Cikkajánló – 2016. február 2.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Február 13-án országos pedagógusdemonstráció lesz

http://www.szef.hu/hirek/PSZ_sajtotajekoztato_20160201

Országos tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága február 13-ára a fővárosba, a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve – jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke 2016. február elsején.

Kapcsolódó hírek: http://nol.hu/belfold/orszagos-sztrajk-lesz-februar-13-an-1599353

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/orszagos-pedagogustuntetes-lesz-1326579

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=195966

http://nepszava.hu/cikk/1084232-orszagos-tuntetest-szervez-a-pedagogusok-szakszervezete/

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/pedagogustuntetes-februar-3-an-10-en-es-13-an-ez-utobbit-orszagosnak-szanjak/

http://www.168ora.hu/itthon/ennyi-volt-az-egesz-orszagban-tuntetnek-a-tanarok-142649.html

http://profitline.hu/hircentrum/hir/346553/Eddig-birtak-a-pedagogusok.-Sztrajkra-keszulnek-

http://magyarhirlap.hu/cikk/46618/Norveg_alapon_lazado_pedagogusok

http://figyelo.hu/cikkek/428803-ennyi-volt–a-tanaroknak-most-lett-vegleg-eleguk

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/3239-tuntetest-szervez-a-pedagogusok-sztrajkbizottsaga

“Életpálya modell” a kilátástalanságba

http://www.szef.hu/hirek/kszsz_kozlemeny_20160201

A közszolgálati tisztviselők életpálya modelljének kidolgozásáért felelős miniszter 2014. július 10-én kereste meg az érdekelt szakszervezeteket: “A közszolgálati életpálya-modell kidolgozását jelentőségének megfelelően, a lehető legszélesebb körű egyeztetéseket követően, valamennyi érintett szerv bevonásával tervezzük megvalósítani. Ennek első lépéseként kérem, hogy egy átfogó koncepció kidolgozásához szakszervezete álláspontját, javaslatait a Belügyminisztérium kapcsolattartója részére 2014. augusztus 1-ig megküldeni szíveskedjen.”

A KKDSZ és a TUDOSZ közös nyílt levélben tiltakozik

http://www.szef.hu/hirek/kkdsz_kozlemeny_20160201

Budapest, 2016. február 1., hétfő (OS) – A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete és a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete megdöbbenéssel értesült a sajtóból arról, hogy a bürokrácia csökkentés jegyében megszüntetendő 73 állami intézmény között olyan nem hatósági feladatot is ellátó intézmények vannak, melyek a művelődés, a tudomány és a kultúra területén fejtenek ki szigorúan szakmai tevékenységeket.

SZEF Akadémia – tudósítás A nemzet egészsége című rendezvényről

2016. január 30-án szombaton került megrendezésre a SZEF Akadémia harmadik, “A nemzet egészsége” című rendezvénye a Kossuth Klubban.

A rendezvényről tudósított az ATV: http://www.atv.hu/videok/video-20160130-kora-esti-hirado-2016-01-30 (6:52-től) és a HírTV: http://hirtv.hu/videok/145898

Sztrájk lehet a vége a 0 százalékos “bérfejlesztésre” tett javaslatnak

http://www.hrportal.hu/c/sztrajk-lehet-a-vege-a-0-szazalekos-berfejlesztesre-tett-javaslatnak-20160201.html

Ha a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége nem tesz reális bérfejlesztési ajánlatot a tárgyalás következő fordulóján, 2016. február 9-én, akkora Volán-társaságok munkavállalóit képviselő szakszervezetek nyomásgyakorlás eszközének alkalmazása mellett folytatják a tárgyalásokat a munkáltatóval – közölték.

5 egyszerű módszer, amik segítenek túlélni az irodai munka káros hatásait

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/munka_fajdalom_ules_betegsegek_problemak

A mozgáshiányos életmód rendkívüli módon megterheli a szervezetünket és a negatív hatásokat is sokkal nehezebb visszafordítani, ha nem kezdünk el időben foglalkozni a problémáinkkal. Ezért van az, hogyha sokáig ülünk a monitor előtt, egy idő után elkezdjük érezni a nyakunk, elfárad a szemünk és még a hátunk is fájni kezd. És, ha mindez nem lenne elég, akkor még ott a stressz is, ami még rátesz az egészre egy lapáttal.

Nyugdíjra tenné félre a cafeteriát a magyar

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/nyugdijra-tenne-felre-a-cafeteriat-a-magyar/

A magyar munkavállalók 60 százaléka spórol többek között a nyugdíjas évekre is, ugyanakkor az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezők aránya csak 22 százalékos – derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége januári kutatásából. A felmérés szerint a munkavállalók 32 százaléka lépne be önkéntes nyugdíjpénztárba vagy növelné a pénztári befizetéseit, ha a munkáltatója támogatná ezt a megtakarítási formát. A magyar munkavállalók több mint fele pedig a személyi jövedelemadó kulcsának 15 százalékra történő csökkentéséből származó bérnövekedést önkéntes nyugdíjpénztári befizetésre fordítaná.

Nyugdíj és kereset: amikor kizárják vagy korlátozzák egymást

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Oregsegi_nyugdij_korhatar_elotti_ellatas_es_2O1U0S.aspx#rss

Dolgozhat-e a korhatár előtti ellátásban, illetve a „nők 40” jogosultság alapján nyugdíjban részesülő személy, és ha igen, mennyit kereshet? Vállalhatnak-e bárhol munkát a nyugdíjasok? Ismertetjük a legfontosabb szabályokat.

Ez a kiút a közmunka mocsarából? – Súlyos dolgot hanyagolt a kormány

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ez_a_kiut_a_kozmunka_mocsarabol_sulyos_dolgot_hanyagolt_a_kormany.609327.html

Ma élesíti új programját az NGM, amellyel több tízezer közmunkást segítene vissza az elsődleges munkaerőpiacra. Ám nem csak a megelőző egyeztetések és piacfelmérés maradtak el, hanem a beígért képzési programok is ismeretlenek.

 

 

Elsumákolja munkáltatója a foglalkoztatottak bejelentését? Itt megnézheti!

http://adozona.hu/adozas_rendje/Elsumakolja_munkaltatoja_a_foglalkoztatotta_EKKRHP.aspx#rss

Meghaladja az ötezret azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb – 2015. decemberi adatait tartalmazó – listája szerint be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztattak.

Most már a minimálbéresek sem panaszkodhatnak?

http://mfor.hu/cikkek/makro/Most_mar_a_minimalberesek_sem_panaszkodhatnak_.html

Tavaly olyan történt a minimálbérekkel, amire évek óta nem volt példa Magyarországon. Nem túlzás azt állítani, hogy 5 évbe telt a kormánynak ezt összehoznia.

 


KÖZÉLET

 

Új fejezet kezdődik a magyar nyilvánosságban

http://index.hu/belfold/2016/02/02/komment_strasbourg_velemenyszabadsag/

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden közzétett döntésében kimondta, hogy a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét tették felelőssé a cikkeik alatt megjelent kommentekért.

Rétvári: érthetetlen a pedagógus-szakszervezetek által hirdetett bojkott

http://inforadio.hu/hirek/belfold/retvari-erthetetlen-a-pedagogus-szakszervezetek-altal-hirdetett-bojkott-794987

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint érthetetlen a két legnagyobb szakszervezet által hirdetett bojkott, miközben a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását.

Íme politikusaink vagyonnyilatkozatai

http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/ime-politikusaink-vagyonnyilatkozatai-464814

Ismét gyarapítja ingatlanvagyonát 2015-ös vagyonnyilatkozata szerint – melynek leadási határideje 2016. január 31. volt – Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, míg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eladta egyik dunakeszi házát, amelyből csökkentette szülei felé fennálló tartozását. Simicskó István honvédelmi miniszter szintén értékesített egy lakást, de növelte értékpapírjainak mennyiségét.

 


GAZDASÁG

 

Cafeteria: még a legdrágább is olcsó

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/cafeteria-meg-a-legdragabb-is-olcso/

Az egyre élesebb piaci versenyben felértékelődött a dolgozók lojalitását és elégedettségét növelő javadalmazási rendszer, ami ráadásul költséghatékony eszköz. A 21. századi társadalmak és gazdaság új súlypontjaihoz – amelyben előtérbe kerül az egészség, az oktatás, az öngondoskodás – a munkáltatóknak is igazodniuk kell, többek között, egy modern juttatási rendszer kialakításával, amely a köztük és a munkavállalók közötti partneri együttműködést is erősíti.

Visszahúz az alacsony fizetés

http://www.vg.hu/gazdasag/visszahuz-az-alacsony-fizetes-464835

Már nem segíti, hanem hátráltatja a magyar gazdaságot az alacsony bérszínvonal. A versenyképességünk más tényezők miatt gyenge.

 

Szinte semmi nem lesz olcsóbb

http://nol.hu/gazdasag/szinte-semmi-nem-lesz-olcsobb-1599429

Az üzemanyagárak mélyrepülése miatt előreláthatólag nem mérséklődnek a helyközi buszjáratok viteldíjai, a fuvarozók pedig a kötelező biztosítási díjak drasztikus emelése miatt nem szállítanak olcsóbban. A kiskereskedők arra hivatkoznak: az üzemanyagár elenyésző mértékben befolyásolja a termékekét.

 

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Bajban lehetnek az angliai magyarok, elbukhat Orbánék kérése

http://www.vg.hu/gazdasag/bajban-lehetnek-az-angliai-magyarok-elbukhat-orbanek-kerese-464865

A brit kormány azonnali hatállyal megtagadhatná a szociális ellátást az EU más tagállamaiból érkező munkavállalóktól.

 


EGYÉB

 

A szakértői bizottságban nem szakértők dolgoznak?

http://www.13keruleti-hirhatar.hu/hirek/a-szakertoi-bizottsagban-nem-szakertok-dolgoznak

A megváltozott munkaképességű betegek körében egyre nagyobb a felháborodás amiatt, hogy egyre több beteg jogorvoslati útját lehetetlenítik el. 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk