Cikkajánló 2017. október 19.

Szexuális zaklatás. Szociálismunkás-képzés. A gyógyító hivatás éjszakája. Lenyomják a béreket a nyugdíjasok?

Nem kell színésznek lenni, hogy zaklasson a főnök

http://index.hu/gazdasag/2017/10/18/munkahelyi_zaklatas/#

Harvey Weinstein botránya hirtelen ráirányította a világ figyelmét a szexuális zaklatásra a színészet világában. Még a külsőségekkel, testiséggel jellegüknél fogva mélyen átitatott szakmáknál (mint a filmezés, a divat vagy a sport) is rendre megütközést kelt, amikor az ilyen ügyek mentén egy pillanatra felhasad a jelenséget burkoló hallgatás szövete, és megmutatkozik, milyen elterjedt valójában a zaklatás. De ennél is durvább, hogy a rendelkezésre álló kevés adat azt mutatja, a teljesen átlagos munkahelyeken ugyanúgy hétköznapinak számít a – többségében női alkalmazottakat érintő – kéretlen szexuális közeledés vagy a sima otromba szexizmus. A zaklatás skálája a tréfásnak gondolt, túlzásba vitt megjegyzésektől pornó küldözgetésén át konkrét ajánlatokig vagy rosszabb esetben fizikai közeledésig terjed, természetesen az elszenvedő fél akarata ellenére.


Szexuális zaklatás – Nyílt levelet írtak Enyedi Ildiókék

http://nepszava.hu/cikk/1143450-szexualis-zaklatas—nyilt-levelet-irtak-enyedi-ildiokek

Három rendező – Enyedi Ildikó, Gigor Attila és Janisch Attila – és egy forgatókönyvíró – Szöllősi Barnabás – tett közzé nyílt levelet, és várja a csatlakozókat a színházi és a filmes szakmából.


Sokszor a rendőrségen beszélik le az áldozatokat arról, hogy feljelentést tegyenek – Tóth Olga

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211433#c

A társadalom érzékenyítésének és az ellátórendszernek is nagy szerepe van abban, hogy a szexuális erőszak áldozatai meg mernek-e szólalni – ezt az MTA Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa mondta a Reggeli gyorsban. Tóth Olga szerint az elkövetők sokszor a hatalmi helyzetüket használják ki.


A szociálismunkás-képzést igazítják a munkaerőpiaci igényekhez – közel 400 millióból

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_szocialismunkas-kepzest_igazitjak_a_munkaeropiaci_igenyekhez_-_kozel_400_milliobol/2536318/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

A projekt eredményeképpen két alapszak, négy mesterszak, nyolc szakirányú képzés és tizenegy rövid ciklusú képzés, tréning fejlesztése valósul meg.


Külön pénzt kaphatnak a kórházak arra, hogy mindenki mosson rendesen kezet

http://hvg.hu/gazdasag/20171017_Kulon_penzt_kaphatnak_a_korhazak_arra_hogy_mindenki_mosson_rendesen_kezet

Alig van kézfertőtlenítő a kórházakban, pedig sokan halhatnak meg kórházi fertőzésben. Fiatal orvosok (RESZASZ) akcióztak is emiatt, most kiderült, hogy akár önálló finanszírozást kaphat az infekciókontroll – írja a Medicalonline… Dénes Tamás, a RESZASZ elnöke is tud a tervezett projektről, de nem avatták be az egyébként a katasztrofális helyzetre felhívó szervezetet a részletekbe. Csak annyit tudnak, hogy lesz pénz a kézfertőtlenítőkre is.


A gyógyító hivatás éjszakája

http://nepszava.hu/cikk/1143432-a-gyogyito-hivatas-ejszakaja

Nyílt napot tartanak a következő időszakban többször is fiataloknak az Uzsoki Utcai Kórházban. A budapesti intézmény ezzel a pályaválasztás előtt álló 13-14 éves fiatalok, a Z generáció tagjainak érdeklődését szeretné felkelteni az egészségügyi szakmák iránt. A résztvevő diákok kiváló, szakmailag elismert munkatársak segítségével pillanthatnak be egy korszerű, jól felszerelt kórház életébe. Láthatnak műtőt belülről, megtanítják nekik a helyes kézmosás és a műtéti bemosakodás technikáját. Beöltözhetnek műtősruhába, megtanulják az újraélesztés alapjait, megnéznek egy sugárbiztos bunkert, és betekintenek egy kórterembe is. Megmutatják nekik azokat a különleges eszközöket, műszereket, a melyeket a dolgozók naponta használnak a munkájukban.


Erre mennek milliárdok a bíróságokon

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/erre_mennek_milliardok_a_birosagokon.649418.html

Tavaly közel 100 milliárd forintból gazdálkodhattak a hazai bíróságok, költségeik háromnegyedénél is többet a bérek és járulékaik tettek ki. Az viszont nem világos, hogy Orbán Viktor, miniszterelnök miért kér az OBH nevében százmilliókat Brüsszeltől.


BKV – Katasztrófa fenyeget?

http://nepszava.hu/cikk/1143429-bkv—katasztrofa-fenyeget

Sok budapesti autóbuszvezető a felmondását fontolgatja, miután a BKV havi bruttó 400 ezer forintot ígér a most jelentkező járművezetőknek. Az erről szóló szórólapok a napokban jelentek meg. A dolgozók azért vannak felháborodva, mert sokuk fizetése kevesebb, mint amennyit az újaknak ajánlanak.


Lenyomják a béreket a nyugdíjasok? – Friss jóslatok a munkaerőhiányról

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/lenyomjak_a_bereket_a_nyugdijasok_friss_joslatok_a_munkaerohianyrol_.649456.html

Ma már alig van olyan terület a gazdaságban, ahol nincs munkaerőhiány. De hol vannak a tartalékok, kikkel lehet lehet betölteni az állásokat, milyen jövőkép kínálkozik az álláspiacon? Többek között erről volt szó a Napi.hu hr-vezetők országos konferenciáján az első blokkban.


Kisokos a nyugdíjrögzítésről és a nyugdíjnövelésről

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/kisokos-a-nyugdijrogzitesrol-es-a-nyugdijnovelesrol

Amennyiben a nyugdíjra jogosító korhatáron túl tovább dolgozik, úgy, hogy legalább 365 naptári napra szolgálati időt szerez, és ez idő alatt nem kéri a nyugdíja folyósítását, a tényleges nyugdíjba menetel idején választhatja a nyugdíjkorhatár betöltésekor rögzített nyugdíjként kiszámított és az évenkénti emelésekkel növelt nyugdíját.


A munkát végző nyugdíjas köteles keresete után nyugdíjjárulékot fizetni

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/12063-a-munkat-vegzo-nyugdijas-koteles-keresete-utan-nyugdijjarulekot-fizetni

A nyugellátás mellett munkát végzők közül csak kevesen tudják, hogy egy 2007-ben életbe lépett jogszabály értelmében jogosultak nyugdíjuk kiegészítésére – nyilatkozta Varga Gyuláné adószakértő a Magyar Nemzetnek. A szerdai lapszámban megjelent cikk szerint az a nyugdíjas, aki munkát végez, köteles keresete után nyugdíjjárulékot fizetni, ám a szolgálati időt a nyugellátás mellett aktív munkával töltött pluszidő nem növeli. Varga Gyuláné adószakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek kompenzálására a munkavégzés során elért kereset fél százalékával növelték meg a nyugdíjat, feltéve, hogy az érintett kérvényezte az összeg kifizetését – írja az MTI.


Jubileumi jutalomba hogy számítják a szolgálati időt?

https://www.hrportal.hu/hr/jubileumi-jutalomba-hogy-szamitjak-a-szolgalati-idot-20171017.html

A jubileumi jutalom alapját képező szolgálati idővel kapcsolatos a kérdésem. Közalkalmazottakról van szó és az a kérdés, hogy a jubileumi jutalomba beleszámít-e a fizetés nélküli szabadság időtartama. Egy kolleganő esetében a korábbi munkahelyei (végig közalkalmazottként dolgozott) eltérően határozták meg a jubileumi jutalom alapjául szolgáló időszakokat. Az eltérést a gyermek gondozása céljából igénybe vett, kötelezően kiadandó fizetés nélküli szabadság, valamint a gyermeknevelési támogatás igénybevételével töltött időszak megítélése okozta.


Nevelésügy. Egy marxista Európa élvonalában

http://nepszava.hu/cikk/1143420-egy-marxista-europa-elvonalaban

Gáspár László a nevelésről rendszerben gondolkodott, az iskolát, a nevelés helyi rendszerét a maga egyedi konstrukciójaként tételezte, a nevelés folyamata neki tevékenységek rendszere, az össztársadalmi gyakorlat pedagógiai reprodukciója volt. Elméleti munkássága és rendszerszemlélete alapján jutott el az iskolakísérlet gondolatáig, a teória praxissá alakításáig, Szentlőrincig. Ez ma már neveléstörténet. Miként a Delors-bizottság munkája is.


Újra iskolában dolgozik a diákok pénzét lenyúló “fideszes tanár”

http://hvg.hu/itthon/20171017_fideszes_tanar_iskola_alapitvany_sikkasztas_belvaros?s=hk

Újra egy iskolában alkalmazzák azt a tanárt, aki lenyúlta a gyerekek pénzét korábbi munkahelyén az iskolai alapítványból, ráadásul ennek egy részét végül nem is fizette vissza – tudta meg a hvg.hu. A diákokra szánt milliókat meglovasító tanár a belvárosi önkormányzatban a Fidesz által delegált bizottsági tag volt, de pár napja lemondott. Talán mert a sikkasztás miatt indult nyomozás hamarosan lezárul, a Klik viszont így is nemcsak felvette, de szabályosan titkolja, hol alkalmazzák – újra közpénzből – a tanárt.


Ausztriába ingázó munkavállalókat segítő projekt indult a Nyugat-Dunántúlon

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/12066-ausztriaba-ingazo-munkavallalokat-segito-projekt-indult-a-nyugat-dunantulon

Az Ausztriában legálisan dolgozó, többségében a határon át naponta ingázó munkavállalók foglalkoztatási ügyintézését segítheti a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete és az Osztrák Szakszervezeti Szövetség Burgenlandi Tartományi Szervezete által közösen indított, Fairwork elnevezésű projekt, amelyet az Európai Unió Ausztria-Magyarország Interreg V/A programja is támogat.


Hat szervezet tiltakozik a MÁV tönkretétele ellen

http://propeller.hu/itthon/3311820-hat-szervezet-tiltakozik-mav-tonkretetele-ellen?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

Sorozatos vezetési hibákról írnak a szervezetek, amelyek annak ellenére vezetik az összeomlás felé a MÁV-ot, hogy ömlik a kormányzati pénz a vasútba.


A kormányzat jóváhagyta a róla szóló jelentést

http://nepszava.hu/cikk/1143442-a-kormanyzat-jovahagyta-a-rola-szolo-jelentest

Bemutatták a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek az ország gazdasági és társadalmi helyzetét értékelő tudományos elemzését, de csak miután a kabinet zárt ülésen megtárgyalta és jóváhagyta azt.


A fogyasztás most érte el a 2007-es szintet

http://nepszava.hu/cikk/1143470-a-fogyasztas-most-erte-el-a-2007-es-szintet

A világválságot megelőző időszakban voltak utoljára olyan optimisták a hazai makrogazdasági elemzők, mint napjainkban. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ismét gazdasági krízis előtt állnánk


Orbán rezsiharca a fára nem vonatkozik – Az ára az egekbe szökhet

http://nepszava.hu/cikk/1143468-orban-rezsiharca-a-fara-nem-vonatkozik—az-ara-az-egekbe-szokhet

Orbán Viktor rezsiharca a második legelterjedtebb fűtőanyagra, a tűzifára nem terjed ki. Az ár így már az egekbe tör.


Leleplezték az oroszok piszkos kis trükkjét

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/lelepleztek_az_oroszok_piszkos_kis_trukkjet.649309.html

Nagyon gyorsan elérte a nyugati sajtó ingerküszöbét az az orosz médiában keringő beszámoló, amelyben egy szentpétervári trollgyár volt alkalmazottja meséli el, hogyan trollkodták szét az Egyesült Államok elnökválasztási kampányát.


A felháborodás ereje

http://nepszava.hu/cikk/1143023-eber-mark-aron-a-felhaborodas-ereje

Minden politika használja az érzelmeinket. Még az önmagát legracionálisabbnak, leghiggadtabbnak és a leginkább tiszteletre méltónak mutatni kívánó politika is. Valamennyi mozgósít negatív érzelmeket: dühöt, haragot, felháborodást, gyűlöletet, megvetést. Így vagy úgy, mindegyik próbálja felkelteni és ellenfeleire irányítani őket. Nemcsak ellenzéki mozgalmak vezérei és szónokai próbálnak bennünk felháborodást kelteni, de a hatalomban lévők is.


Kórházba kerültek az éhségsztrájkoló orvosok

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/korhazba_kerultek_az_ehsegsztrajkolo_orvosok.648990.html

Lengyelországban immáron második hete tart a rezidens orvosok éhségsztrájkja a szégyenletesen alacsony fizetések miatt, ám a kormány nem enged a követeléseiknek. Egyesek közülük kidőlnek a sorból, de sok az új jelentkező, aki pótolhatja a kiesőket.


A 14-19 évesek 447 ezer forintos fizetést tartanak jónak

https://444.hu/2017/10/18/a-14-19-evesek-447-ezer-forintos-fizetest-tartanak-jonak

A British Telecommunications ismertette a Medián új országos felmérését, amiben a 14-25 éves korosztályt (az ún. „Z” generációt) mérték fel. A fiatalok olyan kérdésekre válaszoltak, hogy milyennek látják a saját jövőjüket és a hazai társadalmi, gazdasági folyamatok alakulását a következő 10 évben, és kiderült: rengetegen terveznek külföldi munkavállalást.ű


Z-generáció – Magasabb bérért sem vállalnák a kötöttséget

http://nepszava.hu/cikk/1143418-z-generacio—magasabb-berert-sem-vallalnak-a-kotottseget

Tíz év múlva a jelenleginél is többen mennek majd külföldre dolgozni – így látja a Z-generáció, a 14-24 évesek elsöprő többsége.


Megdöbbentő adatokat mutattak ki a 70 év feletti magyarokról

http://nepszava.hu/cikk/1143445-megdobbento-adatokat-mutattak-ki-a-70-ev-feletti-magyarokrol

Az idősödés egyáltalán nem az életkorról szól, a huszonévesek és a harmincasok például sokkal többet foglalkoznak az öregedéssel, mint a 65 felettiek egy reprezentatív nemzetközi felmérés szerint. A McCann Worldgroup kutatása több meglepő adatot is kimutatott a 70 év feletti magyarok szokásairól… A felmérés szerint a 70 év feletti magyarok csaknem 7 órát mozognak aktívan egy héten, bő másfél órával többet, mint a huszonévesek. Ugyanakkor online játékokkal is több időt töltenek, mint fiatalabb honfitársaink: a 70 év felettiek csaknem 6 órát, míg a 20-30 évesek 4,7 órát játszanak a weben.

xxx

Bekameráznák a tűzoltóautókat

http://nepszava.hu/cikk/1143482-bekameraznak-a-tuzoltoautokat

Egyedi törvényi szabályozást kezdeményeztek a kamerás megfigyelésre a katasztrófavédelemnél. A törvénytervezet szerint „a hivatásos katasztrófavédelmi szerv épületein a készenléti szerek akadálytalan kihajtása és ezáltal a mentendő személyek életének és testi épségének biztosítása céljából, objektumain és objektumaiban a szakfelszerelések és egyéb vagyontárgyak védelme érdekében vagyonvédelmi célból, továbbá a készenléti szereken az azokon található szakfelszerelések megóvása, megőrzése érdekében, vagyonvédelmi célból, a készenléti szereken a beavatkozás eseményeinek képi rögzítése és elemzése céljából bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el, valamint felvételt készíthet és rögzíthet.


Elhunyt az igazi szociáldemokrata

http://nepszava.hu/cikk/1143449-elhunyt-az-igazi-szocialdemokrata

Életének 98. évében október 16-án washingtoni lakásában elhunyt Gábor Róbert, akit néhány hete lapunkban úgy mutatott be Charles Gati, mint „az igazi magyar szociáldemokrácia megalkuvást nem ismerő személyiségét”.


A legdrágább étel a világon

https://profitline.hu/A-legdragabb-etel-a-vilagon-370249

A világ legszegényebb országaiban egy tál étel ára akár többszáz amerikai dollárnak megfelelő összeget is elérhet – derült ki a Mastercard és a World Food Programme legújabb kutatásából. A vizsgálat szerint a fejlődő országokban az embereknek szembe kell nézniük azzal, hogy az alapvető élelmiszerek ára elérheti egy napi keresetüket is, és ez fokozottan igaz a polgárháborús övezetekre vagy gazdasági válságban szenvedő országokra.


MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.