Cikkajánló 2017. október 20.

17,8 százalékkal emelkedő keresetek. Sztrájk van az Operában! Ázsiai vendégmunkások. Több tízezer óra helyettesítés. Szexuális erőszak-világszerte is! Szétrúgták, elgázolták…

Illetményemelésről is döntött a parlament

https://mno.hu/gazdasag/illetmenyemelesrol-is-dontott-a-parlament-2421917

A parlament a vízügyi igazgatási szerveknél foglalkoztatott több mint négyezer közalkalmazott életpályarendszerére vonatkozó szabályozást is hozott. Az érintettek illetményemelése két ütemben történik: idén szeptember 1-jétől, majd 2018. január 1-jei hatállyal szintén átlagosan 15-15 százalékkal növekedik a keresetük – tudósít az MTI.


Augusztusban a bruttó átlagkereset 13,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/12072-augusztusban-a-brutto-atlagkereset-13-2-szazalekkal-haladta-meg-az-egy-evvel-korabbit

Augusztusban a bruttó átlagkereset 13,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés üteme alig különbözött az előző havi 13,1 százalékostól, de az augusztusiban szerepet játszott a jutalmak és prémiumok, valamint más egyszeri kifizetések 31,0 százalékos növekedése, ezektől megtisztítva 12,4 százalékos volt a keresetek átlagos emelkedése.


A költségvetési szektorban 17,8 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/12072-augusztusban-a-brutto-atlagkereset-13-2-szazalekkal-haladta-meg-az-egy-evvel-korabbit

A költségvetési szektorban 17,8 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek, az egyszeri tételek 82,0 százalékos megugrása miatt, de a rendszeres bérek is átlag felett, 14,4 százalékkal nőttek. A versenyszférában 11,5 százalékos volt a keresetek éves növekedése és a rendszeres kifizetések is 11,6 százalékkal emelkedtek.


Bérbuborékot fúj a kormány

http://nepszava.hu/cikk/1143543-berbuborekot-fuj-a-kormany

A munkaerőhiány is kikényszerítette a nagyon alacsony magyar fizetések idei emelését, ám ez a hatékonyság növelése nélkül nehezen fokozható.


Kétszázhoz közelít a fejesek száma a tárcáknál

https://mno.hu/belfold/ketszazhoz-kozelit-a-fejesek-szama-a-tarcaknal-2422304

Szinte folyamatosan dönt újabb rekordokat az Orbán-kormány az állami vezetők számát tekintve. Jelenleg 14 kormánytag van (legutóbb Kósa Lajos kapott tárca nélküli miniszteri posztot), amivel csaknem beérték az emiatt is sokat bírált szocialista–liberális kormányokat. Az államtitkárok és a helyettes államtitkárok számában pedig jelentősen lehagyták a 2010 előtti kabineteket; előbbiből most 58, utóbbiból 114 van – derül ki a kormányzati honlapon szereplő adatokból, illetve a Magyar Közlönyben közzétett határozatokból.


Sztrájkot hirdettek az Operaház szakszervezetei

http://nepszava.hu/cikk/1143489-forrong—sztrajkot-hirdettek-az-operahaz-szakszervezetei

Az Operaháznál képviselettel rendelkező mindhárom szakszervezet a mai napon sztrájkot hirdetett, Giacomo Meyerbeer: A hugenották című operájának tervezett bemutatójának időpontjára – tudatják közleményükben az érdekképviseletek.


Sztrájkot hirdettek a Magyar Állami Operaházban

http://www.atv.hu/belfold/20171019-sztrajkot-hirdet-harom-szakszervezet-a-magyar-allami-operahazban

Sztrájkot hirdetett három szakszervezet a Magyar Állami Operaházban október 28-ra, A hugenották premierjének napjára a kollektív szerződés hiánya miatt. Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete az MTI-hez csütörtökön eljuttatott sztrájkfelhívásában azt írja, hogy mivel Ókovács Szilveszter főigazgató a július óta tartó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseiket “folyamatos felhívásaik és tárgyalási kezdeményezéseik” ellenére sem hajlandó teljesíteni, a Magyar Állami Operaháznál október 28-án 17.30 órától 22 óráig tartó sztrájkot kezdeményeznek annak érdekében, hogy a “kiszámítható, tisztességes, a közalkalmazottak méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló” kollektív szerződést a jelenlegi főigazgató megkösse.


Ázsiai vendégmunkásokat vizionál a kormányközeli cég vezetője

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/azsiai_vendegmunkasokat_vizional_a_kormanykozeli_ceg_vezetoje.649520.html

Más megoldás híján reális opció lehet kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése a magyar építőiparba a rettentő munkaerőhiány enyhítésére – véli a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója.


Amikor az állam küldené dolgozni külföldre a magyart

http://nepszava.hu/cikk/1143491-amikor-az-allam-kuldene-dolgozni-kulfoldre-a-magyart

Van, aki Németországban házmester, és többszörösét keresi, mint a pártfogója, akinél egyébként időnként dübörgő Audival jelentkezik. Mindez a minap hangzott el az európai munkavállalásról szóló, nem sajtónyilvános szegedi üzleti reggelin, ahol az is kiderült, hogy az Európai Unióban 16 millió ember dolgozik más tagállamokban, plusz 1,5 millió ingázik két ország között – írja a Délmagyarország. Bármilyen meglepő, a hajléktalan-ellátásban is téma a külföldi munkavállalás. Azoknak, akik frissen kerültek ebbe a helyzetbe – például válás után –, ez is egy kitörési pont, esély arra, hogy visszavezessék őket a – külföldi – munka világába. Németországban van egyházi adó is, amit automatikusan vonnak a fizetésből. A magyar – és persze más nemzet polgára is – ügyeskedik, és nagyon ateista, amikor erre kérdeznek rá. Utána viszont már nem célszerű egyházi óvodába adni a középső csoportost, mert a német hivatalnokok sem hülyék.


Az építőiparból harmincezer ember hiányzik

https://www.vg.hu/vallalatok/az-epitoiparbol-harmincezer-ember-hianyzik-2-653911/

Már 20-30 ezer ember hiányzik az építőiparból, többek között azért, mert hiába emelkedtek a kivitelezési díjak, rossz a bérszerkezet, a megemelt bérek nem jutnak el az alsó szintekig.


400 ezres fizetés a buszsofőröknek? Itt a BKV válasza

http://www.atv.hu/belfold/20171019-400-ezres-fizetes-a-buszsoforoknek-itt-a-bkv-valasza/hirkereso

Több száz buszsofőr hiányzik a BKV kötelékéből. Az egyik szakszervezet szerint szórólapokon, bruttó 400 ezres fizetéssel próbálják csábítani az embereket a céghez, ami nem kis feszültségeket okoz. Megkerestük a BKV-t is az ügyben.


Biztonsági őr – Ha túlkapásért kirúgják, másnap állást kap

http://nepszava.hu/cikk/1143430-biztonsagi-or—ha-tulkapasert-kirugjak-masnap-allast-kap

Akkora a munkaerőhiány a vagyonőrök piacán, hogy az, akit túlkapásért kirúgnak, már másnap azonnal állást kap egy másik őrző-védő cégnél.


Miskolcon a szülőknek kell megmondani, meg tudják-e venni a gyerekük óvodai székét

http://24.hu/belfold/2017/10/19/miskolcon-a-szuloknek-kell-megmondani-meg-tudjak-e-venni-a-gyerekuk-ovodai-szeket/

Jakab Péter, a Jobbik miskolci frakcióvezetője tett közzé egy fotót a Facebookon, amin egy papír látható, amit egy helyi óvodában kaptak meg a szülők, akikkel szülői értekezleten közölték, hogy a gyerekek székei balesetveszélyesek, ezért célszerű lenne lecserélni őket.


A gyógypedagógusok is külföldre menekülnek

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-gyogypedagogusok-is-kulfoldre-menekulnek-2422255

Nagy szükség van itthon is rájuk, mégis a diplomás gyógypedagógusok közül vannak, akik inkább külföldön dolgoznak. A kormány az utóbbi években emelte a tanárok bérét, de az őket segítő gyógypedagógusi asszisztensek még mindig alacsonyan keresnek.


A gyermekorvosok szerint enyhe betegség esetén a szülő is igazolhatná a hiányzást

https://mno.hu/belfold/a-gyermekorvosok-szerint-enyhe-betegseg-eseten-a-szulo-is-igazolhatna-a-hianyzast-2422265

A gyerekeknek joguk van közösségben lenni, nem kell őket otthon tartani például egy nátha miatt, a szakma javaslata szerint pedig a szülőknek is nagyobb szabadságot kellene adni, hogy igazolhassák, ha egy ártatlanabb betegség miatt a gyermek otthon marad. Gyakran jelenleg is vizsgálat nélkül, egy telefon után, látatlanban írja meg az igazolást az orvos a gyerekeknek – erről Pölöskey Péter, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) vezetőségi tagja, házi gyermekorvos beszélt a Magyar Nemzetnek.


“A CEU így is, úgy is túléli”

http://nepszava.hu/cikk/1143469-a-ceu-igy-is-ugy-is-tuleli

Nem hallgatnak a hallgatók: vannak, akiket ledöbbent, másokat kiakaszt a kormány viselkedése. Budapesti egyetemistákat kérdeztünk a lex CEU-ról.


Pedagógusi robot – Több tízezer tanórán kell helyettesíteni

http://nepszava.hu/cikk/1143535-pedagogusi-robot—tobb-tizezer-tanoran-kell-helyettesiteni

Legalább 1300 álláshely betöltetlen a Klebelsberg Központ által fenntartott iskolákban, hetente több tízezer tanórát csak a túlóráztatással tudnak megtartani. Látjuk, a KK szerint ennyi státusz betöltetlen. Tudjuk, hogy egy pedagógus óraszáma heti 22 és 26 óra között mozog. Vagyis ha csak 22 órával szorozzuk meg ezt a számot, az összesen 28 600 tanóráról van szó, amit csak helyettesítéssel lehet megtartani; 26 órával számolva már 33 800-ra jön ki ez a szám. Ennyit helyettesítenek a kollégák hetente, nagyrészt úgy, hogy a túlórát nem fizetik ki nekik – mondta Galló Istvánné.

xxx

Bezárhatják a kistelepülési iskolák felét

http://nepszava.hu/cikk/1143539-bezarhatjak-a-kistelepulesi-iskolak-felet

Akadnak térségek, ahol lassan már a legkomolyabb átszervezésekkel, helyettesítésekkel, kegyes csalásokkal sem tartható fenn a rendszer. Az ország hátrányosabb helyzetű vidékein, mint a Tiszántúlon, Északkelet-Magyarországon, Nógrádban vagy éppen a Dél-Dunántúlon bizonyos szakokra, de még inkább bizonyos településekre lehetetlen szakképzett pedagógust találni.


 

Jogi játékapplikáció gyerekeknek

http://nepszava.hu/cikk/1143581-jogi-jatekapplikacio-gyerekeknek

Jövő héttől ingyenesen letölthető az első gyerekeknek szóló applikáció, amely a hazai igazságszolgáltatás rendszerét mutatja be


ÁTFOGÓ MÓDOSÍTÁS VÁRHATÓ A SZAKOKTATÁSBAN, CÉL A MUNKAERŐ GYARAPÍTÁSA. A PIAC SZABJA MEG A KÉPZÉST.

http://magyaridok.hu/gazdasag/piac-szabja-meg-kepzest-2356336/

Jelentős átalakítást tervez a kormány a szakképzési és felnőttképzési rendszerben, az előterjesztésről jövő hét kedden tárgyalnak a szociális partnerek a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának rendkívüli ülésén – tudta meg a Magyar Idők. A lapunk birtokába jutott tervezet szerint a szak- és felnőttképzés tartalmát a jövőben a piaci szereplők határoznák meg, jelentősen decentralizálva a rendszert. Ehhez a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan itthon is megalakulnának az úgynevezett ágazati készségtanácsok, amelyek többek közt a képzési terveket, azok megvalósulását ellenőriznék. A tervezet elfogadása esetén jelentős könnyítést kapnának a kisvállalatok is, hatékonyabban bevonva azokat a duális képzésbe.


Viszi a közpénzt az évek óta üresen álló Sorsok Háza

https://mno.hu/belfold/viszi-a-kozpenzt-az-evek-ota-uresen-allo-sorsok-haza-2422353

Több mint százmillió forintot fizetett ki az épület állagának megóvásáért a MÁV a kivitelező Market Zrt.-nek nyáron – írja a Hír TV.


Látogatóközpont épülhet a Vajdahunyad vára mellé

https://mno.hu/belfold/latogatokozpont-epulhet-a-vajdahunyad-vara-melle-2422300

Új látogatóközpontot építtetne a Mezőgazdasági Múzeumot fenntartó Földművelésügyi Minisztérium az intézménynek helyt adó Vajdahunyad vára és a jégpálya közé. Az építkezéshez több tucat fát kellene kivágni, ezzel együtt megváltozna „a város egyik meghatározó műemlékének közvetlen környezete” – írja a HVG legfrissebb száma.


Csaknem negyvenmilliárdot hirdetett el az állam az év első felében

https://mno.hu/belfold/csaknem-negyvenmilliardot-hirdetett-el-az-allam-az-ev-elso-feleben-2422342

Idén január és június között az egy évvel korábbinál másfélszer többet, listaáron 36,4 milliárd forintot költött az állam reklámokra – írja a G7 a Kantar Média adatai alapján.


Sokan jogosultak nyugdíj-kiegészítésre, mégis kevesen tudják

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/sokan-jogosultak-nyugdij-kiegeszitesre-megis-kevesen-tudjak/329931/

A nyugellátás mellett munkát végzők közül csak kevesen tudják, hogy egy 2007-ben életbe lépett jogszabály értelmében jogosultak nyugdíjuk kiegészítésére – nyilatkozta Varga Gyuláné adószakértő a Magyar Nemzetnek.


Saját boltjában elkölthető utalványokkal fizette a közmunkásokat a polgármester

http://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/sajat-boltjaban-elkolthet-utalvanyokkal-fizette-a-kozmunkasokat-a-polgarmester

Májusban kelt híre, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Túrricsén a polgármester nem pénzben, hanem a helyi kisboltban levásárolható utalványban fizeti ki az önkormányzatnak dolgozó közmunkásokat. Az üzlet a Megújulás Szociális Szövetkezeté, aminek a polgármester az egyik tulajdonosa.


Fordulat a csomagküldésben – ebből nagy feszültség lehet

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/fordulat_a_csomagkuldesben_ebbol_nagy_feszultseg_lehet.649162.html

Munkaerő-, és kapacitáshiánnyal küzd a logisztikai szektor, így illúzió azt hinni, hogy a Magyar Posta fennakadásait majd a futárcégek képesek lesznek ellensúlyozni az év végi rohamban. De mire számíthatnak az online vásárlók és hogyan tudják elkerülni a csúszásokat? A kutatócégeknél választ adtak, s elárulták azt is, hogy a piaci szereplők készek az áremelésre.


Hitelminősítés – Jobb jegyre várva

http://nepszava.hu/cikk/1143536-hitelminosites—jobb-jegyre-varva

A „Big Three” osztályzatait lesi a világ. Egyikük ma éppen Magyarország hitelképességéről mond véleményt.Minden megtörténhet. A mai felülvizsgálat során valószínűleg stabilról pozitívra módosítja Magyarország hitelminősítését a Moody’s – vélekedett a Népszava érdeklődésére Török Zoltán. A Raffeisen Bank vezető elemzője szerint a Fitch november 10-én hasonlóképpen fog cselekedni. Mivel az S&P korábban már felminősítette hazánkat, így az év végére mind a három cégnél a bóvli kategóriánál eggyel feljebb léphetünk, azután 2018-ban várható a “nagy ugrás”, amikor már a befektetésre ajánlottak három kategóriája közül a középsőbe kerülhetünk.


Európa Tanács: Magyarországon gyerekeket is fogva tartanak a tranzitzónákban

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/europa-tanacs-magyarorszagon-gyerekeket-is-fogva-tartanak-a-tranzitzonakban/329978

Óriási kihívás elé állította a bevándorlóáradat 2015-2016-ban Magyarországot, a hatóságok válaszintézkedései közül azonban több is súlyos aggályokat vet fel a menekültek és a migránsok emberi jogainak, alapvető szabadságjogainak védelmét illetően – mutatott rá csütörtökön közzétett jelentésében Tomás Bocek, az Európa Tanács (ET) főtitkárának menekültügyi különmegbízottja.


Bejelentették: nincs jövője az uniós kvótarendszernek

http://www.atv.hu/kulfold/20171019-bejelentettek-nincs-jovoje-az-unios-kvotarendszernek

Nincs jövője a menekültek áthelyezésére vonatkozó uniós kvótarendszernek, mert éket ver Európa és a visegrádi négyek közé – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.


Szétrúgtak egy nemzeti konzultációs aláírásgyűjtő pultot a Corvin-negyednél

https://mno.hu/belfold/szetrugtak-egy-nemzeti-konzultacios-alairasgyujto-pultot-a-corvin-negyednel-2422225

Megrongáltak egy nemzeti konzultációs aláírásgyűjtő pultot szerdán 17 óra 45 perc körül a budapesti Corvin-negyed megállónál, az aluljáróban – közölte kollégánk a helyszínről. A műanyag pultot egy fiatal férfi rúgta szét. Ezt követően lement a metrómegállóba, ahonnan körülbelül öt perccel később a közterület-felügyelők hozták fel.


Elgázolták volna Cserdi polgármesterét

http://nepszava.hu/cikk/1143573-elgazoltak-volna-cserdi-polgarmesteret

El akarták gázolni Cserdi polgármesterét, miután bejelentette, hogy náluk nyaralhatnak az Őcsényből kiutált menekültek – derült ki a Hír TV Privátszféra című műsorának műsorvezetője, Péterfi Judit Facebook-bejegyzéséből.


Bejelentés az ATV-ben: nem lesz DK-per az MSZP ellen

http://www.atv.hu/belfold/20171018-bejelentes-az-atv-ben-nem-lesz-dk-per-az-mszp-ellen

Gréczy Zsolt bocsánatkérésnek tekinti Molnár Gyula közleményét, így mégsem indítanak pert. Gréczy Zsolt bocsánatkérésnek tekinti Molnár Gyula MSZP-elnök Facebook-bejegyzését, így lezártnak tekinti a szekszárdi MSZP támadását, mégsem indítanak pert a szocialisták ellen- mondta el a politikus az ATV Start című műsorában. Ahogy beszámoltunk róla, a DK szóvivőjéről azt állították, hogy Szekszárdon titokban fideszes politikusokkal találkozott.


Óriásit változott a Fidesz budapesti támogatottsága

http://www.atv.hu/belfold/20171019-oriasit-valtozott-a-fidesz-budapesti-tamogatottsaga

A Fidesznek harmadik hónapja nő a támogatottsága, szeptember és október között statisztikailag is érdemben, 27-ről 30 százalékra bővült a tábora a Závecz kutatása szerint. A kormánypártok fővárosi támogatottsága is nagyot nőtt: 22-ről 37 százalékra.


Hogy állunk, pártok? – Itt az új felmérés

http://nepszava.hu/cikk/1143510-hogy-allunk-partok—itt-az-uj-felmeres

A Fidesznek harmadik hónapja nő a támogatottsága, szeptember és október között statisztikailag is érdemben,27-ről 30 százalékra bővült a tábora – derül ki a Závecz Research legújabb felméréséből. Úgy tűnik, bejött a nyugdíjasokat megcélzó mézesmadzag-politika is, a kutatás szerint ugyanis a bővülés elsősorban az idős korosztályban figyelhető meg.


Könnyedén győzhet a Fidesz 2018-ban?

http://www.atv.hu/videok/video-20171019-konnyeden-gyozhet-a-fidesz-2018-ban

Az ATV Start vendége Kiss Ambrus vezető elemző, Policy Agenda


Új Egyenlőség-jel – Ki szavazzon a Momentumra?

http://nepszava.hu/cikk/1143534-uj-egyenloseg-jel—ki-szavazzon-a-momentumra

Összegezve: a Momentum joggal törekedhet a politikai palettán a szociálliberális szavazók meghódítására. Leginkább a DK-nak van tőle félnivalója, amelynek a Gyurcsány kormányzására emlékező választók a kérdéseit sem hiszik el, nem hogy a Momentumhoz igen hasonlatos programját.(Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus)


Kormányváltás: Két eszköz maradt az ellenzék kezében?

http://www.atv.hu/belfold/20171018-kormanyvaltas-ket-eszkoz-maradt-az-ellenzek-kezeben

Fél évvel a választások előtt sok a nyitott kérdés még a választási stratégiákat illetően. A baloldali és liberális pártokat leginkább az együttműködés lehetséges formái kötik le, miközben a Jobbik érthetően járja a maga útját. A Policy Agenda azt nézte meg, hogy a jelenlegi kutatási adatok alapján milyen hőfokú kampány szolgálná leginkább a kormány illetve az ellenzék érdekeit…..A Policy Agenda szerint az ellenzéknek két eszköz maradt a kezében. Egyrészt forró kampányt csinálni, amelyben el kezdik emelni a választások tétjét. Másrészt leegyszerűsítik a választási üzeneteket.


Hivatali vesztegetés: hat gyanúsított a roma önkormányzatnál

https://mno.hu/belfold/hivatali-vesztegetes-hat-gyanusitott-a-roma-onkormanyzatnal-2422107

Nem kizárt, hogy előbb-utóbb Farkas Flórián miniszterelnöki biztost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnökét is utolérheti az a büntetőeljárás, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) folytat a kisebbségi szervezetnél. A Magyar Nemzet megtudta, hogy a cigány szervezetnél hivatali vesztegetés miatt zajló nyomozásban hat személyt gyanúsítottak meg, értesülésünket a KNYF is megerősítette. Úgy tudjuk ráadásul, hogy a gyanúsítottak közt van az ORÖ egyik elnökségi tagja is.


Hullanak a fejek a Miniszterelnökségen

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/hullanak-a-fejek-a-miniszterelnoksegen-is-2422254

Azonnali hatállyal eltávolították azokat a felső vezetőket a Miniszterelnökségtől, akik a Feneketlen-tó melletti óriástelket privatizáló korábbi vezérigazgató bizalmi körébe tartoznak – értesült a Heti Válasz. A lap tegnap írt arról, hogy Lázár János soron kívüli vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt az ingatlanpanama ügyben. A területet a cserkészszövetség két korábbi vezetője szerezte meg a Miniszterelnökség egyik háttérintézményétől. A privatizáció után befektetőknek adták tovább az ingatlant. A lap szerint az ügyleten milliárdokat bukhatott az állam.


Tovább erőltetik a Czeglédy-ügyet

http://nepszava.hu/cikk/1143507-ujabb-erzsebet-utalvannyal-kenyereznek-le-a-nyugdijasokat

Lázár János elmondta: azért fordul a brüsszeli testülethez, mert Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő “folyamatosan élvezte” Gyurcsány Ferenc politikai és anyagi támogatását, márpedig a volt miniszterelnök cégéhez uniós pénz is került. Lázár szeretné, ha az Európai Bizottság tisztázná, minek minősül, ha ugyanabba a tulajdonosi körbe kerül a testület támogatása, ahonnan egy bűncselekménnyel gyanúsított személy is pénzt kap… Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke mai sajtótájékoztatóján mondta: a Czeglédy Csaba ellen folyó nyomozás is csak a kabinet „kétségbeesett kísérlete”, hogy a választások előtt elterelje a figyelmet a Fidesz zavaros, kínos ügyeiről. Lásd még: Molnár Zsolt: a kormány a saját piszkos ügyeiről akarja elterelni a figyelmet.


Védelmébe vette Mészáros Lőrincet a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/meszaros-lorinc-csak-szorgalmas-volt/329972

Petrin László korábban Felcsút jegyzőjeként munkatársa volt a milliárdos gázszerelőnek. Azt írja, Mészáros nem az állami vagyon lebontásával, hanem szorgalmával és kétkezi munkájával szerezte első millióit. Törvény szerint a köztisztviselő nem viselkedhet úgy, ami pártatlanságát veszélyeztetné.


Húsz éve erdőben élni – És nem vaddisznó, hanem ember

http://nepszava.hu/cikk/1143435-husz-eve-erdoben-elni—es-nem-vaddiszno-hanem-ember

A kispesti városvezetők – a rendőrség és a Vöröskereszt munkatársaival – meglátogatták a XIX. kerületi gyorsforgalmi út melletti kiserdőben életvitelszerűen lakó hajléktalanokat.


Újabb “népszabis” Fedél Nélkül

http://nepszava.hu/cikk/1143478-deltol-kaphato-az-ujabb-nepszabis-fedel-nelkul

Megérkezik a nyomdából az idei “népszabis” Fedél Nélkül, amelyet reggeltől folyamatosan vesznek át az árusok, délelőttől vásárolható, péntektől pedig már biztosan ott lesz a hajléktalan árusoknál – adta hírül a szerkesztőség a közösségi portálon


Felépült a Hős utcai kerítés, de a nyomor és drog maradt

https://mno.hu/belfold/felepult-a-hos-utcai-kerites-de-a-nyomor-es-drog-maradt-2422198ű

Összesen csaknem kétmillió forintot költött a X. kerületi önkormányzat arra a kerítésre, amelyet a Hős utca 15. A és B épülete köré emeltek – közölte a Magyar Nemzettel a kerület vezetése. Az 1,8 millió forintból – a helyi képviselők szerint meglehetősen drágán – nem összefüggő válaszfalat húztak fel, hanem egy mindössze néhány méteres kerítést, valamint az épületek közötti részen elhelyezett hat, útlezárásoknál használt betontömböt. A cél az volt, hogy megakadályozzák az autóval való behajtást….Az önkormányzat tájékoztatása szerint azért volt szükség erre az intézkedésre, mert a helyiek óriási mennyiségű szemetet halmoztak fel, amelynek az elszállítására 20 millió forintot kellett költeni.


Cenzúra a színházban – Engedély kell a darabhoz

http://nepszava.hu/cikk/1143548-cenzura-a-szinhazban—engedely-kell-a-darabhoz

Vörös István darabját csak akkor játszhatná a Magyar Színház, ha elküldenék kontrollra a szöveget. Az alkotók ezt nem tették meg.


Történelem sütivel – Kiegyezés 150 éve

http://nepszava.hu/cikk/1143481-tortenelem-sutivel—kiegyezes-150-eve

Süteménykollekcióval emlékezik a kiegyezés 150. évfordulójára a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Az 1867-es kiegyezés és az Osztrák-Magyar Monarchia létrejöttének 150. évfordulója alkalmából összeállított Édes kiegyezés nevű süteménykollekciót a budavári Korona Cukrászdában mutatták be – írja az MTI. A hat darab desszertből álló, három magyar, három osztrák süteményt tartalmazó díszdoboz november 8-tól március végéig lesz megvásárolható az ország mintegy 20 cukrászdájában.


“Állatos produkciókat” akarnak – Cirkuszigazgatók Egyesülete alakult

http://nepszava.hu/cikk/1143497-allatos-produkciokat-akarnak—cirkuszigazgatok-egyesulete-alakult

Miközben már számos európai országban betiltották a vadállatok cirkuszi szerepeltetését, és a nyáron szárnyra kelt hírek szerint – az állatvédők, felelős állattartást szorgalmazók örömére – a magyar földművelésügyi minisztérium is tervezett lépéseket ezügyben, a most megalakult cirkuszi szervezet egyik fő célkitűzése az állatos produkciók megvédése és fenntartása. A természetes közegükben méltóságteljes lények megalázó egzecíroztatása Nyugat-Európában már barbárságnak számít. A Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületét tizenöt cirkuszigazgató alakította meg.

xxx

Búcsú Molnár Pétertől

https://nepszava.hu/cikk/1143529-bucsu-molnar-petertol

Súlyos, hosszú betegség után életének 54. évében 2017. október 19-én elhunyt Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság egykori szóvivője, az RTL Klub operatőre, lapunk korábbi fotóriportere. Nem tűnik túlzásnak, évekig az éltette, hogy megérhesse: Bendegúz fia, a ma 19 éves autóversenyző Európa-bajnok legyen. Példátlan teljesítmény volt. Peti pedig megérte. Négy nappal később aludt el. A diadalt közösségi oldalán jelentette be, majd pár órával később lényegében el is búcsúzott tőlünk, akik aggódtunk érte…. Haláláig az RTL Klub operatőreként dolgozott, betegségének, nem könnyű életének stádiumairól rendre beszámolt barátainak, ismerőseinek, kik erőt küldtek neki. Egészen csütörtök délig, amikor végleg el kellett köszönnünk Molnár Pétertől.


Meghalt a százéves francia filmlegenda

http://nepszava.hu/cikk/1143517-meghalt-a-szazeves-francia-filmlegenda

Százéves korában elhunyt Danielle Darrieux, a francia mozi legendás színésznője, aki az egyik leghosszabb karriert tudhat magáénak Franciaországban és Hollywoodban – tudatta családja csütörtökön a francia sajtóval.


Október 24-én temetik Tarján Tamást

http://nepszava.hu/cikk/1143586-oktober-24-en-temetik-tarjan-tamast

Tarján Tamás József Attila-díjas irodalomtörténész és kritikus temetése 2017. október 24-én, 13 órakor lesz a Gödöllői Városi Temetőben. A szerkesztőként, egyetemi oktatóként is teljes életművet alkotó irodalmár 68 éves korában hunyt el szeptember 24-én.


A svájci kém személyes információkat is gyűjtött adóellenőrökről

http://www.atv.hu/kulfold/20171019-a-svajci-kem-szemelyes-informaciokat-is-gyujtott-adoellenorokrol

Bíróság elé állítottak Németországban egy svájci férfit, akit azzal vádolnak, hogy egy német tartományi adóhatóságnál kémkedett. Az 54 éves, Daniel M. néven azonosított férfinak az volt a célja, hogy felderítse: hogyan jutottak hozzá a német hatóságok a honfitársaik által – adóelkerülés céljával – Svájcban nyitott titkos bankszámlák adataihoz.


Adótörvények miatt utalta át vagyona nagy részét Soros?

http://www.atv.hu/kulfold/20171018-adotorvenyek-miatt-utalta-at-vagyona-nagy-reszet-soros

A Bloomberg azt írja, Soros György azért adott 18 milliárd dollárt alapítványának, mert így akarta csökkenteni adóalapját.


Szellemhajók szállították a líbiai gázt Olaszországba

http://www.atv.hu/kulfold/20171018-szellemhajok-szallitottak-a-libiai-gazt-olaszorszagba

Illegális nemzetközi földgázkereskedelmet lepleztek le Líbia és Olaszország között: a csempészek engedéllyel nem rendelkező “szellemhajókkal” szállították a líbiai gázt Szicíliába, majd onnan eladták az olasz és európai piacra – közölte a cataniai ügyészség szerdán.


Szigoríthatják az abortusztörvényt Horvátországban

http://www.atv.hu/belfold/20171019-szigorithatjak-az-abortusztorvenyt-a-szomszedban

A legtöbb, zömében katolikusok lakta országban az orvosok megtagadhatják az abortusz elvégzését lelkiismereti okokra hivatkozva. Horvátországban a legtöbb kórházban az orvosok emiatt nem végeznek el ilyen műtéteket. Miután 2014-ben egy felméréséből kiderült, hogy öt nagy megyei közegészségügyi intézményben sincs lehetőség abortuszra, az akkori egészségügyi miniszter olyan határozatot hozott, amely szerint minden megyében kell lennie legalább egy olyan kórháznak, amelyben elvégzik a terhességmegszakítást. Horvátországban 2016-ban 2520 nőn végeztek el abortuszt: 71 százalékuk 20 éven aluli volt, 47 százalékuknak már volt egy gyereke, 46 százalékuk pedig a harmincas éveiben járt. Ezer gyerekre 76 terhességmegszakítás jut Horvátországban, ami a legalacsonyabb az Európai Unióban.


Kéményseprés – A lakosság lesz a felelős

http://nepszava.hu/cikk/1143569-kemenysepres—a-lakossag-lesz-a-felelos

A tegnapi kormányinfón ugyanakkor már fennakadásmentesen érvelt a kötelező kéményseprés eltörlése mellett: a kötelező felülvizsgálat megszüntetését ugyanis most már bürokráciacsökkentő lépésként állította be. Érvelése szerint “minden ember felelős saját magáért is”, a kormány “nem tud mindenkire vigyázni”, “minden felnőtt ingatlantulajdonos saját felelőssége saját magáról gondoskodni és megrendelni ezt az ingyenes szolgáltatást, ha azt szükségesnek látja”, illetve “elég paternalista, államközpontú gondolkodás az, ha mindenkit meg akarunk óvni saját magától, ha mindenkire vigyázni akarunk és mindenkinek fogni akarja az állam a kezét”. Mindezt megfejelve a kormány eltörli az új házak használatbavételi engedélyének kiadásához kötött, eddig kötelező műszaki felülvizsgálatot is. Ezeket Lázár János “felelősségerősítő” lépésnek látja.


Rosszul járhat a repülőtéren, ha tartozik a NAV-nak

http://nepszava.hu/cikk/1143530-rosszul-jarhat-a-repuloteren-ha-tartozik-a-nav-nak

Meglepő repülőtéri gyakorlatról számolt be az Index. Egy fodrász története alapján azt írták, hogy a véletlenszerű ellenőrzések során a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feltartóztathatja az utazókat mindaddig, amíg nem rendezik az adótartozásukat.


Zaklatások: az számít bántalmazásnak, amit az áldozat annak érez

http://www.atv.hu/belfold/20171019-zaklatasok-az-szamit-bantalmazasnak-amit-az-aldozat-annak-erez

Ezek a legnehezebben bizonyítható helyzetek, hiszen általában négyszemközt történnek. Ráadásul az internetes hozzászólások is abban erősítik az áldozatokat, hogy ne lépjenek elő. A szexuális zaklatás megítélésével kapcsolatban nagyon rossz a helyzet, de van egy folyamatos javulás. Rónai Egon szakembereket kérdezett az Egyenes Beszédben. Miért nem állnak ki az áldozatok mellett azok, akik a szakmán belül vannak? – tette fel a költői kérdést Janisch Attila az Egyenes Beszédben. A rendező a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban Rónai Egon kérdésére válaszolva azt mondta: egyfajta védelmet jelenthet, ha kialakul a kérdésről egy társadalmi párbeszéd. Szerinte ez azért fontos, hogy az áldozatoknak ne kelljen félniük a meghurcolástól


Sárosdi Lilla megnevezte zaklatóját

http://www.atv.hu/belfold/20171019-sarosdi-lilla-megnevezte-zaklatojat

Facebook-videóban állt a nyilvánosság elé a színésznő, ahol elmondta, Marton László az, akiről beszélt az elmúlt napokban. A Vígszínház egykori igazgatója rágalomnak nevezte a kijelentést.


Így reagált Marton László a szexuális zaklatás vádjára

http://www.atv.hu/belfold/20171019-igy-reagalt-marton-laszlo-a-szexualis-zaklatas-vadjara

A rendező azt közölte, hogy Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz.

“Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz. Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére”- közölte csütörtök délután Marton László. A Vígszínház egykori igazgatója arra reagált, hogy csütörtökön egy Facebook-videóban Sárosdi Lilla elmondta, ki volt az, akiről hétvégén beszélt.

xxx

Marton László felfüggesztését követelik a színművészetisek

http://nepszava.hu/cikk/1143538-marton-laszlo-felfuggeszteset-kovetelik-a-szinmuveszetisek

A Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi és korábbi hallgatói petícióban fordultak a rektorhoz és a kancellárhoz, hogy az intézmény vezetése mindaddig függessze fel Marton Lászlót minden, egyetemünkön viselt tisztsége és feladata alól, amíg szexuális zaklatási ügyében hitelt érdemlő módon be nem bizonyosodik bűnössége vagy ártatlansága.


Szexuális zaklatás: előállt egy olimpiai aranyérmes is

http://www.atv.hu/kulfold/20171019-szexualis-zaklatas-eloallt-egy-olimpiai-aranyermes-is

Korábban az orvos ellen vádat emeltek, most az olimpiai aranyérmes tornász azt állítja, éveken keresztül szexuálisan bántalmazta a csapat orvosa…A 2012-es londoni olimpia aranyérmes tornásza azt állítja, 13 éves korától szexuálisan bántalmazta a tornászválogatott orvosa, Larry Nassar. McKayla Maroney azt mondja, legszörnyűbb élménye az volt, amikor 15 éves korában az orvos bedrogozta és úgy zaklatta őt.


Hollywood: az egykori gyereksztár szerint a pedofília a legnagyobb gond

http://www.atv.hu/kulfold/20171018-hollywood-az-egykori-gyereksztar-szerint-a-pedofilia-a-legnagyobb-gond

„Ez a hely, ahol a felnőttek közvetlenebb és kevésbé megfelelő kapcsolatban állnak a gyermekekkel, mint bárhol máshol a világon” – állítja Corey Feldman egykori gyermekszínész a szexuális zaklatások kapcsán a hollywoodi szórakoztatóiparról. Beszélt a kaliforniai jogi helyzetről is, ahol inkább őt büntetnék meg, ha előállna nevekkel.


Az uniós biztos is a szexuális zaklatás áldozata

http://www.atv.hu/kulfold/20171018-az-unios-biztos-is-a-szexualis-zaklatas-aldozata

A szexuális zaklatás elleni, internetes közösségi oldalakon futó #MeToo kampányhoz való csatlakozásra szólította fel az érintetteket szerdán Vera Jourová uniós igazságügyi biztos, aki arról számolt be, hogy korábban ő maga is szexuális erőszak áldozatává vált.


Erőszak a színfalak mögött – Tom Jones is megszólalt

http://nepszava.hu/cikk/1143495-eroszak-a-szinfalak-mogott—tom-jones-is-megszolalt

A zeneiparban is rendszeresen előfordulnak ilyen esetek – hangoztatta Tom Jones a Harvey Weinstein botránnyal kapcsolatban a BBC-nek adott, és az MTI által is továbbított interjújában


Mit akar a „Z generáció”?

http://www.atv.hu/videok/video-20171019-mit-akar-a-z-generacio

Az ATV Start vendége Beck László, a Medián kutatási igazgatója.


Hacktivity Budapesten

http://www.atv.hu/belfold/20171019-nem-fogja-elhinni-kik-talalkoznak-budapesten

Immáron 14. alkalommal gyűlnek össze az etikus hekkerek képviselői Budapesten, Közép-Kelet-Európa IT biztonsági fesztiválján, a Hacktivityn


Nyílt levelet írt a brit miniszterelnök az angliai magyaroknak is

http://www.atv.hu/kulfold/20171019-nyilt-levelet-irt-a-brit-miniszterelnok-az-angliai-magyaroknak-is

A brit miniszterelnök szerint a törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után könnyűszerrel regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként.


Milliók küszködnek napi fizetési gondokkal Nagy-Britanniában

http://www.atv.hu/kulfold/20171018-milliok-kuszkodnek-napi-fizetesi-gondokkal-nagy-britanniaban

Milliók küszködnek napi fizetési gondokkal Nagy-Britanniában, és a felnőtt lakosság fele potenciálisan sérülékeny a pénzügyi helyzetében bekövetkező valamilyen kedvezőtlen fordulattól – áll a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatósága által összeállított átfogó tanulmányban. A Financial Conduct Authority (FCA) 13 ezer fős lakossági mintán elvégzett vizsgálata a szerdán Londonban ismertetett 198 oldalas összefoglaló szerint kimutatta, hogy jelenleg 4,1 millió brit – a felnőtt lakosság 8 százaléka – él súlyos pénzügyi szükséghelyzetben.


MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.