Keresés
Close this search box.

Diplomás bérminimum

A minimálbér 145.000 forintra, a bérminimum 188.500 forintra emelkedjen, illetve a diplomás bérminimum 245.000 legyen.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma ÜT 2017.09.26-án a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete Elnökségének javaslata alapján tárgyalta a tarifa és a minimális bérek jelenlegi helyzetét. Ennek alapján a következő határozatot hozta:

A SZEF kezdeményezi a 2016. november 24-én elfogadott bérmegállapodás újra történő tárgyalását, és

 

háromlépcsős minimálbér-tarifarendszer

 

létrehozását, abban diplomás bérminimum bevezetését,

 

a minimálbér 145.000 forintra, a bérminimum 188.500 forintra emelését, illetve a diplomás bérminimum 245.000 összeggel történő létrehozását.

 

Ezzel párhuzamosan a SZEF követeli az életpályamodellekhez kapcsolódó bérrendszer felülvizsgálatát és az új minimálbér tarifákhoz igazítását. Egyúttal felkéri Fehér Józsefet, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalának ügyvivőjét, hogy hívja össze az OKÉT oldal ülését, valamint kezdeményezze az OKÉT ülés megtartását.

A kezdő szakmunkás és az akadémiai doktor a mai bérszabályozás szerint ugyanakkora illetményre jogosult! A diplomás bérminimum bevezetése lehetővé tenné, hogy a bérezések – legalább a minimum szinten – a munkakörhöz előírt képzettségnek megfelelően differenciálódjanak

Az elmúlt években a munkaerőpiaci problémákat a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelésével próbálta orvosolni a kormány. Ezt az emelést azonban

 

a kvalifikáltabb munkaerő bérfejlesztése nem követte,

 

így például a közalkalmazotti illetményrendszer több mint 9 éve változatlan. Az érvényes jogszabályok szerint a közalkalmazotti bértábla „J” fizetési osztályába tartozó munkavállaló (ennek feltétele az akadémiai doktori cím) ugyanannyit keres, mint egy kezdő szakmunkás.

Javaslatunk szerint a diplomás bérminimum a felsőfokú végzettséget, szakképesítést igénylő munkakört betöltők számára lenne kötelező.

Az eredetileg MKKSZ által javasolt „Diplomás bérminimum” összege a mindenkori szakmunkás bérminimumhoz képest

 

legalább 35%-al magasabb

 

összegű lenne. Ezzel megoldhatóvá válna az, hogy a bérezések – legalább a minimum szinten – a munkakörhöz előírt kvalifikációnak megfelelően differenciálódnának. Az MKKSZ azt kéri, hogy a kormány 2018. január 1-től vezesse be javaslatuknak megfelelően a diplomás bérminimumot.

 

MKKSZ háttér felhasználásával: SZEF Sajtóiroda

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet