http://hvg.hu/kultura/20171024_EJI_MSZSZ_szexualis_zaklatas_vedelem_tamogatas?s=hk

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és Művészeti Szakszervezetek Szövetsége (MSZSZ) azonnali segítségnyújtásról döntött a művészek szexuális zaklatásával kapcsolatban nyilvánosságra került esetek nyomán.


Már a kormány sem mondja meg, mekkora a tanárhiány

https://zoom.hu/2017/10/24/mar-a-kormany-sem-mondja-meg-mekkora-a-tanarhiany

Százalékokat emleget az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klik elnökhelyettese pedig nem érti, miért kerül elő mostanában ilyen sokszor ez a téma.


Ismét fülön csípték a kórházfenntartót

http://nepszava.hu/cikk/1143833-ismet-fulon-csiptek-a-korhazfenntartot

Újabb harminc milliós bírsággal sújtotta a Közbeszerzési Döntőbizottság az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK). Ezúttal csaknem tízmilliárd forint értékben vásárolt volna a kórházfenntartó laborgépeket és egyéb eszközöket. A nyáron kiírt tendert többször is módosították, s több piaci szereplő úgy vélte, a változások korlátozták a piaci versenyt. Végül három cég a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordult. A KDB az eljárást szeptember közepén meg is indította és múlt pénteken már ki is rótta a bírságot.


E-beutaló és felírási igazolás – Erre figyeljen!

http://nepszava.hu/cikk/1143883-e-beutalo-es-felirasi-igazolas—erre-figyeljen

Az első napokban nem hoz lényeges változást, hogy november 1-étől minden egészségügyi adatunk egy központi elektronikus nyilvántartásba kerül. Ám a szakember figyelmeztet, éljünk jogunkkal és korlátozzuk a szenzitív információkhoz való hozzáférést.


Jön az influenza, már itt az oltóanyag

http://nepszava.hu/cikk/1143851-jon-az-influenza-mar-itt-az-oltoanyag

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen – mondta az egészségügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján, egy VIII. kerületi háziorvosi rendelőnél.


Így biztosíthatja családtagja egészségét saját cafetériakeretéből

http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Cafeteriakeret_csaladtagi_egeszsegbiztosita_JXD4CM#rss

Finanszírozható-e a munkavállaló cafetériakerete terhére családtag biztosítási díja, és ha igen, kinek, milyen feltételekkel lehet nyújtani (adómentes lesz-e)? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.


A Kúria felülírta az NVB döntését

http://nepszava.hu/cikk/1143884-a-kuria-felulirta-az-nvb-donteset

A Kúria hitelesítette azt a népszavazási kérdést, amely azt célozta, hogy rendszeresen vessék össze a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatok helytállóságát a hatósági nyilvántartásokkal – derül ki a bíróság internetes oldalán közzétett végzésből. A Kúria ezzel megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi, a hitelesítést megtagadó határozatát.


Megszólalt Cserdi polgármestere

http://nepszava.hu/cikk/1143865-megszolalt-cserdi-polgarmestere

Bogdán László, Cserdi polgármestere a RomNet-nek továbbra is azt állítja, hogy leköpték és belerúgtak egy budapesti fórumról való távozásakor. A hírbe hozott fórum szervezői viszont cáfolják, hogy rendezvényükön bármilyen inzultus történt volna, és erre tucatnyi tanút tudnak felsorakoztatni.


Jön a Fidesz ígéretdömpingje

http://nepszava.hu/cikk/1143853-jon-a-fidesz-igeretdompingje

Tíz-tizenöt „betartható, hihető, vonzó” ígéretet szedne össze a Fidesz–KDNP, hogy magához csábítsa a fővárosi szavazókat a jövő évi parlamenti választáson – erről beszélt nemrégiben egy magas rangú kormánypárti képviselő zárt körben – írja a Magyar Nemzet


Hadat üzent az LMP

http://nepszava.hu/cikk/1143858-hadat-uzent-az-lmp

Az LMP tartós és totális “hadat üzen” a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásoknak – mondta Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.


Bántalmazás – Minden második gyerek tapasztalta már, mi az a bullying

http://nepszava.hu/cikk/1143832-bantalmazas—minden-masodik-gyerek-tapasztalta-mar-mi-az-a-bullying

Mesefigurákkal küzdenek a bántalmazás ellen a tévécsatornák és a könyvkiadók. De vajon felismerjük-e egyáltalán az erőszakot?


Ijesztően kevés a fiatal diplomás

http://nepszava.hu/cikk/1143920-ijesztoen-keves-a-fiatal-diplomas

Az OECD-országok körében csak Olaszország és Mexikó áll Magyarország mögött a fiatal diplomások arányát tekintve – derül ki egy nemrégiben nyilvánosságra került jelentésből. Az OECD idei Oktatási körkép kiadványában fellelhető adatok szerint a magyar 25-34 évesek körében mindössze 30 százalékot tett ki a diplomások aránya 2016-ban, ami nemcsak az OECD 43 százalékos átlagától, de a régiós teljesítményektől is messze van: az EU-átlag 40 százalék. A legtöbb fiatal diplomás Koreában (a 25-34 évesek 70 százaléka), Kanadában (61 százalék) és Japánban (60 százalék) van.


Ösztöndíjjal a hátrányos helyzetű fiatalok diplomaszerzéséért

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/12121-osztondijjal-a-hatranyos-helyzetu-fiatalok-diplomaszerzeseert

A kormány idén 230 millió forintos ösztöndíjjal segíti a hátrányos helyzetű gyermekek diplomaszerzését – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Czibere Károly a Budapesti Református Cigány Kollégiumban tartott eseményen elmondta, az Út a diplomához ösztöndíjprogramban mintegy ezer hallgatót segítenek abban, hogy fedezni tudják a hátrányos helyzetükből adódó többletköltségeket és elkerüljék az iskolaelhagyást.


Egyre kevesebben vagyunk

http://nepszava.hu/cikk/1143930-egyre-kevesebben-vagyunk

Nőtt a természetes fogyás 2017 első nyolc hónapjában, mivel az előző év azonos időszakához képest többen haltak meg és kevesebb gyerek született – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Nepp Józsefet október 30-án búcsúztatják

http://nepszava.hu/cikk/1143829-nepp-jozsefet-oktober-30-an-bucsuztatjak

Október 30-án 13 órakor vesznek végső búcsút Nepp József Kossuth-díjas rajzfilmrendezőtől a budakeszi temetőben, utána a budakeszi római katolikus plébániatemplomban gyászmisét tartanak. Nepp Józsefet életének 84. évében, október 6-án váratlanul érte a halál. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt, forgatókönyvírót, a magyar mozgókép mesterét az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.


Túl a titkosításon: 1956-os áldozatok

http://nepszava.hu/cikk/1143923-tul-a-titkositason-1956-os-aldozatok

Sokáig titkolt adatok derültek ki a forradalomról a Központi Statisztikai Hivatal által a nemzeti ünnepre készített összeállításból.


Nosztalgikus megyerendezés Szlovákiában

http://nepszava.hu/cikk/1143897-nosztalgikus-megyerendezes-szlovakiaban

Két héttel a helyhatósági választások előtt ismét feléledt a több mint 20 éve tartó önkormányzati-politikai vita a közigazgatási rendszer megreformálásáról. Szlovákiában jelenleg nyolc „magasabb szintű területi egység”, vagyis megye van. Ezt a számot csökkentenék egyes javaslatok háromra, míg a szlovákiai magyar politikusok a megyehatárok történelmi-etnikai alapon történő átrajzolását részesítenék előnyben.


Rendezetlen kiválás esetén 1,2 millió munkahely szűnhet meg az EU-ban

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/nemzetkozi/12114-rendezetlen-kivalas-eseten-1-2-millio-munkahely-szunhet-meg-az-eu-ban

Nagyjából 1,2 millió munkahely szűnhet meg az Európai Unióban, ha nem sikerül megállapodni az Egyesült Királysággal a rendezett kiválás feltételeiről – figyelmeztetett Kris Peeters belga gazdasági miniszter a helyi sajtó hétfői beszámolói szerint. A tárcavezető úgy vélekedett, Belgium számára is „katasztrofális” következményekkel járna, amennyiben a felek a kilépés várható dátumáig, 2019. március 29-ig nem tudnak megegyezésre jutni a jövőbeli kereskedelmi kapcsolat kérdéseiről, ebben az esetben ugyanis a szigetország többé nem lenne része a vámuniónak.
Mint mondta, ezen forgatókönyv esetén Belgiumban 42 ezer munkahely szűnne meg, miközben az Egyesült Királyságban 526 ezer, az EU egészében pedig 1,2 millió.

Orbán kirúgta, Amerikában munkát kapott a volt nagykövet

http://nepszava.hu/cikk/1143931-orban-kirugta-amerikaban-munkat-kapott-a-volt-nagykovet

Szemerkényi Réka, Magyarország volt washingtoni nagykövete lett szerdán a washingtoni Európai Politikai Elemzések Központja (CEPA) nevű intézet ügyvezető alelnöke.


Mao örökébe lépett a kínai elnök

http://nepszava.hu/cikk/1143905-mao-orokebe-lepett-a-kinai-elnok

Kínában lassan már nem is az a kérdés, hogy Hszi Csin-ping a tradíciókkal szemben nem csak két ciklusra, kétszer öt évre lesz az ország elnöke, hanem az: élete végéig marad-e az állam és a párt élén.


Börtönőr is jelentkezett a tornanádaskai óvodába havi félmillióért

http://hvg.hu/gazdasag/20171023_Bortonor_is_jelentkezett_a_tornanadaskai_ovodaba_havi_felmillioert

Egy rendőr, egy börtönőr, de egy budapesti nyugdíjas is jelentkezett Tornanádaskára, a félmilliós fizetést kínáló óvodai állásra.


Újabb jelölt van Storck helyére?

http://nepszava.hu/cikk/1143852-ujabb-jelolt-van-storck-helyere

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke a helyszínen tekintette meg a hétvégi Hajduk Split-Dinamo Zagreb rangadót. Több beszámoló is tudni véli, hogy a Videotonnal bajnoki címet nyerő Joan Carillo miatt érkezett Splitbe az MLSZ első embere, hogy megtudja, érdekelné-e a magyar válogatott kispadja – írja a 24.hu.


Újabb kibertámadás Ukrajnában

http://nepszava.hu/cikk/1143878-ujabb-kibertamadas-ukrajnaban

Újabb kibertámadás érte kedden Ukrajnát, ezúttal az ország déli részén lévő Odessza repülőterének információs rendszere és a kijevi metró kapcsolat nélküli bankkártyákkal való fizetést lehetővé tevő szolgáltatása bénult meg.


MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós