Cikkajánló – 2016. január 29.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Százezres leépítés várható a közszférában

http://mno.hu/politika/f-1325967

Amennyiben megfelelően alakul a magyar gazdaság növekedése, akár százötvenezer fővel is kevesebben dolgozhatnak majd a közszférában.

Kapcsolódó hírek: http://444.hu/2016/01/28/csepreghy-nem-6-hanem-150-160-ezer-fovel-csokkentek-a-kozszferaban-dolgozok-szamat

http://nepszava.hu/cikk/1083879-akar-150-ezer-embert-is-kirughatnak-a-kozszferaban/

http://szakszervezetek.hu/hirek/3186-akar-150-ezer-embert-is-elbocsathatnak-a-kozszferaban

Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége: Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó

http://www.szakszervezetek.hu/kozlemenyek/3195-kozszolgalati-szakszervezetek-szovetsege-az-igeret-szep-szo-ha-betartjak-ugy-jo

„Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó” – különösen ha egy ország kormányáról van szó. A 2014. évi választások után a belügyminiszter kapta feladatul, hogy folytassa a közszolgálati életpálya modell kidolgozását.

A pedagógus-szakszervezetek óva intenek a vadsztrájktól

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/a-pedagogus-szakszervezetek-ova-intenek-a-vadsztrajktol/

Egyre türelmetlenebbek a pedagógusok, értesüléseink szerint többükben is fölmerült a gondolat, hogy saját maga kezd munkabeszüntetésbe, mert már nem hisz abban, hogy a szakszervezetek bármit el tudnak érni a kormánynál, de Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke óva int ettől mindenkit. Mint mondja, egy vadsztrájknak nagyon súlyos munkaügyi következményei lehetnek. Ha végül mégis hivatalos munkabeszüntetésre kerül a sor, akkor szerinte nem kell majd teljesíteniük az elégséges szolgáltatást. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke egybenyitná a PDSZ és a PSZ a sztrájkbizottságait.

A közalkalmazottak és az idősek húzzák a statisztikát

http://adozona.hu/szakmaihirek/Nagy_hirek_minden_mutato_javul_75BSDI.aspx#rss

A foglalkoztatottak létszáma 2015. október–decemberben 4 millió 259 ezer fő volt, 118 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 64,8 százalékra emelkedett, a férfiak foglalkoztatási mutatója nagyobb mértékben javult – adta közre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kapcsolódó hírek: http://magyarhirlap.hu/cikk/46329/Tobb_a_munka_kevesebb_az_allasnelkuli

 

Esély, egyenlőség, esélyegyenlőség

http://www.szakszervezet.net/hu/2014-04-03-13-35-01/713-esely-egyenloseg-eselyegyenloseg

Magyarországon a munka törvénykönyve számos olyan paragrafust tartalmaz, amely nem segíti, de egyértelműen hátrányba hozza a gyermeket vállaló és nevelő munkavállalókat. Nem teremt esélyt, nem segíti a gyerekvállalás terheinek viselését, nem tolerálja munka és a magánélet együttes megélését, több helyen még nemzetközi egyezményekbe is ütközik.

Gál és Mendrey is esélyes Gaskó posztjára

http://magyaridok.hu/belfold/gal-es-mendrey-eselyes-gasko-posztjara-331813/

Gaskó István készíti fel a Liga Szakszervezetek lehetséges új elnökét az országos szakszervezeti konföderáció vezetésére.

Létszámleépítés várható a Ligánál

http://magyarhirlap.hu/cikk/46347/Letszamleepites_varhato_a_Liganal

Az egész magyar szakszervezeti mozgalom megújítására van szükség, mert ez a modell nem életképes – véli Halasi Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás elnöke, aki csak akkor tudja elképzelni a Liga konföderációhoz való csatlakozást, ha a reform útján indul el Gaskó István lemondása után a szakszervezeti szövetség.

“A cégek egymástól próbálják elhappolni a jó szakembereket”

http://www.vg.hu/vallalatok/a-cegek-egymastol-probaljak-elhappolni-a-jo-szakembereket-464719

A hazai járműipari beruházások jövője a munkaerő rendelkezésre állásán múlik – mondta a Világgazdaságnak Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyárigazgatója.

Ne feledkezzen meg a kedvezményekről

http://www.origo.hu/gazdasag/20160128-adohatosag-szja-kedvezmenyek-friss-hazasok-nav.html

Ezekben a napokban nyilatkozhatnak az alkalmazottak arról, hogy ebben az évben milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadójuk, illetve adóalapjuk. A munkáltató ezt figyelembe véve állapítja meg a levonandó adóelőleg összegét. Ha év közben a kedvezmények szempontjából változik a munkavállaló helyzete, új nyilatkozatot kell kitöltenie a munkahelyén.

 


KÖZÉLET

 

Balog Zoltán: a korrekció szeptembertől érződhet az iskolákban

http://inforadio.hu/hirek/belfold/balog-zoltan-a-korrekcio-szeptembertol-erzodhet-az-iskolakban-794019

Tartós nyugalmat nem, de a pedagógusok adminisztrációjának csökkentését ígéri az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: legkésőbb szeptemberre már az iskolákban is érződik majd a Klik szervezeti struktúrájának átalakítása.

Parlamenti vitát akarnak a közoktatásról

http://faktor.hu/faktor-parlamenti-vita-lesz-a-kozoktatasrol?source=hirkereso

Az MSZP képviselőcsoportja azt akarja elérni, hogy a február 15-én elkezdődő ülésszak első politikai vitanapja legyen a közoktatásról szóló, és fontosnak tartja, hogy tárgyalása a legszélesebb nyilvánosság előtt történhessék.

MSZP: azonnali, 50 százalékos béremelést a közszférában! – videóval

http://www.dehir.hu/belfold/mszp-azonnali-50-szazalekos-beremelest-a-kozszferaban/2016/01/28/

Azonnali, 50 százalékos fizetésemelést követel az MSZP a közalkalmazottak számára. Ennek érdekében aláírásokat is gyűjt az ellenzéki párt. Gőgös Zoltán az MSZP elnökhelyettese debreceni sajtótájékoztatóján bejelentette: pártja emellett az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését is szorgalmazza. A politikus szavaira Pósán László a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: a szocialisták akciója primitív demagógia.

Forradalom söpörheti el a GDP diktatúráját

http://mno.hu/gazdasag/forradalom-soporheti-el-a-gdp-diktaturajat-1325994

Teljes értékrendváltozást kéne elérni, különben összeomlik a jelenleg ismert gazdasági rendszer – hangzott el a 2016 a nemnövekedésről szól elnevezésű csütörtöki sajtóeseményen a Budapesti Corvinus Egyetemen.

 


GAZDASÁG

 

ELINDULHATNAK A VERSENYSZEKTOR FELÉ A KÖZSZFÉRA DOLGOZÓI

http://www.elemzeskozpont.hu/elindulhatnak-versenyszektor-fele-kozszfera-dolgozoi

A múlt év utolsó negyedében 6,2 százalékos munkanélküliséget mért a KSH, így a múlt év egészében 6,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Utóbbi 0,9 százalékpontos javulást jelent a 2014-es értékhez képest. A múlt évi adatokat nagyban javító közfoglalkoztatás szerepe az idén is jelentős lesz, emellett elindulhat egy átrendeződés, amelynek eredményeként a közszférában dolgozók egy része a versenyszektorban helyezkedhet el. Összességében elképzelhető, hogy az idén átlagosan akár 6 százalék alá kerül a munkanélküliségi ráta.

Köddé válik a vállalatok optimizmusa?

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/kodde-valik-a-vallalatok-optimizmusa/

Eltűnőben a vállalatok optimizmusa. A másfél éve tartó negatív trend következtében a K&H nagyvállalati növekedési index jelenleg 5 ponton áll, amely az index eddigi legalacsonyabb értéke. A cégek kisebb árbevétellel terveznek idén, és a foglalkoztatás élénkülése is várat magára a szektorban. A gazdaság teljesítményére a cégek többsége szerint a jelenlegi növekedési ütem lesz jellemző rövid és középtávon egyaránt.

VOSZ: Ez elfogadhatatlan

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/vosz-ez-elfogadhatatlan-1325953

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány – lengyel mintára – tavasszal különadót vezetne be a hazai kiskereskedelemben.

Baj lehet, ha vége az EU-pénznek

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1409295

A magyar növekedés csak azért tartható fenn, mert áramlanak be az EU-pénzek, és ezek tartják fenn a bővülést – mondta Kupa Mihály, az Antall-kormány pénzügyminisztere a Világgazdaság által szervezett gazdasági évindító konferencia kerekasztal-beszélgetésén.

Öngondoskodás: Sok százezret bukhatunk

http://www.vg.hu/penzugy/biztositas/ongondoskodas-sok-szazezret-bukhatunk-464720

Kötelező publikálni, az ügyfelek mégsem törődnek a biztosítások költségeivel. Vegyes nyugdíjbiztosításból a drága fogy a legjobban, a unit linkednél vegyes a kép.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Óriási világpara jöhet a zuhanó olajár miatt

http://24.hu/fn/penzugy/2016/01/28/oriasi-vilagpara-johet-a-zuhano-olajar-miatt/

2016 áprilisára fog eldőlni, hogy tényleg komoly veszélyt jelent-e a csökkenő olajár a világgazdaságra vagy csak egy múló epizód lesz az életünkben – hangzott el az Equilor befektetési tanácsadó csütörtök reggeli háttérbeszélgetésén.

Megdöbbentő dolog készül Svájcban

http://mindenegybenoldal.blogspot.com/2014/09/megdobbento-dolog-keszul-svajcban.html

A magyar olvasó számára hihetetlenül magas minimálbér bevezetéséről szavaznak a hét végén a svájciak. Emellett szó van az állampolgári jogon járó bér…

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós