Hasonló múlt, hasonló küzdelem

ETUI Ifjúsági Vezetőképzés 2. – Brüsszel. Szakszervezeti jogok és a tagság védelme.

 

 

 

 

 

 

Hasonló múlt, hasonló küzdelem

 

A tréning második hetétmegelőző négy hónapban számos konzultációt követően öt ország (Románia, Dánia, Írország, Lengyelország és Magyarország) fiatal vezetői a szakszervezeti jogok és a tagság védelme és elősegítése témában alapvetően három fő kérdésre keresték a választ országos szinten: (1) szakszervezeti sűrűség, (2) munkajog és munkaügyi kapcsolatok, valamint (3) tagszervezési stratégia. A különböző nemzeti kontextus megértésével feltárultak az egyes szakszervezetek gyengeségei és az erősségei. Világossá vált, hogy a hasonló történelmi múlttal rendelkező országok hasonló problémával küzdeneka szervezettség területén, mint Dánia, ahol 70% körüli a szakszervezeti tagság, de eltérések mutatkoztak a tagdíjfizetés mértékében, illetve az így befolyt összeg felhasználását illetően is. Általános trend mindenhol, hogy a közszférában magasabb a szervezettség. A kutatásról készített prezentációt a második nap mutattuk be.

 

 

Az öt napos tréning tematikáját tekintve nem sokban különbözött az első héttől. Az aktív tanulást a csoportos munkák, az egyéni feladatmegoldások, a viták és a tanulmányi látogatások biztosították. Alaposan megismerkedtünk az IndrustiAll és az EPSU munkájával, találkoztunk különböző belga szakszervezetekkel és elért eredményeikkel, de betekintést nyertünk az ETUI könyvtárába és dokumentációs központjába is. A nemzeti sajátosságoknak, egyezéseknek, különbözőségeknek köszönhetően egy-egy problémamegoldás számos oldalról mutatkozott meg, még szélesebbre tágítva a stratégiai gondolkodásmódot.

Az utolsó nap a köztes időszakban ránk váró munkát készítette elő. A csoportos kutatást egy következő szintre emelve, munkahelyi szinten analizáljuk a gyengeségeket és erősségeket, vizsgáljuk az alapszervezeti sajátosságokat. Célunk egy erős, megújulásra kész, szilárd lábakon álló alapszervezet elméleti megfogalmazása.

 

Kerék Eszter

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább