Keresés
Close this search box.

Horányból hoztuk…

Állva maradtunk! Kijárásos politika. Pártok és szakszervezetek? Platformok? Legyünk partnerek!

Horányból hoztuk…

 

Horányba, a Baloldali Sziget Fesztiválra kapott meghívást a közelmúltban a SZEF elnöke, Földiák András. A kérdéseket jól megkaptunk….

 

A Baloldali Sziget Fesztivállal egy időben társult konferenciát tartott az Európai Baloldali Párt Kelet-Európai Munkabizottsága, továbbá a konferencia kiemelt témája a menekültválság okainak feltárása volt, ill. annak következményei a régióra nézve és a lehetséges megoldások keresése.

A szakszervezetek erőtlenségének okai

Az első napon a nagyteremben került sor ”A szakszervezetek erőtlenségének okai Közép- és Kelet-Európában” című kerekasztalbeszélgetésre, melyneklevezető elnöke Ferencz Norbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) ifjúsági tagozatának elnöke, a SZEFIT tagja volt. Előadóként meghívták: Kordás Lászlót, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökét és Földiák Andrást, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnökét. A szintén meghívott Gál Rezső, az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnöke nem jött el, nem mentette ki magát.

 A szakszervezeti erőtlenség okait kutatandó első felvetés volt, hogy nincs erős, munkásokra befolyással bíró szakszervezeti sajtó. A válasz némi kitérővel kezdődött: Kordás László szerint követhető az átalakulás, ők követik. Nem írták alá a bérmegállapodást sem a múlt ősszel, ahol 9-13 % -ról indultak a tárgyalások. A Munkástanácsok és a Liga viszont ennek a felét „aláírták”. Úgy érzi, felelősek az aláírók azért a helyzetért, amely ma a munkaerő kiáramlás és a bérhelyzet területén tapasztalható. Hogy nem írták alá, annak közjogi következménye nem volt; szakszervezet-politikai annál inkább. Miskolcon a közlekedésiek elkezdtek szerveződni, s Győrben is „megindultak”, ahol, mint emelte ki Kordás, a szakszervezeti vezetőik jelentős része  nő s 12 %-os béremelkedést értek el. Így történt, amit egyre inkább meg kell szoknia a tulajdonosnak, hogy a profitból kevesebbet visz haza.

 

Állva maradtunk!

 

Földiák András kifejtette: azt a minimálbéremelést mi sem fogadtuk el, mert elfogadhatatlannak, a dolgozói szegénység „melegágyának” tekintettük. Bemutatkozásként kiemelte továbbá, nemcsak a közszolgálatban dolgozókat tömöríti a SZEF, hanem a Munka Törvénykönyve szerint foglalkoztatottak is vannak nálunk, igaz nem túl sokan, de törekszünk a mind nagyobb szervezettségük elérésére.

Nem vagyunk erőtlenek, hangsúlyozta és nem szabad kishitűeknek lennünk. Állva maradtunk és a szakszervezetek állnak ma is, amikor annyi nemtelen kormányzati támadás éri mindenfelől a társadalmi ill. civil szervezeteket, gondoljunk csak a norvég alapra, a kockás ingesek elleni kormányzati kirohanásokra vagy akár a kéményseprők esetére is, stb. A szakszervezeti mozgalomnak ma kb. 300 ezer tagja van, ebből a SZEF 13 ágazatban 69 ezer főt tömörít.

Pici és részeredményeket értünk el. Például a bértábla sorainak megnövelése terén és úgy tűnik „az NGTT-t is addig hiányoltuk, amíg lehet még belőle valami”. Elértük azt is, hogy a SZÉP-kártya megmaradt, bár nem az álltalunk szorgalmazott cafetéria-konstrukcióban. Hogy nem vagyunk elég erősek mégsem, annak oka a jelenlegi kormányzati politika, amely semmiképp sem nevezhető barátinak ill. a belső gyengeség, a kihasználatlan megújulási lehetőségek mellőzése.

 

Kijárásos politika

 

Az ún. kijárásos politika is gyengíti a szakszervezeti munkát, hangsúlyozta a SZEF elnöke. Ekkor a szakszervezeti tag és a kollektív érdekérvényesítő szervezet vezetője is igyekszik jóban lenni akivel csak lehet. Ennek példája, amikor valaki azt hiszi, hogy majd ő egyénileg kijárja, elintézi az igazát, de az is ide sorolható, amikor a Munkástanácsok és a Liga aláírta az említett megállapodást, amit végkép nem kellett volna megtenniük. ”Írjuk alá, legyünk jóban!”- így összegezhető ez a sajnálatos magatartási mód.

 

Legyünk partnerek!

 

Ennek a cselekvési módnak az ellentéte a „legyünk együtt partnerek”-nek nevezhető magatartási, etikai forma, húzta alá Földiák. Ez egyben a kiút felé is visz: konkrét részügyekben összefogni, azt nem elengedni. Ilyen lehetett volna a Munka Törvénykönyve módosítása, vagy most a migrációs népszavazás.

Ha nem vagyunk elég erősek, a tag sem lát bennünket annak. Összefogni konkrétabban s egyben tágabban kellene tehát.

 

Közös lap?

 

Ferencz Norbert nem tágított a kérdésétől: közös lap, ami az újságosoknál kapható? Kordás válasza: a MASZSZ két héten belül szakszervezeti tv indít. (Mint megtudtuk később ez on-line tv lesz a tervek szerint – és még kell hozzá több, mint két hét.) A nyomtatott ágazati lapjaik ugyanakkor hagyománytiszteletből is maradnak.

Egy mondatos, egyre inkább ütőképesnek bizonyuló információk gyártásával – ami a „Tudta?” plakát kampányokból jól ismert – a Tolna megyei képviselet van megbízva, derült ki.

Fontos az elérés, de beszervezés csak személyes érintettség révén lehetséges, húzta alá Kordás László.

Földiák András ugyanerről a témáról elmondta: jó, profi lapot kell csinálni, mégpedig szerinte honlapot. Mint mondta, ő ebben látja a kommunikáció lehetőségét, ami kiegészülhet esetenként és igény szerint nyomtatott kiadványokkal is. Továbbá fontosnak ítélte a kommunikációs „lehetőségek” minőségét, szerkesztettségét, az információk rendezettségét, hasznosságát és a fórum(ok) összekapcsolhatóságát is  Felhívta továbbá a figyelmet a hatékonyságra, a „terjeszthetőségre” és mindezek költségtényezőire is.

Szerinte „egyedül nem megy”. Szakszervezeti tv-nek, szakszervezeti rádiónak is összefogással, jelentősebb számú közönség igényének kielégítése esetén van „szép esélye”.

 

Platformok?

 

Szakszervezeti tisztségviselők parlamenti helyekért indulásának van-e esélye, foglalható össze az utolsó kérdéskör.

Földiák: „túlzásba vittük, hogy mi nem politizáltunk”. Miért ne lehetne egyeztetni egy párttal, amelyik azt mondja, amit mi szeretnénk, esetleg azt is teszi, amiért mi küzdünk. Választások előtt ültessük le a pártokat, szembesítsük őket azzal, mit akarunk.

Ausztriában egy szakszervezeti szövetségen belül megvannak a pártfrakciók, a platformok. Lehetőség van belső kibeszélésre. Hozzuk létre, ha ez szükséges a hatékonyabb érdekérvényesítéshez! A belső fórumok valóság igényeihez való igazítottsága lehetőség a belső demokrácia fejlődésére. Megszűnne végre a belső pluralizmus miatt a „kommunista bélyeg” is a szervezeten és az a tagozat kereshetné meg a közös konföderációs véleménnyel az adott pártot, amelyik legközelebb van hozzá.

 

Pártok és szakszervezetek?

 

A szakszervezeti parlamenti frakció lehetséges voltára való (utópista- Szerk.) rákérdezésre Kordás válasza: ma a munkásoknak nincs politikai képviselete; nevükben politizálók ugyan vannak, de az nem ugyanaz. A mai kormánypárt pedig minden látszatintézkedése ellenére tőkepárti. Kordás kiemelte ugyanakkor a hazafiasság felvállalásának fontosságát, a tőkével szemben a hazai munkavállalók védelmét.

Földiák András hozzátette, hogy igen fontos a dolgozók képviselete is, a hazafiasság is, de emellett a demokrácia erősítésére is szükség lenne, mert ha nem merünk élni a jogainkkal, ha nem merjük felemelni a hangunkat, akkor mindig is ránk fognak telepedni. Ne hagyjuk, lépjünk, fogjunk össze!    

 

SZEF Sajtóiroda

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.