Dr. Szabó Endre, Szathmári Gábor köszöntése

Dr. Szabó Endre, a SZEF örökös tiszteletbeli elnöke és Szathmári Gábor, a SZEF nyugalmazott sajtómenedzsere közös 85. születésnapja alkalmábólrendezett köszöntés.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Szabó Endre, Szathmári Gábor köszöntése

 

 

Dr. Szabó Endre, praesidens emeritus, a SZEF örökös tiszteletbeli elnöke 85. születésnapja és Szathmári Gábor, a SZEF nyugalmazott sajtómenedzsere 85. születésnapja alkalmából rendezett köszöntő ünnepségre és közös ebédre kerül sor a Benczúr Szálloda Zsolnay termében 2017. június 7-én, szerdán 13 órától.

 

Mottó:

Minden évben van születésnap,

S baráti körben jó a torta.

Akinek nem jut, sírjon. Sírhat!

Bús térdét verdesse az orra!

(Egyes Emese)

 

 

 

Dr. Szabó Endre a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) volt elnöke az ELTE középiskolai tanári szakán végzett. Doktori címet 1974-ben szerzett „Az államigazgatás fejlődésének irányai a társadalombiztosításban és a szociális igazgatásban” című disszertációjával. Volt középiskolai tanár Vácott (1957–58), a Közalkalmazottak Szakszervezetének munkatársa, majd osztályvezetője (1958–68), a Társadalomtudományi Intézet Államigazgatási Reform-előkészítő Titkárságának munkatársa (1968-69). A Közalkalmazottak Szakszervezete Központi Vezetőségének közgazdasági és közigazgatási titkára 1972–85 között, főtitkára 1985–90-ig. A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnökeként 1990–94 között dolgozott. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alapítója, 1990–91-ig ügyvivője, 1992-től soros elnöke, 1995-től 2007 júniusáig elnöke. Kezdeményezője, aktív részese a munkavállalói érdekképviseletek – az Érdekegyeztető Tanács, a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsa, a Köztisztviselői Érdekegyeztető Fórum – létrehozásának.

 

Szathmári Gábor Rózsa Ferenc díjas újságíró; a Magyar Rádió Nívó díjasa; aMagyar Újságírók Országos Szövetsége, a Sajtószakszervezet Aranytoll díjasa. Az önmagának „osztott”(élettől kiszabott) legszebb „díját”, a fegyelmezett „jóemberséget” a tanítvány (majd kolléga) Udvarhelyi András a következőképp ecsetelte: „…az újságíró iskolában okított és a Népszava szerkesztőségében mindig jó szándékkal segített. Jószándékúan segített, nemcsak nekem, másoknak is, ahol tudott, ahogyan lehetett.”

A korán árvaságra jutott fiút egy ismerős suszter vette magához inasnakés egy orosz katonától oroszt tanult, egy párttikár pedig arra bíztatta, hogy legyen több, mint egy cipész, és addig járt a nyakára, míg” szakérettségit szerzett.  Majd az Idegen Nyelvek Főiskolájára járt.

Dolgozott az Esti Budapest, az Esti Hírlap, a Népszava, a Kiáltás olvasóinak, a Kossuth és Petőfi Rádió hallgatóinak.

„Szathmári Gábor szinte minden cikkének a közember a szereplője. Mint egy tanár magyaráz, időnként szemináriumosan magától értetődő dolgokra irányítja figyelmünket. Egyszerűen, pontosan, fegyelmezetten, jelzők nélkül, takarékosan fogalmaz, nehogy több legyen cikke a szerkesztőségben megállapítottnál, és hogy az olvasónak, a közembernek könnyebbé tegye a dolgát. Szinte mindegyik írásában a becsületes élet értékrendjét sulykolja.”- méltatták a MUOSZ Székház Mikszáth-termében.

Összefoglaló kötete az „Ötven év tollal”(2004), 2013-as könyvének címe: A lentről jött ember.

 

Kovács Nándor

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az