Protokolláris NGTT?

Elmaradt ígéretek. Nem lehetett vita. Munkaerőhiány a közszférában! Az 52-ek tanulsága…

Protokolláris NGTT ?

 

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) alakuló plenáris ülésére 2016. szeptember 16-án (pénteken) 13 órától került sor a Pesti Vigadó épületében – s az szünettel is igen rövid ideig tartott.

Az idén módosult NGTT-törvény szerint a tanács hat oldalból áll, a gazdasági, munkavállalói, civil, egyházi és  tudományt képviselő oldalak kiegészültek a művészeti oldallal, ezt a Magyar Művészeti Akadémia négy delegáltja jelenti.

A SZEF-et Földiák András, a konföderáció elnöke és Koller Erika külügyi munkatárs, az EESC (Európai Gazdasági Szociális Bizottság) munkavállalói csoportjának tagja képviselte. A megbízólevelek megígért ünnepélyes átadására nem került sor és a  szintén  „előre jelzett” miniszterelnöki jelenlét is „elmaradt”.

„Az ország gazdasága jó irányba halad, csökken a munkanélküliség, emelkednek a bérek, a családok jobban élnek, a családtámogatási rendszer egész Európában egyedülálló”– mondta Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az alakuló ülésén. Hozzátette, a munka korántsem fejeződött még be, a megkezdett közös gondolkodást folytatják.

 

Előterjesztés hiányában…

 

Balogh Zoltán miniszter megnyitójáról nem volt vita. Így az általa festett igen szépen mutató munkaerő-piaci képet az NGTT nem tudta véleményezni. A miniszter úr a megnyitó megtartása után el is köszönt. Ezt követően Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára beszélt a munkaerőhiányról és ezzel összefüggésben a foglalkoztatottsági helyzetről. Írásos előterjesztés hiányában azonban a Tanács oldalai (erről szintúgy) nem tudták kialakítani álláspontjaikat, ahogyan ezt a munkavállalói oldal mellett a civil és az egyházi oldal képviselője is sajnálattal hangsúlyozta. A pénteki „megbeszélés” tehát nem tekinthető érdemi tárgyalásnak.   

Földiák András hozzászólásában hangsúlyozta: a munkaerőhiány esetében általában csak a versenyszférára gondolunk. Csak a vállalkozások küzdenek ilyen problémákkal, feltételezik többen, holott, amint az a Cseresnyés Péter államtitkár által bemutatott táblázatokban is látható volt, a gond egyre határozottabban jelen van a közszférában is. Legerősebben az egészségügyben, aztán az oktatás és a művészet területén. Fontos lenne az adott ágazatok szakmai szervezeteivel és szakszervezetivel áttekinteni, ők hogyan ítélik meg a helyzetet, mit javasolnak megoldásként és mit tudnának tenni érte. Valószínűleg sokféle és hasznos észrevétel születne – hangoztatta a SZEF elnöke.

 

A közintézmény nem teher

 

A kormány általában, mint teherre tekint a közintézményekre, holott azok igen fontos foglalkoztatók és „bevételt termelő szervezetek” is. Erre azonban ritkán gondolnak, nem jelent meg ez a szempont a most megszüntetett vagy beolvasztott 52 háttérintézmény esetében sem. Nem az merült fel: azok miként tehetnének többet, „hogyan hajthatnának nagyobb hasznot”? Fontos lenne tehát inkább a fejlesztésükre gondolni és ennek keretében a szakember hiány megoldására is születhetnének javaslatok – fogalmazott Földiák András, a SZEF elnöke.

SZEF Sajtóiroda  

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a

A SZEF a 10. Lakásmeneten.

A SZEF és egyes tagszervezeteinek (SZTDSZ, SZÁD, KKDSZ) aktivistái részt vettek a 10. Lakásmenten, követelve az igazságosabb lakáspolitikát! Az eseményről a Mérce hasábjain a következő cikkekben olvashatunk: „Üres házak mindenhol,

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem

09.27-én kerekasztal beszélgetés a szolidaritásról

A szolidaritás esélyei a válságban Meghívó a Nyomtass te is! klubeseményére   Időpont: 2022. szeptember 27. kedd, 19:00 óra Téma: Működhet-e a szolidaritás a válságban? Van-e esélye a szakszervezetek összefogásának,