Cikkajánló – 2016. január 27.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A fenntartható gazdasági fejlődéshez érdemi szociális párbeszédre van szükség

http://szef.hu/hirek/V4_MTI_20160126

Budapest, 2016. január 26., kedd  (MTI) –  A fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődéshez érdemi szociális párbeszédre van szükség, a fejlődés feltétele a tisztességes munka és a tisztességes bérezés – hangsúlyozta az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára kedden sajtótájékoztatón, amelyet a visegrádi országok (V4) budapesti szakszervezeti találkozója zárásaként tartottak.

Kapcsolódó hírek: http://szef.hu/hirek/V4_kommunike_20160126

http://www.hirado.hu/2016/01/26/szakszervezetek-erdemi-szocialis-parbeszedre-van-szukseg/?source=hirkereso#

http://szakszervezetek.hu/hirek/3148-etuc-a-fenntarthato-gazdasagi-fejlodeshez-erdemi-szocialis-parbeszedre-van-szukseg

Kormányon belül kritizálják Lázár ötletét

http://szef.hu/hirek/media/borosne_hirtv_20160125

Nincs egyetértés a kormányon belül sem a minisztériumi háttérintézmények csökkentésével kapcsolatban. Lapértesülések szerint Balog Zoltán, Pintér Sándor és Seszták Miklós is éles kritikát fogalmazott meg Lázár János kancelláriaminiszter ötletével kapcsolatban. A miniszterek véleménye nem perdöntő, csupán véleményezhetik a tervet.

Forrong

http://hirtv.hu/magyarorszageloben/forrong-1325489

Köznevelési kerekasztal, tüntetés és sztrájk – ezekről kérdeztük Horváth Pétert, a pedagóguskar, illetve Galló Istvánnét, a Pedagógusok Szakszervezete elnökét.

Balog: Túltoltuk a biciklit

http://www.168ora.hu/itthon/balog-tultoltuk-biciklit-142477.html

Kissé túltolták a biciklit a magyar oktatási rendszer központosításával kapcsolatban – ezt mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az RTL Házon kívül című műsorában. Az Orbán-kormánytól szokatlan önkritika azután érkezett, hogy országszerte több tízezren csatlakoztak az oktatási rendszert és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ reformját követelő nyílt levélhez, amelyet a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete fogalmazott meg.

A KÉF Munkavállaló Oldala rendkívüli plenáris ülés összehívását kezdeményezi

http://szef.hu/hirek/KEF_20160125

A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) Munkavállalói Oldalának soros ügyvivőjeként – a Belügyi, Rendvédelmi és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ), a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ), és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) megbízásából – a KÉF Szervezeti és Működési Szabályzatáról (SZMSZ) szóló Megállapodás V/6 pontjában foglaltakra hivatkozással – kezdeményezem a KÉF rendkívüli plenáris ülésének összehívását.

Mendrey: A kritikus hangoknak is a kerekasztalnál a helyük

http://inforadio.hu/hirek/belfold/mendrey-a-kritikus-hangoknak-is-a-kerekasztalnal-a-helyuk-793268

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete reméli, hogy a közoktatás átalakítását kritizáló szakmai szervezetek is helyt kapnak a közoktatási kerekasztalnál, amelynek létrehozását az emberi erőforrások minisztere jelentette be a hétvégén. Mendrey László elnök arról is beszélt, hogy milyen minimumot várnak el az új egyeztető fórumtól.

Egyre többen támogatják a tiltakozó pedagógusokat

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/egyre-tobben-tamogatjak-a-pedagogusokat-1325657

A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium is csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai által írt tiltakozó nyílt levélhez, melyben a pedagógusok érdemi intézkedést követelnek a kormányzattól a közoktatás mindennapi problémáinak orvoslására.

A konföderáció volt elnöke úgy távozik, hogy marad

http://magyarhirlap.hu/cikk/46147/Tizenketmillio_forintba_kerulhet_a_Liganak_Gasko_bucsuztatasa#sthash.RIEfwRoz.dpuf

Gálánsan köszöni meg a Liga konföderáció a hétfőn lemondott elnök munkásságát: a határozat szerint Gaskó István 4,44 millió forint egyösszegű „búcsúpénzt” kap, ám nem hagyja el teljesen a szakszervezeti szövetséget, havi nyolcszázezerért ad ezután „érdekvédelmi és szakszervezet-politikai” tanácsokat.

A Vasas elnöke lett az Ipari-Energiaipari Szakszervezet első embere

http://www.autopro.hu/szolgaltatok/A-Vasas-elnoke-lett-az-Ipari-Energiaipari-Szakszervezet-elso-embere/17704/#sthash.njsFPbky.dpuf

Balogh Bélát, a Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőjét választották meg ismét az ötvenezer tagot képviselő Ipari-Energiaipari Szakszervezetek Szövetsége elnökének kedden Budapesten – közölte az érdekképviselet.

A kirúgások miatt perelné a szakszervezet a BKV-t

http://mno.hu/tarsadalom/a-kirugasok-miatt-perelne-a-szakszervezet-a-bkv-t-1325569

Bírósághoz fordul az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), ha a BKV vezérigazgatója nem teljesíti az együttműködési kötelezettségét, és létszámleépítést jelent be a cégnél. Az EKSZ ugyanis ebben az ügyben már január elején konzultációt kezdeményezett, így amíg a kért egyeztetés le nem zajlik, fel kell függeszteni a folyamatot – közölte a szakszervezet elnöke kedden az MTI-vel.

