A kiégés szerepe, jelentősége és megelőzési lehetőségei

Krónikus emocionális megterhelés. Magas munka- és érzelmi követelmények. A munka összetettsége, “befejezetlensége”,rossz visszajelzés.

 

A kiégés szerepe, jelentősége és

megelőzési lehetőségei

 

 

A koordinációk kihelyezett ülésén 2016. szeptember 9-11-én Bakonybélbenaz egyik legérdekesebb előadást Dr. Medgyaszai Melinda volt államtitkár asszony tartotta.

A gyakorló pszichoterapeuta, viselkedésterapeuta a “burn out” szindrómáról, magyarul a segítőfoglalkozásúak mindennapi gondjáról, a kiégésről beszélt. A résztvevők kérésre azonnal tényleges, valóságos „kezelésben” is részesültek – erről ki-ki maga tud beszámolni.

A kiégés Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus szerint: „krónikus emocionális megterhelés, stressz nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, mely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek.”

Előidézhetik munkakörrel összefüggő faktorok: fizikai környezet, magasmunka- és érzelmi követelmények, túlzott felelősség, a munka összetettsége, “befejezetlensége”,rossz visszajelzés, továbbá szerepkonfliktusok, hosszú, irregulárismunkaórák, valaminteszközproblémák pl. számítógéppel/számítástchnikávalkapcsolatosak. Kapcsolatitényezők: rossz kapcsolatok, konfliktusok, diszkrimináció, zaklatás. Szervezeti kérdések: munkaidő rugalmassága/rugalmatlansága, együttműködési lehetőségek beszűkülése, ellehetetlenülése. Menedzsmentproblémák: vezetésiproblémák, létszámhiány, átszervezések, leépítések.Munka-magánéleti kötelezettségek egyeztetésének problémája.

De lássuk az előadó által rendelkezésünkre bocsájtott anyagot.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós