Bérstratégiánk

Kiegészítő bérrendezést biztosítson a kormány közszolgálatok azon területein, ahol nem történt az elmúlt években semmi – és erről rövid időn belül tárgyaljunk az OKÉT-on.

A SZEF 2017-re vonatkozó bérstratégiájáról

 

A SZEF Ügyvivő Testülete 2016. november 8-án első alkalommal tartott tematikus ülést, amely a döntően szervezeti kérdések megtárgyalására korlátozódó havi üléseken túl, egy lényeges érdekvédelmi kérdés megvitatását szolgálta. Ez esetben az egyetlen napirend a bérhelyzet és a bérkövetelés volt.

A korábbi konföderációs megbeszéléseken az az álláspont született, hogy a minimálbér emelés következtében két év alatt – azaz 2018-ig – a nettó bér érje el a legutoljára mért létminimum összegét. Ehhez legalább 12 %-os emelés szükséges jövő évben. (Kiegészítő megjegyzés: A kormány jelenlegi 15 %-os emelése nem áll ezzel ellentétben, azaz „nem kínált többet, mint a szakszervezetek, mert a kormány 2017-es és 2018-ra tervezett emelése pontosan ezt hozza létre, csak 2017-ben nagyobb, 2018-ban kisebb mértékű emelést tartalmaz, mint az eredeti szakszervezeti javaslat.)

A SZEF ÜT tematikus ülésén arra az álláspontra jutottunk, hogy a közszféra béreinek elfogadhatatlan, immár súlyos működési problémákat is okozó, alacsony szintje miatt a SZEF

  1. 2017-re csak 15 %-os minimálbéremelést
  2. és ezt lényegesen meghaladó garantált bérminimum (gbm.) emelést fogad el,
  3. továbbá tekintettel arra, hogy a két legalacsonyabb bérnek az emelése immár a közszolgálati bértáblákat szinte teljes egészében érvényteleníti („felnyomja”), és ezen kívül is csak az alacsony béreket érinti, a közszolgáltatások minden olyan ágazatában és foglalkoztatási területén, ahol nem történt az elmúlt években bérrendezés 30 %-ot elérő bérrendezést követelünk. Ez magánban foglalja az elért minimálbéremelést, illetve gbm-et. (Tehát, ha a minimálbéremelés 15 %, akkor további átlag 15 %-ot, ha a gbm. 25 %, akkor az ez által érintett munkavállalói csoportokban további átlag 5 %-ot.)

Döntésünkről elkezdtem a tájékoztatást az érintett partnerek körében, terveztük, és továbbra is tervezzük, hogy az OKÉT (Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács) keretében folytatjuk erről a tárgyalásokat.

Napokon belül, november 11-én került sor a VKF (Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma) ülésére. Ennek az érdekegyeztető fórumnak a létrehozása óta – a többször hangoztatott kérésünknek megfelelően – most először kaptak meghívást a nem versenyszférás konföderációk, az ÉSZT és a SZEF vezetői.

A Fórumon Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette a minimálbér 15 %-os, a gbm. 25 %-os emelésének tervét

A jelenlegi kormányjavaslat tehát teljes mértékben azonos a SZEF követeléseinek két pontjával.

Az ülésen elmondtam, hogy az intézkedést örömmel fogadjuk, és az egyezik a SZEF erre vonatkozó igényeivel, de egyúttal súlyos fenntartásaink is vannak. Igazságtalan, mind a szakképesítést, mind az életkort semmibe vevő helyzet alakul így ki, mivel a középfokú OKJ-s tanfolyamot végzett pályakezdő ugyanúgy a gbm.-t (azaz felemelve, majd bruttó 162.250 forintot) kap havi fizetésként, mint az egyetemi végzettségű negyvenes éveiben járó, nélkülözhetetlen tapasztalattal és tudással rendelkező szakember. Kértem, hogy a közszolgálatok minden olyan ágazatában és foglalkoztatási területen, ahol nem történt az elmúlt években bérrendezés a minimálbér és gbm. rendezésével együtt kiegészítő bérrendezést biztosítson a kormány, és erről rövid időn belül az OKÉT-on tárgyaljunk. A miniszter és a jelenlévő Cseresznyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a probléma jelentőségét elismerték, és annak szükségességét is, hogy erről az OKÉT-on tárgyaljunk. 

A november 15-i és a harmadik, november 18-i VKF ülésen sem történt megállapodás, mert a munkaadó oldal elfogadhatatlannak tartja ezt a mértékű emelést és az ezzel együtt bejelentett 4 %-os járulékcsökkentést. 10 %-os minimálbér és 20 %-os gbm. emelést tartanának megfelelőnek vagy erőteljesebb járulékcsökkentést.

 

Budapest, 2016. november 18.

 

Földiák András

elnök

 

(A témával kapcsolatban lásd még a “Választási béremelés” című cikket, amely megjelent a Népszavában. Olvasható honlapunk november 14-i dátumánál.-Szerk.)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a