Cikkajánló – 2016. január 29.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Százezres leépítés várható a közszférában

http://mno.hu/politika/f-1325967

Amennyiben megfelelően alakul a magyar gazdaság növekedése, akár százötvenezer fővel is kevesebben dolgozhatnak majd a közszférában.

Kapcsolódó hírek: http://444.hu/2016/01/28/csepreghy-nem-6-hanem-150-160-ezer-fovel-csokkentek-a-kozszferaban-dolgozok-szamat

http://nepszava.hu/cikk/1083879-akar-150-ezer-embert-is-kirughatnak-a-kozszferaban/

http://szakszervezetek.hu/hirek/3186-akar-150-ezer-embert-is-elbocsathatnak-a-kozszferaban

Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége: Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó

http://www.szakszervezetek.hu/kozlemenyek/3195-kozszolgalati-szakszervezetek-szovetsege-az-igeret-szep-szo-ha-betartjak-ugy-jo

„Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó” – különösen ha egy ország kormányáról van szó. A 2014. évi választások után a belügyminiszter kapta feladatul, hogy folytassa a közszolgálati életpálya modell kidolgozását.

A pedagógus-szakszervezetek óva intenek a vadsztrájktól

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/a-pedagogus-szakszervezetek-ova-intenek-a-vadsztrajktol/

Egyre türelmetlenebbek a pedagógusok, értesüléseink szerint többükben is fölmerült a gondolat, hogy saját maga kezd munkabeszüntetésbe, mert már nem hisz abban, hogy a szakszervezetek bármit el tudnak érni a kormánynál, de Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke óva int ettől mindenkit. Mint mondja, egy vadsztrájknak nagyon súlyos munkaügyi következményei lehetnek. Ha végül mégis hivatalos munkabeszüntetésre kerül a sor, akkor szerinte nem kell majd teljesíteniük az elégséges szolgáltatást. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke egybenyitná a PDSZ és a PSZ a sztrájkbizottságait.

A közalkalmazottak és az idősek húzzák a statisztikát

http://adozona.hu/szakmaihirek/Nagy_hirek_minden_mutato_javul_75BSDI.aspx#rss

A foglalkoztatottak létszáma 2015. október–decemberben 4 millió 259 ezer fő volt, 118 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 64,8 százalékra emelkedett, a férfiak foglalkoztatási mutatója nagyobb mértékben javult – adta közre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kapcsolódó hírek: http://magyarhirlap.hu/cikk/46329/Tobb_a_munka_kevesebb_az_allasnelkuli

 

Esély, egyenlőség, esélyegyenlőség

http://www.szakszervezet.net/hu/2014-04-03-13-35-01/713-esely-egyenloseg-eselyegyenloseg

Magyarországon a munka törvénykönyve számos olyan paragrafust tartalmaz, amely nem segíti, de egyértelműen hátrányba hozza a gyermeket vállaló és nevelő munkavállalókat. Nem teremt esélyt, nem segíti a gyerekvállalás terheinek viselését, nem tolerálja munka és a magánélet együttes megélését, több helyen még nemzetközi egyezményekbe is ütközik.

Gál és Mendrey is esélyes Gaskó posztjára

http://magyaridok.hu/belfold/gal-es-mendrey-eselyes-gasko-posztjara-331813/

Gaskó István készíti fel a Liga Szakszervezetek lehetséges új elnökét az országos szakszervezeti konföderáció vezetésére.

Létszámleépítés várható a Ligánál

http://magyarhirlap.hu/cikk/46347/Letszamleepites_varhato_a_Liganal

Az egész magyar szakszervezeti mozgalom megújítására van szükség, mert ez a modell nem életképes – véli Halasi Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás elnöke, aki csak akkor tudja elképzelni a Liga konföderációhoz való csatlakozást, ha a reform útján indul el Gaskó István lemondása után a szakszervezeti szövetség.

“A cégek egymástól próbálják elhappolni a jó szakembereket”

http://www.vg.hu/vallalatok/a-cegek-egymastol-probaljak-elhappolni-a-jo-szakembereket-464719

A hazai járműipari beruházások jövője a munkaerő rendelkezésre állásán múlik – mondta a Világgazdaságnak Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyárigazgatója.

Ne feledkezzen meg a kedvezményekről

http://www.origo.hu/gazdasag/20160128-adohatosag-szja-kedvezmenyek-friss-hazasok-nav.html

Ezekben a napokban nyilatkozhatnak az alkalmazottak arról, hogy ebben az évben milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadójuk, illetve adóalapjuk. A munkáltató ezt figyelembe véve állapítja meg a levonandó adóelőleg összegét. Ha év közben a kedvezmények szempontjából változik a munkavállaló helyzete, új nyilatkozatot kell kitöltenie a munkahelyén.

 


KÖZÉLET

 

Balog Zoltán: a korrekció szeptembertől érződhet az iskolákban

http://inforadio.hu/hirek/belfold/balog-zoltan-a-korrekcio-szeptembertol-erzodhet-az-iskolakban-794019

Tartós nyugalmat nem, de a pedagógusok adminisztrációjának csökkentését ígéri az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: legkésőbb szeptemberre már az iskolákban is érződik majd a Klik szervezeti struktúrájának átalakítása.

Parlamenti vitát akarnak a közoktatásról

http://faktor.hu/faktor-parlamenti-vita-lesz-a-kozoktatasrol?source=hirkereso

Az MSZP képviselőcsoportja azt akarja elérni, hogy a február 15-én elkezdődő ülésszak első politikai vitanapja legyen a közoktatásról szóló, és fontosnak tartja, hogy tárgyalása a legszélesebb nyilvánosság előtt történhessék.

MSZP: azonnali, 50 százalékos béremelést a közszférában! – videóval

http://www.dehir.hu/belfold/mszp-azonnali-50-szazalekos-beremelest-a-kozszferaban/2016/01/28/

Azonnali, 50 százalékos fizetésemelést követel az MSZP a közalkalmazottak számára. Ennek érdekében aláírásokat is gyűjt az ellenzéki párt. Gőgös Zoltán az MSZP elnökhelyettese debreceni sajtótájékoztatóján bejelentette: pártja emellett az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését is szorgalmazza. A politikus szavaira Pósán László a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: a szocialisták akciója primitív demagógia.

Forradalom söpörheti el a GDP diktatúráját

http://mno.hu/gazdasag/forradalom-soporheti-el-a-gdp-diktaturajat-1325994

Teljes értékrendváltozást kéne elérni, különben összeomlik a jelenleg ismert gazdasági rendszer – hangzott el a 2016 a nemnövekedésről szól elnevezésű csütörtöki sajtóeseményen a Budapesti Corvinus Egyetemen.

 


GAZDASÁG

 

ELINDULHATNAK A VERSENYSZEKTOR FELÉ A KÖZSZFÉRA DOLGOZÓI

http://www.elemzeskozpont.hu/elindulhatnak-versenyszektor-fele-kozszfera-dolgozoi

A múlt év utolsó negyedében 6,2 százalékos munkanélküliséget mért a KSH, így a múlt év egészében 6,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Utóbbi 0,9 százalékpontos javulást jelent a 2014-es értékhez képest. A múlt évi adatokat nagyban javító közfoglalkoztatás szerepe az idén is jelentős lesz, emellett elindulhat egy átrendeződés, amelynek eredményeként a közszférában dolgozók egy része a versenyszektorban helyezkedhet el. Összességében elképzelhető, hogy az idén átlagosan akár 6 százalék alá kerül a munkanélküliségi ráta.

Köddé válik a vállalatok optimizmusa?

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/kodde-valik-a-vallalatok-optimizmusa/

Eltűnőben a vállalatok optimizmusa. A másfél éve tartó negatív trend következtében a K&H nagyvállalati növekedési index jelenleg 5 ponton áll, amely az index eddigi legalacsonyabb értéke. A cégek kisebb árbevétellel terveznek idén, és a foglalkoztatás élénkülése is várat magára a szektorban. A gazdaság teljesítményére a cégek többsége szerint a jelenlegi növekedési ütem lesz jellemző rövid és középtávon egyaránt.

VOSZ: Ez elfogadhatatlan

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/vosz-ez-elfogadhatatlan-1325953

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány – lengyel mintára – tavasszal különadót vezetne be a hazai kiskereskedelemben.

Baj lehet, ha vége az EU-pénznek

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1409295

A magyar növekedés csak azért tartható fenn, mert áramlanak be az EU-pénzek, és ezek tartják fenn a bővülést – mondta Kupa Mihály, az Antall-kormány pénzügyminisztere a Világgazdaság által szervezett gazdasági évindító konferencia kerekasztal-beszélgetésén.

Öngondoskodás: Sok százezret bukhatunk

http://www.vg.hu/penzugy/biztositas/ongondoskodas-sok-szazezret-bukhatunk-464720

Kötelező publikálni, az ügyfelek mégsem törődnek a biztosítások költségeivel. Vegyes nyugdíjbiztosításból a drága fogy a legjobban, a unit linkednél vegyes a kép.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Óriási világpara jöhet a zuhanó olajár miatt

http://24.hu/fn/penzugy/2016/01/28/oriasi-vilagpara-johet-a-zuhano-olajar-miatt/

2016 áprilisára fog eldőlni, hogy tényleg komoly veszélyt jelent-e a csökkenő olajár a világgazdaságra vagy csak egy múló epizód lesz az életünkben – hangzott el az Equilor befektetési tanácsadó csütörtök reggeli háttérbeszélgetésén.

Megdöbbentő dolog készül Svájcban

http://mindenegybenoldal.blogspot.com/2014/09/megdobbento-dolog-keszul-svajcban.html

A magyar olvasó számára hihetetlenül magas minimálbér bevezetéséről szavaznak a hét végén a svájciak. Emellett szó van az állampolgári jogon járó bér…

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.