Keresés
Close this search box.

A kiégés szerepe, jelentősége és megelőzési lehetőségei

Krónikus emocionális megterhelés. Magas munka- és érzelmi követelmények. A munka összetettsége, “befejezetlensége”,rossz visszajelzés.

 

A kiégés szerepe, jelentősége és

megelőzési lehetőségei

 

 

A koordinációk kihelyezett ülésén 2016. szeptember 9-11-én Bakonybélbenaz egyik legérdekesebb előadást Dr. Medgyaszai Melinda volt államtitkár asszony tartotta.

A gyakorló pszichoterapeuta, viselkedésterapeuta a “burn out” szindrómáról, magyarul a segítőfoglalkozásúak mindennapi gondjáról, a kiégésről beszélt. A résztvevők kérésre azonnal tényleges, valóságos „kezelésben” is részesültek – erről ki-ki maga tud beszámolni.

A kiégés Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus szerint: „krónikus emocionális megterhelés, stressz nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, mely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek.”

Előidézhetik munkakörrel összefüggő faktorok: fizikai környezet, magasmunka- és érzelmi követelmények, túlzott felelősség, a munka összetettsége, “befejezetlensége”,rossz visszajelzés, továbbá szerepkonfliktusok, hosszú, irregulárismunkaórák, valaminteszközproblémák pl. számítógéppel/számítástchnikávalkapcsolatosak. Kapcsolatitényezők: rossz kapcsolatok, konfliktusok, diszkrimináció, zaklatás. Szervezeti kérdések: munkaidő rugalmassága/rugalmatlansága, együttműködési lehetőségek beszűkülése, ellehetetlenülése. Menedzsmentproblémák: vezetésiproblémák, létszámhiány, átszervezések, leépítések.Munka-magánéleti kötelezettségek egyeztetésének problémája.

De lássuk az előadó által rendelkezésünkre bocsájtott anyagot.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik