Az első magyar önkormányzati sztrájk

Történelmi értékű, mert Magyarországon soha, semmikor nem sztrájkoltak önkormányzati dolgozók.Munkavállalói erőpróba ?vagy az MKKSZ, mint „trójai faló”?

Az első magyar önkormányzati sztrájk

 

2016. szeptember 09-11-én tartottuk Bakonybélben öt megye és a fővárosból érkezett tagszervezeti vezetők részvételével a koordinációs testületek kihelyezett ülését.Szombaton, 10-én 09 00-kor kezdődött Boros Péterné alelnök asszony, az MKKSZ elnökének  elsőelőadása.

„Az első magyar önkormányzati sztrájk” címmel, „Munkavállalói erőpróba ?vagy az MKKSZ, mint „trójai faló”?”  alcímmel tartott vetített előadás kitért az előzményekre , így  pl. 2015. december 23-ára, amikor a kormány – előzetes egyeztetés nélkül – törli a közszolgálati életpálya programot, mintegyezzel adva„karácsonyi ajándékot a közszolgálati tisztviselőknek”. Ismertette a sztrájk követelést: 30%-os általános béremelést 2016. október 1-től önkormányzati köztisztviselőknek,ügykezelőknekés a technikai dolgozóknak is. Mint megtudtuk mindezek forrásigénye 22,4 milliárd forint. Követelték tehát azegységes előmeneteli és javadalmazási rendszert, azonos követelményekhez azonos feltételeket az állami és az önkormányzati közigazgatásban. Kitért az MKKSZ elnökasszonya a közigazgatási sztrájkszervezés különleges követelményeire, a szövetségesekre ill. az ellenérdekeltekre is.

Mint kiemelte a 2016. jún. 22-én történtek egyértelmű sikert jelentenek, mert a mai Magyarországon a totális megfélemlítettség és a túlbuzgó kormányzati lojalitás ellenére közel 7000-en névvel, arccal vállalták a sztrájkban való részvételt és a sztrájkolás érdekében 18-20 hivatalban új MKKSZ alapszervezet is létre jött. Tanulságok: ennek a sztrájknak nem a végrehajtása, hanem a meghirdetése jelentette az igazi áttörést. Megtudhattuk a sztrájk nem „ördögtől” való. Ez a sztrájk történelmi értékű, mert Magyarországon soha semmikor nem sztrájkoltak önkormányzati dolgozók.

Az erőpróba folytatódott szept. 14-én – egész napos munkabeszüntetéssel!

 

De lássuk az előadó által rendelkezésünkre bocsájtott anyagot.

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós