Sztrájk, sztrájkbizottságok

Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete; Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete; Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete

 

 

 

 

 

 

Sztrájk a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szervezésében

 

2016. június 22-ére 2 órás sztrájkot jelent be a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete az önkormányzatoknál. 30%-os béremelést követelnek az önkormányzati köztisztviselők. 37 ezer önkormányzati köztisztviselőből 26 000 nyolc éve egyáltalán nem kapott béremelést. A jövő évi költségvetés tervezetéből az derül ki, hogy a kormányzat továbbra sem kívánja rendezni helyzetüket.

Az önkormányzati köztisztviselők 2008 óta nem részesültek illetményemelésben, nem változott az illetményalap, ami változatlanul 38.650 Ft. A kistelepüléseken dolgozó köztisztviselők a garantált bérminimumnak megfelelő összeget visznek haza.

A kormányzat éveken keresztül életpályamodellt ígért, az MKKSZ folyamatosan küzdött azért, hogy ez terjedjen ki az önkormányzati köztisztviselőkre is. Az életpálya koncepciót a kormány 2015. december 23-án visszavonta, és más módon kívánja a közigazgatás munkavállalóinak illetményét emelni. Tervek jelenleg csak a kormánytisztviselőkre készülnek, 2018-ig az önkormányzati köztisztviselők még ígéretet sem kaptak.

Az MKKSZ úgy látja, a kormány béremelési intézkedésének elmaradása miatt a települési polgármesteri hivatalok kiürülhetnek, a lakosságot pedig e helyzet miatt a kormány kénytelen lesz a járási hivatalokba terelni.

(Forrás: MKKSZ honlap)

 

 

Sztrájkbizottság a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezeténél

 

A KKDSZ Sztrájkbizottsága 2016. május 2-án összeült. A bizottsági tagok megállapították, hogy a Sztrájkbizottság által a miniszterelnöknek – mint a KKDSZ által képviselt ágazatokban dolgozó munkavállalók munkáltatói jogait gyakorlók képviselőjének – megküldött követelésekre a törvény által biztosított határidőn belül válasz nem érkezett. A hatályos jogszabályok alapján lehetőség van sztrájk szervezésére. A helyzetet a Sztrájkbizottság beszámolója alapján a KKDSZ Elnöksége a 2016. május 9-én megtartott ülésen megtárgyalta és határozatot hozott arról, hogy a KKDSZ elnöksége megkezdi a sztrájkkészültség felmérését a KKDSZ által képviselt ágazatokban.

E döntés értelmében a sztrájkkészültséget külön méri: egy figyelmeztető sztrájk, egynapos sztrájk és háromnapos sztrájk megvalósulásának lehetősége esetén.

A sztrájkhajlandóságról a kollégákat a KKDSZ tisztségviselők (elsősorban alapszervezeti titkárok, megyei elnökök) fogják megkérdezni. A KKDSZ tisztségviselőit az ezzel kapcsolatos teendőikről részletes levélben tájékoztatják.

A sztrájkkészültség felmérése során a munkavállalókat tájékoztatni kell a sztrájk törvény által biztosított jogszerűségéről, arról a körülményről, hogy a sztrájk ideje alatt munkabérre nem jogosultak, illetve arról is, hogy egy megvalósuló sztrájk esetén a konkrét sztrájkkövetelés a bérhelyzet javítására vonatkozóan kerül megfogalmazásra.

 A sztrájkkészültség felmérése alatt folyamatosan, legkorábban a 2016. júniusi elnökségi ülésen a KKDSZ elnöke, Csóti Csaba be fog számolni a sztrájkkészültség felmérésének eredményeiről.  2016. május 17-étől kezdve  telefonon keresik a tisztségviselőket a központi irodából egyeztetés, valamint a következő lehetséges lépésekkel kapcsolatos tájékoztatás céljából.

(Forrás: Dobrovits Orsolya, 2016. május 11.)

 

 

Sztrájkbizottságot alapított a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete

 

Sztrájkbizottságot alapított a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), ugyanis a településüzemeltetéssel és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos követeléseikre nem kaptak érdemi választ az illetékes minisztériumoktól, önkormányzatoktól – közölte a szakszervezet 2016.május 9-én az MTI-vel.

A HVDSZ 2000 szerint az erőltetett rezsicsökkentés hátrányosan érintette a közszolgáltató vállalatok gazdálkodását, a területen végrehajtott állami centralizáció miatt jelentősen csökkentek a közszolgáltatók jogosítványai.

A szakszervezet a szakma működése és a munkavállalók biztonsága érdekében követeli, hogy kezdődjenek szakmai egyeztetések a Településüzemeltetési Tanács és az ágazati párbeszéd bizottságok keretei között, és vizsgálják felül a feszült bérhelyzetet, ugyanis a legtöbb munkáltató az átláthatatlan, folyamatosan változó rendszerre hivatkozva évek óta nem emelte a béreket.

(Forrás: szakszervezetek.hu, 2016.05.09.)

Összeállította: K.N.

 

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a