Cikkajánló – 2016. február 12.

Csatlakozz a PSZ 2016. február 13-ai tüntetéséhez!

Találkozzunk a Jászai Mari téren, hogy együtt tegyük meg az utat az Országházig.
 „ELJÖTT AZ IDŐ!”
AZ ORSZÁG JÖVŐJÉÉRT VALÓ KÖZÖS FELLÉPÉSRE
Budapest, 2016. február 13. (szombat)
Gyülekezés helyszíne: V. ker., Jászai Mari tér

08:00–10:00 Gyülekezés az V. kerület, Jászai Mari téren
A gyülekezés alatt térzene: Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar
09:45 Felsorakozás a vonuláshoz

10:00 Indulás a nagygyűlés helyszínére

Útvonal: Balassi Bálint utca, Markó utca, Szemere utca, Szalay utca, Kossuth Lajos tér

11:00 Nagygyűlés a Kossuth téren

 

 

Óriási számban jelentkeznek tüntetni a Kossuth téren

http://nol.hu/belfold/oriasi-szamban-jelentkeznek-tuntetni-a-kossuth-teren-1600923

A miskolci Herman Ottó Gimná­zium országos tiltakozásához csatlakozott iskolák elutasítják a kedden összeült Köznevelési Kerek­asztalt. A Tanítanék Mozgalmat támogató 737 iskola képviselői valódi rendszerszintű változást akarnak, és teljesen új közoktatási törvényt követelnek.

 

 

Ez az OKÉT nem O.K.!!! : Nyílt téri sajtótájékoztató

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/3416-nyilt-teri-sajtotajekoztato

Az OKÉT (Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács) munkavállalói reprezentánsai válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

 

 

Miskolc: sztrájkba lépnek a közlekedési dolgozók

http://nol.hu/belfold/miskolc-sztrajkba-lepnek-a-kozekedesi-dolgozok-1600957

Jövő héten szerdán sztrájkba lépnek a miskolci közlekedési dolgozók, mert nem kapták meg a 2015-re kialkudott béremelésüket, s az évek óta elmaradt prémiumokat.

 

 

Leterheltség túlszabályozás – hogyan kéne változtatni? A pedagógus szakszervezeti elnök a napi fennakadásról

http://feol.hu/hirek/leterheltseg-tulszabalyozas-hogyan-kene-valtoztatni-a-pedagogus-szakszervezeti-elnok-a-napi-fennakadasokrol-1752469

Székesfehérvár – Jámbor Ferencné megyei szakszervezeti elnökkel a közoktatás felhalmozódott problémái kapcsán.

 

 

A VDSZ Ifi és PSZ szerdai villámcsődülete a Nyugati téren

https://www.facebook.com/vdsz.hu/videos/1276625762364443/

“Eltolták a biciklit” – február 13-án megtartjuk!

 

 

Videóval hívnak tüntetni a pedagógusok

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/videoval-hivnak-tuntetni-a-pedagogusok-1328196

 „Most több kell, mint a reggeli kakaó, a délutáni edzés vagy az esti közös tanulás” – szól a Pedagógusok Szakszervezete tüntetésre szólító videója. Felvételükben arra buzdítanak minden szülőt, tanárt és diákot, hogy csatlakozzon a február 13-ai megmozduláshoz

 

 

Pedagógustüntetés: a vasutasok is csatasorban

http://www.168ora.hu/itthon/pedagogustuntetes-vasutasok-csatasorban-142907.html

Csatasorba rendeződnek a pedagógusok mellé az éppen a béremelésükért harcoló vasutasok is. Legalábbis a Vasutasok Szakszervezete vezetői és jó néhány tagja biztosan ott lesz a szombati tüntetésen, mint ahogy a miskolci megmozduláshoz is feltétel nélkül csatlakoztak.

 

 

Megorroltak a tanárok a PDSZ-re – nem marad el a szombati pedagógustüntetés

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/megorroltak-a-tanarok-a-pdsz-re-nem-marad-el-a-szombati-pedagogustuntetes/

Óriási fölháborodást váltott ki, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyáltalán részt vett a korábban Mendrey László, a szakszervezet elnöke által is csak cinikus színjátéknak titulált Köznevelési Kerekasztalon, mi több, a keddi alakulóülés után többekhez hasonlóan ő maga is sikeresnek nevezte a megbeszélést. A Facebookon Mendreyt többen azonnali lemondásra szólították föl, lapunk birtokába jutott azonban egy levél, amely némiképp árnyalja a képet. A Pedagógusok Szakszervezete mindeközben közleményben tudatta: továbbra sem enged a követeléseiből. A Budapest Beacon Galló Istvánnét és Mendrey Lászlót, a két szakszervezeti elnököt is megszólaltatta.

 

 

Kihagyták a diákokat a Köznevelési Kerekasztalból?

http://tv2.hu/musoraink/mokka/202647_kihagytak-a-diakokat-a-koznevelesi-kerekasztalbol.html

A Köznevelési Kerekasztal kapcsán a Mokka vendége volt Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki maga is részt vett a konzultáción, illetve Kálovics Enikő, a Független Diákparlament szóvivője, akik viszont azt kifogásolják, hogy őket nem hívta meg senki erre a bizonyos kerekasztalra.

 

 

A hermanosok nem fogadják el a Balog-kerekasztal „eredményeit”

http://hvg.hu/itthon/20160210_tanarlazadas_herman_otto_gimnazium_koznevelesi_kerekasztal

Noha a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója kedden elégedetten nyilatkozott a Köznevelési Kerekasztal üléséről, az iskola pedagógusai által írt levélhez kapcsolódó Tanítanék-mozgalom szerint az egész a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányult.

 

 

Aláírásokat gyűjt a rezidensek szakszervezete

http://www.metropol.hu/mellekletek/cikk/1413899

Aláírásgyűjtést indít a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, hogy a kormány tekintse nemzeti ügynek az egészségügyet. Azok aláírására számítanak, akik egyetértenek vele, hogy a minőségi betegellátás, a betegbiztosítás kialakítása és a hálapénz megszüntetése érdekében a kormány növelje a költségvetés egészségügyi kiadását a GDP 2 százalékával három éven belül.

 

 

A munkaügyi per: a peres eljárás szabályai és a jogorvoslati lehetőségek

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/3403-a-munkaugyi-per-a-peres-eljaras-szabalyai-es-a-jogorvoslati-lehetosegek

A munkaviszonyból és munkaviszony jellegű jogviszonyokból származó pereket nevezzük munkaügyi pereknek, amelyekre a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (a továbbiakban: Pp.) speciális szabályokat határoz meg. A munkajog.hu cikkének második részében a peres eljárás szabályait és a jogorvoslati lehetőségeket ismertetjük röviden.

 

 

Pogátsa: Egyetlen ciklus alatt át tudnánk emelni a skandináv modellt

http://gazdasagtv.hu/makrogazdasag/europa/2016-02-08/pogatsa-egyetlen-ciklus-alatt-at-tudnank-emelni-a-skandinav-modellt

A közgazdászt arról kérdeztük, hogy hogyan működnek az északi országok, mitől ennyire sikeresek? A válaszokból összeáll, hogy ezek az országok a humán tőkébe fektetnek rengeteget, és emögé intézményrendszert is fejlesztettetek. Át lehetne venni, csak nekünk is akarni kellene…

 

 

Az állami bürokrácia csökkentéséről beszélt Varga Mihály

http://www.origo.hu/gazdasag/20160210-allami-burokracia-csokkenteserol-beszelt-varga-mihaly-leepites-kozszfera.html

A mostani világgazdasági bizonytalanságok közepette a kormánynak az ország cselekvőképességét fenntartó gazdaságpolitikát kell folytatnia – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Corvinus Egyetemen kedden megtartott kerekasztal-beszélgetésen.

 

 

Itt a tiltakozó tanárok négy pontja!

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/itt-a-tiltakozo-tanarok-negy-pontja-465363

Több okból is illegitimnek tekintik a tiltakozó tanárok az emberierőforrás-miniszter által összehívott tegnapi oktatási kerekasztalt, mely szerintük nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányult.

 

 

Jön a tömegközlekedési sztrájk

Figyelő Online, 2016.02.11  12:31   

http://figyelo.hu/cikkek/429244-jon-a-tomegkozlekedesi-sztrajk

Sztrájkot hirdettek a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozói, a munkabeszüntetés február 17-től határozatlan ideig tart – tudatta a társaság három reprezentatív szakszervezete az MTI-vel csütörtökön.

 

 

Elegük lett a MÁV-ból, mégis sztrájkolni fognak a vasutasok

NOL.hu, 2016-02-11

http://nol.hu/belfold/eleguk-lett-a-mav-bol-megis-sztrajkolni-fognak-a-vasutasok-1601065

A saját hétfőn nyilvánosságra hozott bérajánlatát vonta vissza csütörtökön a MÁV, amire a szakszervezetek úgy reagáltak, hogy sztrájkot hirdetnek. A részleteket pénteken sajtótájékoztatón ismertetik.

 

 

Lázár: Ne balhézzanak, hanem tárgyaljanak

MNO.hu, 2016. február 11.

http://mno.hu/belfold/lazar-ne-balhezzanak-hanem-targyaljanak-1328298

 

A kormány azt kéri a pedagógusoktól, elsősorban a Pedagógusok Szakszervezetétől (PSZ), hogy a közoktatás problémáinak megoldása érdekében üljenek le tárgyalni a kormánnyal. Lázár arról beszélt, példátlan, hogy egy olyan komoly szervezet, mint a PSZ elutasította a kormány tárgyalási szándékát. Ha valaki felelősen akar gondolkodni, akkor ne „balhét csináljon” – fogalmazott a tárcavezető.

 

 

Keményen helyretették Lázárt a pedagógusok

Eduline, 2016.02.11., 18:47

http://eduline.hu/kozoktatas/2016/2/11/Kemenyen_helyretettek_Lazarart_a_pedagoguso_K7R3K1#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2016_2_11

Lázár János szerint a Pedagógusok Szakszervezete balhézni és nem tárgyalni akar, ezért nem ültek le a Köznevelési kerekasztalhoz. A miniszter vádjaira keményen, mondhatni tanárian reagált a PSZ, emlékeztetve Lázárt, hogy alkotmányos joguk a tüntetés, nem mellesleg a kormánnyal pénteken tárgyal a sztrájkbizottság. Van is miről, ugyanis a kerekasztalon megfogalmazódott kormányzati ígéretek nem fedik maradéktalanul a PSZ-szel folytatott tárgyalásokat.

 

 

A PSZ kész tárgyalni, de csak “egyenlő félként”

 MTI , 2016. február 11.

http://szegedma.hu/hir/szeged/2016/02/a-psz-kesz-targyalni-de-csak-egyenlo-felkent.html

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kész a tárgyalásra, ha egyenlő felek ülnek az asztal mellett, de nem ül tárgyalóasztalhoz akkor, amikor a kormány “mindenhez értő tagja” azt az üzenetet küldi, hogy a tanárok “ne balhézzanak”, és ne is számítsanak érdemi változtatásra.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?