Tömeges kirúgások és sztrájkhangulat a BKV-nál

http://www.hirhatar.hu/index_cikk.php?hh=tomeges-kirugasok-es-sztrajkhangulat-a-bkv-nal

Mintegy százfős csoportos létszámleépítés várható a BKV-nál, mivel az új buszüzemeltetési modell miatt harmadával csökkent a buszos üzletág teljesítménye. A szakszervezet bírósághoz fordul.

Felmondás emailben

http://szakszervezetek.hu/hirek/3114-felmondas-kozlese-emailben

Az Mt. főszabálya ugyan az alaki kötöttségtől mentesség, ugyanakkor a legfontosabb jognyilatkozatokat – a munkavállalók védelmében – kötelező a feleknek írásba foglalnia. Ezek közül kiemelkedő jelentőséggel bír a jogviszony megszüntetése, hiszen az írásba foglalás elmaradása önmagában már jogellenessé teszi a felmondást, tekintet nélkül arra, hogy melyik fél mulasztotta el azt – írja a munkajog.hu.

Mennyi lesz a nyugdíja?

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/mennyi-lesz-nyugdij-2016-ban

Közeledünk az életnyugdíjhoz, az idén visszavonulók számára már elmúlt 28 évük alapján állapítják meg a nyugdíj összegét. Elmondjuk, hogyan.

A nyugdíjba vonuláshoz kapcsolódóan nem csak az a fontos kérdés, hogy mikor mehetünk nyugdíjba, hanem az is, hogy mekkora összegű nyugdíjra számíthatunk. A 2016-ban nyugdíjba vonulók is erről szeretnének információt kapni. Ez utóbbi kérdés egészen pontosan minden évben csak március hónap vége felé válaszolható meg, mert ekkor válnak ismertté az ún. valorizációs szorzószámok. E szorzószám feladata, hogy „szintre hozza” a nyugdíjazást megelőző, a nyugdíjkiszámításánál számításba vett évek kereseteit a nyugdíjazáskori jövedelemhez. Most tekintsük át a nyugdíjkiszámítás főbb lépéseit.

Pályázható a Vállalkozz itthon, fiatal! – program

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/palyazhato_a_vallalkozz_itthon_fiatal-program.609248.html

Elindult a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program a közép-magyarországi régióban az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében – jelentette be Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

 


KÖZÉLET

 

Éppen leminősítik a közszférát

http://nepszava.hu/cikk/1083644-eppen-leminositik-a-kozszferat/

Elképesztő tévedésnek tartják szakszervezeti vezetők, hogy többdiplomás közigazgatási szakembereket várnak a versenyszférában, hiszen ott jó ideje csak bolti eladókat és betanított munkásokat keresnek. A közszféra tervezett elbocsátásai, a nagyarányú intézményi átszervezés Európában, de még a V4 csoport többi országában is elképzelhetetlen előzetes egyeztetések nélkül.

“Orbán parancsára” ezreket rúgnak ki a közszférából

http://nepszava.hu/cikk/1083564-ezreket-rugnak-ki-a-kozszferabol-orban-parancsara/

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz nem a bürokráciát, hanem a munkahelyek számát csökkenti – mondta Varju László alelnök keddi sajtótájékoztatóján.

Egyre inkább csak látens munkanélküliség van az államtitkár szerint

http://www.hrportal.hu/hr/egyre-inkabb-csak-latens-munkanelkuliseg-van-az-allamtitkar-szerint-20160126.html

Magyarországon tartósan 4 millió forint felett van a foglalkoztatottak száma, csökken a munkanélküliség. A foglalkoztatási rátát tovább kívánják növelni, és egyre inkább “csak látens munkanélküliség van” -mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Világgazdaság 2016: Ez már tartós növekedési pálya? című konferenciáján.

Ingyenes közigazgatási eljárások

http://www.jogiforum.hu/hirek/35211?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=20164

Több igazolvány kiváltása is illetékmentes lett januártól, így nem kell fizetni a személyi igazolvány, a lakcímkártya, és az erkölcsi bizonyítvány kiadásáért, de az első alkalommal kiváltott jogosítvány is ingyenes.


GAZDASÁG

 

Ezen a CSOK sem segít

http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/ezen-a-csok-sem-segit/

Az Y generáció 64 százalékával fordult elő az elmúlt egy év alatt, hogy késve rendezte számláit – derül ki az Intrum Justitia jelentéséből. A kutatásból az is látszik, hogy a gyermekes fiatalok vannak a legrosszabb helyzetben, ugyanis 71 százalékuk nem tudta időben kifizetni számláit az elmúlt 12 hónap alatt. A gyermekes és gyermektelen fiatalok többsége elmondásuk szerint meglehetősen pesszimista mind az ország, mind a saját agyagi körülményei tekintetében, majdnem minden második fiatal fontolgatja a külföldre költözés lehetőségét.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Újabb különadót vezet be a kormány

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ujabb_kulonadot_vezet_be_a_kormany.226102.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó mintájára tavasszal újabb olyan intézkedésről dönthet a kormány, amely a nagy forgalmú áruházláncok számára az eddiginél arányosabb közteherviselést ír elő – írta szerdán a Magyar Idők. 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és