Hasonló múlt, hasonló küzdelem

ETUI Ifjúsági Vezetőképzés 2. – Brüsszel. Szakszervezeti jogok és a tagság védelme.

 

 

 

 

 

 

Hasonló múlt, hasonló küzdelem

 

A tréning második hetétmegelőző négy hónapban számos konzultációt követően öt ország (Románia, Dánia, Írország, Lengyelország és Magyarország) fiatal vezetői a szakszervezeti jogok és a tagság védelme és elősegítése témában alapvetően három fő kérdésre keresték a választ országos szinten: (1) szakszervezeti sűrűség, (2) munkajog és munkaügyi kapcsolatok, valamint (3) tagszervezési stratégia. A különböző nemzeti kontextus megértésével feltárultak az egyes szakszervezetek gyengeségei és az erősségei. Világossá vált, hogy a hasonló történelmi múlttal rendelkező országok hasonló problémával küzdeneka szervezettség területén, mint Dánia, ahol 70% körüli a szakszervezeti tagság, de eltérések mutatkoztak a tagdíjfizetés mértékében, illetve az így befolyt összeg felhasználását illetően is. Általános trend mindenhol, hogy a közszférában magasabb a szervezettség. A kutatásról készített prezentációt a második nap mutattuk be.

 

 

Az öt napos tréning tematikáját tekintve nem sokban különbözött az első héttől. Az aktív tanulást a csoportos munkák, az egyéni feladatmegoldások, a viták és a tanulmányi látogatások biztosították. Alaposan megismerkedtünk az IndrustiAll és az EPSU munkájával, találkoztunk különböző belga szakszervezetekkel és elért eredményeikkel, de betekintést nyertünk az ETUI könyvtárába és dokumentációs központjába is. A nemzeti sajátosságoknak, egyezéseknek, különbözőségeknek köszönhetően egy-egy problémamegoldás számos oldalról mutatkozott meg, még szélesebbre tágítva a stratégiai gondolkodásmódot.

Az utolsó nap a köztes időszakban ránk váró munkát készítette elő. A csoportos kutatást egy következő szintre emelve, munkahelyi szinten analizáljuk a gyengeségeket és erősségeket, vizsgáljuk az alapszervezeti sajátosságokat. Célunk egy erős, megújulásra kész, szilárd lábakon álló alapszervezet elméleti megfogalmazása.

 

Kerék Eszter

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a