Cikkajánló 2017. október 16.

Megállapodott a Tesco a szakszervezetekkel. Manipulált béremelési adatok? Akarjunk jó iskolát! Adóprémium a munkavállalóknak.

Megállapodott a Tesco a szakszervezetekkel

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/12014-megallapodott-a-tesco-a-szakszervezetekkel

Megállapodott a Tesco a szakszervezetekkel pénteken a béremelésről és a létszámbővítésről. A Tesco, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) közös közleményben ismertették, hogy a megállapodás a munkavállalók érdekeit és a hosszú távú, fenntartható fejlődést egyaránt szem előtt tartja, tartalmazza a bérnövekedéssel, valamint a munkaerővel és a toborzással kapcsolatos feladatokat.


Manipulálja a béremelési adatokat a kormány a PDSZ szerint

http://inforadio.hu/belfold/2017/10/13/eles_vita_a_pedagogusi_berekrol/

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint határozott időre, jövő szeptemberig szól a pedagógusok fizetésemelésének egy része. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára ugyanakkor határozottan cáfolta ezt.


Nőtt a szülők minimálbére, a gyerekek ezért nem ehetnek ingyen a csongrádi menzán

http://hvg.hu/gazdasag/20171013_Nott_a_szulok_minimalbere_a_gyerekek_ezert_nem_ehetnek_ingyen_a_menzan

Csongrádon behajtanák a be nem fizetett menzadíjakat, de eddig még egyetlen esetben sem indították el az eljárást. Az is kiderült, hogy a minimálbérek emelkedésével, tavaly óta hatvannal kevesebb gyerek étkezhet kedvezményesen a város menzáján.


Szüdi János: Akarjunk jó iskolát!

http://nepszava.hu/cikk/1143022-szudi-janos-akarjunk-jo-iskolat

Jó iskolát sokkal könnyebb és élvezetesebb megszervezni, mint a rosszat. Mitől jó az iskola? A látszólag nehéz kérdés megválaszolása könnyű. Attól, hogy a gyermek jól érzi magát benne. Adódik a másik nehéz, mégis könnyen megválaszolható kérdés. Miért érzi jól magát a gyermek a jó iskolában? Mert a kedvében járnak. Figyelem! Nem azt csinál. amit akar, hanem, amit a pedagógus szeretne.


Fidesz: Nagy a nyomás CEU-ügyben, de ellenállunk

http://www.atv.hu/belfold/20171016-fidesz-nagy-a-nyomas-ceu-ugyben-de-ellenallunk

Nem enged a Fidesz a CEU-nak – erről Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója beszélt a Magyar Hírlapnak.


CEU – Pávatánc a kedvezmény

http://nepszava.hu/cikk/1143083-ceu—pavatanc-a-kedvezmeny

A Közép-európai Egyetem fennmaradását biztosító megállapodás New York állam és a magyar kormányzat között készen áll az aláírásra, a kormány mégis inkább a trükközést választotta.


Bíróság elé citálná a kormányhivatali vezetőket a DK

http://www.atv.hu/belfold/20171016-birosag-ele-citalna-a-kormanyhivatali-vezetoket-a-dk

Kormányváltás esetén büntetőeljárást indítana a DK azokkal a kormányhivatali vezetőkkel szemben, akik elrendelték az ellenzéki pártok plakátjainak eltávolítását vagy eltakarását – ezt Molnár Csaba mondta az ATV Start című műsorában.


Ösztöndíjjal próbálnak ápolókat fogni

http://nepszava.hu/cikk/1143105-osztondijjal-probalnak-apolokat-fogni

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ösztöndíjpályázatot hirdetett ápolás mesterképzési szakos hallgatóknak, az első félévben akár 640 ezer forintot is jelentő ösztöndíjra október 25-éig lehet pályázni – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága.


LMP: okosabban kellene költeni az egészségügyben

http://nepszava.hu/cikk/1143148-lmp-okosabban-kellene-kolteni-az-egeszsegugyben

Minden onkológiai ellátóhelyen meg kell adni a gyógyulás ideális feltételeit – mondta Ábrahám Júlia, az LMP elnökségi tagja vasárnapi budapesti sajtótájékoztatója után az MTI-nek.


Hiába tiltakoznak a kéményseprők

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/hiaba-tiltakoznak-a-kemenyseprok-1405452

Szinte biztos, hogy a jövő héten megszavazza a parlament a kéményseprésről szóló törvény módosítását. Eszerint a megszűnik a kötelező kéményellenőrzés, azaz a családi házak tulajdonosainak maguknak kell megrendelniük a kéményseprést – ez a szakma szerint súlyos tragédiákhoz vezethet. Az idáig kötelező ellenőrzések egy éve kerültek át a katasztrófavédelemhez, azonban a feladat meghaladja az erejüket – a szakszervezet szerint emiatt hátrál ki az állam.


ADÓPRÉMIUMOT KELLENE ADNI A MUNKAVÁLLALÓKNAK

http://magyaridok.hu/gazdasag/adopremiumot-kellene-adni-munkavallaloknak-2327896/

A nyugdíjasok mellett a legális keretek között munkát vállaló polgároknak is járna prémium az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint. Domokos László a Magyar Időknek adott interjújában arról beszélt, a kormány azonnal csökkenthetné a dolgozók munkaerőpiaci járulékát, ezzel havonta nagyjából kétezer forint maradna az átlagosan keresők zsebében. – Ma a bérek ügye szinte a legfontosabb kérdés Magyarországon – fogalmazott az elnök, aki részletesen beszélt még a kivándorlás megakadályozásáról, az osztrák életszínvonal eléréséről és a polgárosodás lehetőségéről is.


Nagyot nőttek Magyarországon a bérek, de még ez is kevés

http://hvg.hu/gazdasag/20171013_Nagyot_nottek_Magyarorszagon_a_berek_de_meg_ez_is_keves?s=hk

Az adóterhek is túl magasak még – derül ki az EU most kiadott munkaerőpiaci jelentéséből.


“Kannibalizáció” a magyar munkahelyeken – minden megváltozott

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kannibalizacio_a_magyar_munkahelyeken_minden_megvaltozott.649001.html

Az, hogy az álláspiac átalakul, ma már senkit sem lep meg. Az utóbbi időszakban azonban olyan trendek is megjelentek, amelyek korábban egyáltalán nem voltak jellemzőek.


Nemzetközi segítséget kér az Orbán-kormány a munkaerőhiány miatt

http://hvg.hu/gazdasag/20171014_Nemzetkozi_segitseget_ker_az_Orbankormany_a_munkaerohiany_miatt?s=hk

Habár a Nemzetközi Valutaalapot korábban többször bírálta Orbán Viktor, amiért beleszól a nemzetpolitikába, most a szervezet éves közgyűlésén szerződést írt alá a nemzetgazdasági miniszter a Valutaalap társintézményével, a Világbankkal.


„Szociális dömping”: nincs alku az olcsó munkaerőről

https://mno.hu/kulfold/szocialis-domping-nincs-alku-az-olcso-munkaerorol-2421480?utm_source=feed&utm_medium=rss

Nincs haladás az ellentétes oldalon álló uniós felek között a kiküldött munkavállalók kérdését illetően. Még a francia EU-ügyi miniszter budapesti látogatása után sem mutatkozik a legapróbb jel sem arra, hogy a franciák által áhított kompromisszumos megoldás határidőre megszülessen. Ősz elején még úgy álltak a dolgok, hogy a rövid távra más EU-s tagállamban munkát vállaló személyekkel kapcsolatos uniós direktívát meg lehet reformálni, mert fel lehet oldani a nyugati és keleti tagállamok közötti ellentéteket. A terv az volt, hogy a szociális és munkaügyi minisztereket tömörítő tanács konszenzusos döntést tud hozni. De mint Nathalie Loiseau pénteki beszédéből kiderült, a problémát Párizs úgy látja, leginkább a magyar munkaerőhiány fogja felszívni, hazavonzani a külföldön – elsősorban az építőiparban, fuvarozásban – elhelyezkedett munkásokat.


Felgyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra

https://szakszervezetek.hu/hirek/12013-felgyorsult-a-bernovekedes-es-konnyebb-visszaterni-a-munkaeropiacra

Az Európai Unió valamennyi tagországában gyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra – állapította meg az Európai Bizottság pénteken közzétett éves jelentésében.


Csődhullám sújtja az amerikai bankokat

http://nepszava.hu/cikk/1143143-csodhullam-sujtja-az-amerikai-bankokat

Hét bank ment csődbe az idén eddig az Egyesült Államokban, tavaly öt. Az állami betétbiztosítási alap (FDIC) honlapján szereplő adatok szerint a legutóbb csődbe jutott bank a Kansas állambeli The Farmers and Merchants State Bank of Argonia volt. Januárban két pénzintézet, márciusban és áprilisban egy-egy, májusban ismét két bank “húzta le a rolót”.


Andor László: a problémáinkat Magyarországon kell megoldani

http://nepszava.hu/cikk/1143032-andor-laszlo-a-problemainkat-magyarorszagon-kell-megoldani

Az Európai Uniónak nem lehet az a szándéka, hogy Magyarország kisodródjon a közösségből – állítja a volt uniós biztos.


A művész egy lusta értelmiségi vagy állandó vendégmunkás?

http://nepszava.hu/cikk/1143186-a-muvesz-egy-lusta-ertelmisegi-vagy-allando-vendegmunkas

Miből él egy művész? Lusta értelmiségi vagy állandó vendégmunkás? – többek között ezeket a kérdéseket járja körbe a Ludwig Múzeum művészet és gazdaság kapcsolatát tárgyaló kiállítása.


Billentyűmesterek futószalagon

http://nepszava.hu/cikk/1143038-billentyumesterek-futoszalagon

Csellista volt, mégis zongoristákat hoz Magyarországra Jakobi László, aki zongorakoncert-sorozatába a hangszer legnagyobb világsztárjait hívja Magyarországra közönség- és üzleti sikerrel.


Hiányos munkásképzés

http://nepszava.hu/cikk/1143059-hianyos-munkaskepzes/

Leépülőben a hazai szakoktatás, miközben a világgazdaság gyorsuló iramban halad az automatizálás, az informatikai alkalmazások felé a járműgyártásban is.


Vonzóvá kell tenni az agrárszakképzést

https://www.vg.hu/gazdasag/vonzova-kell-tenni-az-agrarszakkepzest-646465/

Nagyon kevés középiskolás választja az agrár-élelmiszergazdasághoz kötődő szakképzéseket, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja az agrárszakmák presztízsének javítása.


Célzottan keresi a kormány a gyógypedagógusnak tanulókat

https://szakszervezetek.hu/hirek/12017-celzottan-keresi-a-kormany-a-gyogypedagogusnak-tanulokat

Célzottan szólítja meg a kormányzat a gyógypedagógus-hallgatókat annak érdekében, hogy tovább emelkedhessen a gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézményekben és a pedagógiai szakszolgálati intézményekben foglalkoztatott gyógypedagógusok száma – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára képviselői írásbeli kérdésre válaszolva. A független Kész Zoltán arra várt választ, hogy mit tesz a kormány a gyógypedagógus-hiány megszüntetésre érdekében. Rétvári Bence rámutatott: az eddig megtett intézkedéseiknek köszönhetően a 2013-2016 közötti időszakban 1305 fővel nőtt ezekben az intézményekben a gyógypedagógusi munkakörben tevékenykedő szakemberek száma.


Momentum Mozgalom – Új program, ismerős gondolatok

http://nepszava.hu/cikk/1143168-momentum-mozgalom—uj-program-ismeros-gondolatok

– A várakozásokkal ellentétben nem tartalmazott innovatív elemet a Momentum programja. Különböző ellenzéki pártok, civil szervezetek különböző programjainak a mixét hallhattuk – értékelt a Népszavának Böcskei Balázspolitikai elemző, miután tegnap Fekete-Győr András kifejtette, pártja miként vezetné az országot.


Lefújt ellenzéki közös ünnep

http://nepszava.hu/cikk/1143070-lefujt-ellenzeki-kozos-unnep

Mégsem lesz teljes az ellenzéki egység az október 23-i ünnepi megemlékezésen: az LMP kihátrált, emiatt pedig a Momentum sem lesz ott – írtuk ma reggel. Mára kiderült, nem hogy teljes nem lesz, hanem semmilyen. Legalábbis ami a pártokat illeti.


Volt munkavállaló céges e-mail-fiókja: ezt teheti vele a munkáltató

http://adozona.hu/munkajog/Volt_munkavallalo_ceges_email_fiokja_ezt_te_YKJ4ZA

Megnézheti-e a kilépett munkavállaló céges e-mail-fiókjának tartalmát, és ha igen, meddig jogosult erre? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.


Cigánytelepekről a munkaerőpiacra

http://index.hu/gazdasag/2017/10/13/a_ciganytelepekrol_a_munkaeropiacra/

Munkaerőhiányra panaszkodik a fél magyar gazdaság, miközben a 1633 hazai cigánytelepen 300 ezer ember él gyakorlatilag zéró munkaerőpiaci részvétellel. Vajon összepárosítható a kereslet és a kínálat? Látni fogjuk, van jó mikropélda, csak éppen az út nagyon munkás és igen összetett. Both Emőkével, a BAGázs Egyesület elnökével beszélgettünk.


Legyőzni a hatalmukkal visszaélő erőszaktevőket

http://nepszava.hu/cikk/1143165-legyozni-a-hatalmukkal-visszaelo-eroszaktevoket

Noha Magyarországon is létezik a szereposztó dívány fogalma, konkrét esetek eddig nem igazán kerültek a nyilvánosságra. A Weinstein-ügy ebben jelenthet fordulópontot.


ÉS ITTHON MI A HELYZET? – NEM CSAK HOLLYWOODBAN KELLENE CÍMLAPON FOGLALKOZNI A MUNKAHELYI ZAKLATÁSSAL

https://wmn.hu/ugy/47567-es-itthon-mi-a-helyzet–nem-csak-hollywoodban-kellene-cimlapon-foglalkozni-a-munkahelyi-zaklatassal

Eddig megdönthetetlennek tűnő falak törtek át az elmúlt héten Hollywoodban. Egy lerombolhatatlannak hitt bástya összedőlt; a nagy hatalmú filmproducer, akiről az a hír járta, hogy szinte bárkiből Oscar-díjast csinál, megbukott. Sorra állnak elő áldozatai, köztük olyan A-listás sztárok, mint Ashley Judd, Gwyneth Paltrow vagy Rose McGowan. Utóbbi – a szexuális zaklatás mellett – immár nemi erőszakkal is vádolja a producert. Weinstein kiesett a pixisből, elvesztette az állását, a nevét törölték készülő filmjeinek stáblistájáról. De vajon csak Hollywoodra jellemző a szexuális ragadozók jelenléte, vajon csak a messzi Amerikában fordul elő, hogy egy nőt a munkahelyén zaklat egy hierarchiában fölötte álló férfi munkatársa? Dehogy. Dr. Gyurkó Szilvia olyan eseteket hozott, amelyekért nem kell Los Angelesig elmennünk. És fölteszi az adekvát kérdést: vajon itthon mikor lesz címlapsztori egy-egy ilyen ügyből?


Elég volt! A lakhatási válság ellen tüntettek – Fotógaléria

http://nepszava.hu/cikk/1143125-eleg-volt-a-lakhatasi-valsag-ellen-tuntettek—fotogaleria

Az egyre szélesebb tömegeket elérő lakhatási válságra igyekezett felhívni a figyelmet a hetedik alkalommal megrendezett Lakásmenettel A Város Mindenkié csoport (AVM). Mintegy kétezren gyalogoltak szombaton, Budapesten a felelős minisztériumokhoz és közintézményekhez azért, hogy követeljék a lakhatáshoz való jogot. A Fidesz-KDNP kormány mintegy 200 milliárd forintot költ lakhatási célokra a költségvetésből, ám ennek csak elenyésző részét fordítják a lakhatási szegénység csökkentésére.


Miből élnek majd a leendő nyugdíjasok?

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/12008-mibol-elnek-majd-a-leendo-nyugdijasok

A magyar munkavállalók 27 százaléka vallja magát rendszeres megtakarítónak – ez messze elmarad a világszerte mért 39 százaléktól – derül ki az Aegon Nyugdíj-felkészültségi kutatásából. Azt is vizsgálták, hogy mely életesemények hatására kezdenek takarékoskodni az emberek. Ezek két csoportra oszthatók. Az elsőbe tartoznak a munkáltató általi ösztönzők, amelyek kellő lökést adhatnak a munkavállalóknak, hogy megtegyék az első lépéseket a rendszeres megtakarítás irányába, a másikba pedig azok az életesemények, amelyek katalizátorként szolgálnak az egyén számára.


A fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

http://nepszava.hu/cikk/1143190-a-fiatalok-30-szazaleka-kozossegimedia-fuggo

Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az állami televízióban.


Ne igyon az egyetemista, mert nem lesz munkája

http://24.hu/tudomany/2017/10/14/ne-igyon-az-egyetemista-mert-nem-lesz-munkaja/

Amerikai kutatók bebizonyították hogy fontos kapcsolat van az egyetem alatti alkoholfogyasztás és a későbbi munkavállalás között: aki sokat iszik, annak kevesebb az esélye arra, hogy diploma után azonnal teljes állást találjon.


Ha sokat sír, akár áramot is termelhetne

http://nepszava.hu/cikk/1142143-ha-sokat-sir-akar-aramot-is-termelhetne

Ír tudósok felfedezték, hogy a könnyben és a tojásfehérjében lévő fehérje nyomás hatására képes elektromosságot létrehozni.


MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk