FES kérdések

2016. április 11-én sikerült végre sort kerítenünk a FES (Friedrich-Ebert-Stiftung, Friedrich Ebert Alapítvány) látogatásra, és találkozni Jan Niklas Engels- szel, a FES budapesti irodájának képviseletvezetőjével, és régi ismerősünkkel, Németh Edittel, aki a szakszervezeti projekttel foglalkozik a szervezeten belül.

 

A FES a legrégebbi német politikai alapítvány, a szociális demokrácia alapértékei iránt elkötelezett és világszerte tevékenykedik a szabadságon, a szolidaritáson és a szociális igazságosságon alapuló politika érdekében. Megbeszélésünk célja valójában egyrészről az ismerkedés volt, mert Jan Niklas Engels még soha nem találkozott Földiák Andrással, a SZEF elnökével, másodsorban pedig a Jan első kézből szerette volna megtudni, hogy miért nem jött létre a három szervezet egyesülése, miért is lépett ki végül a SZEF a MaSZSZ-ból.  

Fúzió?

Földiák András elmondta, hogy végül azért nem sikerült a fúziót megvalósítanunk, mert a versenyszféra és a közszféra teljesen különbözőek egymástól, és nem szerettük volna, hogy megszűnjön a közszféra érdekegyeztető tanácsa, az OKÉT. Ráadásul a versenyszféra szakszervezetei egyáltalán nem tudják, hogy milyen a közszféra, de számunkra ez csak akkor derült ki, amikor már benne voltunk az egyesülési folyamatban, és végül jobbnak láttuk nem feladni az önállóságunkat. Ennek az egyesülési folyamatnak azonban a kudarc mellett pozitívuma is van, az, hogy soha nem volt olyan szoros az együttműködés a különböző szakszervezeti konföderációk között, mint most. Jó példa erre az elmúlt időszakban megtartott három közös sajtótájékoztató, melyeken a különböző konföderációk vezetői ugyanazt a véleményt képviselték, sőt, az idén közös majális is lesz, melyen az összes magyar konföderáció részt fog venni, és ilyen eddig még soha nem fordult elő.

Egészségügy?!

A következő téma, ami Jan Niklas Engelst érdekelte, az egészségügy volt, nevezetesen, hogy miért nem képesek a szakszervezetek az egészségügy területén is összefogni, úgy, mint a kormány oktatáspolitikája ellen. Válaszképp Földiák András bemutatta, hogy a SZEF milyen területeken rendelkezik jelentősebb szerevezettséggel, és elmondta, hogy sajnos az egészségügy területén nem vagyunk erősek, csak egy kis szervezetünk van. Megemlítette azt is, hogy az EDDSZ, ami ma is a legjelentősebb szervezet az egészségügy területén, a SZEF-ből lépett ki, majd a LIGÁ-hoz csatlakozott, majd ezután onnan is kiléptek, és ma már nem tartozik egyetlen konföderációhoz sem. A többi egészségügyi szakszervezet mind kicsi, és ráadásul mind más-más konföderációhoz tartoznak, és így nem képviselnek jelentős erőt.

Oktatás

Elnökünk jó példaként említette viszont a most zajló oktatási demonstrációk következtében létrejött „Akciószövetség a gyermekeinkért” kezdeményezést, azt, hogy a PSZ és a PDSZ legalább tárgyalnak egymással. Sajnos azonban nekik sem sikerült közös akcióban megegyezniük, április 15-én két órás polgári engedetlenségi akció és figyelmeztető sztrájk, április 20-án pedig országos pedagógussztrájk lesz, az előbbit a civilek és a LIGÁ-hoz tartozó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az utóbbit a mi tagszervezetünk, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) szervezi. Földiák András elmondta, hogy a PSZ tárgyal, 25 pontos követeléscsomagjuk van, ebből 18-ban van esély a megegyezésre.

Életpálya

A beszélgetés végén még szó esett róla, hogy a FES támogat a közeljövőben egy konferenciát a SZEF-nek az életpályamodellekről, és lehet szó egy nagyobb konferenciáról is, de csak akkor, ha abban mind az öt magyar konföderáció részt venne. A FES továbbra is támogatja azokat a rendezvényeket, melyek az európai szociális párbeszéddel, a munka világával, a nőkkel és a fiatalokkal kapcsolatosak.

Támogatja a demokráciát, a jogállamiságot és az aktív civil társadalom fejlődését, hozzájárul a társadalmi átalakulás szociálisan igazságos alakításához, az európaisághoz.  

Bővebben:  http://www.fesbp.hu/hu/index.php

Koller Erika

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a

A SZEF a 10. Lakásmeneten.

A SZEF és egyes tagszervezeteinek (SZTDSZ, SZÁD, KKDSZ) aktivistái részt vettek a 10. Lakásmenten, követelve az igazságosabb lakáspolitikát! Az eseményről a Mérce hasábjain a következő cikkekben olvashatunk: „Üres házak mindenhol,

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem

09.27-én kerekasztal beszélgetés a szolidaritásról

A szolidaritás esélyei a válságban Meghívó a Nyomtass te is! klubeseményére   Időpont: 2022. szeptember 27. kedd, 19:00 óra Téma: Működhet-e a szolidaritás a válságban? Van-e esélye a szakszervezetek összefogásának,