Cikkajánló – 2016. január 28.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

PSZ: nem kell félni!

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-nem-kell-f%C3%A9lni#.VqjLRT2PYPk.facebook

A kormány csupán tüzet akar oltani a szakminiszter miskolci látogatásával, holott a köznevelési rendszeren alapvetően kellene változtatni. Ehhez be kellene ismerni, hogy elhibázott volt a közoktatás átalakítása – mondta Galló Istvánné a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában 2016. január 27-én.

Hárompilléres segélyprogram vár a kirúgott közszolgákra

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/harompilleres_segelyprogram_var_a_kirugott_kozszolgakra.226189.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Júniusig kell kidolgozni azt a 2017 elejétől induló, Karrier Hír névre hallgató hárompilléres tervet, amely a közszférabeli létszámcsökkentés lebonyolítását, és a versenyszférába való átlépést hivatott segíteni – írja a Világgazdaság. egy friss előterjesztés alapján. A program keretében akár hitel is igényelhető lenne.

Vékonyabb lesz a lelépési boríték?

http://mno.hu/tarsadalom/vekonyabb-lesz-a-lelepesi-boritek-1325903

Akár már az átlagos hivatali dolgozók is milliókat veszíthetnek végkielégítésükből, ha a tervezett leépítések miatt önként otthagyják az állami szférát a három-négyszeres lelépési pénz reményében. Az amúgy is egy–nyolc havi végkielégítések a pluszjuttatással akár tízmillió közelébe emelkedhetnek, kétmillió forint felett azonban már 75 százalékos adóval veszi vissza a kormány azt, amit adott.

Jobban járnak, ha önként felmondanak a köztisztviselők

http://szakszervezetek.hu/hirek/3160-jobban-jarnak-ha-onkent-felmondanak-a-koztisztviselok

Jóval több pénzt tehetnek majd zsebre azok a köztisztviselők, akik önként állnak fel, és nem várják meg a felmondólevelüket. A kormány tervei szerint jelentős összeggel támogatják majd azokat, akik a versenyszférában keresnek maguknak állást, cserébe viszont évekig nem térhetnek vissza az államigazgatásba. Kérdés csak az, képes lesz-e felszívni a piac ennyi új munkaerőt.

Itt az újabb nyílt levél a miskolci tanároktól

http://www.168ora.hu/itthon/ujabb-nyilt-level-miskolci-tanaroktol-142531.html

Mától olvasható a miskolci pedagógus-tiltakozást támogató nyilatkozatokat is gyűjtő Tanitanek.com oldalon a Miskolci Herman Ottó Gimnázium és a Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestületeiáltal közösen Czunyinénak, Orbánnak és Balog Zoltánnak címzett újabb nyílt levél.

Fontos szerepet kaphat Orbán a bérajánlásokról szóló tárgyalásokban

http://www.atv.hu/belfold/20160127-fontos-szerepet-kaphat-orban-a-berajanlasokrol-szolo-targyalasokban/hirkereso

Ismét összeült a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), amelynek első, januári ülésén a bérajánlások kérdésével foglalkoztak – mondta a VKF szakszervezeti és a munkáltatói oldalának egy-egy képviselője szerdán a tárgyalást követően az MTI-nek.

Kapcsolódó hírek: http://szakszervezetek.hu/hirek/3170-a-2016-os-berajanlasokrol-kezdtek-targyalasokat-a-konzultacios-forumon

http://adozona.hu/munkajog/Beremeles_2016_megkezdodtek_a_targyalasok_4J2ISH.aspx#rss

Akut tiltakozások

http://www.168ora.hu/itthon/egeszsegugy-szakszervezet-kormany-orvosok-apolok-142043.html

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport az év végén nyílt levelet tett közzé a hazai egészségügy legfőbb problémáiról. Megkérdezték az egészségügyi államtitkárt, mikorra várhatók érdemi lépések az összeomlás szélén álló egészségügyben. A nyílt levelet először 64, majd az ünnepek végére 717 orvos írta alá. Közben új szakszervezet is alakult a napokban: a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete. De vajon ők elérhetnek változást az egészségügyben?

Újbóli konföderációs tagságról tárgyal a Ligával a VDSZSZ Szolidaritás

http://www.elemzeskozpont.hu/ujboli-konfoderacios-tagsagrol-targyal-liga-val-vdszsz

A VDSzSz Szolidaritás ismét tagja szeretne lenni a LIGA szakszervezeti konföderációnak, erről a két szervezet vezetése megindította a tárgyalásokat. A szakszervezetek szerdán közös közleményben tájékoztatták az MTI-t arról, hogy február 3-án a VDSzSz Szolidaritás és a LIGA Szakszervezetek összevont elnökségi ülést tart, ahol értékelik a kialakult helyzetet, és kidolgozzák az együttműködés részleteit. Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a megbeszélésen megtárgyalják, hogyan lehetne a VDSzSz Szolidaritás ismét tagja a Liga Szakszervezeteknek.

Fejvesztve menekülnének a fiatalok a családbarát Magyarországról

http://hvg.hu/gazdasag/20160127_Csalad_fiatal_kivandorlas_kormany

Miközben a kormány folyamatosan azt mantrázza, hogy mindent megtesz a családokért, a gyermekes fiatalok több mint kétharmada nem tudja időben fizetni a számláit, és közel felük azon töpreng, hogy egy másik országban kellene szerencsét próbálni.

A KÖZMUNKÁSOK HÚZTÁK A FOGLALKOZTATÁSI ADATOKAT

http://vs.hu/gazdasag/osszes/a-kozmunkasok-huztak-a-foglalkoztatasi-adatokat-0128?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint 2015 utolsó, negyedik negyedévében 4 millió 259 ezer embert foglalkoztattak, 118 ezerrel többet, mint az előző év azonos időszakában.

Diszkriminálják munkahelyén? Itt megtudhatja

http://profit7.hu/jogi-szakerto/diszkriminaljak-munkahelyen-itt-megtudhatja

Hátrányosként megélt megkülönböztetés szinte bármilyen tulajdonságunk alapján érhet bennünket, ugyanakkor nem minden kellemetlenség miatt van jogunk diszkriminációt kiáltani. Jogi szakértőnk segít, hogy Ön is eligazodjon egyenlő bánásmódban.


KÖZÉLET

 

Csepreghy: A kormány jóval nagyobb leépítést tervez

http://www.atv.hu/belfold/20160127-csepre/hirkereso

A politikai ciklus végéig nem 6 ezer, hanem 100-150 ezer fővel csökkenhet a közszférában dolgozók száma, mondta Csepreghy Nándor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Éppen leminősítik a közszférát

Elképesztő tévedésnek tartják szakszervezeti vezetők, hogy többdiplomás közigazgatási szakembereket várnak a versenyszférában, hiszen ott jó ideje csak bolti eladókat és betanított munkásokat keresnek. A közszféra tervezett elbocsátásai, a nagyarányú intézményi átszervezés Európában, de még a V4 csoport többi országában is elképzelhetetlen előzetes egyeztetések nélkül – írja a Népszava.

Balog csak csodálkozott, mik történnek az oktatásban

http://nol.hu/belfold/balog-csak-csodalkozott-mik-tortennek-az-oktatasban-1586799

Balog Zoltán szerdán Miskolcon hallgatta meg az országos tiltakozást elindító tanárok panaszait. A kulisszák mögé belesve tudósítónknak kiderült: aki a minisztertől válaszokat remélt, az csalódottan távozott. Legfeljebb Balog gazdagodott némi szaktudással az általa irányított területről. A szakszervezet így nem is halasztja el a február 3-ra tervezett miskolci fáklyás felvonulását.

Korrupció: 2015-re eljutottunk a haveri kapitalizmushoz

http://nol.hu/belfold/korrupcio-eljutottunk-a-haveri-kapitalizmushoz-1586689

Roppant szomorú eredményként könyvelhető el, hogy Magyarország 2015-ben három helyet rontva 51 ponttal az 50. helyre csúszott le a világ legátfogóbb, a Transparency International által készített korrupciós listáján.

Nem reménytelen a korrupció elleni küzdelem – A Transparency International jelentése

http://www.jogiforum.hu/hirek/35222

Nem reménytelen a korrupció elleni küzdelem, mert tavaly több országban javult a helyzet, mint amennyiben romlott – emelte ki a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet Berlinben kiadott jelentésében.


GAZDASÁG

 

Helyén hagyta a kamatot a Fed

http://hvg.hu/gazdasag/20160127_Helyen_hagyta_a_kamatot_a_Fed#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamat 0,25-0,50 százalékos sávján az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

Ötéves tervet kapott az útfelújítás

http://hvg.hu/gazdasag/20160128_Utfelujitas_Taso_Laszlo_NFM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Évi 1200 kilométer útszakasz felújítása szerepel abban a 400 milliárd forintos, költségvetési keretből finanaszírozandó tervezetben, mellyel február végén áll elő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A szakállamtitkár azonban már most bejelentette.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Nem kérnek a görögök a nyugdíjreformból

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/nem-kell-nyugdijreform-a-gorogoknek-63855.html

Erősödő sztrájkhullámmal tiltakoznak a görög szakszervezetek és szakmai szövetségek a tervezett nyugdíjreform ellen, az ország kikötőiben szerdán kétnapos munkabeszüntetés kezdődött és bezártak a helyi termelői piacok is.

Kapcsolódó hír: http://mno.hu/kulfold/erosodik-a-sztrajkhullam-gorogorszagban-1325840

Több pénzt szánnak a munkanélküliség csökkentésére

https://www.profession.hu/cikk/20160127/tobb-penzt-szannak-a-munkanelkuliseg-csokkentesere/6223

Szlovénia 182 millió eurót költene a foglalkoztatás bővítésére. 2016-ban és 2017-ben összesen 182 millió eurót (közel 59 milliárd forint) szándékozik költeni Szlovénia a foglalkoztatás bővítését célzó kormányzati programokra, a munkanélküliek továbbképzésére és munkanélküliség csökkentésére.

1,2 millió eurós büntetést kapott az Uber France

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160127-egy-millio-euros-buntetest-kapott-uber-france.html

1,2 millió eurós büntetést kapott az Uber France, mert nem tisztázták a sofőrjeikkel, hogy két fuvar között nem körözhetnek az utcán. Az egyik taxisszakszervezet panaszolta be a céget.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?