Diplomás bérminimum

A minimálbér 145.000 forintra, a bérminimum 188.500 forintra emelkedjen, illetve a diplomás bérminimum 245.000 legyen.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma ÜT 2017.09.26-án a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete Elnökségének javaslata alapján tárgyalta a tarifa és a minimális bérek jelenlegi helyzetét. Ennek alapján a következő határozatot hozta:

A SZEF kezdeményezi a 2016. november 24-én elfogadott bérmegállapodás újra történő tárgyalását, és

 

háromlépcsős minimálbér-tarifarendszer

 

létrehozását, abban diplomás bérminimum bevezetését,

 

a minimálbér 145.000 forintra, a bérminimum 188.500 forintra emelését, illetve a diplomás bérminimum 245.000 összeggel történő létrehozását.

 

Ezzel párhuzamosan a SZEF követeli az életpályamodellekhez kapcsolódó bérrendszer felülvizsgálatát és az új minimálbér tarifákhoz igazítását. Egyúttal felkéri Fehér Józsefet, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalának ügyvivőjét, hogy hívja össze az OKÉT oldal ülését, valamint kezdeményezze az OKÉT ülés megtartását.

A kezdő szakmunkás és az akadémiai doktor a mai bérszabályozás szerint ugyanakkora illetményre jogosult! A diplomás bérminimum bevezetése lehetővé tenné, hogy a bérezések – legalább a minimum szinten – a munkakörhöz előírt képzettségnek megfelelően differenciálódjanak

Az elmúlt években a munkaerőpiaci problémákat a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelésével próbálta orvosolni a kormány. Ezt az emelést azonban

 

a kvalifikáltabb munkaerő bérfejlesztése nem követte,

 

így például a közalkalmazotti illetményrendszer több mint 9 éve változatlan. Az érvényes jogszabályok szerint a közalkalmazotti bértábla „J” fizetési osztályába tartozó munkavállaló (ennek feltétele az akadémiai doktori cím) ugyanannyit keres, mint egy kezdő szakmunkás.

Javaslatunk szerint a diplomás bérminimum a felsőfokú végzettséget, szakképesítést igénylő munkakört betöltők számára lenne kötelező.

Az eredetileg MKKSZ által javasolt „Diplomás bérminimum” összege a mindenkori szakmunkás bérminimumhoz képest

 

legalább 35%-al magasabb

 

összegű lenne. Ezzel megoldhatóvá válna az, hogy a bérezések – legalább a minimum szinten – a munkakörhöz előírt kvalifikációnak megfelelően differenciálódnának. Az MKKSZ azt kéri, hogy a kormány 2018. január 1-től vezesse be javaslatuknak megfelelően a diplomás bérminimumot.

 

MKKSZ háttér felhasználásával: SZEF Sajtóiroda

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és