Európai jogok szociális pillére

Európai jogok szociális pillére EGSZB 1. munkacsoport ülés, 2017. június 19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Európai jogok szociális pillére

 

Európai jogok szociális pillére EGSZB 1. munkacsoport ülés 2017. június 19.

 Juncker elnök 2015 decemberében az Európai Parlamentben jelentette be először, hogy az Európai Bizottság új kezdeményezést indít az európai polgárok életének jobbá tétele érdekében. Ezután a Bizottság széles körű konzultációt indított a témával kapcsolatban, majd 2016 márciusában előterjesztette a szociális jogok jövőbeli európai pillérére vonatkozó első előzetes tervezetét. A tervezet akkor még csak az euro zóna országaira lett volna kötelező érvényű, a zónán kívüli országok csak csatlakozhattak volna hozzá.

A konzultációs folyamatok eredményeként 2017 áprilisára kidolgozásra került a Pillér tartalma, mely megerősíti az uniós és a nemzetközi jogi vívmányokban már lefektetett egyes jogokat, másrészt kiegészíti azokat.

A pillében szereplő elvek

és jogok az esélyegyenlőség és a munkaerőpiacra való belépés, a méltányos munkakörülmények, valamint a szociális védelem és a társadalmi befogadás. Ezek arra helyezik a hangsúlyt, hogy miként lehet kezelni a munka és a társadalom világában bekövetkezett új fejleményeket annak érdekében, hogy teljesüljön a szerződések magas szinten versenyképes szociális piacgazdaságra vonatkozó ígérete, amelynek célja a teljes foglalkoztatottság és a társadalmi haladás.

Az EGSZB felkérést kapott arra, hogy készítsen egy újabb véleményt a Pillérrel kapcsolatban, már a kidolgozott terv alapján. Az a megtiszteltetés ért, hogy

tagja lehetek ennek a tanulmányozó csoportnak.

A tegnapi csoportülésén először egy előadást hallgattunk meg, melyet Stefan Olsson, Foglalkoztatási Főigazgatóság főigazgatója tartott, aki rámutatott arra, hogy az Európai Bizottság már jelenleg is támogatja a szociális jogok európai pillérét, például a szülők és gondozók munka és a magánélet közötti egyensúlyára, a munkavállalók tájékoztatására, a szociális védelemhez valóhozzáférésre és a munkaidőre vonatkozó kezdeményezésekkel.

Szociális eredménytábla is létesült annak érdekében, hogy a tendenciákat és teljesítményeket az Unió valamennyi országában 12 területen nyomon lehessen követni. Az elemzés a gazdaságpolitikai koordináció európai szemeszterének is részét képezi majd.

Hozzászólásainkban arra világítottunk rá, hogy marad-e az eredeti állapot, azaz vonatkozik-e majd a Pillér az euro zónán kívüli országokra is, és hogy miből fogja az EU ezt finanszírozni?

A kérdések mellett én még azt is megemlítettem, hogy amikor az EGSZB a Pillér bejelentése után a tagországok szociális partnereivel Budapesten találkozott, a magyar szakszervezeti konföderációk kihangsúlyozták, hogy kívánatos lenne, ha a Pillér legfontosabb elemei

részét képeznék az európai uniós joganyagnak,

mert e nélkül a kormányok nem fogják a Pillér ajánlásait betartani.

A jelenlegi álláspont szerint azonban a szociális ügyek nagyobb része továbbra is tagállami hatáskörben marad majd, de az EU megpróbálja a tagországok kormányainak figyelmét a szociális ügyek fontosságára ráirányítani.

A tanulmányozó csoport második felében a készülő dokumentum szerkezetét vitattuk meg, melynek alapján készül majd el a vélemény első változata.

 

Koller Erika

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk