Cikkajánló – 2016. február 4.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Miskolcon elégtelent adtak Balog Zoltánnak – percről percre

http://hvg.hu/itthon/20160203_Megkezdodtek_az_orszagos_tanartuntetesek?s=hk

A közoktatási rendszer problémái miatt tiltakoznak tanárok az ország számos pontján. A tüntetés kiindulópontja Miskolc, ahol a Herman Ottó Gimnázium mellett kiállva több ezren vettek részt a demonstráción, de Szegeden, Győrben, Sopronban, Pécsen, Veszprémben, Szombathelyen, Hajdúszoboszlón, Békéscsabán, Budaörsön és Budapesten a Szabadság téren is tüntettek. Február 13-án a Kossuth téren folytatják.

Kapcsolódó hírek:

http://hvg.hu/itthon/20160204_tanarlazadas_tanarok_tuntetes_miskolc?s=hk

http://nepszava.hu/cikk/1084512-botrany-a-klik-forumon—tobb-ezren-tiltakoztak-a-fidesz-politikaja-ellen/

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/tuntetes-miskolcon-apedagogusok-lesznek-az-uj-migransok-1326965/

http://nol.hu/belfold/nem-hagyjak-hogy-a-klik-nyomorult-adathordozot-csinaljon-a-gyerekukbol-1599767

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/a-jovonkbol-stadiont-meg-kisvasutat-epit-a-kormany-tobbezres-tuntetes-miskolc-belvarosaban-a-kozoktatasert/

http://pestisracok.hu/egy-tanterv-egy-tankonyv-a-pedagogusok-tuntetesen-jartunk/

http://www.blikk.hu/galeria/igy-tuntetnek-a-kozoktatas-ellen-a-tanarok-galeria/13fmhmw

A budapesti tüntetési helyszínről: http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=28706

http://24.hu/belfold/2016/02/04/ez-nem-a-politikarol-szol-hanem-az-oktatasrol/

http://444.hu/2016/02/03/a-szervezoket-is-meglepte-hanyan-mentek-ki-a-budapesti-pedagogustuntetesre

Több helyen tüntetnek ma a pedagógusok – 2016.02.03

 

Hallgassa meg

 

Hallgassa meg

 

Hallgassa meg

Jövő szombaton szintén tüntetni készül a két nagy pedagógus szakszervezet. Az akciót támogató civilek a korábbra meghirdetett 10.-i demonstrációt lefújták és azt kérik, hogy mindenki a Pedagógusok Szakszervezete által beígért 13.-i szombati eseményre menjen tiltakozni – erről a Hívatlanul Hálózat alapítója beszélt a Klubrádióban. Lázár Júlia azzal magyarázta a lépést, hogy teljes egység legyen a pedagógusok ügyében.

Pedagógusok Szakszervezete: nem látszatmegoldások kellenek

http://tenyek.hu/belfold/201938_pedagogusok-szakszervezete-nem-latszatmegoldasok-kellenek.html?&hirkereso

Nemcsak a problémákat, hanem azoknak a megoldását is elmondták, azonban ezeket elutasította az EMMI- mondta a csütörtök reggeli Mokkában Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. A szakember szerint kerekasztal helyett vissza kellene állítani a Közoktatás-politikai Tanácsot, túlságosan központosított az oktatási rendszer, és a gyerekek is nagyon túl vannak terhelve.

“Közösen kell kiabálni”

http://hvg.hu/itthon/20160203_kozalkalmazotti_tanacs_tanarlazadas?s=hk

Újabb ellenállási fórumot találhat magának az országossá dagadt tanárlázadás: ha összeáll a Központi Közalkalmazotti Tanács (KKT), akkor a tanárok munkáltatóját, a Kliket törvény kötelezi majd, hogy fontos döntésekben meghallgassa a tanács véleményét. A helyzet érdekessége, hogy maguk az érintett intézmények, a Klik és az oktatási tárca adott zöld utat az alulról szerveződő kezdeményezésnek.

Rossz üzlet az államnak dolgozni

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/rossz-uzlet-az-allamnak-dolgozni/

A tavalyi év végén nem sikerült a szakszervezeteknek, a munkaadóknak és a kormánynak megállapodni a minimálbér mértékéről. Ennél kisebb publicitást kapott, hogy nem volt országos bérajánlás sem, amely főleg az állami tulajdonú vállalatok számára jelent eligazítást. A Policy Agenda azt nézte meg a legnagyobb állami cégeken keresztül, hogy kinek mit sikerült elérni a bérek terén az elmúlt években.

NGM: gyakornokok alkalmazását ösztönző pályázati felhívások jelentek meg

http://www.mon.hu/ngm-gyakornokok-alkalmazasat-osztonzo-palyazati-felhivasok-jelentek-meg/2999799?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Budapest – Gyakornoki programokat támogató pályázati felhívások jelentek meg 16,2 milliárd forint kerettel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP), amelyek célja, hogy elősegítsék az egyes képzésekben megszerzett szakképesítés hasznosulását, támogassák a fiatalok munkatapasztalat-szerzését, ösztönözzék foglalkoztatásukat – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Szakszervezeti vezető mellett protestáltak Miskolcon

http://www.mon.hu/szakszervezeti-vezeto-mellett-protestaltak-miskolcon/2999852?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Miskolc – A szakszervezeti jogok eltiprása ellen és egy érdekképviseleti vezető mellett protestáltak csaknem kétszázan Miskolcon, a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. székháza előtt szerdán, szakszervezeti zászlókkal, transzparensekkel.

Kinek hány nap szabadság jár idén?

http://www.hrportal.hu/hr/kinek-hany-nap-szabadsag-jar-iden-20160204.html

Húsz nap fizetett szabadság az alap, ehhez jönnek a kor és a gyerekek után járó plusznapok. Ha azonban az ember történetesen rendőr, tűzszerész, repülőgépvezető, tanár, logopédus, vagy épp köztisztviselő, másként alakulnak ezek a számok.

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása: kettészakadt az ország

http://www.hrportal.hu/hr/megvaltozott-munkakepesseguek-foglalkoztatasa-ketteszakadt-az-orszag-20160203.html

Az ezredforduló óta folyamatosan növekszik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya. Földrajzilag azonban egyre jobban kettészakad az ország: míg Soprontól Budapesten át Kecskemétig hiány van megváltozott munkaképességűből, addig Dél-Dunántúlon, Békés, Csongrád és az ország keleti részén még mindig jelentős számú egészségkárosodott szeretne elhelyezkedni.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete közleménye

http://os.mti.hu/hirek/114380/a_mernokok_es_technikusok_szabad_szakszervezete_kozlemenye

Megakadtak a bértárgyalások a MÁV csoportnál. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének országos elnöksége megtárgyalta a MÁV csoportnál hosszú hetek óta húzódó bértárgyalások helyzetét.

A fuvarozók egyesülete felmondta az alágazati kollektív szerződést

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/A_fuvarozok_egyesulete_felmondta_az_alagazati_kollektiv_szerzodest.html

Egyoldalúan felmondta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) a Nemzetközi és Hivatásos Gépkocsivezetők Országos Szakszervezetével (NeHGOSZ) a közúti közlekedési alágazatban kötött, több munkáltatóra kiterjedő kollektív szerződést 2016. február 1-jével – közölte a szakszervezet szerdán.

Sztrájkra készülnek a vasutasok

http://privatbankar.hu/karrier/sztrajkra-keszulnek-a-vasutasok-290066

A sztrájk mellett döntött a Vasutasok Szakszervezetének választmánya arra az esetre, ha továbbra sem járnak eredménnyel a MÁV vezetésével folytatott bértárgyalások – írja a Magyar Nemzet.

Az eddiginél is durvább taxisdemonstráció jöhet

http://vs.hu/gazdasag/osszes/az-eddiginel-is-durvabb-taxis-demonstracio-johet-0203

Amennyiben a kormány rövid határidőn belül nem áll elő konkrét javaslatokkal, úgy országos demonstrációba kezdhetnek a taxisok. Nem akarják megvárni a kormány által kért másfél hónapot.

Vajon miért nem ad minden cég cafeteriát?

http://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/vajon-miert-nem-ad-minden-ceg-cafeteriat-289892

Nincs olyan magyar vállalat, ahol ne lehetne olcsóbban többet adni a munkavállalók számára – mondta a Privátbankár.hu konferenciáján a szakértő. Kardos György számos lehetséges forrást felsorolt, ahol a cégek pénz helyett cafeteriát adhatnának úgy, hogy mindenki jól járjon. Van megoldás arra is, hogy a nyugdíjunkat is gyarapítsuk.


KÖZÉLET

 

Összegyűjtik az iskolák javaslatait az ország mindegyik tankerületében

http://magyarhirlap.hu/cikk/46831/Osszegyujtik_az_iskolak_javaslatait_az_orszag_mindegyik_tankeruleteben

Rétvári Bence: Ilyen széles körű egyeztetésre még sosem került sor, mindenkit várunk, akit a diákok, a köznevelés jövője érdekel. Február 9-re hívják össze a köznevelési kerekasztalt, amelyre várják az érdekképviseletek, a szakmai szervezetek, a tudományos élet, a pedagógusképző intézmények, a szülők és a diákok képviselőit is.

Hiller: a Kliket meg kell szüntetni!

http://mszp.hu/hir/hiller_a_kliket_meg_kell_szuntetni

Minden felületi kezelés haszontalan, csak a rendszerjellegű átalakítás lehet sikeres. Az MSZP a pedagógusok mellett áll.


GAZDASÁG

 

A CSOK a használt lakások piacát is húzhatja

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/02/03/a-csok-a-hasznalt-lakasok-piacat-is-huzhatja/

2016 elején a hírek zöme a CSOK körül forog, amelynek hatása már most érződik az ingatlanpiac kereslet-kínálati oldalán. A Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) megfelelő eladásra kínált új házak és lakások száma hirtelen megugrott. A használt lakások 48 százaléka felel meg a megújult Szocpolnak, valamint látványosan megemelkedett a hirdetésfeladások száma – mutatja a legnagyobb hazai apróhirdetési portál statisztikája. Szerintük bár a legtöbb hír a 10+10 milliós, új építésekre fókuszál, a használt ingatlanok piacán is fellendülés várható a kormány által minap bejelentett, bővített támogatásoknak köszönhetően.

Rávert este a forint a zöldhasúra

http://hvg.hu/gazdasag/20160203_Ravert_este_a_forint_a_zoldhasura#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

A dollárt 19 óra tájban 281,23 forinton jegyezték a reggeli 285,87 forint után. Az euró 60 fillérrel 311,35 forintra, a svájci frank pedig 280,70 forintról 279,66 forintra gyengült.

A zöldségesek is 5 százalékos áfát szeretnének

http://mfor.hu/cikkek/makro/A_zoldsegesek_is_5_szazalekos_afat_szeretnenek.html

A zöldség-gyümölcs ágazat jelenleg az egyik legfertőzöttebb az áfakiesések tekintetében, az adó 5 százalékra csökkentése ezen sokat segítene – írta a Magyar Nemzet csütörtöki számában a szakmaközi szervezet alelnökét megszólaltatva.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Elképesztően nagy kárt szenvedhet az EU – itt új becslés

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nagy_kart_szenvedhet_az_eu_a_hatarellenorzes_miatt_uj_becsles.609607.html

Óriási anyagi kárt okozna, ha a schengeni övezet tagállamai tartósan visszaállítanák a határellenőrzést a térségben belül. A turizmus, a kereskedelem és a határokon átnyúló foglalkoztatás visszaesése miatt elveszne mindaz a plusz, amit a javak és az emberek szabad áramlása hozott az elmúlt években.

Görögország sztrájkol

http://www.hirado.hu/2016/02/04/gorogorszag-sztrajkol/?source=hirkereso

Görögországban az állami és a magánszektor dolgozóit képviselő két legnagyobb szakszervezeti tömörülés közel 2 millió tagja 24 órás sztrájkba lépett csütörtökön.

Több százezer eurós bírság feketemunka miatt Szlovákiában

http://kamaraonline.hu/cikk/tobb-szazezer-euros-birsag-feketemunka-miatt-szlovakiaban

Összesen 468 290 eurós bírsággal büntetettek feketemunkáért 156 munkáltatót a munkafelügyelet Szlovákiában a legutóbbi ellenőrzéskor – tájékoztatott Marián Valentovič, a munkahivatal vezérigazgatója.


EGYÉB

 

Nagyon elrontotta Magyarország, mégis siker lett belőle

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/nagyon_elrontotta_magyarorszag_megis_siker_lett_belole.609635.html

A Malév összeomlása óta eltelt négy évben a fapadosok alaposan átszabták a budapesti repteret, amely egyre inkább állja a versenyt a régiós fővárosokkal szemben is. Mi kellene még a sikerhez? Bognár András, a londoni ICF International légi közlekedési tanácsadója elemez.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a