FES kérdések

2016. április 11-én sikerült végre sort kerítenünk a FES (Friedrich-Ebert-Stiftung, Friedrich Ebert Alapítvány) látogatásra, és találkozni Jan Niklas Engels- szel, a FES budapesti irodájának képviseletvezetőjével, és régi ismerősünkkel, Németh Edittel, aki a szakszervezeti projekttel foglalkozik a szervezeten belül.

 

A FES a legrégebbi német politikai alapítvány, a szociális demokrácia alapértékei iránt elkötelezett és világszerte tevékenykedik a szabadságon, a szolidaritáson és a szociális igazságosságon alapuló politika érdekében. Megbeszélésünk célja valójában egyrészről az ismerkedés volt, mert Jan Niklas Engels még soha nem találkozott Földiák Andrással, a SZEF elnökével, másodsorban pedig a Jan első kézből szerette volna megtudni, hogy miért nem jött létre a három szervezet egyesülése, miért is lépett ki végül a SZEF a MaSZSZ-ból.  

Fúzió?

Földiák András elmondta, hogy végül azért nem sikerült a fúziót megvalósítanunk, mert a versenyszféra és a közszféra teljesen különbözőek egymástól, és nem szerettük volna, hogy megszűnjön a közszféra érdekegyeztető tanácsa, az OKÉT. Ráadásul a versenyszféra szakszervezetei egyáltalán nem tudják, hogy milyen a közszféra, de számunkra ez csak akkor derült ki, amikor már benne voltunk az egyesülési folyamatban, és végül jobbnak láttuk nem feladni az önállóságunkat. Ennek az egyesülési folyamatnak azonban a kudarc mellett pozitívuma is van, az, hogy soha nem volt olyan szoros az együttműködés a különböző szakszervezeti konföderációk között, mint most. Jó példa erre az elmúlt időszakban megtartott három közös sajtótájékoztató, melyeken a különböző konföderációk vezetői ugyanazt a véleményt képviselték, sőt, az idén közös majális is lesz, melyen az összes magyar konföderáció részt fog venni, és ilyen eddig még soha nem fordult elő.

Egészségügy?!

A következő téma, ami Jan Niklas Engelst érdekelte, az egészségügy volt, nevezetesen, hogy miért nem képesek a szakszervezetek az egészségügy területén is összefogni, úgy, mint a kormány oktatáspolitikája ellen. Válaszképp Földiák András bemutatta, hogy a SZEF milyen területeken rendelkezik jelentősebb szerevezettséggel, és elmondta, hogy sajnos az egészségügy területén nem vagyunk erősek, csak egy kis szervezetünk van. Megemlítette azt is, hogy az EDDSZ, ami ma is a legjelentősebb szervezet az egészségügy területén, a SZEF-ből lépett ki, majd a LIGÁ-hoz csatlakozott, majd ezután onnan is kiléptek, és ma már nem tartozik egyetlen konföderációhoz sem. A többi egészségügyi szakszervezet mind kicsi, és ráadásul mind más-más konföderációhoz tartoznak, és így nem képviselnek jelentős erőt.

Oktatás

Elnökünk jó példaként említette viszont a most zajló oktatási demonstrációk következtében létrejött „Akciószövetség a gyermekeinkért” kezdeményezést, azt, hogy a PSZ és a PDSZ legalább tárgyalnak egymással. Sajnos azonban nekik sem sikerült közös akcióban megegyezniük, április 15-én két órás polgári engedetlenségi akció és figyelmeztető sztrájk, április 20-án pedig országos pedagógussztrájk lesz, az előbbit a civilek és a LIGÁ-hoz tartozó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az utóbbit a mi tagszervezetünk, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) szervezi. Földiák András elmondta, hogy a PSZ tárgyal, 25 pontos követeléscsomagjuk van, ebből 18-ban van esély a megegyezésre.

Életpálya

A beszélgetés végén még szó esett róla, hogy a FES támogat a közeljövőben egy konferenciát a SZEF-nek az életpályamodellekről, és lehet szó egy nagyobb konferenciáról is, de csak akkor, ha abban mind az öt magyar konföderáció részt venne. A FES továbbra is támogatja azokat a rendezvényeket, melyek az európai szociális párbeszéddel, a munka világával, a nőkkel és a fiatalokkal kapcsolatosak.

Támogatja a demokráciát, a jogállamiságot és az aktív civil társadalom fejlődését, hozzájárul a társadalmi átalakulás szociálisan igazságos alakításához, az európaisághoz.  

Bővebben:  http://www.fesbp.hu/hu/index.php

Koller Erika

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk