Cikkajánló – 2016. január 27.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A fenntartható gazdasági fejlődéshez érdemi szociális párbeszédre van szükség

http://szef.hu/hirek/V4_MTI_20160126

Budapest, 2016. január 26., kedd  (MTI) –  A fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődéshez érdemi szociális párbeszédre van szükség, a fejlődés feltétele a tisztességes munka és a tisztességes bérezés – hangsúlyozta az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára kedden sajtótájékoztatón, amelyet a visegrádi országok (V4) budapesti szakszervezeti találkozója zárásaként tartottak.

Kapcsolódó hírek: http://szef.hu/hirek/V4_kommunike_20160126

http://www.hirado.hu/2016/01/26/szakszervezetek-erdemi-szocialis-parbeszedre-van-szukseg/?source=hirkereso#

http://szakszervezetek.hu/hirek/3148-etuc-a-fenntarthato-gazdasagi-fejlodeshez-erdemi-szocialis-parbeszedre-van-szukseg

Kormányon belül kritizálják Lázár ötletét

http://szef.hu/hirek/media/borosne_hirtv_20160125

Nincs egyetértés a kormányon belül sem a minisztériumi háttérintézmények csökkentésével kapcsolatban. Lapértesülések szerint Balog Zoltán, Pintér Sándor és Seszták Miklós is éles kritikát fogalmazott meg Lázár János kancelláriaminiszter ötletével kapcsolatban. A miniszterek véleménye nem perdöntő, csupán véleményezhetik a tervet.

Forrong

http://hirtv.hu/magyarorszageloben/forrong-1325489

Köznevelési kerekasztal, tüntetés és sztrájk – ezekről kérdeztük Horváth Pétert, a pedagóguskar, illetve Galló Istvánnét, a Pedagógusok Szakszervezete elnökét.

Balog: Túltoltuk a biciklit

http://www.168ora.hu/itthon/balog-tultoltuk-biciklit-142477.html

Kissé túltolták a biciklit a magyar oktatási rendszer központosításával kapcsolatban – ezt mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az RTL Házon kívül című műsorában. Az Orbán-kormánytól szokatlan önkritika azután érkezett, hogy országszerte több tízezren csatlakoztak az oktatási rendszert és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ reformját követelő nyílt levélhez, amelyet a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete fogalmazott meg.

A KÉF Munkavállaló Oldala rendkívüli plenáris ülés összehívását kezdeményezi

http://szef.hu/hirek/KEF_20160125

A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) Munkavállalói Oldalának soros ügyvivőjeként – a Belügyi, Rendvédelmi és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ), a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ), és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) megbízásából – a KÉF Szervezeti és Működési Szabályzatáról (SZMSZ) szóló Megállapodás V/6 pontjában foglaltakra hivatkozással – kezdeményezem a KÉF rendkívüli plenáris ülésének összehívását.

Mendrey: A kritikus hangoknak is a kerekasztalnál a helyük

http://inforadio.hu/hirek/belfold/mendrey-a-kritikus-hangoknak-is-a-kerekasztalnal-a-helyuk-793268

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete reméli, hogy a közoktatás átalakítását kritizáló szakmai szervezetek is helyt kapnak a közoktatási kerekasztalnál, amelynek létrehozását az emberi erőforrások minisztere jelentette be a hétvégén. Mendrey László elnök arról is beszélt, hogy milyen minimumot várnak el az új egyeztető fórumtól.

Egyre többen támogatják a tiltakozó pedagógusokat

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/egyre-tobben-tamogatjak-a-pedagogusokat-1325657

A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium is csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai által írt tiltakozó nyílt levélhez, melyben a pedagógusok érdemi intézkedést követelnek a kormányzattól a közoktatás mindennapi problémáinak orvoslására.

A konföderáció volt elnöke úgy távozik, hogy marad

http://magyarhirlap.hu/cikk/46147/Tizenketmillio_forintba_kerulhet_a_Liganak_Gasko_bucsuztatasa#sthash.RIEfwRoz.dpuf

Gálánsan köszöni meg a Liga konföderáció a hétfőn lemondott elnök munkásságát: a határozat szerint Gaskó István 4,44 millió forint egyösszegű „búcsúpénzt” kap, ám nem hagyja el teljesen a szakszervezeti szövetséget, havi nyolcszázezerért ad ezután „érdekvédelmi és szakszervezet-politikai” tanácsokat.

A Vasas elnöke lett az Ipari-Energiaipari Szakszervezet első embere

http://www.autopro.hu/szolgaltatok/A-Vasas-elnoke-lett-az-Ipari-Energiaipari-Szakszervezet-elso-embere/17704/#sthash.njsFPbky.dpuf

Balogh Bélát, a Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőjét választották meg ismét az ötvenezer tagot képviselő Ipari-Energiaipari Szakszervezetek Szövetsége elnökének kedden Budapesten – közölte az érdekképviselet.

A kirúgások miatt perelné a szakszervezet a BKV-t

http://mno.hu/tarsadalom/a-kirugasok-miatt-perelne-a-szakszervezet-a-bkv-t-1325569

Bírósághoz fordul az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), ha a BKV vezérigazgatója nem teljesíti az együttműködési kötelezettségét, és létszámleépítést jelent be a cégnél. Az EKSZ ugyanis ebben az ügyben már január elején konzultációt kezdeményezett, így amíg a kért egyeztetés le nem zajlik, fel kell függeszteni a folyamatot – közölte a szakszervezet elnöke kedden az MTI-vel.

Tömeges kirúgások és sztrájkhangulat a BKV-nál

http://www.hirhatar.hu/index_cikk.php?hh=tomeges-kirugasok-es-sztrajkhangulat-a-bkv-nal

Mintegy százfős csoportos létszámleépítés várható a BKV-nál, mivel az új buszüzemeltetési modell miatt harmadával csökkent a buszos üzletág teljesítménye. A szakszervezet bírósághoz fordul.

Felmondás emailben

http://szakszervezetek.hu/hirek/3114-felmondas-kozlese-emailben

Az Mt. főszabálya ugyan az alaki kötöttségtől mentesség, ugyanakkor a legfontosabb jognyilatkozatokat – a munkavállalók védelmében – kötelező a feleknek írásba foglalnia. Ezek közül kiemelkedő jelentőséggel bír a jogviszony megszüntetése, hiszen az írásba foglalás elmaradása önmagában már jogellenessé teszi a felmondást, tekintet nélkül arra, hogy melyik fél mulasztotta el azt – írja a munkajog.hu.

Mennyi lesz a nyugdíja?

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/mennyi-lesz-nyugdij-2016-ban

Közeledünk az életnyugdíjhoz, az idén visszavonulók számára már elmúlt 28 évük alapján állapítják meg a nyugdíj összegét. Elmondjuk, hogyan.

A nyugdíjba vonuláshoz kapcsolódóan nem csak az a fontos kérdés, hogy mikor mehetünk nyugdíjba, hanem az is, hogy mekkora összegű nyugdíjra számíthatunk. A 2016-ban nyugdíjba vonulók is erről szeretnének információt kapni. Ez utóbbi kérdés egészen pontosan minden évben csak március hónap vége felé válaszolható meg, mert ekkor válnak ismertté az ún. valorizációs szorzószámok. E szorzószám feladata, hogy „szintre hozza” a nyugdíjazást megelőző, a nyugdíjkiszámításánál számításba vett évek kereseteit a nyugdíjazáskori jövedelemhez. Most tekintsük át a nyugdíjkiszámítás főbb lépéseit.

Pályázható a Vállalkozz itthon, fiatal! – program

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/palyazhato_a_vallalkozz_itthon_fiatal-program.609248.html

Elindult a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program a közép-magyarországi régióban az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében – jelentette be Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

 


KÖZÉLET

 

Éppen leminősítik a közszférát

http://nepszava.hu/cikk/1083644-eppen-leminositik-a-kozszferat/

Elképesztő tévedésnek tartják szakszervezeti vezetők, hogy többdiplomás közigazgatási szakembereket várnak a versenyszférában, hiszen ott jó ideje csak bolti eladókat és betanított munkásokat keresnek. A közszféra tervezett elbocsátásai, a nagyarányú intézményi átszervezés Európában, de még a V4 csoport többi országában is elképzelhetetlen előzetes egyeztetések nélkül.

“Orbán parancsára” ezreket rúgnak ki a közszférából

http://nepszava.hu/cikk/1083564-ezreket-rugnak-ki-a-kozszferabol-orban-parancsara/

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz nem a bürokráciát, hanem a munkahelyek számát csökkenti – mondta Varju László alelnök keddi sajtótájékoztatóján.

Egyre inkább csak látens munkanélküliség van az államtitkár szerint

http://www.hrportal.hu/hr/egyre-inkabb-csak-latens-munkanelkuliseg-van-az-allamtitkar-szerint-20160126.html

Magyarországon tartósan 4 millió forint felett van a foglalkoztatottak száma, csökken a munkanélküliség. A foglalkoztatási rátát tovább kívánják növelni, és egyre inkább “csak látens munkanélküliség van” -mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Világgazdaság 2016: Ez már tartós növekedési pálya? című konferenciáján.

Ingyenes közigazgatási eljárások

http://www.jogiforum.hu/hirek/35211?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=20164

Több igazolvány kiváltása is illetékmentes lett januártól, így nem kell fizetni a személyi igazolvány, a lakcímkártya, és az erkölcsi bizonyítvány kiadásáért, de az első alkalommal kiváltott jogosítvány is ingyenes.


GAZDASÁG

 

Ezen a CSOK sem segít

http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/ezen-a-csok-sem-segit/

Az Y generáció 64 százalékával fordult elő az elmúlt egy év alatt, hogy késve rendezte számláit – derül ki az Intrum Justitia jelentéséből. A kutatásból az is látszik, hogy a gyermekes fiatalok vannak a legrosszabb helyzetben, ugyanis 71 százalékuk nem tudta időben kifizetni számláit az elmúlt 12 hónap alatt. A gyermekes és gyermektelen fiatalok többsége elmondásuk szerint meglehetősen pesszimista mind az ország, mind a saját agyagi körülményei tekintetében, majdnem minden második fiatal fontolgatja a külföldre költözés lehetőségét.

 


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Újabb különadót vezet be a kormány

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ujabb_kulonadot_vezet_be_a_kormany.226102.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó mintájára tavasszal újabb olyan intézkedésről dönthet a kormány, amely a nagy forgalmú áruházláncok számára az eddiginél arányosabb közteherviselést ír elő – írta szerdán a Magyar Idők. 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje