Az első magyar önkormányzati sztrájk

Történelmi értékű, mert Magyarországon soha, semmikor nem sztrájkoltak önkormányzati dolgozók.Munkavállalói erőpróba ?vagy az MKKSZ, mint „trójai faló”?

Az első magyar önkormányzati sztrájk

 

2016. szeptember 09-11-én tartottuk Bakonybélben öt megye és a fővárosból érkezett tagszervezeti vezetők részvételével a koordinációs testületek kihelyezett ülését.Szombaton, 10-én 09 00-kor kezdődött Boros Péterné alelnök asszony, az MKKSZ elnökének  elsőelőadása.

„Az első magyar önkormányzati sztrájk” címmel, „Munkavállalói erőpróba ?vagy az MKKSZ, mint „trójai faló”?”  alcímmel tartott vetített előadás kitért az előzményekre , így  pl. 2015. december 23-ára, amikor a kormány – előzetes egyeztetés nélkül – törli a közszolgálati életpálya programot, mintegyezzel adva„karácsonyi ajándékot a közszolgálati tisztviselőknek”. Ismertette a sztrájk követelést: 30%-os általános béremelést 2016. október 1-től önkormányzati köztisztviselőknek,ügykezelőknekés a technikai dolgozóknak is. Mint megtudtuk mindezek forrásigénye 22,4 milliárd forint. Követelték tehát azegységes előmeneteli és javadalmazási rendszert, azonos követelményekhez azonos feltételeket az állami és az önkormányzati közigazgatásban. Kitért az MKKSZ elnökasszonya a közigazgatási sztrájkszervezés különleges követelményeire, a szövetségesekre ill. az ellenérdekeltekre is.

Mint kiemelte a 2016. jún. 22-én történtek egyértelmű sikert jelentenek, mert a mai Magyarországon a totális megfélemlítettség és a túlbuzgó kormányzati lojalitás ellenére közel 7000-en névvel, arccal vállalták a sztrájkban való részvételt és a sztrájkolás érdekében 18-20 hivatalban új MKKSZ alapszervezet is létre jött. Tanulságok: ennek a sztrájknak nem a végrehajtása, hanem a meghirdetése jelentette az igazi áttörést. Megtudhattuk a sztrájk nem „ördögtől” való. Ez a sztrájk történelmi értékű, mert Magyarországon soha semmikor nem sztrájkoltak önkormányzati dolgozók.

Az erőpróba folytatódott szept. 14-én – egész napos munkabeszüntetéssel!

 

De lássuk az előadó által rendelkezésünkre bocsájtott anyagot.

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább