Cikkajánló – 2016. március 4.

Felmérés a tanárok „sztrájkkészségéről”

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/felmeres-a-tanarok-sztrajkkeszsegerolquot-466552

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felmérte a pedagógusok „sztrájkkészségét”, a megyei szervezeteknek szombatig kell az eredményeket beküldeniük – olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.

Balog Zoltán mégis decentralizálná a közoktatást, ám nem a szakszervezetek szerint

http://eduline.hu/kozoktatas/2016/3/2/Balog_Zoltan_megis_decentralizalna_a_kozokt_1EBQW7#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2016_3_2

Az emberi erőforrások minisztere szerint több lábra kell állítani a köznevelés rendszerét, vagyis a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ központja mellett, annak decentralizálásával, önálló költségvetési szervezetekkel, mint fenntartókkal, de nem vetette el az önkormányzati modell visszavezetését sem.

Civilek és szakszervezetek a március 15-i tüntetés mellett

http://www.origo.hu/itthon/20160302-civilek-es-szakszervezetek-a-marcius-15-i-sztrajk-mellett.html

A szabad oktatásért rendeznek tüntetést március 15-én, de a szervezők szerint a demonstráción mindazokért is kiállnak, akiknek a hangját nem hajlandó meghallani a kormány. A résztvevők kockás inget húznak majd, így fejezve ki szolidaritásukat a tiltakozó pedagógusok mellett.

Sztrájklista a tanárokról

http://magyaridok.hu/belfold/sztrajklista-a-tanarokrol-429895/

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága folytatná a tárgyalásokat a kormánnyal, de megtette az előkészületeket a sztrájkra is. Felmérés indult például a tanárok „sztrájkkészségéről”, vagyis arról, kit lehet rávenni a munkabeszüntetésre. Egy, a Civil Közoktatási Platformhoz tartozó szervezet eközben zavaros kiáltványában nyíltan próbál politikai eseményt szervezni az iskolákban a jövő hétre, amelyben elmagyaráznák a diákoknak és a szülőknek, miért tiltakoznak.

A kormány várja a szakszervezeti és az önkormányzati oldal javaslatait a bürokráciacsökkentésre

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/3802-a-kormany-varja-a-szakszervezeti-es-az-onkormanyzati-oldal-javaslatait-a-burokraciacsokkentesre

A kormány örömmel veszi a szakszervezeti és az önkormányzati oldal részéről a bürokráciát csökkentő konkrét javaslatokat – mondta Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum szerdai plenáris ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elismerte az Emmi a súlyos orvoshiányt

http://hvg.hu/itthon/20160302_Emmi_durva_orvoshiany_elfekvok_kivetele

A Magyar Kórházszövetség kongresszusán az Emmi helyettes államtitkára arról beszélt, nincs és nem is lesz elegendő orvos az egészségügy fenntartására. Az elfekvőket úgy vennék ki a kórházaktól, hogy “a krónikus ellátás megy, a kassza marad”.

Bizalomerősítő béremelést kérnek a kórházak

http://nol.hu/belfold/bizalom-erosito-beremelest-kernek-1604399

Üzentek a kormányzatnak, az Állami Számvevőszéknek, valamint leendő és volt betegeiknek is a kórházi vezetők a siófoki kongresszusukról. Míg az állampolgárokat arra kérték, tekintsék nemzeti sorskérdésnek az egészségügy „ügyét”, addig a kormánytól forrásokat, nagyobb figyelmet várnak a biztonságosabb betegellátáshoz. Jelezték: a kórházakban ma bizalomvesztett emberek dolgoznak, ezért bármilyen változás feltétele az európai arányoknak megfelelő finanszírozás.

Oktatói Hálózat: semmit rólunk nélkülünk

http://www.szakszervezetek.hu/8-kiemelt-hirek/3799-oktatoi-halozat-semmit-rolunk-nelkulunk

Az Oktatói Hálózat, csatlakozva a Civil Közoktatási Platformhoz a következő öt pontban fogalmazta meg követeléseit a felsőoktatással kapcsolatosan. A követeléslistát ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el.

