Keresés
Close this search box.

Koordinátorok mondták…

SZEF-nek köszönhető váci városi kollektív szerződés. Attól SZEF a SZEF, hogy a területen, a településeken is él. Kézbeadható szakszervezeti kisokos valamint a kötetlen beszélgetésekre való igény.

 

 

 

 

 

 

Koordinátorok mondták…

 

 

Heves, Pest, Veszprém, Zala, Győr-Sopron megyei koordinációs testületek vezetőinek, tagszervezeti vezetőinek kihelyezett koordinációs testületi rendezvényére 2016. szeptember 9-11-én Bakonybélben került sor, melyet Szabó F. Attila a SZEF Pest és  Zala megyei koordinátora szervezte.

 

Előadást tartott: Földiák András a SZEF elnöke; Dr. Horváth István habilitált egyetemi docens, az ELTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszékének vezetője; Boros Péterné SZEF alelnök, MKKSZ elnök; Galló Istvánné SZEF alelnök, PSZ elnök; Dr. Medgyaszai Melinda volt államtitkár, gyakorló terapeuta. Előadásaik megküldésére ígéretet tettek, amint megérkeznek, közre adjuk.

 

A koordinációk, koordinátorok bemutatkoztak, elemezték helyzetüket, elmondták véleményüket, javaslatokat tettek. Ezekből adunk közre néhányat ízelítőül, név nélkül és a teljesség igényét is mellőzve. Meglepő talán, de egy ilyen kis országban is vannak jelentős területi különbségek, pl. a határmenti városokban igen nehéz  szakszervezeti munkát szervezni, de speciális  probléma a jelentős területi, közlekedési széttagoltság is.

 

„A helyzetről” szólva elmondták még: megyei értekezletet  több helyütt nehéz összehívni, de városon belül már jellemzőbb az együttműködés ill. az is, hogy meghívják a társ-szakszervezeteket. Gyakran az éppen „aktuális” koordinátor biztosítja a helyet. Van, ahol a közgyűlés figyelembe veszi a szakszervezetiek véleményét – vagy akkor vagy később válaszolnak is. Előfordult és ötletként felmerült, annak az estnek a „továbbhasznosítása”, amikor a koordinátor pedagógus élt azzal a lehetőséggel, hogy korábban ő tanította az éppen regnáló polgármestert – őt mindig fogadták. Van/volt, ahol a települési vezetővel való tárgyalás során kihasználták „a tekintélyt”, hogy ők „a megyétől” jöttek. Sajnos vannak „ágazatok”, amelyek láthatóan nem is akarnak részt venni a közös munkában. Megállapítható, hogy 10-15 éve hatékonyabban működött a megyei egyeztetés. Több helyen jó kapcsolatot ápolnak a MASZSZ-tagokkal, kapnak, szereznek, kérnek kiadványokat, amelyekből sajnos kevés példány jut. Van olyan is, ahol olyan jó kapcsolatot sikerült kialakítaniuk, hogy a munkáltató kölcsönadja a céges gépkocsit. Sajnálatos a potyautas-effektus, jelentősen befolyásolja a szervezhetőséget.

 

Kritikaként fogalmazódott meg, hogy előfordulnak szervezetek, amelyeknek az ÜT-ben ülő vezetőinek igen nagy a hangja, miközben a megyei szervezeteik nem működnek. Mint mondták, a SZEF-központ nem használta/használja ki, sosem élt azzal az alsóbb szintű fokozott érdeklődéssel, ami az országos szint felé irányul részükről. „Nem attól SZEF a SZEF, hogy az ágazati vezetői összejönnek, hanem attól, hogy a területen, a településeken is él.” Voltak ígéretek, azokat csak ritkán teljesítették. „Időnként dotálni kell a koordinációt”-hangzott el.

 

Az eredmények kapcsán említésre került, hogy volt SZEF-nek köszönhető váci városi kollektív szerződés, amíg a KLIKK nem jött – és Kecskeméten is hasonlóra volt/van példa. Van megye, ahol szinte a nulla-szintről is sikerült „újraéleszteni” a működésünket – s most is számosan vannak jelen. Rétegklubot (nyugdíjas klubot) is működtetnek, amelyről több pozitív cikk jelent meg a helyi lapban. Sok szabadidős programot szerveznek, évente 2-3 kirándulást Ausztriába, havonta egy-két színházi látogatást Budapestre, azon túl adventi rendezvények vannak és nőnap, plusz férfinap. A törvényekből, jogszabályokból felkészült, lelkes, bármikor rendelkezésre álló kolléganő mögé szívesen beállnak az emberek – állapították meg a „sikeresség titkát”.

 

Szeretnének több programot, amely egyként munka és „szórakozás” is (tréning,stb.). Igen jelentős a kézbevehető/kézbeadható szakszervezeti kisokos iránti igény. Örülnének a más konföderációkkal (főként MASZSZ) való konkrét kooperációknak, közös kiadványoknak. Egyöntetű volt az igény a kötetlen beszélgetésekre. Kérik, hogy a beszámolójuk szerintük elavult kérdéseit alakítsák át.

 

 

SZEF Sajtóiroda

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.