Keresés
Close this search box.

Beszámoló a NYET tevékenységéről

A Nyugdíjbiztosítási Ellenőrző Testület végzi ellenőrző munkáját. Varga László utódjaként 2016. június 16-án kaptam meg a 3 évre szóló megbízást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beszámoló a NYET tevékenységéről

 

 

A Nyugdíjbiztosítási Ellenőrző Testület (NYET) az 1998. évi XXXIX. számú, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak és a társadalombiztosítás szerveinek állami felügyeletéről szóló törvény alapján végzi ellenőrző munkáját. 11 tagjából 3-3 főt az NGTT Munkaadói és Munkavállalói Oldala, 3 főt a Kormány, 2 főt pedig az Idősügyi Tanács javasol a kinevezést gyakorló országgyűlési elnök számára. Varga László utódjaként 2016. június 16-án kaptam meg a 3 évre szóló megbízást, amit dr. Hiller István, az Országgyűlés alelnöke adott át részemre a Parlament Delegátusi termében.

 

Beavatkozásra nincs szükség

 

Megállapítható, hogy 2015-ben a nyugdíjbiztosítási rendszer működése a hatályos törvényeknek megfelelt, az ellenőrzésre feljogosított szervezetek – köztük a Nyugdíjbiztosítási Ellenőrző Testület – is rendben lévőnek találták.

A NYET a jóváhagyott munkatervének megfelelően végezte munkáját, az év során 7 ülést tartott. A munkatervben meghatározott ütemezés alapján az év során folyamatosan monitorozta a nyugdíjbiztosítási rendszer 2016. évi működését és megállapította, hogy a folyamatok a költségvetési törvényben meghatározottak szerint zajlanak, beavatkozásra nincs szükség.

Tekintettel arra, hogy a jelenlegi magyar nyugdíjbiztosítási rendszer 20 évvel ezelőtt került bevezetésre, a 2008. évi gazdasági válság után eltörölték a 13. havi nyugdíjat, továbbá az Európai Unióban a magyar nyugdíjak alacsony szinten helyezkednek el, mielőbbi korszerűsítésére van szükség. A 2018-2022. évi kormányprogramban kiemelt helyen kell szerepeltetni a nyugdíjasok helyzetének javítását.

 

Nyugdíjfelzárkóztatási program

 

Nyugdíjfelzárkóztatási program kidolgozása szükséges:cél: az EU átlagnyugdíjának elérése; a nyugdíjemelés kövesse a reálkeresetek alakulását; az alacsony nyugdíjak kiemelt emelése; az alacsony nyugdíjak érjék el a létminimumot; a degresszív nyugdíj megállapítás újbóli bevezetése; a régen megállapított nyugdíjak valorizálása; a nyugdíj előtakarékosság ösztönzése állami eszközökkel, a munkaadók és a munkavállalók bevonásával.

 

Dr. Agg Géza

a NYET tagja, SZEF

 

(A teljes beszámoló az alábbi csatolmányban olvasható.)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.