A KLIK bekérte azoknak a gyerekeknek a listáját, akik nem voltak iskolában, és nem voltak betegek

http://444.hu/2016/03/02/hadhazy-akos-a-klik-bekerte-azoknak-a-gyerekeknek-a-listajat-akik-nem-voltak-iskolaban-es-nem-voltak-betegek

Az LMP politikusa azt írja a Facebookon, hogy egy szekszárdi iskolától kérte a listát a Klik, miután hétfőn rengeteg gyerek nem ment iskolába. Hadházy szerint ez azt jelenti, hogy „a milliárdokért fejlesztett sokadik e-napló sem működik”.

Jövőre 35 ezer pedagógus jelentkezhet a minősítési eljárásokra

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/3781-jovore-35-ezer-pedagogus-jelentkezhet-a-minositesi-eljarasokra

övőre a korábbinál több, 35 ezer pedagógus jelentkezhet minősítési eljárásokra, Balog Zoltán emberi források miniszterének 2017-es keretszámról szóló határozata kedden jelent meg a kormany.hu oldalon.

Forr a külügy, hozzányúlnak a diplomaták pénzéhez

http://hvg.hu/itthon/20160302_Forr_a_kulugy_hozzanyulnak_a_diplomatak_penzehez

Miközben Orbán Viktor a nagykövetek előtt hétfőn arról beszélt, hogy a diplomácia teljesítményének legfontosabb értékmérője az, „ki tud több üzletet csinálni”, a kormány most a juttatásaik rendszerének átrajzolásával kelt bizonytalanságot a körükben. Olyannyira, hogy van diplomata, aki a megváltozott illetményrendszer miatt haza is akar jönni állomáshelyéről.

Veszélyes kór pusztít a kórházakban – elkerülhetők lennének a halálesetek

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/veszelyes_kor_pusztit_a_korhazakban_elkerulhetok_lennenek_a_halalesetek.610854.html

Minden harmadik kórházi fertőzést elkerülhetnénk megfelelő kézhigiénével. Az ehhez szükséges alkoholos kézfertőtlenítő egységnyi költségének 10-20-szorosát pedig megspórolhatnánk az antibiotikum kasszán, a tragikus következményekről, az emiatt bekövetkező halálozásról, szövődményekről nem is beszélve – hívja fel a figyelmet Hegedűs Zsolt Angliából hazatért ortopédsebész, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) alelnöke.

 „…bújjanak bele az egészségügyi dolgozók bérébe”

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20160229-145854.mp3

/17.perc 30. mp-től/

Dr. Soós Adriána a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökét Klubrádió Szolidaritás.hu c. műsorában Törte Takács Kriszta kérdezi

Emberi életek kerülhetnek veszélybe

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/emberi-eletek-kerulhetnek-veszelybe-1330959

Az érdekképviselet azt a júliustól életbe lépő kormányrendeletet kifogásolja, amely szerint a gázkészülékekhez tartozó kéményeket már nem ők ellenőrzik. Azt mondják: mivel a rendszeres karbantartásokat senki sem kontrollálja, előfordulhatna, hogy a garancia lejárta után évekig ellenőrzés nélkül működhetnének a gázkészülék szerves részét képező égéstermék-elvezetők.

Miért éri meg idősebb embereket alkalmazni?

https://www.profession.hu/cikk/20160229/miert-eri-meg-idosebb-embereket-alkalmazni/6328

Egy idősödő munkavállalóval nagyon jól járhat egy cég. Megmondjuk miért!

Így alakul át a KLIK

http://inforadio.hu/hir/belfold/igy-alakul-at-a-klik-800842

Átalakul a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, rendezik az iskolafenntartó büdzséjét, újragondolják az alaptantervet és csökkentik a diákok terhelését. Az InfoRádió kérdés-felelet formában gyűjtötte össze a köznevelés területén várható változásokat.

Divatlázban a rendvédelmi szervek

http://mno.hu/belfold/divatlazban-a-rendvedelmi-szervek-1331077

A divatvilág ütőerén tartja kezét a Belügyminisztérium, a rendvédelmi szervek új egyenruháit ugyanis hazai csúcstervezők készítik el. Az úgynevezett társasági egyenruhák cseréjét célzó tárgyalások az elmúlt hetekben kezdődtek el, kész tervek még nincsenek. Hogy mennyibe kerül majd az egyenruhák cseréje, egyelőre nem ismert

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?