Munkavállalás Németországban

„A tudás biztonság! Hasznos tudnivalók a Németországban való sikeres munkavégzéshez” című kézikönyv a FES – DGB szemináriumon és az Életben.

 

 

 

 

 

 

Munkavállalás Németországban

 

 

 

 

A FES (Friedrich Ebert Alapítvány) és a DGB (Német Szakszervezeti Szövetség) 2017.  február 7-én Budapesten mutatta be „A tudás biztonság! Hasznos tudnivalók a Németországban való sikeres munkavégzéshez” című kézikönyvet. Azóta csupán annyi „változott”, mint hírül adta a sajtó a napokban, hogy változatlanul tízezres hullámokban hagyják el Magyarországot a külföldön munkát keresők. Bizonyosan hasznos lehet számukra az alábbi tájékoztató.

 

A német szakszervezetek az állam támogatásával állítottak össze egy 62 oldalas anyagot a közép-kelet-európai munkavállalók németországi legális munkavállalásának elősegítésére. Németországban „árnyékvilág” alakult ki a keleti EU-s tagállamokból munkát vállalók körül: szisztematikus kizsákmányolás, alvállalkozói hálózatok, munkaközvetítői cégek, kirendeltségek révén. Törvénytelen viszonyok alakultak ki: nem tartják be a legalapvetőbb szociális vívmányokat, a munkáltatók önkényesen diktálnak, nem tartják be a heti munkaidőt, megkerülik a minimálbért, utólag szerződést módosítanak, elcsalják a béreket, betegség idején a munkavállaló semmilyen ellátást nem kap, nem fogadják el a felmondás elleni védelmet.

 

A német munkavállalók érdekei is sérülnek a fenti visszásságok következtében. A DGB „Tisztességes mobilitás” című projektje a kiszolgáltatott külföldi munkavállalók tájékoztatása céljából támogatta ezt a hasznos kiadványt, amit bolgár, görög, horvát, lengyel, román, spanyol és magyar nyelvre is lefordítottak, mivel ez a munkavállalói kör német nyelvtudása nem elegendő a munka világában való boldoguláshoz.

 

A kiadvány sorra veszi azokat a legfontosabb információkat, melyek ismeretében tisztes munkához lehet jutni Németországban.

 

A „kiutazás előtti” rész tartalma: általános információk a német munkaerőpiacról; lehetőségei akkor a legjobbak, ha tud németül; milyen dokumentumokat vigyen magával; hogyan kell munkát keresni; munkakeresés munkaközvetítő segítségével; szezonális munkavállalás; mi tegyen ha állásajánlata van Németországban; kiküldetés Németországba; egyéni vállalkozás működtetése.

 

A „Miután megérkezett Németországba” című rész tartalma: mit kell tenni elsőként; munkavállalási engedély; munkaszerződés; bérezés; munkaidő; egészségbiztosítás; munkabalesetek és balesetbiztosítás; nyugdíjbiztosítás; szabadság; betegség; felmondás; próbaidő; egyéni vállalkozói munkavégzés; szakmai végzettségek és képzettségek elismerése; óvakodjon a munkaszerződésbe foglalt pénz-visszafizetési kötelezettségektől.

 

 A kiadvány végén találhatók a németországi fontosabb címek, a német szakszervezetek elérhetőségei és a legfontosabb magyarországi címek.

 

A szeminárium keretében Kordás László, a MASZSZ elnöke beszámolt a magyar munkavállalók védelmének tapasztalatairól a külföldi munkavállalás során.

A rendezvényen részt vettek a MASZSZ, az ÉSZT, a LIGA és a SZEF képviselői.

A magyar kormány, a munkaadók és a munkavállalók összefogásával hasonló célú kiadvány elkészítése lenne indokolt a külföldön munkát vállaló magyar állampolgárok számára.

A FES-DGB könyv a FES budapesti titkárságán térítésmentesen beszerezhető. Kapcsolódó honlapok: www.dgb.de  és www.fesbp.hu

 

Dr. Agg Géza

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem

09.27-én kerekasztal beszélgetés a szolidaritásról

A szolidaritás esélyei a válságban Meghívó a Nyomtass te is! klubeseményére   Időpont: 2022. szeptember 27. kedd, 19:00 óra Téma: Működhet-e a szolidaritás a válságban? Van-e esélye a szakszervezetek összefogásának,