Cikkajánló 2017. október 17.

Kétszámjegyű béremelés? Napszámosok. Robotok. Szexuális zaklatás. Kiszűrhető álhírek.

VKF. A béremelkedések ellenére a magyarországi fizetések még elmaradnak a versenytársakétól

https://szakszervezetek.hu/hirek/12033-a-beremelkedesek-ellenere-a-magyarorszagi-fizetesek-meg-elmaradnak-a-versenytarsaketol

A tavaly novemberben a kormány és a szociális partnerek által aláírt hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően idén szinte robbanásszerűen emelkedtek a fizetések, de Magyarország még így is csak megközelítette közvetlen versenytársait, a visegrádi országokat (V4). Az európai átlagkeresetekhez képest viszont a magyar bérek lemaradása még elég nagy – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán. Palkovics Imre megjegyezte, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) múlt heti ülésén a felek azon a véleményen voltak, hogy jó megállapodás volt a hatéves bérmegállapodás. A szakszervezeti vezető szerint azonban ahhoz, hogy Magyarország a hasonló gazdasági konjunkturális helyzetben lévő versenytársaitól ne maradjon le a bérversenyben a tavaly kötött bérmegállapodás értelmében jövőre életbe lépő 8 százalékos minimálbér emelés helyett 13 százalékos fizetés emelésre van szükség. Ezzel a lépéssel Magyarország már megközelítené Lengyelországot, ahol a visegrádi országok (V4) közül a legmagasabb a minimálbér, így a V4-ek között a verseny kiegyenlítődne – mondta.


Kétszámjegyű béremelés Magyarországon?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ketszamjegyu_beremeles_magyarorszagon.649354.html

A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd – hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó. Idén 11 százalékkal nőhet a bruttó kereslet.


Folytatódnak a kereskedelmi bértárgyalások

https://mno.hu/gazdasag/folytatodnak-a-kereskedelmi-bertargyalasok-2421859?utm_source=feed&utm_medium=rss

„A Tescónál lezártuk a sztrájkot, megszűntek a sztrájkbizottságok, de egy komoly bértárgyalás még hátravan idén. Ez azonban már a jövő évi fizetéseket érinti” – mondta lapunknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Mint megírtuk, a hónapok óta tartó egyezkedések után a Tesco a megállapodás szerint szeptember elsejétől, tehát visszamenőleg is bruttó 179 ezer forintra emeli a havi bérminimumot. Ez azt jelenti, hogy minden teljes munkaidős, áruházi, valamint raktári munkatárs fizetése a kafetériával legalább bruttó 191 ezer forint lesz, ami kiegészülhet pótlékokkal és egyéb bérkiegészítéssel. Egy budapesti zöldségáru-feltöltő bére így jellemzően meghaladja majd a bruttó 220 ezer forintot.


Kockára az életünket – Megszűnik a kötelező kéményellenőrzés

http://nepszava.hu/cikk/1143315-kockara-az-eletunket—megszunik-a-kotelezo-kemenyellenorzes

Hiába tiltakoztak egyre hangosabban és kétségbeesettebben a kéményseprők. Hiába ment személyesen tavaly májusban a Miniszterelnökségre a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke még a kéményseprési közszolgáltatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hatáskörébe utaló törvénymódosítás előtt, sem a miniszter, sem az illetékes államtitkára nem fogadta, így a szakma javaslatait sem tudta a kezükbe adni. Azóta többször elküldte ezeket a csúcsmisztériumba és a belügyi tárcához is, de egyetlen betű sem került be a törvényjavaslatba – mondta pár napja a Népszavának Vámos Csaba. Az Országgyűlés kedden megszüntette a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezhet el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.


A Minőségi közszolgálatért konferencia 2. előadása

http://szef.hu/hirek/20171014-5

Dr. Simon Attila István: A közszolgáltatások helyzete és a fejlesztés irányai


A Minőségi közszolgálatért konferencia 4. előadása

http://szef.hu/hirek/20171014-7

Dr. Kuti László: Életpálya vagy sem, mit akarunk a közszféra érdekegyeztetésében


A Minőségi közszolgálatért konferencia 5. előadása

http://szef.hu/hirek/20171014-4

Fehér József: A közszolgálati érdekegyeztetés helyzete


Partnerségi megállapodást kötött egy nyugdíjasszövetkezet és a Coop Szolnok

https://szakszervezetek.hu/hirek/12039-partnersegi-megallapodast-kotott-egy-nyugdijasszovetkezet-es-a-coop-szolnok

Partnerségi megállapodást kötött hétfőn Szolnokon a Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet és a Coop Szolnok Zrt., hogy ösztönözzék a dolgozni akaró nyugdíjasok munkába állását.


Közérdekű nyugdíjas szövetkezet alapításához információk

www.szomszedok.eu


A nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják novemberben a nyugdíjprémiumot

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/12035-a-nyugdijszeru-ellatasban-reszesulok-is-megkapjak-novemberben-a-nyugdijpremiumot

Nemcsak a nyugdíjkorhatárt betöltött idősek, hanem a fiatalabb, nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják novemberben a nyugdíjprémiumot a kormány legutóbbi ülésén hozott döntés értelmében – jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten. Balog Zoltán az idősek világnapja alkalmából mondott beszédet és adott át díjakat, elismeréseket. Megerősítette: a nyugdíjprémiumot és az egyszeri kiegészítést is a novemberi nyugdíjakkal együtt fizetik ki.


Megváltozott munkaképességűek és időskorúak – új esély

http://ujegyenloseg.hu/megvaltozott-munkakepesseguek-es-idoskoruak-uj-esely-a-munkaeropiacon/

Hogyan lehet bővíteni – de nem külföldi vendégmunkásokkal – a magyar foglalkoztatotti létszámot? Három friss, kelet-közép-európai országot érintő kutatás arra kereste a választ, hogy milyen módon nyílna lehetőség az esélyteremtésre az idősek és a megváltozott munkaképességűek számára a munkaerőpiacon.

xxx

 

Mindig a nyugdíjbombáról beszélünk, pedig van még itt valami

http://hvg.hu/elet/20171016_Mindig_a_nyugdijbombarol_beszelunk_pedig_van_meg_itt_valami

Egyre magasabb a várható élettartam, de sajnos Magyarországon ezek a „nyert” évek leginkább betegséggel járnak, a szendvics-generációra pedig egyre nagyobb terhet ró, hogy megfelelően gondoskodjon idős szüleiről. Volna ehhez állami segítség, de ezek a gyakorlatban nem nagyon működnek. A hvg.hu „Szülősors-sorozatának” bevezető cikke.


 

MILLIÁRDOKAT HOZNAK A KONYHÁRA A NAPSZÁMOSOK

http://magyaridok.hu/gazdasag/milliardokat-hoznak-konyhara-napszamosok-2347060/

AZ ÉV ELSŐ FELÉBEN A KORÁBBINÁL SOKKAL TÖBB ALKALMI DOLGOZÓT JELENTETTEK BE A MUNKAADÓK. Alkalmi és idénymunkások garmadáját alkalmazták idén a munkáltatók, fél év alatt majdnem hatszázezer ilyen bejelentés érkezett az adóhivatalhoz. A munkaerő­piac felfutását jelzi, hogy idén sokkal több alkalmi munkás, jóval több munkaadónál és számottevően több napot dolgozott le, mint a korábbi években. Emiatt az államhoz is nagyobb bevétel érkezett: hat hónap alatt majdnem hétmilliárd forint közteher érkezett az államkasszába.


 

Egy csésze gépolajat, uram? – Robotok vehetik át a munkánkat

http://nepszava.hu/cikk/1143242-egy-csesze-gepolajat-uram—robotok-vehetik-at-a-munkankat

A jövő munkahelyén egyre inkább a hozzáadott értéket képviselő, tehetséges szakemberekre lesz szükség, a rutin fizikai és szellemi munkát kiváltja az automatizáció.


Nem talál “szakit”? – Félmillió magyar szakember külföldön dolgozik

http://nepszava.hu/cikk/1143282-nem-talal-szakit—felmillio-magyar-szakember-kulfoldon-dolgozik

Sokan elsősorban a magasabb jövedelem és a karrierépítés miatt mennek külföldre dolgozni, de van aki környezetváltozásra vágyik.


Orbán 100 ezer új munkahelyet vízionál

http://nepszava.hu/cikk/1143241-orban-100-ezer-uj-munkahelyet-vizional

Kizárólag olyan turisztikai fejlesztéseket támogat a kormány az elkövetkező években, amelyek összhangban vannak a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 céljaival – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a Turizmus Summit 2017 konferencián. Nem kevés pénzről van szó: az erre a célra 2030-ig előirányzott uniós és hazai források összesen több, mint 828 milliárd forintot tesznek ki. A kormány célja, hogy a turizmus GDP-hez való hozzájárulása a jelenlegi 10 százalékról 16 százalékra, a területen dolgozók létszáma pedig a jelenlegi 364 ezerről 450 ezerre nőjön 2030-ig.


Uniós bér a kiküldött dolgozónak

http://nepszava.hu/cikk/1143283-unios-ber-a-kikuldott-dolgozonak

A közúti fuvarozást végző cégek alkalmazottaira is kiterjesztené a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozást az Európai Parlament foglalkoztatási és szociális bizottsága, amely hétfőn szavazott az irányelv módosításáról.


Végső határidőre figyelmeztetnek sok tízezer állami alkalmazottat

https://szakszervezetek.hu/hirek/12048-vegso-hataridore-figyelmeztetnek-sok-tizezer-allami-alkalmazottat

Ahhoz, hogy november elsejétől az egészségügyi dolgozók használni tudják az új elektronikus rendszert, legkésőbb október 20-ig igényelniük kell az e-személyit – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Róka Sándor, II. kerületi hivatalvezető.


 

CEU: a kormánynak alá kell írni a megállapodást

https://nepszava.hu/cikk/1143326-ceu-a-kormanynak-ala-kell-irni-a-megallapodast

Minden törvényi feltételnek megfelel a Közép-európai Egyetem (CEU), ezért az intézmény azt követeli, hogy az Orbán-kormány ne az időhúzással, hanem az egyetem működését biztosító államközi megállapodás aláírásával legyen elfoglalva.


Átfogó fejlesztési program indul az iskolaelhagyás csökkentésére

https://szakszervezetek.hu/hirek/12047-atfogo-fejlesztesi-program-indul-az-iskolaelhagyas-csokkentesere

Átfogó fejlesztési programot indít az Oktatási Hivatal (OH) az iskolaelhagyás csökkentésére, a projekt 12,9 milliárd forintos európai uniós támogatásból valósul meg – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten. Maruzsa Zoltán a program nyitórendezvénye előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a projekt keretében a lemorzsolódásnak leginkább kitett 150 óvoda és 300 iskola intézményfejlesztését végzik el.


Online iskola kell nekünk

http://nepszava.hu/cikk/1143233-online-iskola-kell-nekunk

Olyan XXI. századi iskolarendszer kell az országnak, amely használni és irányítani tudja az iskolai és iskolán kívüli információszerzést és eszközrendszerét, amelyben a tanári ismeretátadás a legrátermettebb pedagógusok közkinccsé tételével valósul meg, kizárva ezzel a hátrányos helyzet létrejöttét és a szegregációt is, amelyben a pedagógus hivatás legfontosabb feladata az egyéni tehetség gondozása, az ismeretszerzési út megtervezésének és megvalósításának segítése. Ha holnap létrejönnének a fenti elveket is tartalmazó rendszer működési feltételei, akkor is kellene legalább egy évtized, hogy automatizmussá váljon. Ha késlekedünk, és egy Parragh-ballasztos XIX. századi oktatást konzerválunk, reménytelenül lemaradunk, mert mások lépni fognak, illetve már léptek is.(Homor Géza ny. főiskolai docens)


Hiába alakult át a Klik, egyre több iskolát vennének át az egyházak

https://mno.hu/belfold/hiaba-alakult-at-a-klik-egyre-tobb-iskolat-vesznek-at-az-egyhazak-2421886

Csaknem 140 kérelmet adtak be az egyházak 2013 óta idén tavaszig azért, hogy átvehessék egy-egy állami iskola fenntartását – derült ki a Klebelsberg Központ adataiból. Az intézmények listáját a Magyar Nemzet jogi úton kényszerítette ki az állami fenntartótól, ugyanis a szervezet megtagadta a közérdekű adatok kiadását.


„Nem látom indokoltnak, hogy most ennyire foglalkoznak a pedagógushiánnyal”

http://24.hu/kozelet/2017/10/17/nem-latom-indokoltnak-hogy-most-ennyire-foglalkoznak-a-pedagogushiannyal/

Egészen biztos, hogy a Klebelsberg Központ minden iskolájában lesz széles sávú internet és wifi – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese. A keddi lapszámban kifejti: bízik benne, hogy egyre több gyermek használ majd a tanulás során okoseszközt, amely nem feltétlenül lesz a sajátja, hanem az iskola biztosítja számára. A tanároknak viszont lesz saját notebookjuk, laptopjuk, a termekben lesz ehhez megfelelő projektor és interaktív vagy okostábla. Az oktatás digitalizálására 46 milliárd forint jut, és 2020-ig valósul meg uniós forrásból.Elmondta azt is, hogy nincs adósság, az elmúlt évben teljesen felszámolták az elmaradásokat. Az 59 tankerület stabilan működik. Körülbelül 600 milliárd forintból gazdálkodnak a tankerületi központok, 2200 intézményt fenntartva.


Adómentes lesz az elengedett Diákhitel és a nyelvvizsga is

http://mfor.hu/cikkek/makro/Adomentes_lesz_az_elengedett_Diakhitel_es_a_nyelvvizsga_is.html?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

A munkaadó 27 600 forintig adhat adómentes juttatást a hitelét törlesztő anyukának a jövő évtől.


(18+) Zaklató magyar rendező – Miért nem hördül fel a szakma?

http://www.atv.hu/belfold/20171017-18-zaklato-magyar-rendezo-miert-nem-hordul-fel-a-szakma


Szexuális zaklatás színházi körökben?

http://www.atv.hu/videok/video-20171017-szexualis-zaklatas-szinhazi-korokben

Az ATV Start vendége Csáki Judit színikritikus.


Nők zaklatása – Franciaország cselekszik, törvényt készít elő

http://nepszava.hu/cikk/1143317-nok-zaklatasa—franciaorszag-cselekszik-torvenyt-keszit-elo

Nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexualitás zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta, a kormány pedig törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexualitás zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére- informál az MTI.


Hajnali akció – Orbánék gyűlölet-plakátjait matricázták

http://nepszava.hu/cikk/1143293-hajnali-akcio—orbanek-gyulolet-plakatjait-matricaztak

Unod a propagandát? Mi is. Éppen ezért a Momentum aktivistái ma hajnalban országszerte több mint 100 Soros-plakátot matricáztak át. Elegünk van a gyűlöletből, az uszításból és az ellenségképekből. Gyere el te is október 23-án a Szabadság térre – szól az üzenet/felhívás a Momentum Mozgalom Facebook oldalán.


Jobbik: Dátumokat manipulált az Állami Számvevőszék

https://mno.hu/belfold/jobbik-datumokat-manipulalt-az-allami-szamvevoszek-2421884

Dátumokat manipulált az Állami Számvevőszék a Jobbik gazdálkodását vizsgáló eljárásban – mondta a Hír TV Egyenesen című műsorában a párt képviselőjelöltje.


Závecz Tibor: elfáradás fenyegeti a Fideszt

http://nepszava.hu/cikk/1143231-zavecz-tibor-elfaradas-fenyegeti-a-fideszt

A kormánypárt pánikolhat, hiszen szavazói közül most jóval kevesebben mennének el szavazni, mint négy évvel ezelőtt – hangsúlyozza a ZRI Závecz Research ügyvezető igazgatója.


„Gyorsabb lehet az összeomlás a Fideszben, mint egykor a baloldalon”

https://mno.hu/belfold/gyorsabb-lehet-az-osszeomlas-a-fideszben-mint-egykor-a-baloldalon-2421105

Október 23-ig meg kell állapodni az ellenzék 106 választókerületi jelöltjéről Karácsony Gergely szerint. A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta: az eddigi baloldali kormányok csődtömeget hagytak maguk után. Interjú.


Lemondott a vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár

http://nepszava.hu/cikk/1143310-lemondott-a-vagyongazdalkodasert-felelos-helyettes-allamtitkar

Lemondott Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, a szakterület új vezetőjéről még nem született döntés – közölte a tárca kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Boros Anita gyermeke születésével indokolta a lemondását. A fejlesztési miniszter a későbbiekben is számít a leköszönő helyettes államtitkár szakmai munkájára.


Kudarcba fulladt a tervezett elszámoltatás

https://mno.hu/belfold/kudarcba-fulladt-a-tervezett-elszamoltatas-2421844

A Magyar Nemzet értesülései szerint maratoni eljárásnak vetett véget néhány hónapja a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), csaknem hét év nyomozás után megszüntették a sanghaji világkiállítás kétes kifizetései miatt indult nyomozást. A hivatali visszaélés gyanúja miatt 2010-ben megkezdett eljárás végén a rendőrök arra jutottak, hogy nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése, ráadásul az ügymenet folytatásától sem várható eredmény…. Figyelemre méltó, hogy kudarcba fulladt egy másik üggyel kapcsolatos nyomozás is: a Központi Nyomozó Főügyészség ugyanis arról tájékoztatta lapunkat, hogy augusztus közepén megszüntették a nyomozást a VII. kerületi ingatlaneladásokkal kapcsolatban is. Az ügyben Vattamány Zsolt erzsébetvárosi polgármester – akkor még csak fideszes frakcióvezetőként – tett feljelentést 2010-ben, mert állítása szerint több százmilliós kár érte a kerületet három ingatlan eladása, illetve apportálása miatt.


DK: 30 ezer idős emberről mondott le a Fidesz

http://nepszava.hu/cikk/1143298-dk-30-ezer-idos-emberrol-mondott-le-a-fidesz

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság jelentése szerint 30 ezer ember szerepel a szociális várólistán, ez újabb negatív rekord. A szakértők szerint ez ráadásul nem minden, a valóságban 40 ezernél is több ember maradhatott ellátás nélkül. Több, mint 90%-uk idős ember, aki arra vár, hogy idősotthonban kapjon helyet – írja közleményében Niedermüller Péter, a demokratikus Koalíció alelnöke.


Rekordszámú rászoruló a szociális várólistán

https://mno.hu/belfold/rekordszamu-raszorulo-a-szocialis-varolistan-2421670

Míg tavaly júniusban még alig több mint 21 ezer ember szerepelt a szociális várólistán, addig idén szeptemberben már 29 599 regisztrált várakozót rögzítettek, ez az eddigi legmagasabb szám – derül ki a Magyar Nemzet által megismert adatokból. Ráadásul a valóságban még ennél is többen várnak üresedésre az idősotthonokban, a fogyatékossággal élők gondozóházában vagy épp a hajléktalanellátásban, sok helyen ugyanis már annyi a regisztrált várakozó, hogy nem is nagyon vesznek fel új igénylőt a listára. Ráadásul csupán az intézmények háromnegyede jelentette le az adatokat, a többiek nem, így az ottani várakozók számáról nincs pontos információ. A jelentés becslése szerint a tényleges várakozók száma meghaladja a 41 ezer főt.


Szegénység – Változnak a mutatók, marad a nyomor

http://nepszava.hu/cikk/1143279-szegenyseg—valtoznak-a-mutatok-marad-a-nyomor

Egyre kevesebb a nyomorgók aránya Magyarországon, de még így is kétszer annyi, mint Csehországban. Januártól változik a számítás módszere


Negyven deka kenyér, 15 deka párizsi, egy alma per nap

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/10/17/negyven-deka-kenyer-15-deka-parizsi-egy-alma-per-nap/

A keresetek 10 százalék feletti növekedése mellett nőtt a családok költekezése 2017-ben. De mire is futja egy átlagcsaládtagnak 2017-ben, erre is lehet következtetni a statisztikai adatokból.


Az Egészségügyi Világszervezet jelzése ellenére épül a vezeték

https://mno.hu/belfold/az-egeszsegugyi-vilagszervezet-jelzese-ellenere-epul-a-vezetek-2421878

Nem értesítette a magyar villamosvezeték-hálózatot működtető Mavir Zrt. Cegléd önkormányzatát arról, hogy áramvezeték épül a város közigazgatási területén – állította lapunk kérdésére Cegléd fideszes polgármestere, Takáts László. Pedig az állami cég ennek ellenkezőjét állítja. A Magyar Nemzet megírta, hogy magasfeszültségű villamosvezetéket terveznek építeni a ceglédi tanyavilágon és egy Natura 2000-es természetvédelmi területen keresztül


Sport? Százmilliárdokkal kistafírozva

http://nepszava.hu/cikk/1143251-bubo-kollegium-szazmilliardokkal-kistafirozva

Szinte semmi sem valósult meg a Magyar Labdarúgó-szövetség hét évvel ezelőtt meghirdetett reformprogramjaiból, melyeket százmilliárdokkal támogatott az állam


Az LMP népszavazást kezdeményez Paks III-ról

http://www.atv.hu/videok/video-20171017-az-lmp-nepszavazast-kezdemenyez-paks-iii-rol

Az ATV Start vendége Ungár Péter elnökségi tag, LMP.


Slam Poetry – Irodalom valós időben

http://nepszava.hu/cikk/1143261-slam-poetry—irodalom-valos-idoben

Őrjöngő nézőtér, ölelkező ellenfelek, közéleti rímek: tizedpontokon dőlt el a 6. Országos Slam Poetry Bajnokság.


Gulyás Gergely: Tényszerűen nem igaz, hogy itt újságírókat listáznak

http://www.atv.hu/belfold/20171017-gulyas-gergely-tenyszeruen-nem-igaz-hogy-itt-ujsagirokat-listaznak

Ha valóban elhangzott, hogy itt újságírókat listáznak, az tényszerűen téves és nem felel meg a valóságnak – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének a MÚOSZ rendezvényén elhangzott beszédére reagálva.


Kemény kritikát kapott a kormány az amerikai diplomáciától

http://www.atv.hu/belfold/20171017-kemeny-kritikat-kapott-a-kormany-az-amerikai-diplomaciatol

A kormány több intézkedését is kritizálta az ideiglenes amerikai ügyvivő kedden a Magyar Újságírók Országi Szövetségében. David Kostelancik a médiapiaccal kapcsolatosan emelte fel szavát és beszélt az állami hirdetésekről, a kormányzatot támogató személyekhez kötődő tulajdonosváltásokról, valamint a független újságírásról, illetve annak hiányáról is.


Egyszerűen kiszűrhetőek az álhírek?

http://www.atv.hu/videok/video-20171017-egyszeruen-kiszurhetoek-az-alhirek

Az ATV Start vendége Vadász Pál szakértő, a MONTANA Tudásmenedzsment Kft. ügyvezetője.


Drámai helyzet Dél-Franciaországban

http://nepszava.hu/cikk/1143285-dramai-helyzet-del-franciaorszagban

Elöntötte a háztartási hulladék Marseille-t. A francia nagyvárosban a kukások sztrájkja miatt napok óta nem szállítják el a szemetet.


Brexit – Nem jó ötlet a kilépés az OECD szerint

http://nepszava.hu/cikk/1143324-brexit—nem-jo-otlet-a-kilepes-az-oecd-szerint

Jót tenne a brit gazdaságnak, ha az Egyesült Királyság mégsem lépne ki az Európai Unióból – áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden Londonban ismertetett éves országjelentésében. A brit kormány visszautasította a felvetést.


Az Unió lakosságának negyedét fenyegeti elszegényedés

http://nepszava.hu/cikk/1143225-az-unio-lakossaganak-negyedet-fenyegeti-elszegenyedes

Miközben idehaza szombaton az egyre szélesebb tömegeket elérő lakhatási válságra hívta fel a figyelmet a hetedik alkalommal megrendezett Lakásmenettel A Város Mindenkié csoport, az Eurostat is kiadott egy friss jelentést, amelyből kiderül, bőven van még mit javítani a világon.


Egy ábra a magyar és az európai szegénységről

http://www.portfolio.hu/gazdasag/egy-abra-a-magyar-es-az-europai-szegenysegrol.3.265389.html

Ma tette közzé az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a tagországok szegénységi adatait. A magyar számok már egy fél éve ismertek ugyan, de most nyílik lehetőség ara, hogy ezeket összevessük a az összes többi ország helyzetével.


A Putyint bíráló Navalnij javára ítélt Strasbourg

http://nepszava.hu/cikk/1143319-a-putyint-biralo-navalnij-javara-itelt-strasbourg

Önkényesen ítélték el Alekszej Navalnij ellenzéki politikust és testvérét, Oleget 2014-ben Oroszországban; az ellenük csalás és pénzmosás miatt indított eljárás túlzó, tisztességtelen és észszerűtlen volt, a hatóságok kifejezetten a vádlottak kárára alkalmazták a büntetőjogot – mondta ki kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).


Vészfrissítést adtak ki a számítógépekre, jobb lesz, ha mielőbb telepíti

http://hvg.hu/tudomany/20171017_adobe_flash_sebezhetoseg_biztonsagi_res_szoftverfrissites

Annyira veszélyesnek ítélte a szinte mindenki számítógépén megtalálható Flash segédprogram biztonsági hibáját az Adobe, hogy soron kívül, egy vészfrissítés formájában tették közzé a kritikus hibát kijavító frissítést. Mutatjuk, hogyan ellenőrizheti a gépét, és hogyan tudja gyorsan telepíteni a frissítést.


Hiába exhumálták Salvador Dalít

http://nepszava.hu/cikk/1143228-hiaba-exhumaltak-salvador-dalit

Elutasította a bíróság hétfőn azt az apasági keresetet, amelyet a 61 éves Pilar Abel indított, azt állítva, hogy biológiai apja Salvador Dalí világhírű festőművész volt.


MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?