Keresés
Close this search box.

Szakmai felkelés

Az Eötvös téren az addig történteket összefoglaló “Szakmai felkelés” hangsúlyozása idővel egyre több aktualitást nyer.

 

Szakmai felkelés

 

 

Nem csak a munkavállalói problémák miatt folyik a sztrájk.

 

A Pedagógus Sztrájkbizottság és a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság követeléseit rövidesen ismertetjük. Ezek az oktatási, a szociális, a bölcsődei dolgozók munkafeltételeinek javításáért emelnek szót. A munkakörülményekre vonatkozó követelések azért kerültek előtérbe, mert ma már csak ezekért lehet szabályosan sztrájkolni. Csak konkrétan megnevezett munkavállalói szociális, vagy gazdasági kérdésben tartható sztrájk. Az emberért nem lehet sztrájkolni, a jövőért nem lehet sztrájkolni, a szabadságért sem lehet – és általában véve a rossz politika ellen sem lehet.

Az iskoláról van szó. Képes-e a XXI század követelményeinek megfelelően, magas szinten ellátni a feladatait a közoktatás? Nem csak a pedagógusokról, hanem gyermekeink és az ország jövőjéről van szó.

A bölcsődékről van szó. A legkisebb gyermekek szakszerű és jó ellátásáért szüntetik be ma a munkát a kisgyermeknevelő kollégáink. A nyiladozó emberi értelem gondozásáról van szó. 

A szociális gondoskodásról van szó. Arról, hogy a rendkívüli mértékben csökkentett szociális ellátások, az előnytelen jogszabályi előírások között nem képesek ellátni megfelelően a feladataikat a rosszul fizetett szociális munkások. S ha nem képesek, akkor nincs szociális biztonság Magyarországon. Nem adatik meg mindenkinek, hogy az egészséges élet feltételeiről gondosodjon, vagy ehhez a szakemberektől megkapja a segítséget.

De nem csak az iskoláról, a bölcsődéről és a szociális ellátásról van szó, hanem, mindezen rendkívül fontos ügyek mellett arról is, hogy elég volt abból a kormányzati magatartásból, ami semmibe veszi a szakértelmet.

Átnyúlnak a fejünk felett, szakmai előkészítés, konzultáció, szakszervezeti egyeztetés, hatástanulmányok nélkül alakítanak át hatalmas, kiterjedt és bonyolult rendszereket – és többnyire rosszul. Ez nem csak a közoktatásban és a szociális területen történik így, hanem minden közszolgálati területen, a közigazgatásban, a kultúrában, de még a kéményseprés területén is.

Ebből volt elég.

A pedagógusok és a bölcsődei dolgozók az élen járnak, hogy ezt kifejezzék, de következnek más ágazatok is. Szakmai felkelés zajlik. A szakértelem visszaköveteli a jogait, hogy megfelelő kompetenciával szolgálja mindannyiunkat.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete megalakította a sztrájkbizottságot, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete megkezdte a sztrájkhajlandóság felmérését.

Elég volt a semmibevételből!

Éljen a szolidaritás!

Eötvös tér, 2016. 04. 20.   – Földiák András, SZEF elnök

(Az azóta is ismétlődő szakmai megmozdulások közül néhány: taxisok, bp-i biciklisták, tejtermelő gazdák, „vs.hu” újságírói, tervezik a (kockás) tanévzáró pikniket, stb.)   

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik