Cikkajánló – 2016. február 16.

A Pedagógusok Szakszervezetének felhívása a cselekvő összefogásra

http://www.szakszervezetek.hu/kozlemenyek/3514-a-pedagogusok-szakszervezetenek-felhivasa-a-cselekvo-osszefogasra

A 2016. február 13-i események igazolták, hogy az oktatás sokaknak fontos. Ez a nap igazolta azt is, hogy az oktatásban dolgozók képesek fellépni érdekeikért, az ország érdekeiért:a szabad oktatásért, az oktatáshoz való szabad hozzáférés jogáért.

  A teljes közlemény itt olvasható.

 

 

Itt a pedagógusok válasza Orbánnak: szervezik a sztrájkot

http://www.origo.hu/itthon/20160215-itt-a-pedagogusok-valasza-orbannak-szervezik-a-sztrajkot.html

Nem akar számháborúzni Orbán Viktorral a pedagógusok bérének emelkedéséről a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné, ám azt közölte: a közoktatási kerekasztal munkájában továbbra sem vesznek részt, valamint megkezdik az országos pedagógussztrájk szervezését.

 

 

Totális bojkottra készülnek az Orbán-kormány ellen

http://nol.hu/belfold/totalis-bojkottra-keszulnek-az-orban-kormany-ellen-1601659

Minden munkáltatói és kormányzati ajánlatot bojkottálni kell, amíg nem kezdődik a munkavállalók ágazattól független közös problémáinak orvoslására érdemi egyeztetés – ezt javasolja az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

 

 

EKSZ: egyelőre senki se írjon alá „nevetséges, néhány százalékos” béremeléseket

http://hvg.hu/gazdasag/20160215_eksz_egyelore_senki_se_irjon_ala_nevetseges_nehany_szazalekos_beremeleseket?s=hk

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) azt kéri, hogy sehol, senki ne írjon alá néhány százalékos béremelési ajánlatokat addig, amíg nem alakul egy olyan fórum, ahol a szakszervezetek érdemben tárgyalhatnak a kormány képviselőivel – írja a Népszabadság.

 

 

Pósán: Elég nagy pofátlanság a pedagógusok követelése

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/posan-eleg-nagy-pofatlansag-a-pedagogusok-kovetelese-1328752

Pofátlanságnak nevezte a pedagógusok követeléseit a Fidesz politikusa. Pósán László szerint azok teljesítése egy újabb béremelést jelentene, miközben szerinte ma is van olyan tanár, aki félmilliót keres havonta. A szakszervezetek szerint a kormánypárti képviselő csúsztat, és félretájékoztatja a nyilvánosságot, a tüntetők ugyanis nem béremelésért demonstráltak, hanem a teljes köznevelési rendszer megújításáért.

 

 

Lassan nem marad, aki ne akarna sztrájkolni vagy tüntetni

http://www.origo.hu/gazdasag/20160212-ez-volt-a-gazdasagban-a-6-heten-osszefoglalo.html

Demonstráltak a tanárok, az egészségügyisek és a közalkalmazottak szervezetei. Sztrájkra készülnek a BKV-sok és a volánosok. Panaszkodnak a vízügyisek. A MÁV-osok elégedetlenek a vasúttársaság bérajánlatával. Lázár János azt mondta, a kormány szinte minden közszolgáltatást államosítana. Tarlós Istvánék beterjesztették Budapest költségvetését, amely szerint a főváros egyebek mellett a rezsicsökkentés miatt van bajban. Szépen nőtt a GDP decemberben, és jól állt a költségvetés januárban. Rogán Antal minisztériuma pluszpénzt kapott.

 

Pedagógustüntetés a Kossuth téren – Beszédek

http://www.szakszervezetek.hu/8-kiemelt-hirek/3517-pedagogus-tuntetes-a-kossuth-teren-beszedek

Az oktatáspolitika ellen tüntettek pedagógus és más szakszervezetek február 13-án, szombaton a Kossuth téren. A zuhogó esőben több tízezren hallgatták kitartóan, s közbekiabálásaikkal erősítették a mintegy két órán át tartó demonstráció szónokainak mondanivalóját. A beszédek teljes szövegét az alábbiakban közöljük.

 

 

A tanárok magányos Don Quijotékként küszködnek egy rossz rendszerben

http://index.hu/tudomany/2016/02/15/a_tanarok_maganyos_don_quijotekkent_kuszkodnek_egy_rossz_rendszerben/

Miért van csődben az iskolarendszer, csak a Klik tehet róla és a pénzhiány? Már a tanárképzésben eldől, hogy minden résztvevő elhiszi: nincs más megoldás, mint unalmas órákon „letanítani az anyagot”, és valahogy túlélni az egészet? Az oktatás olyan, mint a „miért beteg a magyar foci” című klasszikus: az állomány, a felkészítés, a közeg és a szabályozás is problematikus és összehangolatlan, az államosítás során nem is nyúltak a fő gondokhoz.

 

 

Még a Fidesz-szavazók kétharmada is a pedagógusok mellett áll – február 29-én újabb akció

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/meg-a-fidesz-szavazok-ketharmada-is-a-pedagogusok-mellett-all-februar-29-en-ujabb-akcio/

A szombati pedagógustüntetés talán egyik legfurcsább következménye, hogy most még az eddigieknél is nagyobb a bizonytalanság. Hogyan tovább? A tiltakozó tanárok alternatív kerekasztalt hívnak össze, egyes szülők már a sztrájkra készülnek, a szakszervezet pedig a kormány lépésére vár.

 

 

Egyetlen fillér béremelést sem kaptak az ápolók

http://www.origo.hu/gazdasag/20160215-egeszsegugy-beremeles-balog-zoltan-fuggetlen-egeszsegugyi-szakszervezet.html

Nem kaptak egy fillér béremelést sem az egészségügyi dolgozók. A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint az egészségügyi kormányzat nem tartotta be ígéretét. 

 

 

15 sebész mondana fel a győri kórházban

http://index.hu/belfold/2016/02/15/15_sebesz_mondana_fel_gyori_korhazban/

Ügyvédi letétbe helyezi felmondását a győri  Petz Aladár Megyei Oktató Kórház 15 sebésze. Azért folyamodnak ehhez a drasztikus lépéshez, mert a béreik emeléséről indított tárgyalások elakadtak. Az orvosok az írják, ha március 31-ig a felek tárgyalóasztalhoz ülnek és kompromisszumos megoldás születik, visszavonják felmondási szándékukat.

 

 

Balog üzent az orvosoknak – uniós bér helyett csokot kapnak

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/balog_uzent_az_orvosoknak_unios_ber_helyett_csokot_kapnak.610221.html

A kormány folytatja az egészségügyben a béremelést, az alapellátás erősítését és a területi szociális különbségek csökkentését. Bár uniós béreket még sokáig nem tudnak adni, de a csok majd itthon tartja a külföldi munkavállalást tervezőket – mondta Balog Zoltán, a szaktárca vezetője egy budapesti rendezvényen.

 

 

A rendőrség a harmadik legnagyobb közfoglalkoztató

http://nol.hu/belfold/a-rendorseg-a-harmadik-legnagyobb-kozfoglalkoztato-1601577

Bár a Belügyminisztérium honlapján közölt tájékoztatóból ez nem derült ki, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) után a rendőrség a harmadik legnagyobb közfoglalkoztató. Az ORFK közlése szerint csaknem 3200-an dolgoznak ebben a formában, főleg adminisztrátorként és takarítóként.

 

 

Orbán Viktor nullás büdzsét szeretne

http://www.vg.hu/gazdasag/orban-viktor-nullas-budzset-szeretne-465628

A hosszú távú cél a nullás költségvetés, de ennek eléréséig is kísérletezik a kormány azzal, hogy az adócsökkentések mekkora lyukakat ütnek a büdzsén – közölte Orbán Viktor az év első parlamenti ülésén. A miniszterelnök évindítójában arról beszélt, hogy 2010-ben megpróbálták kivezetni Magyarországot a pénzügyi csődből, az …

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a