Keresés
Close this search box.

Vezetőképzés a szakszervezetekben

A tudásháttér felszámolódott. Új szakszervezeti kultúrát kell teremteni. A részesedés arányait újra kell osztani. Felelősségtudatot kívánunk átadni.

2016. szeptember 09-11-én tartottuk Bakonybélben öt megye és a fővárosból érkezett tagszervezeti vezetők részvételével a koordinációs testületek kihelyezett ülését. Szombaton, 10-én délelőtt Boros Péterné alelnök asszony, az MKKSZ elnöke megtartotta második előadását is, amelynek címe Vezetőképzés a szakszervezetekben avagy egy konkrét kísérlet (a SZEF Akadémia).

Értékeket és érdekeket, megfontolásokat (szempontokat), megoldásokat (eredményeket) sorolt az előadó, Boros Péterné, de szólt a kudarcokról is. Részletezte a középvezetők és véleményvezérek képzésének problémáit; a közszolgálati – ágazati politikák – hatását hazánkban, például hogy a mai lakosság döntő többsége nem tudja: a mai közszolgálati ellátásokat évszázados érdekharcok útján szerezték meg a bérből élők, az alkalmazottak. Kiemelte, hogy a rendszerváltás osztozkodási konszenzusa mára semmivé lett, illetve hogy a finn példával ellentétesen az oktatás, az egészségügy, a foglalkoztatás terén még sosem volt harmonikus, nemzetépítő és következetesen kitartott – kormányokon átívelő – több évtizedes fejlesztés hazánkban.

Ismertette az előző ciklus öt előadásának fő tematikáit és megállapításait, így a résztvevők hallhattak az állam és társadalom, a közszolgáltatások, a nemzet egészsége, az oktatás, a nyugdíjrendszer fontosabb kérdéseiről. Mint kiemelte, sikerült megvalósítaniuk, hogy az öt témát egyéni és közösségi feldolgozásra is alkalmas formában tegyék elérhetővé a www.szefakadémia.hu  weblapon. Céljuk érveket gyűjteni a közszolgálati szakszervezeti egység megteremtéséhez, új társadalompolitikai program kimunkálása a SZEF, a szakszervezetek számára – húzta alá Boros Péterné az MKKSZ elnökasszonya.

De lássuk részletesen az előadó által rendelkezésünkre bocsátott anyagot.

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a