Keresés
Close this search box.

Tájékoztatási és konzultációs jog az EUban

Megállapodás a központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretről.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tájékoztatási és konzultációs jog az EU-ban

 

 

 

Megállapodás a központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretről.

 

 

Közreadom az Európai Unió Központi Közigazgatás Ágazati Párbeszéd Bizottsága által elfogadott megállapodást és a hozzá kapcsolódó dokumentumokat, amint annak igénye a legutóbbi ÜT-ülésen (2017.05.11.) felmerült. A teljes dokumentum a KSZSZ honlapján megtalálható a 2016. február 24-ei dátumnál: www.kszsz.org.hu

 

„A szociális párbeszéd az európai szociális modell egyik alapja.” Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének célja, hogy az ő mandátuma idején „újrainduljon a szociális párbeszéd.”

 

A szociális modell alapja

 

Az Európai Unió 39 ágazatában működött korábban Ágazati Párbeszéd  Bizottság. 2010. december 17-én megalakult a 40., a Központi Közigazgatás Ágazati Párbeszéd Bizottsága (SDC CGA) az Európai Bizottság támogatásával.

 

A munkaadói oldalt a tagországok kormányai alkották: Belgium, Csehország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Románia, Szlovákia, Spanyolország és az Egyesült Királyság. Társult tagok: Málta és Magyarország.

 

A munkavállalói oldal szervezete a TUNED, amit a CESI és az EPSU alkot. A CESI tagjaként az EUROFEDOP három fővel vesz részt a szakszervezeti oldal munkájában (osztrák, szlovák és magyar), ebből egy fő a KSZSZ elnöke.

 

Hasznos dokumentumok

 

A Központi Közigazgatás Ágazati Párbeszéd Bizottsága alapos előkészítés után, konszenzussal több hasznos dokumentumot fogadott el az elmúlt években: stressz a munkahelyen; a bizalom növelése a közszférában; keret megállapodás a központi közigazgatás minőségi szolgáltatásáért; az emberi erőforrások erősítése a változások jobb előkészítése és menedzselése révén; ajánlások az esélyegyenlőség elősegítésére; munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése.

 

A versenyszféra különböző ágazataiban már közel egy évtizede megállapodások rögzítik a munkavállalók tájékoztatásához és a konzultációhoz való jogukat úgynevezett „minimumstandardok” keretében. 2015. december 21-én Brüsszelben írták alá ”A központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretről szóló megállapodást”.

 

Minimumstandard

 

A tagországok kormányai nevében Lebranchu francia decentralizációért és közszolgálatért felelős miniszter asszony írta alá a megállapodást, aki ebből az alkalomból elmondta, hogy „a hatékony szociális párbeszéd létfontosságú a gazdasági növekedés, a minőségi munkaügyi kapcsolatok, továbbá a munka és a közszolgálat minősége és hathatóssága szempontjából.” A TUNED aláírója, a svéd Britta Lejon annak a reményének adott hangot, hogy az „Európai Bizottság a lehető leghamarabb európai irányelvvé transzponálja ezt a megállapodást.”

 

 

A magyar kormány?

 

A magyar kormány jelenleg megfigyelői (Observer) státuszban vesz részt e szociális párbeszéd bizottság munkájában. Indokolt lenne e státuszt rendes, tagállami szintre emelni. Fontosnak tartom, hogy a magyar kormány aktivitását ismét (a 2014. előtti szintnek megfelelően) növelje e fontos testületben, a munkabizottságok munkájában és a plenáris üléseken mindig legyen magyar kormányzati képviselő, valamint évente egy-két alkalommal állami vezetői szintű képviseletre is kerüljön sor (mint ahogy ez korábban, például a magyar EU Elnökség idején is  megvalósult).

Megküldtem a dokumentumokat még 2016. februárjában Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár részére is, mint a (KÉF) Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum kormányzati illetékes vezetőjének, így a ”MEGÁLLAPODÁS a központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretről” című EU-s dokumentumot is magyar nyelvre fordítva és a hozzá kapcsolódó anyagokat szíves hasznosítás céljából. Kifejeztem: remélem, hogy a mellékelt dokumentumok hozzájárulhatnak a KÉF hatékonyabb működéséhez is. Felajánlottam továbbá a TUNED-ben (Munkavállalói Oldal) szerzett hatéves tapasztalataimat.

Változás azóta sem történt… sajnos.

 

A témához kapcsolódó dokumentumok az alábbi honlapokon érhetők még el:

www.kszsz.org.hu

www.cesi.org

www.epsu.org

www.eurofedop.org

www.eupae.org

 

 

 

 

Dr. Agg Géza

a KSZSZ elnöke

az EUROFEDOP Végrehajtó Bizottság tagja

a TUNED munkacsoport tagja

 

 

 

Mellékletek az alábbi csatolmányban:

 

-EU információs és konzultációs jog a központi közigazgatásban

-TUNED – EUPAE Megállapodás

-TUNED – EUPAE Sajtóközlemény

-EU agreement (a megállapodás angol nyelven)

-Az EU Ágazati Szociális Párbeszéd Bizottságainak tagszervezetei

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a