Cikkajánló – 2016. február 3.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Galló Istvánné: Balognak és Czunyinénak sincs mozgástere oktatásügyben

http://www.atv.hu/belfold/20160202-atv-start-gallo-istvanne/hirkereso

Mindezidáig nem vezettek eredményre a sztrájkbizottság és az oktatási kormányzat közötti szakmai egyeztetések, mondta el az ATV Start-ban a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Kapcsolódó hírek: http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=195966

http://szakszervezetek.hu/hirek/3249-a-parlamenthez-varjak-az-elegedetlen-tanarokat

http://www.hrportal.hu/c/tovabb-gyuruzik-a-tanarlazadas-20160202.html

http://www.beol.hu/bekes/kozelet/tanarlazadas-bekescsaban-is-tuntetnek-szerdan-649506

Busz indulhat Somogyból – a megyében nem tüntetnek a pedagógusok

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/busz-indulhat-somogybol-a-megyeben-nem-tuntetnek-a-pedagogusok-649590

Kilenc városban csatlakoztak a pedagógusok a miskolci Herman Ottó Gimnázium által szervezett szerdai demonstrációhoz, Budapest mellett Békéscsabán, Budaörsön, Győrben, Hajdúszoboszlón, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben szerveznek támogató fáklyás felvonulást. Megyebeli település nem csatlakozott az akcióhoz, noha a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Somogyért is felelős ügyvivője több kaposvári tanárt is megkeresett.

Szombathely is csatlakozott a tanártüntetéshez

http://www.alon.hu/szombathely-tuntetes-oktatas/szombathely-csatlakozott-tanartunteteshez

A Február 3-i szolidaritási tüntetések című Facebook-oldalon megjelent információk szerint hétfőn délig Békéscsabától Veszprémig számos városban szerveznek demonstrációkat.

Berágtak a mentők is egy kiszivárgott levél szerint

http://hvg.hu/gazdasag/20160201_mentok_allamkincstar_level_KIRA

Akár a sztrájkra is készen áll a mentők néhány dolgozója, mások jogi lépéseket fontolgatnak, vagy a nyilvánossághoz fordulnának. Az államkincstár új rendszere miatt ugyanis késedelmesen jutottak illetményeikhez, és ezzel nincsenek egyedül a közszférában.

Nem foglalkozunk vele, pedig sürgős lenne: mi lesz az Y-generáció nyugdíjával?

http://privatbankar.hu/karrier/nem-foglalkozunk-vele-pedig-surgos-lenne-mi-lesz-az-y-generacio-nyugdijaval-289955

A most 20-35 éves generáció szinte alig törődik azzal, hogy lesz-e nyugdíja, vagy sem: a legtöbben még a rendszert sem látják át. A Privátbankár Foglalkoztatás és öngondoskodás konferenciáján Nagy Andrást, az Allianz Hungária Biztosító területi igazgatóját kérdeztük arról, hogyan lehet a fiatalok figyelmét felhívni a nyugdíjtakarékosságra, de kíváncsiak voltunk arra is, mit érdemes keresni a hazai piacon.

Csúcson a közmunka és az elvándorlás

http://www.vg.hu/gazdasag/csucson-a-kozmunka-es-az-elvandorlas-464904

Történelmi rekordot döntött tavaly év végén a közfoglalkoztatás és a külföldön dolgozó magyarok száma is azzal párhuzamosan, hogy a munkanélküliség évtizedes mélypontra csökkent. Az elsődleges munkaerőpiac mellett több tényező segítette a statisztika javulását: a munkanélküliségi ráta a teljes foglalkoztatást idéző hat százalék közelébe csökkent ugyan október és december között, a Világgazdaság számításai szerint közmunkások nélkül továbbra is 11 százalék felett van a munkanélküliségi ráta. Ez alig marad el a 2014 év elején mért szinttől, ráadásul éves alapon egyáltalán nem látszik javulás. Ebben azonban komoly szerepet játszik, hogy az aktívak száma 80 ezerrel, 4,54 millióra nőtt egy év alatt.

Hány közszolgából lesz közmunkás?

http://szakszervezetek.hu/hirek/3246-hany-kozszolgabol-lesz-kozmunkas

Miközben a kormány százezres leépítéssel riogat a közszférában, csúcsra ugrott a közmunkások száma. A javuló foglalkoztatási számok főként ennek, valamint a külföldön dolgozók egy része beszámításának köszönhetőek –írja a 168 óra.

Csúcsra jár a bércsata – Túl sok emelést kérnek?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/csucsra_jar_a_bercsata_tul_sok_emelest_kernek.609580.html

A Volán-társaságok munkavállalóit képviselő szakszervezetek által követelt, 2016-os 7,5 százalékos, illetve egyes érdekképviseletek ezt is meghaladó bérfejlesztési igényét irreálisnak tartja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. A munkáltatói ajánlat kialakítása folyamatban van.

A VDSzSz Szolidaritás eredménytelen tárgyalás esetén sztrájkolna

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/3258-a-vdszsz-szolidaritas-eredmenytelen-targyalas-eseten-sztrajkolna

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) Szolidaritás kész a többi vasutas szakszervezettel közös sztrájk meghirdetésére, amennyiben a MÁV-csoportnál a bértárgyalások nem vezetnek eredményre – közölte a VDSzSz Szolidaritás kedden az MTI-vel.

Sztrájk esetén a szolgáltatónak kell kidolgoznia a menetrendet – Sztrájk előtt legkésőbb két nappal kell a lakosságot tájékoztatni

http://www.jogiforum.hu/hirek/35243?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=20165

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság határozata szerint a sztrájkkal érintett közlekedési szolgáltatónak kell a törvényi rendelkezéseknek megfelelő menetrendet kidolgoznia.

 

 

A távmunka nem azt jelenti, hogy munkába menet és jövet is lehet dolgozni

http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20160202_jutalomkent_tekintenek_tavmunkara

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma áll a nyolcadik helyen azon cégek, intézmények top százas listáján, amelyeknél valóban létezik távmunka. Magyarországon a munkavégzés ezen formáját leginkább túlórázásra és a betegszabadság „hasznos” eltöltésére használják. Amerika messze van.

 


KÖZÉLET

 

150 ezer embert küldene el a kormány

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/150-ezer-embert-kuldene-el-a-kormany

150 ezer embert bocsátana el a kormány a közigazgatásból a következő két évben – mondta Híradónknak a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Csepreghy Nándor szerint ehhez az kell, hogy a gazdasági növekedés a jelenlegi szinten emelkedjen és akkor ezeket a dolgozókat a piaci szférába lehet átterelni. A szakszervezet szerint a kormány tervei nem reálisak. A DK szerint a kormány becsapta az állami szférában dolgozókat.

Az Emmi nem érti a pedagógus sztrájkot

http://profitline.hu/hircentrum/hir/346586/Az-Emmi-nem-erti-a-pedagogus-sztrajkot-

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint érthetetlen a két legnagyobb szakszervezet által hirdetett bojkott, miközben a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását.

Kapcsolódó hír:

http://eduline.hu/kozoktatas/2016/2/2/Retvari_szerint_csokkenthetik_a_diakok_lete_4IA2MW#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2016_2_2

Handó: A bíróságokra nem lehet nyomást gyakorolni

http://mno.hu/politika/hando-a-birosagokra-nem-lehet-nyomast-gyakorolni-1326756

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a bírák függetlenségét.

 


GAZDASÁG

 

NGM: az építőipar növekedése a foglalkoztatás további bővülését vetíti előre

http://szakszervezetek.hu/hirek/3242-ngm-az-epitoipar-novekedese-a-foglalkoztatas-tovabbi-bovuleset-vetiti-elore

A kormány az otthonteremtési programot azért tartja kiemelten fontos feladatnak, mert a gazdasági növekedés ösztönzésén túl olyan hosszú távú társadalompolitikai célkitűzések megvalósításához járulhat hozzá, mint a kedvezőtlen demográfiai trend megfordítása, illetve a szakképzett munkaerő itthon tartása – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az szja-t fizetők fele szokta felajánlani adójának egy százalékát – Ha nem rendelkezünk róla, a költségvetésben marad

http://www.jogiforum.hu/hirek/35241?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=20165

A személyi jövedelemadót (szja) fizető mintegy négy és félmillió állampolgárnak nagyjából csak a fele ajánlja fel évek óta adójának egy százalékát, pedig ez a pénz leggyakrabban gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

CSOK: hiába az ingyen telek, munka híján nem kell senkinek

http://www.atv.hu/belfold/20160203-csok-hiaba-az-ingyen-telek-munka-hijan-nem-kell-senkinek/hirkereso

Sokasodnak az utóbbi időben azok az önkormányzati ingyen telkek, amelyekkel a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódva szeretnének legalább három gyereket vállaló fiatal családokat egy-egy adott településre csábítani – írja a Magyar Nemzet szerdai száma.

Tizenegy éve nem nőtt így a magyarok vásárlási kedve

http://www.portfolio.hu/gazdasag/tizenegy_eve_nem_nott_igy_a_magyarok_vasarlasi_kedve.226516.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

2015 decemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene (naptárhatástól megtisztítva) 4,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az adatok továbbra is viszonylag erős keresletre utalnak, ugyanakkor erősödő konjunktúra nem figyelhető meg. Sőt, a dinamika alacsonyabb az utóbbi egy évben megszokottnál.

Felvásárolja az OTP az AXA Bankot

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/Felvasarolja_az_OTP_az_AXA_Bankot.html

A piacvezető magyar bank szerdai bejelentése szerint megvásárolja az AXA Bank magyarországi üzletágát.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Rálőttek a tüntetőkre a hatóságok Pakisztánba

http://inforadio.hu/hirek/kulfold/ralottek-a-tuntetokre-a-hatosagok-pakisztanban-795144

Legkevesebb két tiltakozó meghalt, amikor a pakisztáni nemzeti légitársaság privatizációja ellen tüntető dolgozók összecsaptak a hatóságokkal Karacsiban – közölte a Pakistan International Airlines (PIA) egyik szakszervezeti vezetője kedden.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a