MKKSZ: sztrájkolnak a szociális munkások

December 5-én azt szeretnék elérni, hogy az ágazatban dolgozók bére 30 százalékkal nőjön.

 

 

 

 

MKKSZ: sztrájkolnak a szociális munkások

 

December 5-én sztrájkolni fognak a szociális dolgozók – eztBoros Péterné, az MKKSZ elnöke jelentette be. Egyebek között azt szeretnék elérni, hogy az ágazatban dolgozók bére 30 százalékkal nőjön.

 

Országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ).

A sztrájk elsődleges célja, hogy elérjék: november 12-e, a Szociális Munka Napja ( lásd bővebben honlapunkon: http://www.szef.hu/hirek/1110/4 ) fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal nőjön az ágazatban dolgozók keresete.

A szociális területen már most is nagy a regisztrált munkaerőhiány, az alacsony keresetek miatt pedig egyre nehezebb munkavállalókat találni, így a szociális területen dolgozók napi 10-12 órát dolgoznak, miközben a felelősség és a teher egyre nagyobb rajtuk. Fenntarthatatlanok a szociális ágazatban tapasztalható munkafeltételek. Több diplomával rendelkező munkavállalók a munkaszerződésben foglaltakkal ellentétben sokkal többet kénytelenek dolgozni az átlagosan 110 ezer forintos nettó bérért.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke szerint rövid időn belül ellátási nehézségek lesznek a szociális ágazatban, amelynek jeleit több területen már most is tapasztalni lehet.

Az MKKSZ a munkabeszüntetéssel azt szeretné elérni, hogy a kormány mint a terület legnagyobb munkaadója üljön le és kezdjen tárgyalásokat a terület képviselőivel a keresetekről, a szakemberhiány pótlásáról és a munkakörülmények javításáról. Az azonnali 30 százalékos keresetnövelésre vonatkozó bérintézkedés csak a jelenlegi munkavállalók megtartására alkalmas, további bérintézkedések szükségesek a hiányzó közel 10 százalékos munkaerőhiány visszapótlására.

– Az ágazat minden dolgozója felé – fenntartótól függetlenül – sztrájkfelhívással fordulunk a keresetek növelése érdekében. Mi nem az utcán, hanem a feszültséget jelentő munkahelyeken szeretnénk ennek a kérdésnek a megoldását nyomásgyakorlással kikényszeríteni a kormányzattól. Szeretnénk, ha a dolgozók a saját kiállásukkal kényszerítenék ki a harmincszázalékos keresetemelést – nyilatkozta Boros Péterné a HírTv-ben.

SZEF Sajtóiroda

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a

A SZEF a 10. Lakásmeneten.

A SZEF és egyes tagszervezeteinek (SZTDSZ, SZÁD, KKDSZ) aktivistái részt vettek a 10. Lakásmenten, követelve az igazságosabb lakáspolitikát! Az eseményről a Mérce hasábjain a következő cikkekben olvashatunk: „Üres házak mindenhol,

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem

09.27-én kerekasztal beszélgetés a szolidaritásról

A szolidaritás esélyei a válságban Meghívó a Nyomtass te is! klubeseményére   Időpont: 2022. szeptember 27. kedd, 19:00 óra Téma: Működhet-e a szolidaritás a válságban? Van-e esélye a szakszervezetek összefogásának,