Cikkajánló – 2016. február 24.

Bürokrácia-csökkentés: mi lesz a dolgozókkal?

http://tv2.hu/musoraink/mokka/203863_burokracia-csokkentes-mi-lesz-a-dolgozokkal.html

Február 24-én, szerdán dönthet a kormány a bürokráciacsökkentés mértékéről, illetve annak a 72-73 állami háttérintézménynek és dolgozóinak a sorsáról, amelyről korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt. A Mokka vendége Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

 

 

Térkép készült a tiltakozó iskolákról

http://444.hu/2016/02/22/terkep-keszult-a-tiltakozo-iskolakrol

A “Nem leszek suliban” nevű kezdeményezést jövő hétfőre, február 29-re tervezik. A szülők nem küldenék iskolába a gyerekeiket aznap, hogy így tiltakozzanak a közoktatás állapota ellen.

 

 

Ismét asztalhoz ülnek – az érintettek nélkül

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=196727

Újra összeül ma a köznevelési kerekasztal, újoncként csatlakozik például az OECD szakértője, de a pedagógus szakszervezetek biztosan nem vesznek részt.

 

 

Aláírásgyűjtés indul az egészségügyért

http://www.hrportal.hu/hr/alairasgyujtes-indul-az-egeszsegugyert-20160222.html

Az egészségügy jelenlegi feltételei mellett már nem garantálható a betegellátás biztonsága, jelentette ki Dénes Tamás Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke. Ezért indítanak támogató aláírásgyűjtést, ugyanis szerintük a GDP 2 százalékával kellene megemelni az egészségügy költségvetését, írja a VG Online.

 

 

Az egészségügyi területen dolgozók átlagkeresete

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/3650-az-egeszsegugyi-teruleten-dolgozok-atlagkeresete

  Összehasonlításképpen megmutatjuk a KSH táblázatát is az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresetéről a költségvetési intézményekben.

 

A szociális ellátás területén dolgozók átlagkeresete

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/3648-a-szocialis-ellatas-teruleten-dolgozok-atlagkeresete

Összehasonlításképpen  megmutatjuk a KSH táblázatát is az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresetéről a költségvetési intézményekben.

 

 

Több évtized is kevés lehet a bérek felzárkóztatására

http://www.hrportal.hu/hr/tobb-evtized-is-keves-lehet-a-berek-felzarkoztatasara-20160222.html

A jóléti államok béreihez felzárkózás még évtizedekig csak álom maradhat. Magyarországon a dolgozók nagyjából az osztrák bérek harmadát kapják, így nem csoda, hogy egyre több területen helyeznek kilátásba sztrájkokat a szakszervezetek, írja a Világgazdaság.

 

 

Tízezer ápoló hiányzik a rendszerből

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/tizezer-apolo-hianyzik-a-rendszerbol-1329963

Tízezer ápolóval kellene több a biztonságos betegellátáshoz – erről az ápolók napján tartott ünnepségen beszélt az egyik szakmai szervezet elnöke Budapesten. Az elmúlt években 2600 ápoló ment külföldre dolgozni az alacsony bérek miatt. Többségük bruttó 140 ezer forintot keres húszéves munkaviszonnyal. A magyar ápolók napja alkalmából tartott ünnepségre az egészségügyi államtitkárt is meghívták, Ónodi-Szűcs Zoltán nem hozta szóba az életpályamodellt.

 

 

A külföldön munkát vállaló magyar orvosok és ápolók száma

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/3649-a-kulfoldon-munkat-vallalo-magyar-orvosok-es-apolok-szama

A külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt kérő orvosok és ápolók száma Magyarországon az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal nyilvántartása szerint.

 

 

Elegük van: a kórházi fertőzések megállítását követelik az orvosok

http://nol.hu/belfold/megelegeltek-a-tehetetlenseget-a-korhazi-fertozesek-megallitasat-kovetelik-az-orvosok-1602877

Visszadobta a labdát az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport az egészségügyi államtitkárnak, mondván: ők tovább nem asszisztálnak a döntéshozók tétlenségéhez, s egyebek mellett azt követelik, hogy a kormány azonnal adjon forrásokat a kórházi fertőzések megelőzésére.

 

 

Módosulnak a foglalkoztathatóságra vonatkozó feltételek

http://www.vgyke.com/hir/modosulnak-a-foglalkoztathatosagra-vonatkozo-feltetelek/

A kormány új szociális törvénymódosító csomagot állított össze, amely a megváltozott munkaképességűek számára már a nyolcórás munkavégzést is lehetővé teszi, miközben változatlanul megkapják az állami ellátást, csak szigorúbb ellenőrzés mellett – írja cikkében a vs.hu.

 

 

Ezek a legjobb munkalehetőségek, ha újra dolgoznál szülés után

http://www.penzcentrum.hu/karrier/ezek_a_legjobb_munkalehetosegek_ha_ujra_dolgoznal_szules_utan.1048357.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Sok kismama tervezi, hogy nem használja ki a három évet, hanem – akár részmunkaidőben is – hamarabb visszamegy dolgozni. A Pénzcentrum megnézte, mik a legjobb lehetőségek, és a legmegfelelőbb pozíciók egy újdonsült anyuka számára.

 

 

Személyre szabott tanácsadás munkanélkülieknek, közfoglalkoztatottak visszaterelése a versenyszférába – ezek a tárca fő feladatai

http://www.hrportal.hu/hr/szemelyre-szabott-tanacsadas-munkanelkulieknek-kozfoglalkoztatottak-visszaterelese-a-versenyszferaba-ezek-a-tarca-fo-feladatai-20160223.html

Interjút adott a HR Portalnak a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár, aki az inaktívak hatékony megszólítását és a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacra való átvezetését tartja fő feladatainak. Simon Attila a jelenleg viszonylag megengedőnek tűnő munkaügyi ellenőrzések várható szigorításáról, a kormány bérajánlásokra vonatkozó feladatairól, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (a továbbiakban NFSZ) frissen bevezetett profilozásáról is beszélt a HR Portalnak adott nagyinterjújában. Az interjút a HR Portal újságírója és a portál jogásza, a KRS Ügyvédi Iroda munkajogi üzletágvezető ügyvédje készítette.

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a